Ne želim se prepucavati, ali ima i najviše djece u Zagrebu. Znači najviše dobiva od svojih građana, najviše troši za svoje građane. U Rijeci za novorođenče dobijete 1000 (ili 1500) kn, bilo 1., 3., 5....dijete.
Želim reći da možda bi kompromis dobro došao između građana Zagreba i grada kojemu uplaćuju svoje poreze i prireze i onoga što im taj isti grad daje. Pa, ako taj kompromis znači iste majice u školi I besplatne knjige, možda i nije tako loš kompromis. Ja bih odmah pristala na istiAli, neće naš gradonačelnik dati više nego daje, "no matter what".
potrebno, nepotrebno, korisno, beskorisno, sasvim svejedno.
NE ŽELIM sudjelovati u nečijoj predizbornoj kampanji i ne želim da se moji novci razbacuju
na gluposti i točka.
a očito ću biti primorana na to.
neka lijepo uzme svoju lovu i kupuje djeci majice.
dobro da nije odlučio napraviti fontanu u centralnom holu svake škole
Knjige i prehrana su POTREBA, majice NISU.
Beti, ne razumijem tvoju poantu. Ono...kad je Bandić vec i inače tako dobar prema vama, dozvolite mu novu igračku tj.majice.
Da, to sam mislila, čokolada.
Bilo moje mišljenje ispravno ili ne, upravo tako mislim.
Ima fontana koliko hoces sto ih je s mojim novcem napravio. A nije nas pitao.
Jel mozemo to brojati pod igracku ili mu jos treba? Skijaliste kod katedrale?
Ma to i jest igračka, ali ne za gradonačelnika, nego za nas. Igramo se demokracije. A s druge strane, ja se često zamislim nad stvarima o kojima nas NE pitaju, a isto se financiraju našim novcem.
Pa nije Bandić kralj Zagreba (iako priznajem da se može drugačije činiti) niti troši svoje novce na knjige i majice, pa da mu trebamo biti zahvalni. Sve su to naši novci.
jesu nasi novci ali se ponasa kao da su njegovi
Beti nismo gradonačelnik i mi u bračnoj zajednici![]()
Ja volim Bandica ali sam protv ovoga...ne svida mi se ideja jedino ako npr.da 10majica po klincu (sto bi bilo jedino dovoljno)...2-3 nisu dovoljne....
I u obranu Bandica
1-1000 i nes kn 1 dijete,2 oko 2000kn...3 54000kn
2-besplatni pokazi za klince umirovljenike
3-besplatne knjige
4-status roditelja odgajatelja
5-vrtici jeftini (prica nema hrane i sl.ne drzi vodu kod nas nista ne fali)
6-klinci besplatno uclanjenje u knjiznice
to mi je sada palo na pamet od vecih stvari...
porez placamo veliki...placaju i ostali ...ok mozda manje sto dobiju???...mi taj novac necemo dobiti nazad dobijemo ga bar u ovakvim stvarima...
Jednog dana kada maknu njega dode ona Svaljekica sve ce nam maknuti i sigurno nece smanjiti porez pa da vidimo hocete onda biti zadovoljni...
kontra bandica
1 - imam 1 dijete, dobila nisam nista
2 - sva djeca nemaju besplatni pokaz, a bome niti svi umirovljenici jer su prebogati. imaju oni koji niti ne izdvajaju znacajno u gradsku kasu
3 - besplatne knjige su itekako placene
4 - status roditelja odgajatelja za ne znam koga. za nas koji radimo i koji to placamo :grubarijec:
5 - vrtic ok cijene, ali nema papira za ruke, wc papira, sapuna za ruke... sve smo to roditelji nosili. a nastavilo se i u skoli
6 - besplatne knjiznice su od ove godine, a i to ide iz prireza, dakle platila sam
aj sad daj nesto sto stvarno imamo besplatno
Posljednje uređivanje od magriz : 09.02.2017. at 20:21
Cula sam da je velik broj muzeja u Londonu besplatan, mora da je Bandic i to sredio.
Ma naravno magriz... ne kuzim ovo besplatno... meni nije besplatno... platila sam itekako od svoje place...sve od toga...Nista Bandic nije dao, gradjani daju jedni drugima.
1. Zašto nisi dobila ništa za 1 dijete? Pa to dobije svaki građanin Hrvatske, samo treba pitati. A da imaš treće, kao ja npr, dobila bi 54.000,00!! Samo zato što imaš zagrebačku adresu
2. pokaz imaju i kod nas, tu nemate ekskluzivu![]()
3. Itekako SVI u Hrvatskoj plaćamo, pa NEMAMO besplatne knjige. Pomnoži 8 razreda puta 3 djece...vrlo jednostavna računica.
4. status roditelja odgajatelja su obećavali svim mamama u Hrvatskoj, ali uspio je samo grad Zagreb. Puno mama bi to iskoristilo, naročito u dijelovima Hrvatske gdje nema mogućnosti zapošljavanja.
5. vrtić, 10,5 satni, kod mene, je 950 kuna. Svaki mjesec.
6. vjerujem da su besplatne knjižnice i kod nas, da budem precizna, knjižnicA. Imamo samo jednu dječjuStribor. Daleko nama.
a) troje djece 56 400,00 kuna (odbila sam 3000,00 koje sam dobila); troje djece puta 8 razreda puta 1000,00 kuna knjige prosječno: 25 000,00
; vrtić: 3 djece, prosječno 4 godine vrtića svaki, puta razlika od zagrebačke cijene: 86 400,00
Da li je dosta? Stvarno, neću više. Vratimo se mi majicama za školu.
Ne volim Bandića, ali..
Nije taj prirez baš tako značajan, ne kužim zašto ga toliko spominjete..evo npr u Šibeniku bi plaćala 200 kn manje nego u Zagrebu..u Rijeci, Velikoj Gorici ta razlika je još manja..ono, skoro isto..
Nekad kad vas čitam ispada da mi plaćamo tisuće kuna tog prireza
Možda zato što ih je prerano rodila kao i ja, dok se još nisu novci za rođenje djece dijelili.1. Zašto nisi dobila ništa za 1 dijete? Pa to dobije svaki građanin Hrvatske, samo treba pitati. A da imaš treće, kao ja npr, dobila bi 54.000,00!! Samo zato što imaš zagrebačku adresuJa nisam bome ni za jedno ni kune dobila. (14 i 10 godina) Sve što sam dobila su bili paketi Sretna beba. A živim i radim u Zagrebu od puno prije rođenja djece.
Priča mog života, i stan sam kupila prije oslobođenja poreza za prvu nekretninu.
To ti je kad žuriš.
Ovisi o visini bruto plaće.Nekad kad vas čitam ispada da mi plaćamo tisuće kuna tog prireza
Puno više me živcira kaj već godina odvajam 400 eura mjesečno za zdravstveno..i onda idem privatno![]()
ajme majko Zagreb je veliki grad sa puno zaposlenih i dobrim prihodima od prikupljanja poreza i prireza, pa je jasno da si gradonačelnik može priuštiti ovakve, često vrlo očito populističke poteze
Nećemo sad valjda o reputaciji i aferama tog čovjeka koji se super uklapa u pjesmicu ti su krao al' si i nama dao
Drago mi je da su vrtići jeftini, ja ne znam koja im je sad cijena jer mi dijete odavno ne ide u vrtić, ali se dobro sjećam da je gradonačelnik htio uvesti imovinski cenzus za plaćanje vrića po kojem bi meni vrtić bio sve samo ne jeftin, dok istovremeno očito ima love isplaćivati ovako pozamašne svote za treće dijete i davati status roditelja odgajatelja, dok u vrtićima istovremeno nema mjesta za svu djecu, hrpa škola ima boravak samo u prvom i eventualno drugom razredu, i tako dalje i tako dalje - svatko bi se u svom području interesa sigurno sjetio cijelog niza apsurda.
No kakve to sve skupa veze ima s tim što grad vuče još jedan populistički potez pred izbore, stvarno ne znam. Mi bi trebali biti zahvalni što će se potrošiti još novaca iz proračuna na besmislicu koja će nam zakomplicirati život, jer drug Tito krade ali i nama dade.
Da dobro pitanje Zasto nisi dobila nista za prvo dijete?...vrlovjerovatno nisi bila u Zg-u 5god.i onda za to se nemas sto buniti jer je tako receno od pocetka...
Ovo sto si rekla "ne donose znacajnu puno gradskoj kasi"...zbilja nije bilo primjereno...
Sto bi to trebalo znaciti da ljudi sa manjim primanjima su manje vrijedni i nista ne zasluzuju???...prilicno ruzan,ruzan komentar...
A ova halabuka oko vrtica mi nije jasna...ja jos dok sam bila mala nosili smo case i sto god.u vrtice...
Sada kada su moji klinci bili u vrticu jedino sto sam morala nositi plasticne case...
Wc papir,maramice i sl.nikada nije bilo spomena i nikada nije bilo trazeno...
kako je moguce da u jednom vrticu ima svega u drugom ne???...onda tu nesto ne valja...
I slažem se s Mimom, meni je B dno dna..i ovaj najnoviji "biser"..
Ali eto, ljudi ga izabrali, što reći..
Ekonomska cijena vrtića je svugdje ista, razlika je u tome koliko se odvaja iz koje gradske kase za subvenciju, a u zagrebačkoj se kasi očito nakupi. Ili drugi gradovi imaju druge prioritete, dalo bi se sad o tome diskutirati.
Da, mene je kačilo i plaćanje vrtića po imovinskom cenzusu, joj kad se samo sjetim uplatnica i gomilanja duga jer smo svi plaćali istu staru cijenu budući da je odluka osporena ali su uplatnice svejedno štampane sa uvećanim iznosima.Još jedan od Bandićevih bisera.
Ovak, kad ste skrenuli s teme.
Knjige nisu svake godine "besplatne" . Malo jesu, malo nisu.
Đački mjesecni pokaz je, mislim 120 kn ( ne znam tocno jer sam kupila godisnji) a to je nekih 900 kn godisnje, a nije besplatno
Ovo za djecu sam zaboravila, ali mislim da sam za mladje sigurno dobila. S tim da je trebalo trajati par godina, ali su to odmah ukinuli, odnosno ostavili za trece i svako dalje dijete.
Sada se vise ne mogu sjetiti sto je jos "besplatno" u Zagrebu. Nisu ni nuzeji iako u vecini zemalja jesu za djecu mladju od 18.
Rado bih imala manji prirez i onda te novce preusmjeravala na mjesta koja mislim da su vazna, a to sigurno nisu ni fontane, ni skijaliste u centru, a bome ni stupici po javnim povrsinama grada.
Knjige su besplatne zadnjih 4god. (tocno znam jer mi mala sada ide 5raz.a placala sam samo prvu god.)...
Pokaza ne placam ,dobila sam godisnji... ali kao sto je gore napisano ocito to ne zasluzujem jer s malim prihodima ne "pridodajem puno gradskoj blagajni"...![]()
Mjesečni pokaz u Zagrebu za osnovnoškolce je 90 kn, u Rijeci je 1.zona 92 kune.
Našla sam na rodi temu o opremi za novorođenče iz 2006. godine, očito se tada davalo, kod nas se davalo i prije toga. http://forum.roda.hr/threads/11295-N...ispla%C4%87uje No, za dobiti novce od grada mora se podnijeti molba, ne ide automatizmom.
Razlika u prirezu Rijeke (15%) i Zagreba(18%) je 3%. https://www.porezna-uprava.hr/HR_por...a_dohodak.aspx
Rijeka je bas specificna. Meni se cini da su tamo i rezije skuplje neg u Zagrebu.
Srednjoskolski pikaz je 120 kn, puno previse za djecu koja ne privredjuju.
Skoro da bi im bilo bolje kupovati polsatnu kartu za 4 kn - bas me zanima do kada ce to trajati.
Meni je stvarno nevjerojatno s kakvom lakoćom prihvaćate euromilijunske malverzacije i pljačke u zamjenu za nešto centi koje nam gradonačelnik baci.
Nikome nije bilo sumnjivo kad je Hanž.u vjetar prosuo 2 milijuna eura za jamčevinu? A koliko je takvih koji bi trebali vratiti uslugu...
Samo, zatvoren je to krug.
.
Posljednje uređivanje od lidać2 : 09.02.2017. at 21:50
netko je napisao da zagreb ima 50000 osnovnoškolaca.
50000 x 4 majice (2 ljete, 2 zimske) x 30 kn (ja sam čula 50, ali uzmimo npr. 30 kn)
cifra je![]()
Ne valjda opet o prirezu
Porez i prirez na place je prihod lokalne (samo)uprave koji se dijeli ovisno o odgovornostima iste, iznad gradova su u ostalim zupanijama zupanije, a grad zagreb je ujedno i zupanija i grad i opcine i zato se postotno najveci dio od tog "kolaca" slijeva u njihovu blagajnu, za razliku od odtalih gradova koji su samo to - gradovi.
O tome koliko je veci broj zaposlenih u gradu zagrebu od ostalih gradova ne treba valjda ni trositi rijeci. I imaju prosj cno vece place. I jos gradovima ide dio poreza od tvrtki (zaboravila sam kojih) a koji se razrezuje u po sjedistu tvrtki, naravno grad zagreb ima najvise sjedista tvrtki. Itd.... Naravno, i tih par kuna prireza vise igra neku ulugo ali kljucna razlika u prihodima je upravo ta.
Pa tko prihvaća?
Mislim da na ovom topicu nema nikoga tko to misli, barem ja nisam pročitala niti jednu pozitivnu o bandicu.
Ja sam samo rekla da naš zagrebački prirez nije toliko veći od ostalih i da te sume nisu tako ogromne..a ne da mi sviđa kako on s tim novcem raspolaže.
Osobno smatram da je on jedan običan kriminalac.
nevjerojatno je kako idemo u dokazivanja ja sam ovo, ti si ono, bilo jednom
Ajmo se okrenuti ovom trenutku i konkretnoj situaciji. Recimo da bi trebali nabrojati 10 stvari za koje mislimo da su prioritet, vjerujem da statistički uniforme ( majice) ne bi bile pri vrhu popisa.
A inace da gradi nove skole i vrtice morao bi zaposliti ljude koje onda ne moze samo tako otpustiti. Ovako jedne godine kupi knjige. Druge ne mora. Nema istinske dugorocne obaveze.
Kad ste već skrenule s teme - vrtić u ZG nije jeftin. Ja sam plaćala 600kn za treće najmlađe dijete + 400 kn engleski program, dakle 1000kn. Ok, nije bilo potrebe za engleskim programom, pa bismo plaćali manje, ali i 600 kn je puno. I to samo predškolsku godinu.
Prije toga su svi od jasličke dobi do godine prije škole išli u privatni vrtić (jer radno vrijeme vrtića nije prilagođeno ljudima koji rade u nekim korporacijama od 9 do minimalno 17 na drugom kraju grada), dakle: 1000kn (prosječno jer je cijena varirala od 900 do 1200kn) x 3 djece x (12 mjeseci x 4 godine) = cca 144000kn + još teta čuvalica koja bi pokupila dijete kad ne bismo dolazili na vrijeme po dijete ...
Ukoliko uniforme ne prođu, zar mislite da će se tih 3,5 mil HRK preusmjeriti na nešto drugo vezano uz školstvo? Sumnjam... Odjednom ih više neće biti i sve će biti po starom...
Posljednje uređivanje od Vrijeska : 09.02.2017. at 22:01
ma nece se nista preusmjerit jer novca nema. tek ce se rebalansom "namaknuti "
Nece nikuda novci ...zato bolje ista nego nista...povlacim se...
Posljednje uređivanje od lidać2 : 09.02.2017. at 22:04
ali neće "rebalansirati" za nešto drugo, potrebnije...
iako, ja i nisam toliko sigurna da nema novaca... neke škole su izvrsno opremljene.Primjericenova škola na Vrbanima meni izvana izgleda "mrak".
I kod nas ima radova, uvijek bi moglo bolje, wc papira će uvijek nedostajati (inače, mislim da djeca najviše uništavaju role wc papira i ručnika - vidjela sam fotke što rade s njima...), ali mislim da je ključ u sposobnosti ravnatelja i učiteljske zajednice. Ja bih glasovala da novac preusmjere u njihovo obrazovanje, posebno razvoj motivacije, kreativnosti i sl.
Joj naravno da neće rebalansirati za nešto potrebnije niti preusmjeriti novce, to je samo način da se u raspravi ukaže na nepotrebno razbacivanje na jednoj strani dok na drugoj navodno nema novaca za osnovne stvari.