a djeca su dobrim dijelom ZA nošenje uniformi![]()
a djeca su dobrim dijelom ZA nošenje uniformi![]()
Pa eto o tome se i radi. Ja slusam nju, da su drugi protiv ona bi se pomirila sa time.Ne bi nikome nametala svoje zelje pa mislim da se u pravilu tu nemam sto petljati![]()
Cubana
Ako podrzavas stav djeteta, jel bi je podrzala i da je bila ZA?
Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.02.2017. at 07:58
Nisam nego pojasnjavam sto mislim da je Meda htjela reci.
Ne bih. Jer ne placa ona ni porez ni prirez, ne pere ni ne pegla.
Saslusala sam ju, objasnila joj svoje argumente i rekla joj kako cu ja glasati i kako ce u nasoj obitelji biti bude li odluceno za uniforme.
Ne odlučuje ona.
Moja se sama ponudila da bude peglala u slučaju da bude bilo to nekaj! Lili kad će napokon bit ta agonija gotova?
koja agonija? nakon svih prikupljenih anketa (rok cini mi se 15.2.) dolaze u GU na obradu, pa dok se obrade, pa dok se krene u realizaciju tj. oformi tim za dizajn i nabavu. pa dok famozne majice stignu, realno tek za sljedecu skolsku godinu.
a ovih par razreda koji ce biti kao pilot projekti negdje krajem 4. pocetkom 5. mjeseca. a kad su ono izbori?
i jos skupstina mora odobriti rebalans proracuna, jer ta sredstva ne postoje u ovogodisnjem proracunu. da li je itko pogeldao proracun GU za obrazovanje i sport?
Posljednje uređivanje od spajalica : 09.02.2017. at 08:30
Ma kakva agonija. Mi smo jučer imali roditeljski koji je trajao preko sat i pol, a uniformi smo se jedva i dotakli (onako usput, podsjetnik da zaokružimo izjavu na listiću). Bilo je važnijih tema.
Imam dojam da je takav nekakav i stav u školi - da ima prečih stvari u školi koje bi trebalo riješiti, oko uniformi se nitko ne zamara.
Obzirom da me praktična izvedba nošenja uniforme najviše zabrinjava, mislim da se o tome itekako može reći a šta djeca znaju, jer dijete teško da razmišlja o tome kako će pet dana ići u školu u jednoj ili dve majice, niti će dijete prati i peglati majicu u ponoć, nego ja. Doduše, moja cura je pitala - a što ako se ja prije škole polijem vodom po majici![]()
I moja je "za". Pa makar i bez slike kako je rekla. Sad je MM ljut na mene jer se nije pitalo dijete, eto ti ga na...
Ali deci je to samo vid igre, nova zabavna maska i uloga koju će rado da igraju neko vreme.
Kod moje to "neko vreme" taman traje nekih 10-tak dana uvrh glave.
A kako posle objasniti deci da se igra više ne može prekinuti iako nije zabavna?
Onda je poštenije u startu ne dopustiti.
Nisu to stvari o kojima bi djeca mogla ili trebala odlučivati. Odrasli su ti koji trebaju reći NE (ili eventualno DA) i to argumentirati.
Samo da ponovim, ja nisam a priori protiv uniformi, ali razlozi za njihovo uvođenje u ovom trenutku su više nego dvojbeni i meni totalno neprihvatljivi. Već sam napisala, osnovno školstvo je pod kapom države, a ne grada. Trebalo bi poraditi na tome da svi dobivaju koliko je moguće jednake prilike za obrazovanje, a ne jednaku odjeću. Ima 1000% većih prioriteta.
apsolutno se slažem mišljenje djeteta od 8.5 godina, kao što je moje, nije nimalo presudno u ovoj situaciji...ona će svoje mišljenje promijeniti za tri dana, kad joj majica dosadi, i što ćemo onda?
Slazemo se da se ne slazemo
Ja mislim da dijete ima pravo odluciti sto ce nositi u skoli naravno u skladu sa svojom dobi,smatram da se moja moze nositi sa svojom odlukom cak i ako joj se u jednom trenutku nece svidjati, kao sto sam napisala ja nisam apsolutno za iz razloga sto ima puno vise stvari za rijesiti.
E, pa to je valjda to, ja mislim da će se moja od nepunih 8 godina loše nositi sa posledicama svoje odluke jer nema punu percepciju o tome da kad se jednom odluči ZA, nema lakog odustajanja i menjanja mišljenja (da budem iskrena, mislim da ni većina roditelja nema tu percepciju, tj. svi su ubeđeni da će lako odbiti konkretnu uniformu ako im se ne dopadne, dok sam ja vrlo skeptična po tom pitanju...)
uopće ne razumijem taj demokratski princip u uvođenju uniformi
u mojoj glavi uniforme su povezane s vanjskim autoritetom koji kaže "uniforme su obavezne i o tome nema rasprave"
tako da mi nikako nije jasna ta situacija u kojoj ih neki nose, neki ne, unutar iste škole, a onda valjda svake godine prvašići ispočetka odlučuju
Hm a tko bi trebao biti taj autoritet?! Generalno, cijela ova situacija je smiješna i iz razloga što ova inicijativa u Zgb kreće od Grada koji uopće nije autoritet za školstvo - škole su pod upravom Ministarstva obrazovanja, dakle države, a ne Grada. Tako da Grad može stvarno samo nuditi.
Ne znam, ovako kad vas čitam stječem dojam da je to neka fatalna odluka nakon koje više ništa neće biti isto. Meni se ne čini tako. Baš naprotiv, odluka o tome "nosimo li svi iste majice" je dovoljno banalna da se za mišljenje može (i treba) pitati i dijete. Pa što ako se predomisli za dva tjedna? Ništa se dramatično nije desilo.
To što je u ovom slučaju riječ o nečem sasvim drugom (najobičnijoj predizbornoj kampanji u kojoj se novac građana troši na nešto potpuno nepotrebno i beskorisno), djeca ne mogu znati. Ali može ih se pitati za mišljenje, barem to. Ionako neće oni odlučiti, to je već jasno.
Spomenula sam možda ranije, moj sin je bio za uniforme, MM i ja smo protiv. Ja sam mu jasno rekla da ima pravo misliti drugačije i tako se izjasniti u razredu kad budu o tome razgovarali. Samo što je kod njega cijeli razred decidirano protiv, pa je i on postao protiv jer se ne želi konfrontirati oko toga.
Uostalom, cijela ta tema je potpuno nevažna. Hoće li nam školstvo postati kvalitetnije ako djeca budu nosila uniforme? Čisto sumnjam...
pa neće tanja, ali će nam život postati kompliciraniji ako ih budu nosila
to stvarno je banalna odluka, ali osim što može utjecati na nepotrebno trošenje novaca (na što smo doduše navikli), itekako će utjecati na moj svakodnevni život
što je već netko ovdje napisao, dovoljno mi je što moram brinuti o opremi za tjelesni
I to sto velis Tanja.. nevažno.
Mi valjda mislimo da time pokazujemo Bandicu da ne moze s nasim novcem raditi sto ga volja. I da školstvo nije tako jadno kao sto je vjv ne bismo bas ni trznuli previše. Al da ima vaznijih tema i problema... ima.
Ja nisam nigdje napisala da dijete od nepunih 8 godina treba odlucitiNapisala sam da je moja ZA a ima uskoro 12 godina, samostalna je u nekim granicama, pokazala je da se moze nositi sa svojim odlukama i puno ranije. Mislim da bi joj bio samar da joj nisam dala na izbor evo i zasto: prije 2 godine je zeljela osisati svoju do pola ledja dugu,gustu kosu skroz na kratko, na pixie. Izgledala je bukvalno kao svoj brat, lako si ju mogao zamjeniti za decka, sto zbog njenog stila sto zbog kose sto su klinci redovito i radili, nije marila, nije dolazila u suzama vec bi se samo cudila njihovim pakostima i ispricala nam svaki dogadaj. Ubrzo su i prestali.
Kosu nije samo prikladno skratila, imala je jedva 3-5cm kose na kraju, nikada prije nije trazila kratku kosu a nije pozalila niti milimetar jer je kosu odrezala da donira za kosu ljubavi. + jos puno situacija gdje sama preuzima odgovornost a kada doista ne moze trazi nas za pomoc. Od banalnih stvari poput nosenja uzine u skolu pa do doista bitnih.
Naravno da nije isto dete od 8 i 12 godina, niti kakvi su im karakteri.
Zato i ne može svako samo detetu da prepusti izbor, tj. može, samo ne znam koliko je mudro.
Dobro, meni je tema malo "dramatičnija" jer su kod nas navodno u igri kompletne uniforme, mada je sve to na nivou rekla-kazala, kao i puno koječega drugog bitnijeg.
I da, i mene jedi ta praktična strana realizacije, ono, operi, osuši, nije da nemam vremena, imam, samo nemam želju da ga trošim na uniformu.
Kris ponavljam meni je tvoja kcer divna odmah sam skuzila da ima svoj stav i da ne briga sto drugi misle. To drugi osjetepa onda i prestanu.Odgojila si dijete sigurno u sebe.Bravo i za tebe i nju !!!
Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.02.2017. at 10:38
Ma i ja se nadam - samo uvijek se može dogoditi da prođe u nekoj školi, a onda se može dogoditi da ravnatelj zapili i da stvarno tjeraju djecu da nose te majice.
Još kad čovjek ima neko buntovno dijete koje bi se bilo spremno suprotstaviti .. mom djetetu ako netko kaže da se nešto mora, to će morati biti tako.
Naravno da mozemo pitat djecu, pa i ja sam svoga pitala zasto ne, al cisto da cujem njegovo misljenje jer me zanima kako mi dijete razmislja, al da mi je to mjerodavno, nije. Dijete ne moze imati stav jer nema ni dublji uvid ni siru sliku niti relevantne cinjenice ni iskustvo. Mozda neko dijete ima to sve, ali vecina djece nema. Zato sto su djeca, pobogu!
Ako zanemarimo ovu nasu lokalnu problematiku, uniforma ima svrhu stvaranja zajednistva unutar odredene skupine, uz isticanje razlicitosti i prestiza u odnosu na neku drugu. Ali, i ukidanja individualnosti. Pogotovo u totalitarnim sistemima. Nekad prevladava jedan motiv, nekad drugi. Osim u ovom dopisu, u kojem je svaki argument ZA dobar.
X. Uniforme u školama su mi - katastrofa i sramota mi je da se o tome uopće raspravlja dok se od roditelja traži da u školu nose maltene klozet papir. Što je sljedeća bespotrebna inicijativa - tkalački stan za svako dijete kao poklon? Treba slijedit novac - tko uniforme proizvodi, ko bi bio dobavljač... možda u tom grmu leži zec... Po meni - sramotna inicijativa da se od svih problema išlo rješavat - nepostojeći - i na to pare i energiju bacat.
Iskreno se nadam da će prijedlog za spiskavanje para na - uniforme - bit odbačen!
Posljednje uređivanje od ina33 : 09.02.2017. at 11:50
a kaj u slucaju da se na nivou skole odluci da ce se nositi uniforme, a ja recimo nakon tjedan dva ne posaljem djete u unuformi u skolu iz nekog bezveznog razloga...zaboravim, obuce ga baka krivo...?
hoce li se dijete kaznjavati?
ili roditelj?
Osim toga da će lova bit kanalizirana u firmu koja će to sašiti - vjerojatno neće bit ništa. Isplivat će u nekoj političkoj borbi i to.... čija mati uniforme tka... da se tako izrazim.
Mislim... još samo uniforme, da se ubije svaka kreativnost i inovativnost koja i gura ekonomije naprijed... i mogu naša djeca bit novi jeftini radnici za neke buduće pametne vlasnike. I u komunizmu smo imali kecelje u školi, imaju ih Japanci.. neš' ti benefita od toga u smislu zaustavljanja bullyinga i ostalog.
jelena pa di bi ja znala? ja sam samo jedan predstavnik roditelja u jednom VR u jednoj školi u ZG.
i čudim se čudom koliko se prašine diglo oko kako reče tanja b banalne odluke. Tja...
Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.02.2017. at 13:49
Pare koje će se ulupat u to sigurno nisu banalne i nekome će bit dobra korist, a sve skupa obrazovanje vapi za modernizacijom, a od uniforma, osim onoga tko će si spremit lovu u džep nikakve koristi nikome neće biti! Što Grad ne "pokloni" školama sapun, WC papir i papir za brisanje ruku... za početak. Hvala Bogu da se digla buka! U kontekstu svega, to je po meni prvorazredni skandal.
Posljednje uređivanje od ina33 : 09.02.2017. at 13:58
Na cca 59000 djece u zgb osn skolama, nek je majica 30 kn. Pa nek su dvije.
To je cijena od 3540000 kuna.
Pa upravo zbog toga mislim da od cijele priče neće biti ništa.
Baš zato što su odlučili provesti anketu (a ipak ne mogu tako nešto uvoditi bez da pitaju roditelje i učenike). Imam dojam da će odaziv većinom biti protiv. Ili, ako ideja i prođe, da će provedba zapeti kod praktičnih detalja.
Inače se slažem da se radi o besramnom bacanju gradskog (tj. našeg) novca i mislim da je to nedopustivo. Ali s obzirom na to odakle je ideja došla, ne čudi me...
Obzirom da to odakle je ideja došla, i nisam baš sigurna da će biti tako lako odbačena.
Taj centar moćije prilično uporan u guranju svojih zamisli. Pogledajmo samo medijsku kampanju.
bandic nije dao besplatne knjige!!! placene su povelikim prirezom
I porezom. Zašto bi se bunili kad je nesto na korist roditelja i djece?
Brojne stvari u školama jesu pod kapom grada, topli obrok, produljeni boravak itd. - ali ne može grad definirati kurikulum recimo, zato je smiješno kad pričaju o izbornoj informatici
Pa i uniforme isto tako su na korist roditelja i djece. Bar po mišljenju onoga tko uniforme daje.
A zar se u drugim gradovima, gradićima i selima ne plaća porez i prirez? A ne daju ni jednu olovku a kamoli knjige od 1000 kuna!
Pa zato mi i govorimo da nam to ne treba. Nije nam na korist.
A za druge gradove, ne znam sto reci. Eno, Osijek financira knjige iz proracuna. Zašto Rijeka to ne radi, ne znam. Ali sigurno bi trebala.