Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Krafne, ima li ko recept?

  1. #1
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Evo ti moj recept, ja sam neki dan pravila i super su mi.

    KROFNE
    3/4 kg brašna, pola kvasca
    Uzdići kvasac s malo mlijeka, soli, šećera i brašna.
    Ostalo brašno promiješati sa žlicom soli, 2 vanilin šećera i koricom jednog izribanog limuna. Uzdignuti kvasac zamijesiti s tim sastojcima u mekano tijesto. Ostaviti dizati na toplom pokriveno s krpom, nakon što se kuhačom lupalo tako dugo dok se nisu počeli stvarati mjehuri. Kad se tijesto uzdigne, razvaljati na pobrašnjenu krpu cebljine prst i pol. Isjeći pobrašnjenom čašom. Ostaviti dizati pokriveno s krpom još oko 20 minuta prije pečenja. Kad se peče uvijek prvo peći donju stranu krofne tj. preokrenuti je prvo naopačke i tako peći.

  2. #2
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno

    I vrlo bitno ako zelis onaj lijepi obrub - poklopiti posudu dok se peče prva strana, kasnije ne poklapati! Dobar tek!

  3. #3

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    679

    Početno

    Pekmez možeš ubaciti onom špricom/štrcaljkom kojom se ukrašavaju kolači ili jednostavno možeš nožem, kuhačom (whatever) izdubiti rupu i ubaciti ga nutra. Sve nakon prženja.

  4. #4
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj Inesica prvotno napisa
    Super ivancice 8) . Mislim da je tak nekak radila i moja baka i ja skupa s njom dok sam bila klinka pa se nečega i sjećam. Ali imam pitanje.
    Kakav je kvasac, suhi ili svježi?
    Nema niti jedno jaje?
    I mislim da je moja baka stavila i malo ruma u tijesto jer onda krafne popiju nešto manje masnoće dok se peku.
    Evo moj recept:

    0,5 kg glatkog brašna
    8 dag šećera
    8 dag maslaca
    4 dag svježeg kvasca
    malo soli
    1 jaje
    3 žumanjka
    2,5 dl mlakog mlijeka
    1 žlica ruma

  5. #5
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Citiraj Inesica prvotno napisa
    Kakav je kvasac, suhi ili svježi?
    Nema niti jedno jaje?
    I mislim da je moja baka stavila i malo ruma u tijesto jer onda krafne popiju nešto manje masnoće dok se peku.
    Kvasac je svježi. Jaje ne stavljam, nema u receptu, ali su provjereno super. Za rum ne znam, probaj.

    Krafne pečem u širokoj šerpi s dosta ulja. Moraju plivati, a ulje mora biti skroz vruće i pečem na dosta jakoj vatri, brzo moraju biti gotove jer inače se samo napiju masnoće ako se peku na slaboj.
    Pekmez uvijek stavim žličicom gore na krafne kad su već pečene i posipam šećerom u prahu. Joj što mi je sad žao što ih nisam uslikala kad sam ih pravila u nedjelju. No sljedeći put obavezno.

  6. #6
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Pekmez možeš ubaciti i u krafnu tako da malo tanje razvaljaš tijesto, staviš žličicu pekmeza, prekriješ drugim slojem tijesta i onda režeš, eventualno donji komad tijesta malo premažeš bjelancetom da se boleje slijepe. Ja sam tak radila i takve krafne mi nisu ispadale šuplje i baš je bilo fino

  7. #7
    brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,315

    Početno

    kupiš podravkino namjensko brašno za krafne i napraviš ih....FENOMENALNE SU!!!!!!!!!

    mali savjet za punjenje:
    -razvaljate tijesto na debljinu 1cm
    -prebaci jednu polovicu tijesta preko druge polovice tijesta i lagano protisni da se označi polovica "kruga"
    -vrati tijesto u prvotni položaj
    -na donju polovicu čašom napravi krugove jedva da se naziru na tijestu
    -žličicom dodaj u sredinu kruga punjenje
    -prebaci drugu polovicu tijesta preko polovice gdje si stavila punjenje i čašom pritisni tamo gdje je nabubreno od punjenja otprilike da punjenje bude u sredini....
    -izdvoji krafne sa strane i pusti da odleže 20-ak min i pečenje može započeti....
    zagarantiran uspjeh....

    još jedan mali savjet....
    da bi krafne uspjele na temperaturi stana na kojoj ste započele radit krafne ostanite stalno....nemojte hladit prostoriju u kojoj radite....
    ona će se postepeno grijat al nemojte je hladit....
    zagarantirano ćete imati super krafne.....

    mene mlotekom po glavi ako ovo ne uspije.... 8)

  8. #8
    Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,194

    Početno

    podižem temu
    koje brašno za krafne je bolje mekano ili oštro
    i naravno ak ima neko još neki savjet-dobrodošao je!

  9. #9
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj Suzizana prvotno napisa
    podižem temu
    koje brašno za krafne je bolje mekano ili oštro
    i naravno ak ima neko još neki savjet-dobrodošao je!
    Namjensko za dizana tijesta. To je brašno "na pola puta", mislim da ima oznaku T-550.

    Savjet za prženje u ulju: dok je još hladno, ukapati 2-3 kapi limunovog soka, pa će ulje ostati svijelo.

    Ja sam ove godine odlučila "preskočiti" krafne, iako ih nije problem napraviti, problem se NE prežderati!

  10. #10
    lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,759

    Početno

    problem se NE prežderati!
    Veliki potpis!
    MM je radio neki dan, tako sam se najela da se nisam mogla micati. Moram reći da je ovaj recept koji je dala ivancica fenomenalan, najbolje krafne ikada!

  11. #11
    Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,194

    Početno

    Citiraj lucij@ prvotno napisa
    najbolje krafne ikada!
    makar nemaju jaja? kaj ne idu u krafne žumanjci?

  12. #12
    lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,759

    Početno

    Da, ne idu jaja. Meni se čini da su fine baš zato što u njih idu samo najosnovniji sastojci, baš "kako su kuhali naši stari"

  13. #13
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    Molim recept za krafne s plaže u Tučepima ili Makarskoj 8)

    Ko je probao zna o čem pričam zašto baš te.

    Ajmo ako imate koga tamo pliiiizzzz

  14. #14

    Datum pristupanja
    Nov 2008
    Postovi
    1,405

    Početno

    Citiraj Mamita prvotno napisa
    Molim recept za krafne s plaže u Tučepima ili Makarskoj 8)

    Ko je probao zna o čem pričam zašto baš te.

    Ajmo ako imate koga tamo pliiiizzzz
    Ajme iste takve na plaži u Vodicama, znam ženu koja ih je prodavala prije par godina i stalno se mislim kako ću je zaustaviti i pitati.To su krafne koje u principu nemaju okus kao krafne iz pekare, a nisu ni oni obični "pispaji", svijetle i slatke,mmmmmm

  15. #15
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    mene zanima sto to znaci peci prvo donju stranu?
    znaci onu koja je na stolu dok je tijesto razvaljano prema gore ili onu koja lezi na stolu?

  16. #16
    lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,759

    Početno

    Citiraj Lu prvotno napisa
    mene zanima sto to znaci peci prvo donju stranu?
    znaci onu koja je na stolu dok je tijesto razvaljano prema gore ili onu koja lezi na stolu?
    onu stranu koja leži na stolu

  17. #17
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Citiraj ivancica prvotno napisa
    KROFNE
    3/4 kg brašna, pola kvasca
    Uzdići kvasac s malo mlijeka, soli, šećera i brašna.
    Ostalo brašno promiješati sa žlicom soli, 2 vanilin šećera i koricom jednog izribanog limuna. Uzdignuti kvasac zamijesiti s tim sastojcima u mekano tijesto.
    Kolko je to brasna u nekim mjericama? Casama?
    Moze biti u prahu kvasac? Treba onda isto uzdizati to s mlijekom?
    Help please!!!

    Jel netko radio krafne mozda s rizinim mlijekom?

    Mi nikad nemamo tog kravljeg kuci, a ja bi krafne jela sad odmah.

  18. #18
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    I koliko je to malo mlijeka???

  19. #19
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    Citiraj retha prvotno napisa
    Mi nikad nemamo tog kravljeg kuci, a ja bi krafne jela sad odmah.
    mene je ovaj topic natjerao da posaljem muza po krafne sva sreca da je fasnik pa je grad pun standova sa vrucim krafnama

  20. #20
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Meni ne valjaju ove krafne tu di sam ja.
    A krafne mi se danima jesu..aaaaa...
    Zasto mi nitko ne odgovara na pitanja? Taj recept mi se cini najjednostavniji..nema jaja nema punu muti vamo-tamo. A opet me najvise zbunjuje.. :/

  21. #21
    Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,194

    Početno

    ja sam radila ove i super su mi

    Sastojci za 8 osoba
    Tijesto:
    4 žumanjka
    4 žlice šećera
    4 žlice otopljenog margarina
    2 vrećice kvasca
    1/2 litre mlijeka
    1/2 praška za pecivo
    brašno prema potrebi
    Nadjev i ukrašavanje
    mermelada
    čokolada
    šećer u prahu
    Priprema
    Kvasac u koji ste dodali žlicu šećera i malo brašna razmutite sa malo mlakog mlijeka i ostavite da se diže.
    Žumanca, šećer, margarin i toplo mlijeko izradite mikserom. U to dodajte nadošli kvasac i promiješajte.
    Dodavajte brašno i prašak za pecivo, te zamijesite tijesto dok se ne počnu stvarati mjehurići. Nemojte da tijesto bude tvrdo, bolje mekše.
    Ostavite tijesto na toplom da se udvostruči.
    Nakon pola sata premijesite i pustite na toplom još 15 -tak minuta.
    Nakon toga razvaljajte tijesto debljine 0,5 cm te kalupom izrezujte krafne, slažite ih na toplu krpu i ostavite 15- tak min da se malo podignu.
    Pržite ih u dubokom ulju prvo na onu stranu na kojoj nisu ležale na krpi – poklopljeno. Otklopite ih , i prevrnite da se ispeku s druge strane.
    Gotove krafne nadjenite ( sa špricom za ukrašavanje) omiljenim nadjevom
    (čokolada, mermelada ) i pospite šećerom u prahu.

  22. #22
    Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,194

    Početno

    ja sve ubacim u mikser sa onim nogicama za dizano i pustim da se miksa dok se ne počne odvajati od zdjele, ako je preljepljivo dodajem po malo brašna, takvo ostavim da se diže oko 45 min, onda peremjesim rukom razvaljam, izrežem i pustim još oko pola sata, ali sve po gornjem receptu i super su mi.
    prvi puta u životu su mi imale i prsten

  23. #23
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj Suzizana prvotno napisa
    brašno prema potrebi
    .
    moje viđenje recepta iz pakla

  24. #24
    Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,194

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Citiraj Suzizana prvotno napisa
    brašno prema potrebi
    .
    moje viđenje recepta iz pakla
    toliko dok se ne počne tijesto odvajati od posude

  25. #25

    Datum pristupanja
    Nov 2008
    Postovi
    1,405

    Početno

    Citiraj ivancica prvotno napisa
    Evo ti moj recept, ja sam neki dan pravila i super su mi.

    KROFNE
    3/4 kg brašna, pola kvasca
    Uzdići kvasac s malo mlijeka, soli, šećera i brašna.
    Ostalo brašno promiješati sa žlicom soli, 2 vanilin šećera i koricom jednog izribanog limuna. Uzdignuti kvasac zamijesiti s tim sastojcima u mekano tijesto. Ostaviti dizati na toplom pokriveno s krpom, nakon što se kuhačom lupalo tako dugo dok se nisu počeli stvarati mjehuri. Kad se tijesto uzdigne, razvaljati na pobrašnjenu krpu cebljine prst i pol. Isjeći pobrašnjenom čašom. Ostaviti dizati pokriveno s krpom još oko 20 minuta prije pečenja. Kad se peče uvijek prvo peći donju stranu krofne tj. preokrenuti je prvo naopačke i tako peći.
    jučer sam radila i nisam baš oduševljena: kvasac sam napravila sa 2 dcl mlijeka, a poslije dolijevala još oko 3 dcl, sve mi se mijesilo i dizalo u pekaču, imale su i prsten, ali ono što mi se nije dopalo je okus, previše me podsjećaju na fritule, nemaju onaj okus i miris po krafnama iz pekare

  26. #26
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    moze li instant kvasac za ivancicine krafne...nemam svjezi u kuci hmmm bas sam domacica

  27. #27
    sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    1,950

    Početno

    naravno da može instant

  28. #28
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    mene muči pečenje
    imam dobar recept ali nikako pogodit temp ulja
    ako je prejako brzo mi izgore, a ako nije dovoljno toplo upiju mi ulje
    poludim

  29. #29
    sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    1,950

    Početno

    Citiraj retha prvotno napisa
    I koliko je to malo mlijeka???
    malo mlijeka je pola šalice u koju staviš žličicu šećera i kvasac (svježi ili suhi, svejedno je), promješaš i ostaviš da se digne

    nadam se da nisam zakasnila

  30. #30
    sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    1,950

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    mene muči pečenje
    imam dobar recept ali nikako pogodit temp ulja
    ako je prejako brzo mi izgore, a ako nije dovoljno toplo upiju mi ulje
    poludim
    moja temperatura ode od 1 do 9 a ja pečem na 4
    i to mi je taman, ali prošlo je krafna i krafna dok nisam pogodila.

    aj podijeli recept. ja sam isprobala već brdo recepta, ali nijedan mi se ne sviđa jaaaako, jaaaako. kao kod tete na virskoj plaži

  31. #31
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    sladjanaf hvala puno

  32. #32

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Postovi
    399

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    mene muči pečenje
    imam dobar recept ali nikako pogodit temp ulja
    ako je prejako brzo mi izgore, a ako nije dovoljno toplo upiju mi ulje
    poludim
    i ja bi recept

  33. #33
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Citiraj retha prvotno napisa
    Citiraj ivancica prvotno napisa
    KROFNE
    3/4 kg brašna, pola kvasca
    Uzdići kvasac s malo mlijeka, soli, šećera i brašna.
    Ostalo brašno promiješati sa žlicom soli, 2 vanilin šećera i koricom jednog izribanog limuna. Uzdignuti kvasac zamijesiti s tim sastojcima u mekano tijesto.
    Kolko je to brasna u nekim mjericama? Casama?
    Moze biti u prahu kvasac? Treba onda isto uzdizati to s mlijekom?
    Help please!!!

    Jel netko radio krafne mozda s rizinim mlijekom?

    Mi nikad nemamo tog kravljeg kuci, a ja bi krafne jela sad odmah.

    Ajme sori, ja jako dugo nisam uopće čitala recepte.
    Retha, najbolje da imaš vagu pa odmjeriš 750g , ili bez nje negdje malo manje od 4 jogurt čaše. Ja uvijek radim sa svježim kvascem.


    Citiraj retha prvotno napisa
    I koliko je to malo mlijeka???
    Malo mlijeka je oko 1 dl.

    Mandy, ne znam kako je kad se radi u pekaču. Ovo su jedini kolači koje ja čak "tučem" kuhačom dok se ne odvoji od stijenka posude. Doduše, sad nedavno sam po prvi put radila mutila tijesto onom spiralnom metlicom od miksera i tijesto je ispalo genijalno. Bilo je super puno zraka u tijestu, kad sam valjala pucketali su mjehuri. Krofne su bile skroz mekane, imale obrub i rupu unutra. A punjene nutellom su bile MRKLI MRAK!

  34. #34

    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Tuzla; BiH
    Postovi
    569

    Početno

    Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Citiraj Inesica prvotno napisa
    Super ivancice 8) . Mislim da je tak nekak radila i moja baka i ja skupa s njom dok sam bila klinka pa se nečega i sjećam. Ali imam pitanje.
    Kakav je kvasac, suhi ili svježi?
    Nema niti jedno jaje?
    I mislim da je moja baka stavila i malo ruma u tijesto jer onda krafne popiju nešto manje masnoće dok se peku.
    Evo moj recept:

    0,5 kg glatkog brašna
    8 dag šećera
    8 dag maslaca
    4 dag svježeg kvasca
    malo soli
    1 jaje
    3 žumanjka
    2,5 dl mlakog mlijeka
    1 žlica ruma
    Ja pravila ove i super su ukusne ali tako brzo potamne da se neke nisu ni stigle ispeći a već su bile tamne. Kada sam probala smanjiti temperaturu samo su se napile ulja.
    Stavila sam 5 g suhog kvasca.

  35. #35
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Ja pečem na jakoj vatri, u široj posudi. Samo kratko, brzo okrenem i brzo van. Još dok su relativno svijetle.

  36. #36
    Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    MI
    Postovi
    1,456

    Početno

    Citiraj ivancica prvotno napisa
    Evo ti moj recept, ja sam neki dan pravila i super su mi.

    KROFNE
    3/4 kg brašna, pola kvasca
    Uzdići kvasac s malo mlijeka, soli, šećera i brašna.
    Ostalo brašno promiješati sa žlicom soli, 2 vanilin šećera i koricom jednog izribanog limuna. Uzdignuti kvasac zamijesiti s tim sastojcima u mekano tijesto. Ostaviti dizati na toplom pokriveno s krpom, nakon što se kuhačom lupalo tako dugo dok se nisu počeli stvarati mjehuri. Kad se tijesto uzdigne, razvaljati na pobrašnjenu krpu cebljine prst i pol. Isjeći pobrašnjenom čašom. Ostaviti dizati pokriveno s krpom još oko 20 minuta prije pečenja. Kad se peče uvijek prvo peći donju stranu krofne tj. preokrenuti je prvo naopačke i tako peći.
    Ja od ovakve smjese rolam strudle sa domacim sljivovim pekmezom (courtesy svekrve)...Uf mljac..par puta sam pravila krofne, al ima vise posla...

  37. #37
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Sad ih mijesim u pekacu

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •