Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Da li da pocnemo sa odvikavanjem od pelena?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Da li da pocnemo sa odvikavanjem od pelena?

Mi smo jedno vrijeme isprobavali sa bespelastvom,pa smo spletom okolnosti opet vratili pelenu.
    Medutim ostalo nam je da ujutro vecinom sve obavimo u tutu i tokom dana kod presvlacenja malo sjedi,pa ponekad nesto i napravi. No to je sve bilo kao igra.
    Bilo je perioda kad nije htjela sjedit (citaj nije imala vremena ) i ja uopce na to nisam reagirala,sjedila je kad je htjela,kad ne ne.
    No danas me po obicaju pratila u WC,vidjela kako se skidam,pa se i ona skinula,sto vec neko vrijeme sama cini,napunila cijelu tutu 8) i vise se nije dala obuci.
    Samo nosa tutu za sobom i stalno pokazuje prsticem i kaze-tuta,pa kad neko vrijeme sjedi,digne se i zaviruje jel ima nesto unutra

Sad mene zanima jel da prihvatim tu igru i pokusamo sa odvikavanjem?
    Ili je ipak prerano?
    Sto i kako da radim?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne vjerujem u prerano odvikavanje. Svakako bih probala na tvom mjestu, nemate što izgubiti osim što ćeš malo ćeš prati robicu i brisati pod.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    osim što ćeš malo ćeš
    :shock:

osim što ćeš malo češće

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja pak recimo ne vjerujem da je potrebno rano odvikavanje. Točnije, mislim da bi se dijete skinulo s pelena potrebno da ima razvijen mozak za to. Mislim pod tim da dođe na stupanj kad može kontrolirati refleks pražnjenja mjehura i sfinktere. Isto je s hodanjem ili sjedenjem. Kad im "dozreli" mozak pa tako i živčeki (s time i balans, ravnoteža) onda su i spremni.
    Isto tako, neka djeca prije neka kasnije, al postoji neka prosječna dob koja nam služi kao orijentir. A tu je psihološki faktor, Djeci bi skidanje s pelena trebalo biti što lakše, nikako to ne bi trebala osjećati kao pritisak, ili nemogučnost da odgovore na tu vrstu "odgovornosti".
    Ja ne bi žurila na tvom mjestu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odvikavanje od pelena ne mora biti pritisak na dijete. Može probati, ako ide, ide. Evo, Linda je uspjela odviknuti svoju 20-mjesečnu curicu bez problema. Bilo je "nezgoda" koje za malenu nisu bilo nimalo traumatične (promijenila bi joj robicu i to bi bilo to), dok bi na pokušaje stavljanja pelene reagirala protestom i plakanjem. Slažem se da nema smisla tjerati nespremno dijete, ali, koliko sam shvatila, malena Laura je pokazala volju.

Već sam na nekoliko topica o skidanju pelena naišla na razmišljanja da je prerano odvikavanje forsiranje djeteta i da je loše...Čak kao da se radi o svojevrsnom tabuu, ako je dijete ispod 2 godine. Koliko imam prilike vidjeti - mala djeca su u pravilu odbacuju pelene bez trauma, za razliku od većih kod kojih nerijetko ima problema sa zadržavanjem stolice zbog paničnog straha od kakanja...Iz moje perspektive, pelena se ne može maknuti prerano, samo prekasno.

Btw, Kaleb već mjesecima ima jutarnji ritual na tuti, ponekad je par sati u gaćicama (tu i tamo prijavi kad mu se piški)...Totalno je neopterećen time i ja ću mu preko ljeta sve više skidati pelenu i stavljati gaćice. Ne zanosim se idejom da ću do jeseni imati bezpelenaša, ali isto tako ne mislim da ću mu nabiti traume ako pokušamo.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja se slažem s Lunom, mi smo se igrali od prvog rođendana, a bez pelena smo tek od 2,5 godine. Mislim da ih treba pustiti da se upiške ili ukakaju u gačice, jedino tako skontaju šta se događa. Ali ako to izazove neke dramatičnije reakcije ne forsirati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo u meduvremenu se dvaput sakrila u cosak i popiskila. Onda je hodala rasirenih nogu drzala se za gacice i pokazivala mi kako je mokra.
    I vodila me na "mjesto nesrece" da obrisem.

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Strobery,znači da ste se onda godinu i pol kako ti kažeš igrale. I dijete ti je ipak bilo spremno odbaciti ( potpuno, a to i je skidanje iz pelena za mene)pelene "tek" s dvije i pol.
    Čemu godinu i pol igre? Koliko je to bilo korisno za dijete?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kasiopeja prvotno napisa
    Čemu godinu i pol igre? Koliko je to bilo korisno za dijete?
    A koliko mu je štetilo? Ako ništa drugo, nije stalno bio u pelenama. Probaj si staviti pelenu, vjerujem da nije najugodniji osjećaj na svijetu.

Nina, ovo što pišeš mi se čini sjajno za početak. Svjesna je piškenja, to je jako bitno.

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Probaj si staviti pelenu, vjerujem da nije najugodniji osjećaj na svijetu..

:?

Kao što ti imaš pravo na svoje , tako i ja na svoje mišljenje. A to je žena i tražila.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma sve ok, ja sam ti samo odgovorila na pitanje o koristi i smislu godinu i pol "odvikavanja".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajme, koja loše sročena rečenica. Nadam se da si shvatila što sam htjela reći. Poanta je bila u tome da je ok koketirati s odvikavanjem, neovisno o rezultatima - ne vjerujem da može biti štete, a dijete će uživati gologuzo, kao što sva djeca uživaju. Zato sam napisala ono s pelenom, ne da te uvrijedim.

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

memole avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Evo i Tonkica vise ne nema pelene vec 2 mjeseca, odmah smo maknuli i dnevnu i nocnu i nije bilo ne4kih nezgoda. Prije toga smo malo bili s pelenom pa malo bez, kao bilo je jos hladno, ali ona je super prihvatila tutu tako da kad gledam unazad mozda smo joj i prije mogli skinuti pelene jer su je u biti zbunjivale.
    Probaj i vidi kako ce reagirati i naoruzaj se strpljenjem, nista ne ide preko noci.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •