Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: vazno pitanje-utrogestan u ivf postupku

Datum pristupanja
    May 2007

Početno vazno pitanje-utrogestan u ivf postupku

Prije dva mjeseca sam bila na ivf (neuspjesno. Imam 23 godine sve mi je u redu, ali jedini problem je bio sto sam ja nakon transvera stavljala vaginalo 3x1 utrogestana, a trebalo je 3x2. To sam vidjela tek kada je sve bilo zavrseno i kada sam dobila pravo krvarenje. To me muci i pitam se je li to mogao biti razlog neuspijeha.
    molim vas ako znate da mi neko odgovori, pa bar da da svoje misljenje.
    hvala

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Žao mi je. Osim ako ti endometrij nije katastrofalno tanak, mislim da ti to što si umjesto 3x2 stavljala 3x1 utrogestan nema puno veze, npr. upoznala sam jednu maratonsku s VV-a - cca 12 IVF-ova, što bez stimulacije u prirodnom ciklusu, što stimulirano, ostala trudna baš u onome kad nije više stavljala utrogestan i normalno je sve radila. Doduše, ja isto tako dvojim i u potrebu stavljanja utrogestana jer mi nitko nije objasnio zašto to trebamo stavljati - i žene koje prirodno ostaju trudne to ne stavljaju, a sad čitam i članke o tome da je debljina endometrija više-manje ne toliko bitna, ako je npr. oko ovulacije bar 8 mm. Moj je u prirodnom ciklusu (znači bez ikakve stimulacije) 12 mm, trolinijski oko ovulacije i ne kužim poantu tih utrogestana, ali i dalje ih ipak stavljam, bar u stimuliranome, u FET-u mislim da više neću baš tako revno, pogotovo ako embriji budu isto onako dobar tri - od toga mi je katastrofalno bolna menga, a ne vidim poantu.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Draga lanaaa,
    to što si stavljala 3x1 utrogestan umjesto 3x2 nije utjecalo na neuspjeh IVF-a, nemoj o tome više razmišljati. Potpisujem ovo što ti je ina33 napisala. Drži se draga i više sreće slijedeći put

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

poanta utrogestana je u tome što ti za vrijeme punkcije iglom probodu folikule i na taj ih način ih mogu oštetiti pa zbog tog eventualnog oštećenja žuto tijelo koje nastaje iz folikula i koje proizvodi progesteron u postovulacijskom dijelu ciklusa nije dovoljno funkcionalno-znači ne proizvodi dovoljno progesterona.

Kod spontane ovulacije-znači bez punkcije-folikul sam prsne i tih oštećenja uglavnom nema pa ne treba uglavnom ni nikakav dodatak progesterona.

No često ste svjedoci i tu na foprumu da žene prokrvare u početku trudnoće i da odmah dobiju utrogestan ili dabroston i to se smiri-jer njihovo žuto tijelo ne prizvodi dovoljno.

Zbog toga se preventivno daje utrogestan, znači to ima svoj razlog.

To što je nekoj ženi bila dovoljna proizvodnja nakon punkcije iz njenog žutog tijela ne znači da bi tako bilo kod svake žene, inače bi doktori prestali propisivati tu terapiju.

Može se umjesto utrogestana dobivati i HCG-čini mi se čak do 10. tjedna trudnoće, kao što to rade u SAD-u u Sherovoj klinici, ali to kod nas ne rade.

Ianaa, ovo što si ti uzimala manje utrogestana ne mora ništa značiti-nemoj razbijati s tim glavu.
    Drugi ćeš puta uzeti pravu dozu

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i da...neka su istraživanja pokazala da dodavanje progesterona u visokim dozama u drugom dijelu ciklusa ima pozitivan učinak na implantaciju jer sprečava odbacivanje embrija-nešto kao imunosupresivno djelovanje...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Wow, svaka čast, sad kad znam, stavljat ću ga i dalje, iako je moj endo čak i predebeo i menga je vrlo... neugodna nakon utrića, ono, grimizne rijeke. Ček, ček, onda znači ako nema punkcije = ne treba ni utrogestan... Tj. - zašto nam ga daju u FET-ovima (na Vuku, u MB-u)? Doduše, na Vuku dobijemo i bHCG 2x nakon transfera u određene dane, ni to nisam shvatila zašto, ako znaš i imaš vremena - željno ću pročitati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidim da si nam sve lijepo objasnila - hvala... Uzimati utrogestan sve kako je doktor rekao, znači.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj rvukovi2 prvotno napisa
    i da...neka su istraživanja pokazala da dodavanje progesterona u visokim dozama u drugom dijelu ciklusa ima pozitivan učinak na implantaciju jer sprečava odbacivanje embrija-nešto kao imunosupresivno djelovanje...
    Ali navodno i usporavaju embrij/zametak/neznamkakosezove pa može doći do implantacije u jajovodu :/

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

najvažnije od svega je raditi po doktorovim uputama i ako vam kaže uzimati 3x2, onda treba tako uzimati, a ne možemo na sve utjecati-zašto je kod nekog došlo do vanmaterične-tu može biti milion razloga-no kod IVF-a je vrlo mala vjerojatnost da će do vanmeterične doći jer se zametak polaže direktno u maternicu-iako je i na forumu bilo slučajeva vanmaterične u IVF-u-ne treba se toga panično bojati jer je zaista rijetko.

hcg nakon et-a dobivaš kao podršku žutom tijelu iz istih razloga kao i utrogestan, a to što imaš jake menge-sumnjam da bi ti neuzimanje utrogestana pomoglo da ih nemaš-na to ne znam odgovor-treba pitati doktora.

inače progesteron ne utječe toliko na zadebljavanje endometrija-za to je odgovoran estrogen u prvom dijelu ciklusa.
    progesteron utječe na to da žlijezde u tako zadebljanom endometriju rade svoj posao-znači da luče sve što treba da se održi hranjiva podloga za implantaciju embrija.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Wow. I'm impressed . I dalje stavljam utrogestane sve kako kažu, bez trunčice sumnje u to. A obilna menga, šta se tu može napraviti... Probat ću još i alternativnu higijenu ako uspijem sve to preživit logistički - pranje, namakanje itd.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad bi naše zdravstvo bilo dovoljno bogato, onda bi vas u IVF postupku slali redovno na vađenje e2 prije punkcije i na kontrolu progesterona u drugom dijelu ciklusa pa možda i ne bi bilo potrebe da sve to uzimamo samo po defaultu, ali pošto nije...

a koliko sam ja skužila iz svog ivf staža-doktor već odokativno nakon godina i godina iskustva zna šta vam treba i bez silnih bockanja i mjerenja i samo na osnovu UZV pregleda.

pažljivo skeniranje ipak treba dobro platiti kod privatnika.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hvala cure! Sad mi je lakse, ali svakako cu slijedeci put uzimati kako treba (valja vjerovati doktorima kad zavisimo od njih), ali sam ubjedjena da je on meni rekao 3x1, a kad sam procitala na papiru pise 3x2. Sad je gotovo idemo dalje. Hvala na podrsci i ja sam uz sve vas

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni isto koji put daju 3x1, koji put 3x2, pretpostavljam da to ipak zavisi od debljine endometrija... Ali, u stimuliranom IVF-u uglavnom kažu 3x2, samo isto nemoj s time razbijat glavu, šanse da si s time nešto "zezla" su minimalne po meni.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam dobivala 3x1 u prirodnom ciklusu-znači u onom ciklusu kad su mi punktirali moj folikul kji se razvio bez lijekova.
    jesi ti dobivala stimulaciju? i koliko si imala folikula i o tome ti ovisi koliko trebaš dobiti utrogestana, jer ako si imala samo jedan folikul onda je dovoljno to 3x1.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

BTW, samo kao info, na VV-u i u CITO-u npr. šalju na redovito vađenje E2 po novome, u Mariboru su to prije radili navodno, a sad više ne rade i dok se čudio kad sam mu ja nosila vrijednosti E2 u stimulaciji (samoinicijativno izvadila), valjda je sve što mu treba vidio iz UZV-a, puno toga ovisi i o doktorivim "utakmicama u nogama", tj. "punkcija ili IVF-ova u rukama", I guess.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sad mi je sve jasno. Evo odokativnog pravila - 3x1 u prirodnom IVF-u ili FET-u, 3x2 u stimuliranome (evo statistike mojih folikula 1. ivf VV - 6 folikula, drugi 13 folikula, 1. ivf Maribor 9 folikula).

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali usluga u citu je izvan redovnog osiguranja-znači plaćaš ju iz iz svog džepa, bolnice su drugo pa prema tome-koliko para - toliko muzike.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma, vidiš da ni tu nema pravila. I Maribor je privatan pa ne vadi. VV je državan, pa vadi, a prije nije.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Maribor nije privatni nego je državni-za tebe je kao privatni jer nisi slovenka.

Ovo sVV vjerojatno ima veze i s tim što tamo isto moraš iskrcati svoje gotovine da bi ti napravili IVF pa onda imaju manevarskog prostora i za tu pretragu-ali ne znam o čemu to ovisi-samo predpostavljam. U drugim bolnicama se to ne mora/platiti mislim.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Je, pravo zboriš. Ja jedino znam da su mi besplatni tvoji savjeti i detaljna obrazloženja na netu koje se nigdje ne bih usudila pitati i žao mi je što ja ne mogu tebi nekako se odužit .

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajme ženo-šta se imaš oduživat-sad ću ti odat malu tajnu-ja ti na poslu uđeljujem savjeta i savjeta-nisu besplatni, ali ljudi imaju dojam da jesu pošto radim jelte u državnoj službi.

Problem je tamo na poslu što rijetko tko posluša moj savjet pa se ja onda nerviram jer se trudim bezveze /savjeti nemaju veze s IVF-om jelte nego s mojom strukom/.

A neće ljudi poslušati jer uglavnom od njih tražim konkretni angažman na koji nisu spremni jer im je lakše pustiti da netko drugi misli za njih, a oni mogu onda kritizirati do mile volje.

Ovo mi je kompenzacija, a sve je uglavnom iz osobnog iskustva-ne moram učiti osim na sovjoj koži.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Rvukovi2, genijalko, ma sve kužim, zato i ja na netu visim i drugima "đeljam MPO savjete" metodom vl. kože, moji su doduše malo površniji i lepršaviji jer sam takav lik - plavuša s Filozofskog, ali biće bolje - vidiš sad znam čemu utrogestan i tako svaki dan malo po malo, dan po dan. A tebi, ženo, ipak jedno veliko - fala .

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj rvukovi2 prvotno napisa
    najvažnije od svega je raditi po doktorovim uputama i ako vam kaže uzimati 3x2, onda treba tako uzimati, a ne možemo na sve utjecati-zašto je kod nekog došlo do vanmaterične-tu može biti milion razloga-no kod IVF-a je vrlo mala vjerojatnost da će do vanmeterične doći jer se zametak polaže direktno u maternicu-iako je i na forumu bilo slučajeva vanmaterične u IVF-u-ne treba se toga panično bojati jer je zaista rijetko.
    Naravno. Napisala sam općenito

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sve sam procitala i sad mi je jasnije. Ja sam imala 9 jajnih stanica, oplođene 3, a dvije vraćene, ali nista. Sada 14 MM ide na operaciju varicocele i nadam se dace se poslije toga njegov spermiogram popraviti bar do inseminacije.

vasi savjeti su zlata vrijedni!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja sam u prirodnom IVF dobila 3x2 utrogestane (1 folikul) - znači, ni to nije pravilo...

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Cure, moze jedno pitanje? Znam da je tu rijec o IVF, ali ipak mislim da je tema srodna. Upravo sam bila na svom prvom AIH i sad trebam uzimati utrogestan 3x2, ali ja pametna nisam pitala od kad ih trebam pocesti stavljati - odmah ili od sutra?

enya22 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Alyssa pocni odmah stavljati, npr. 2 sad, a 2 prije spavanja, pa onda sutra 3x2 itd. i ~~~~~~~~~~~~~ da bude uspjesno!

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Hvala na ekspresnom odgovoru, odoh ja onda u horizontalu. I hvala na lijepim zeljama

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

U IVF sam postupku, u fazi nakon punkcija i nisam sigurna kada bih trebala poceti s uzimanjem progesterona (Dabrostona). Isti dan kada je bila i punkcija, ili tek nakon transfera? U vezi toga mi na punkciji nisu nista rekli (kao ni prije), a ja se nisam sjetila pitati. Mozete li mi pomoci u vezi te dileme na osnovi vaseg iskustva?

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Aurora* prvotno napisa
    U IVF sam postupku, u fazi nakon punkcija i nisam sigurna kada bih trebala poceti s uzimanjem progesterona (Dabrostona). Isti dan kada je bila i punkcija, ili tek nakon transfera? U vezi toga mi na punkciji nisu nista rekli (kao ni prije), a ja se nisam sjetila pitati. Mozete li mi pomoci u vezi te dileme na osnovi vaseg iskustva?
    Počni odmah, tj. večeras! I sretno!

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Aurora, meni su propisali Utrogestan (također progesteron) od dana punkcije, a isto tako i ostalim curama koje su taj dan imale punkciju. Mislim da ne može štetiti.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za uspjeh!

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A na dan transfera to jutro utrogestan je bolje uzeti oralno, a ne vaginalno. Ja sam barem tako na preporuku sestara.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Hvala vam puno za vase odgovore i lijepe zelje.

Tako cu i napraviti. Znaci, odmah danas, na dan punkcije, pocinjem uzimati progesteron.

Sonja29 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aurora sretno!

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

podizem zbog PERFEKTNOG objasnjenja rvukovi i jer nas je toliko puno u fazi guranja utrogestana....

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ovo je stvarno stara ali korisna tema... a na tren sam čitajući inin post pomislila da je ponovno u postupku

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ima toliko tema koje se stalno ponavljaju pa je bolje podigniti staru nego otvarati novu. pogotovo kad ima ovako super objasnjenje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •