Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
Ne zagovaram uniforme. No nisam sigurna je li polemika koja je krenula u javnosti "uniforme u školama vs toaletni papir", ili sada ovdje "smanjivanje socijalnih razlika vs stvaranje elitizma" na dobrom tragu!

Elitne škole - iz onog što se ovdje piše - bi mogle biti one koje ne traže roditelje toaletni papir i tekući sapun, u kojima postoje garderobe ili ormarići za učenike, u kojima spremačice ne dreče na učenike, a domari pituraju zidove i drvenariju, učenici ne tumaraju za vrijeme vjeronauka ili dr izbornog predmeta hodnicima već su organizirana dežurstva učitelja, jednom tjedno dostupni su svi učitelji u terminu informacija, a kontakti uprave, administracije i stručne službe dostupni su na webu. Organiziran je produženi boravak i topli obrok za učenike. Prostori su čisti i uredni i uređeni u skladu sa svojom namjenom. Također ne preskaču se regularna učenička natjecanja s čudnim izgovorima.....itd

U elitnim školama to sve naravno obavljaju dobre vile i domaći iz šume striborove Stoga nisam sigurna na koji bi način odustajanje od uniformi unaprijedilo sve gore nabrojano u školama koje ne spadaju u kategoriju elitnih.
Radi se (samo) o tome da, u školama koje nemaju gore nabrojano, standardni odgovor zašto nečeg nema (ormarića, kompjutora, toplog obroka, papira,...) glasi "nema novaca". A onda odjednom ispadne da Gradski ured ima u proračunu osiguran novac za školske uniforme, koje su u ovom trenutku manje potrebne (ako su uopće potrebne). Zar taj novac nije moguće usmjeriti na poboljšanje uvjeta rada u školama?
(možda pitam gluposti, jer ne znam kako se raspoređuje novac iz gradskog proračuna... ali mi cijela ta priča s uniformama vuče na predizbornu kampanju, još me nijedan tekst ili tv-prilog nisu uspjeli razuvjeriti da to nije tako)