Pokazuje rezultate 1 do 50 od 808

Tema: Uniforme u školi

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mislim da roda to spominje ne kao krucijalni argument, nego samo dodatno da je smisao uniformi npr. u engelskoj velikim dijelom zaista znak pripadnosti skoli, a ne rjesavanju problematike socijalnih razlika.
    i inace, ako cemo o socijalnim razlikama onda za primjer uzimas kute iz bivse drzave. to bi puno vise pasalo.

druga stvar sto se tice socijanih razlika, to se potpuno slazem sa rodinim tekstom. poanta je nauciti i uciti djecu da ne mjere jedno drugo markom tenisica, majice, mobiltela ili ruksaka, a ne da kao fol tu oblacis neke iste majice.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    druga stvar sto se tice socijanih razlika, to se potpuno slazem sa rodinim tekstom. poanta je nauciti i uciti djecu da ne mjere jedno drugo markom tenisica, majice, mobiltela ili ruksaka, a ne da kao fol tu oblacis neke iste majice.
    Offtopic, meni ovo npr.nije jasno. Kako dijete naučiš da je važna marka i da procjenjuje što drugi nose ? Ne govorim sada o tome da dijete čuje od drugih u vrtiću ili školi, pa preuzme taj obrazac ponašanja, nego baš o djeci koja to nauče doma. Mislim, nama to uopće nije tema razgovora, takvo što ne postoji u našem svemiru. Kako se uopće dođe do toga da to postane važno ?
    Posljednje uređivanje od rehab : 08.02.2017. at 12:30

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Offtopic, meni ovo npr.nije jasno. Kako dijete naučiš da je važna marka i da procjenjuje što drugi nose ? Ne govorim sada o tome da dijete čuje od drugih u vrtiću ili školi, pa preuzme taj obrazac ponašanja, nego baš o djeci koja to nauče doma. Mislim, nama to uopće nije tema razgovora, takvo što ne postoji u našem svemiru. Kako se uopće dođe do toga da to postane važno ?
    Pa, mislim da se do toga dođe upravo tako što to nije tema razgovora. A djeca svašta vide u školi i brzo uče iz ponašanja drugih. Npr. najpopularnije dijete u razredu nosi Nike tenisice, i par drugih koji mu žele biti slični, i onda se ubrzo dođe do toga da ti vlastito dijete čeznutljivo traži gdje ima Nike dućan i želi baš takve tenisice Samo što mi na tu temu dosta razgovaramo i nastojimo relativizirati te stvari (marka ili ne, gledamo druge parametre kod odabira odjeće ili obuće). I on zna i svjestan je da marka nije najvažnija, ali i opet zaljubljeno gleda u taj Nike kad prolazimo gradom (iako ne želi priznati da je to zato što alfa-dečki iz razreda nose baš tu marku ).
    Ne može se reći da mu je marka postala važna doma, ali bila bi mu još važnija da doma uopće nismo razgovarali na tu temu.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Pa, mislim da se do toga dođe upravo tako što to nije tema razgovora. A djeca svašta vide u školi i brzo uče iz ponašanja drugih. Npr. najpopularnije dijete u razredu nosi Nike tenisice, i par drugih koji mu žele biti slični, i onda se ubrzo dođe do toga da ti vlastito dijete čeznutljivo traži gdje ima Nike dućan i želi baš takve tenisice Samo što mi na tu temu dosta razgovaramo i nastojimo relativizirati te stvari (marka ili ne, gledamo druge parametre kod odabira odjeće ili obuće). I on zna i svjestan je da marka nije najvažnija, ali i opet zaljubljeno gleda u taj Nike kad prolazimo gradom (iako ne želi priznati da je to zato što alfa-dečki iz razreda nose baš tu marku ).
    Ne može se reći da mu je marka postala važna doma, ali bila bi mu još važnija da doma uopće nismo razgovarali na tu temu.
    Ok, moji su premali, sumnjam da su negdje čuli za "Nike tenisice". Najstariji je krenuo u školu, ali odjeću ne spominje. Zna da se nikome ne smije rugati, da treba podijeliti svoje stvari s nekim tko nema, sendvič ako je ntko u razredu gladan, itd. Ali konkretno, o odjeći, torbi, obući, nikada nismo razgovarali, jer on naprosto nema pojam o tome što je "marka", "statusni simbol" i slično.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Ok, moji su premali, sumnjam da su negdje čuli za "Nike tenisice". Najstariji je krenuo u školu, ali odjeću ne spominje. Zna da se nikome ne smije rugati, da treba podijeliti svoje stvari s nekim tko nema, sendvič ako je ntko u razredu gladan, itd. Ali konkretno, o odjeći, torbi, obući, nikada nismo razgovarali, jer on naprosto nema pojam o tome što je "marka", "statusni simbol" i slično.
    A moj je 6,5 god., tek će na jesen u školu, a ima već par mjeseci da me je pitao je l može sljedeći put kad ću mu kupovati tenisice dobiti Adidas kakve imaju Pero i Marko. I još mi ih je par puta pokazivao u izlogu u prolazu.
    (ali oni su očito "osvještena grupa", svjesni su već i nacionalnih razlika u vrtiću, a gdje neće biti socijalnih ).

Što se tiče kuta, ja imam traume iz djetinjstva od njih - i same kute su se razlikovale. Neke su bile onako obične, plave, takvu sam ja imala, a neke cure su imale s vrpcama, rubovima u boji, ne sjećam se točno, sjećam se samo da sam patila jer imam "jadnu kutu" u odnosu na neke .

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Što se tiče kuta, ja imam traume iz djetinjstva od njih - i same kute su se razlikovale. Neke su bile onako obične, plave, takvu sam ja imala, a neke cure su imale s vrpcama, rubovima u boji, ne sjećam se točno, sjećam se samo da sam patila jer imam "jadnu kutu" u odnosu na neke .
    hahaha, ja sam imala tu s trakicama - to je bila valjda moja jedina prednost u OŠ - a sve zato jer mama zna šivati pa mi je radila svakakve kreacije. I te moje kreacije su bile višestruko jeftinije od bilo koje "obične" kute.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Joj to što su djeca - neka - opterećena odjećom je oduvijek bilo tako, i valjda je normalan dio odrastanja.
    I ne mora se nužno raditi o skupim stvarima, svaka sredina ima neke svoje statusne simbole.
    U mojoj radničkoj i hašomanskoj školi statusni simbol uopće nisu bile skupe marke, nego uske i poderane traperice, vojničke torbe, komandosice ..

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

a djeca su dobrim dijelom ZA nošenje uniformi

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •