Dakle, molila bih vas savjet. Radi se o meni izuzetno važnoj osobi. Pokušat ću ne udaviti predugom pričom...

Dakle, u braku su 20 godina, imaju 19-o godišnje dijete. Ne slažu se već jako, jako dugo. Nestalo je i ljubavi i poštovanja, svega lijepog... odavno. Komunikacija i tvrdoglavost je problem kod obje strane, s tim da je on godinama psihički maltretirao i uništavao nju (nazivao je ništarijom, optuživao da je lijena i tako, sve gore i gore), a ona je bila financijski ovisna o njemu. Žive u malom mjestu, imaju nešto zemlje, uzgajaju životinje, dobar dio toga je na njoj (uz poslove u kući, dijete...), ali to je njemu naravno neusporedivo s poslom koji on radi...
Ona je konačno našla posao, težak posao za jadne novce, naravno... Ponovno komunicira s ljudima (zvuči glupo, ali vjerujem da bar neke od vas znaju na što mislim ) i neki dan joj je pukao film i rekla mu je da više tako ne može... i nepromišljeno i glupo, mu je rekla da joj se netko sviđa- da ništa nije bilo, ali da ne želi znati da ništa ne može biti zato što su oni u braku... Ovo je bilo totalno bezveze i nepromišljeno, jer ona zna da to nije ljubav i da ništa neće biti, ali joj je to dalo nadu da možda može biti ponovno sretna, jednog dana... Ne znam jel' me kužite?!
On ne želi mijenjati ovu situaciju, zahtjeva da se pretvaraju i dalje, a ako dođe do razvoda on će reći da je ona nakon 20 godina braka k.... i sl. S jedne strane tvrdi da je bio kod odvjetnika i da sporazumni razvod kod njega ne dolazi u obzir, on želi da svi znaju "kakva je"?! (iako NIŠTA NIJE NAPRAVILA!), a s druge strane želi da je situacija i dalje kao do sada (=grozna, ona je sve mršavija, depresivna i sl.). Btw, prije nekoliko mjeseci je njihovo dijete navodno našlo kompromitirajuće poruke na njegovom mobu, ali on to, naravno, negira.

Nadam se da nisam udavila, a pošto sam preemotivna, jer se, kao što sam rekla, radi o bliskoj osobi (mogla bih u stvari reći, bliskim osobama), jako sam emotivna pa se nadam da sam bila koliko-toliko razumljiva i objektivna :/

Molim vas:

1) Ako on angažira odvjetnika, mora li i ona? Kako to onda ide? (ona financijski stoji dosta loše) Koji je tijek događaja, koje su cca. cifre- znam da je to teško reći, ali ne znam odakle početi...

2) Može li ta njena glupa izjava biti otežavajuća za nju? Iskreno, ne vidim zašto, jer NIŠTA NIJE NAPRAVILA, samo glasno razmišljala, nepromišljeno

3) Ona je nasljedila kuću (već su bili vjenčani) u kojoj žive, kako ide podjela imovine?

4) Bilo kakav savjet je dobrodošao, jer stvarno nemam vremena tražiti okolo, a i ne znam odakle početi...

Puno hvala