Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Disfunkcija SŽS

PAMA

Početno Disfunkcija SŽS

Bok svima, moje dijete ima disfunciju SŽS pa me zanima da li ima neko sa tom dijagnozom da izmjenimo iskustva jer ponekad ne znam šta da radim. Unaprijed hvala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pama, moram te pitati tko je napisao ovu dijagnozu i na temelju cega? Disfunkcija SZS moze znaciti mnogo toga i ako je tako napisana, vrlo je neprecizna i malo (ako ne i nista) ne govori. To je ona fora kad su za djecu sa ADD ili ADHD sindromom pisali da imaju minimalnu cerebralnu disfunkciju (u kojem dijelu je disfunkcija, u cemu se ogleda, kako je nastala? ), a ovo me totalno podsjeca na to.

Daj napisi malo o cemu se radi, zbog cega ste dijete odveli lijecniku, koje simptome ili ponasanja ispoljava, budi malo preciznija pa sam sigurna da ce ti se i druge mame javiti.

Pozdrav.

PAMA

Početno Disfunkcija SŽS

Pa ja sam se zato i javila da pitam ljude o čemu se tu konkretno radi jer je ona dobila tu dijagnozu na opservaciji u Suvagu koja mi je bila potrebna da dobijem skraćeno radno vrijeme. Ona ima izraženi poremećaj pažnje i koncentracije tak da ne može pratiti normalni program u školi pa je na prilagođenom programu i zbog toga sam tražila skraćeno radno vrijeme (SRV). Na vještačenju za SRV su odredili prema nalazima psihologa i logopeda da ima disfunciju, pa me to muči jer ne znam konkretno šta to znači.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam psiholog i ta mi dijagnoza ne bi mnogo znacila jer moze obuhvacati citav splet razlicitih poremecaja, a s druge strane moze se raditi samo o jednom poremecaju. Disfunkcija kao dijagnoza sama po sebi je moram reci totalno bez veze; to bi ovako pojednostavljeno znacilo da nesto ne radi onako kako mi ocekujemo. Ovdje dosta toga nedostaje medjutim vjerujem da moras imat vise informacija od ovih koje si podijelila s nama.

Izrazit poremecaj paznje i koncentracije spada u ADD sindrom (Attention Deficit Disorder). Udruzen sa hiperaktivnoscu, radi se o ADHD (Attention Deficit Hiperactivity Disorder). AD(H)D kao poremecaj moze postojati sam za sebe ali je najcesce udruzen i sa drugim poremecajima, odnosno rezultat je neceg drugog. Tesko mi je ista govoriti ovako bez nalaza i na temelju informacija koje si dala.

Posto dijete ide u skolu s prilagodjenim programom, i ranije ste sigurno radili opservacije. Sto vam je tada receno?

Je li ti problem otici opet do Suvaga i razgovarati s nekim tko bi bio kompetentan bolje ti predociti situaciju? Sto tebe u stvari muci, da li te muci tijek razvoja djeteta, da li te muci sto tocno s djetetom raditi ili mozda kako je poremecaj nastao? Vjerojatno zelis sve ove informacije, jel'da? Zato bi bilo najbolje da odes nazad u Suvag i detaljno se informiras o svemu. Zao mi je sto ti nisam mogla vise pomoci. Ako ima mama cija su djeca dobila istu dijagnozu, a jasno im je o cemu se radi, please javite se.

PAMA

Početno Disfunkcija SŽS

Ovako, informacije koje ja imam su te da ona ima disfunkciju i ADD sindrom sa velikom disperzijom unutar rezultata. Zato i pitam kaj znači disfunkcija jer za ADD znam sve i sve mi je jasno. Što se tiče SUVAGA ona je samo obrađena u toj ustanovi. Za ostalo su mi rekli da trebamo pomoć defektologa jer ona nema poremećaj u govornoj komunikaciji. U Zg a i šire je nać defektologa prava lutrija i to sve moraš sam snositi troškove. Ja bih konkretno trebala pomoć defektologa pri učenju i izrađivanju zadaće. Pitaš me šta me muči. Sve me muči i razvoj i očekivanja i kako raditi s njom. Nije lako, zato sam se i javila na ovaj forum da pokušam podijeliti iskustvo s nekim roditeljem koji ima slično ili isto iskustvo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pama, nakon svega sto si mi napisala, ja se zaista ne bih mucila oko toga sto su u Suvagu napisali Disfunkcija Zivcanog Sistema zato jer je to stara, da ne moze bit starija upotreba nespretne recenice koja sluzi u svrhu popunjavanja linije Dg: a ne govori ama bas nista. Za ilustraciju, netko tko ima disleksiju ili disgrafiju isto ima Disfunkciju Zivcanog Sistema. Milion i jedna stvar se moze staviti pod tu dijagnozu ali se to ne bi trebalo vise danas raditi jer postoje vise nego sofisticirane tehnike i metode kojima se vrlo precizno moze utvrditi sto je uzrok disfunkcije i u kojem dijelu. Stoga, drzi se dijagnoze ADD koja ti je vec data i slijedi upute koje ste dobili.

Naravno da se brines za curicu i sugirna sam da ti nije lako. Ja sam obradila stotine djece sa ADHD-om, a manje s ADD-om jer je ADD rjedji i po mojem iskustvu lakse se tretira nego ADHD. Medjutim uz organiziran individualni rad i dobar tim (kojeg naravno moras naci) sve se ovo moze lijepo prebroditi i cura ce ti imati sasvim uspjesan zivot.

Pretpostavljam da si iz Zagreba, kontaktirat cu neke svoje kolegice pa mozda dobijem preporuku za defektologa. Uputit cu i RVukovi s ovog foruma na ovaj link pa ce i ona vjerojatno imati preporuke za tebe. Provjeri za dan dva ima li novih informacija na ovom linku.

Pusa curici a tebi da istrajes i please javljaj nam se s vijestima o malenoj.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moram se složiti s Timmy da je ova dijagnoza koju su napisali na Suvagu prilično nejasna (disfunkcija SŽS:shock: )-ja još nikad nisam vidjela tu dijagnozu i isto me jako podsjeća na onu staru-minimalna cerebralna disfunkcija, a i slažem se da u cijeloj priči to zaista nije bitno.

Moja ti je preporuka ovo:

www.ne brinite, pitajte!

http://www.erf.hr/rehab/nebrinite.htm

Centar za rehabilitaciju
    Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta
    Sveučilišta u Zagrebu,
    Zagreb, Ilica 83
    Tel.: 01 390 89 00
    Fax: 01 390 89 01

RADNO VRIJEME:

ponedjeljak i četvrtak od 15,00 do 19,00 sati
    utorak, srijeda i petak od 09,00 do 13,00 sati

Centar za rehabilitaciju je organizacijska jedinica ERF-a u kojoj se provodi visokostručno savjetovanje, prevencija, dijagnostika i terapija različitih oblika posebnih potreba u djece i odraslih, od 1997. godine.

Namijenjen je prvenstveno djeci i adolescentima, ali i odraslima s različitim oblicima teškoća i poremećaja u razvoju kao što su: oštećenja vida, oštećenja sluha, mentalna retardacija, neurorazvojne teškoće, autizam, motorički poremećaji i kronične bolesti, poremećaji u ponašanju, komunikacijske teškoće i poremećaji, problemi jezično-govorno-glasovne komunikacije, teškoće i poremećaji čitanja i pisanja, teškoće učenja, emocionalne teškoće i drugi problemi.

Rad Centra usmjeren je i na aktivnosti vezane uz savjetovanje roditelja i obitelji, članova porodice, uže i šire društvene okoline djece i osoba s posebnim potrebama – prvenstveno djelatnika u vrtićima, školama, radnim okruženjima, te takozvano «medijsko» savjetovanje – davanje smjernica o tome što može svatko činiti i kako djelovati prema djeci i osobama s posebnim potrebama.

Preventivna djelatnost obuhvaća postupke rada s djecom rizičnom za nastanak teškoća i poremećaja različitih oblika.

Dijagnostički postupci koji se provode uključuju primjenu suvremenih mjernih instrumenata uz visoki stupanj kompetencije dijagnostičara za interpretaciju dobivenih podataka.

Premda su navedene aktivnosti izrazito važne, terapijski rad s djecom i osobama s posebnim potrebama, svakako je onaj dio djelatnosti u kojoj se ujedinjuju sve prethodne aktivnosti s vještinama oblikovanja programa habilitacije ili pak rehabilitacije za točno određeno dijete, odnosno korisnika.

Cjelokupan rad Centra odvija se kroz manje jedinice:
    Odgojno savjetovalište
    Logopedski kabinet
    Kabinet za ranu komunikaciju
    Kabinet za ranu psihomotoričku stimulaciju
    Kabinet za psihoterapiju
    Kabinet za razvojnu procjenu i podršku
    Kabinet za senzornu integraciju
    Kabinet za edukacijsko-rehabilitacijsku podršku
    Kabinet za oštećenja sluha
    Kabinet za oštećenja vida
    Kabinet za poremećaje iz autističnog spektra
    Igroteka

Tebi i tvom djetetu želim sve najbolje

PAMA

Početno

Hvala puno na korisnim informacijama!

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

molio bih Timmy ili rvukovi2 da mi pojasne nešto,unaprijed hvala, nedavno smo bili na pregledu sa curicom od 8 i pol god.u psih.bolnici za djecu i mladež u Kukuljevićeva 11 , a u vezi njene koncetracije i dr. da ne pišem sve . uglavnom nakon pregleda dobili smo nalaze gdje piše ,citiram"
    Zaključak
    Zaključno se moe reće da se radi o djevojčici globalno prosječnog, no iznimno neujednačenog razvoja-indikativno na mogučnost diskretne organske disfunkcije SŽS-a

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Hvala

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj VUKI999 prvotno napisa Vidi poruku
    molio bih Timmy ili rvukovi2 da mi pojasne nešto,unaprijed hvala, nedavno smo bili na pregledu sa curicom od 8 i pol god.u psih.bolnici za djecu i mladež u Kukuljevićeva 11 , a u vezi njene koncetracije i dr. da ne pišem sve . uglavnom nakon pregleda dobili smo nalaze gdje piše ,citiram"
    Zaključak
    Zaključno se moe reće da se radi o djevojčici globalno prosječnog, no iznimno neujednačenog razvoja-indikativno na mogučnost diskretne organske disfunkcije SŽS-a
    Forumašice Timmy i rvukovi2, već davno nisu na forumu (postovi su iz 2007), ali se nadam da će se javiti netko drugi tko se razumije u temu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •