Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Bebe koje kasne u biometriji?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Bebe koje kasne u biometriji?

Moja bebica kasni u biometriji skoro dva tjedna. Ima li još takvih?

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ima! Dr kaže da je sve u redu, da je očito kasnila ovulacija ili nešto slično, i da se pripremimo da će bebica izroniti malo kasnije od zadanog termina.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Hm...ako nisam nešto pomiješala s terminologijom :?
    Uglavnom, beba je po UZV 2 tjedna mlađa...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

meni je Rio kasnio cca tjedan dana, ali je to s vremenom nadoknadio. Međutim, taj podatak nije omeo doktore da pokrenu indukciju tjedan dana nakon "termina" , koja nije uspjela zbog nezrelog nalaza, i ja sam završila na carskom.
    ovaj put se priča ponovila, i toliko sam izdavila svog doktora koji je obećao da me ovaj put uopće neće slati u bolnicu na preglede (obično šalju vikendom kad preneseš), i zasad je prilično fer, nije mi radio niti jedan vaginalni pregled iako sam 40+2, niti me slao u bolnicu, samo idem na ctg svaki drugi dan.
    Poanta je da kad dođeš do "termina" da se izboriš za to da te ne razvlače po pregledima više nego je potrebno, nego da pričekaju pravi termin.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nisa, ako od početka kasni tada to jest znak kasnijeg začeća, ako je počela kasniti s vremenom (ne znam koliko si trudna?) tada je to znak ili genetske predispozicije (kakvi ste vi?) ili smanjenog dotoka krvi s kisikom i hranjivim tvarima bebi.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

i moja je kasnila 2-3 tjedna, cijelo vrijeme je doktor govorio da je manja od prosjeka za tu dob ali nismo ni nas dvoje tako veliki i prva beba je bila mala. Ugl, beba se rodila 22 dana prije ali je pedijatrica koja ju je pregledala prva rekla da je beba po zrelosti 4-5 tjedana ranije rodjena. Jedino mi je zadnja dva mjeseca bilo preporuceno mirovanje da doguram sto dalje...
    Opusti se, siguno je zacece bilo kasnije kao i u mene. Znam, nije ugodno kad cujes da beba "kasni"... Nista, malo ces prenjet i to je to.
    Drzim fige...

jenny avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moja je isto 2 tjedna mladja.nikad u zivotu nisam imala ciklus od 28 dana.uvijek od 36-40 dana.i u prvoj trudnoci je bio isti slucaj.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I moj bebac kasni 2 tjedna i termin mi je po mengi dosta ranije. Ali ja zato na komisiji i na pregledu u bolnici govorim termin koji je po UZV. I drzim se te price i svuda je upisan taj "pravi" datum jer znam kad sam zatrudnila i nema sanse da dopustim da mi induciraju porod prije "mog" termina.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moj je isto nastao tjedan dana kasnije.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kod mene se to kašnjenje ranije nije vidjelo, iako mi je jedna druga doktorica, na uzv kojeg sam radila radi kombiniranog probira (12+2) rekla da je po mjerama beba jedno 5-7 dana mlađa i da sam najvjerojatnije imala kasnu ovulaciju, te da ću sigurno prenijeti.

No sada ta razlika iznosi 2 tjedna, pa mi je malo frka. U 23. tjednu sam. Ja sam vrlo sitna (prenesena kod rođenja 7 dana a težila 2900g), suprug je visok, ali također nježne građe. To bi mogao biti razlog. I još nešto. Beba je djevojčica, moguće da je i zbog toga sitnija, iako znam mnoge dečkiće koji su se rodili izrazito sitni.

Bibai je napisala da razlog može biti i u smanjenom dotoku krvi s hranjivim tvarima i kisikom. Ne znam mogu li što promijeniti, no bacila sam se na malo veće konzumiranje bjelančevina, to je jedino što mogu poduzeti.

Hvala na podršci, lakše je čuti da ima još tako manjih beba. Javljam obavezno nalaze slijedećeg uzv.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nisa, nemoj se toliko brinuti. Nama su se ta dva tjedna razlike "vukla" negdje od 20-30. tjedna; onda se na jednom pregledu ta razlika čak i povećala, tj. dijete je kasnilo s razvojem 2 tjedna+nekoliko dana. Međutim, i ja sam isto sitna a ni suprug nije košarkaš, pa je doktor zaključio da se najvjerojatnije radi o genetici. Za svaki slučaj počela sam dolaziti na preglede svaka dva tjedna, ali bebač je nastavio rasti svojim tempom i dr. je zaključio da je sve u redu sa funkcijom placente i dotokom hranjivih tvari, i da s obzirom na konstituciju ne možemo očekivati dijete od 5 kila. Važno je da se redovito kontrolirate i da ti dr. u trudničku knjižicu upiše korekciju termina da te ne bi inducirali, jer se kod tebe očito radi o lažnoj prenešenosti.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i meni je beba kasnila par dana u razvoju :/ i onda se rodila u terminu sa 3,9 kg

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Podizem temu jer me nesto muci. Moja beba otpocetka kasni skoro 2 tjedna i znam da je to zbog mog ciklusa. Cak mi je i termin upisan po UZV a ne po mengi. Dakle sad bi trebala biti 27+4. Ali danas, na pregledu, ginic je vidio da je bebin trbuscic tj. tezina ipak za 29. tj dok je sve ostalo u "zaostatku".
    Sta sad to znaci?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Koksy, mislim da te te razlike ne bi trebale mučiti. Moja druga djevojčica koja sada ima 4 godine imala je glavu veću za dva tjedna od ostalog. Nakon rođenja dugo nije mogla odići glavicu s podloge, dok je moja najstarija (s "normalnim"mjerama) to ucinila kada je bila 5 dana stara. Moja 4godišnjakinja i danas je u ramenima sitna dok je glava nešto veća što nije ružno. Mislim da sve ovisi od koga beba naslijedi pojedini dio tjela. Kod moje cure točno znam od koga je što pokupila.

Evo mojih nalaza od prije 5 godina:
    amenoreja 35+1
    BPD: 33 tj.
    FL: 34 tj.
    AC: 31tj.+6d
    Rodila sam preslatku i zdravu djevojčicu.

Ne brini. To je sve u redu.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

P.S.

Kod moje treće bebe (sada sam u 25.tj) najviše me uspaničila moja doktorica koja je rekla da nije isto kada beba kasni u biometriji oko 20. tjedna i kada kasni poslije 30. tjedna. Ona me najviše i uznemirila što me ponukalo da otvorim temu i potražim ima li sličnih slučajeva a ako da, kako drugi ginekolozi reagiraju na takve mjere.

Moja treća beba zasada nema velikih odstupanja u pojedinim djelovima biometrije (sve je bilo za 20 tjedana, a bila sam 21+6), no imajući iskustvo s mojom 4godišnjakinjom, mogu očekivati da će se i to promijeniti. Mislim da razlike od jednog tj.za pojedine djelove biometrije nisu nikakav problem.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hvala ti Nisa, malo si me umirila

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Draga Nisa mislim da bi trebala dići frku, bez obzira, jer ako se radi o
    zastoju u rastu bebe ima šanse da budeš pod terapijom i da do kraja imaš zdravo dijete.
    Meni je odstupanje bio u 27 tjednu po zadnjoj men. a po ultrazvuku 24 tjedna i nitko nije reagirao. Zastoj su otkrili tek kada je otišla plodna voda u 35 tjednu. Tada je naravno već bilo kasno da se bilo što napravi za bebu.
    Kod mene je bio problem u posteljici koja je prsnula u ranoj trudnoći (krvarenje u 12 tjednu trudnoće)

Napravi i lažnu uzbunu ako treba samo da ti naprave sve pretrage, nemoj dopustiti da te zavuku kao mene.
    Sretno

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Sutra idem na novu kontrolu i javit ću se.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nisa, samo te želim pozdraviti i vibram da bude sve u redu.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Fegusti, hvala što misliš na mene.
    Danas popodne prošla sam pregled. Ta razlika mrvicu se smanjila (3-4 dana), no doktorici je važno da beba svojim tempom napreduje i da je sve što je pogledala u redu. Mjere mog trbuha, kao i mjere bebe na UZV daju trudnoću za 23 tjedna+ koji dan iako sam ja po zadnjem danu menstruacije 25 tjedana trudna. Sasvim me smirila i spomenula nešto što ja i sama znam- da se bebe rađaju između 38 i 42 tjedna amenoreje i to je uzeto kao normala, jer nitko ne zna kada je ovulacija točno bila i kada ste zatrudnili. Moj termin biti će desetak dana kasnije, no nije ga korigirala u trudničkoj, vjerojatno smatra da je za to još prerano. Tko zna, možda moj curičak smanji tu razliku i na 1 tjedan do kraja, nikad se ne zna.

Bitno je da sam sada sretna i smirena. Hvala vam svima na podršci a ja ću se sigurno javljati i dalje.

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

:D :D
    eto vidiš da je sve ok!ajde sada uživaj u svom bebaču!!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ponovo podižem ovaj topic, jer sam nakon najnovije kontrole, gdje je ustanovljen zaostatak od tri tjedna, ponovo u laganoj panici.

Ovog puta pregledao me jedan stari i iskusni ginekolog, mjerio je i nekoliko puta i pažljivo sve pregledao. Osim navedenog zaostatka, primjentio je i nekakvu herniju na pupkovini, iako je naglasio da nije siguran jer nije toliko velika i smatra da bi to eventualno mogao biti razlog nerazvijanju bebe. Dijagnoza je sumnja na zastoj u rastu i predlaže mi hospitalizaciju za desetak dana da bi se ponovo napravili svi pregledi i ispitivanja uključujući i color-dopler.

Dosad ste mi se uglavnom javljale one koje su imale zaostatak od dva tjedna ili manje, a na kraju je sve bilo u redu. Samo se Kee Kee javila s lošom pričom (nisam shvatila kako je to kobno završilo za bebu).

Voljela bih čuti iskustva onih trudnica kod kojih je zaista ustanovljen zastoj u razvoju bebe i što je tada učinjeno. Već mi drugi liječnik kaže da se tu ne može ništa učiniti, a Kee Kee spominje lijekove kojima se stanje može poboljšati. Da li nam je neminovan prijevremeni porod ako se zaostajanje nastavi? Kopala sam malo po literaturi i našla da je obavezno strogo mirovanje, dok u mojem slučaju nitko nije rekao da to mora biti strogo, samo da što više odmaram na lijevom boku kako bi se beba najoptimalnije hranila.

Da li da idem na još jedan UZV privatno i tražim još jedno mišljenje?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Stvarno ne znam ništa o tome, al MM je pričao da je njegova bivša sa sinom ležala 3 mjeseca u bolnici jer je beba zaostajala u razvoju. Rodio se u terminu, sve je bilo ok, i sad je to divna osoba od 21 godinu.

Želim ti puno sreće

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

[/b]Nisa[b], mislim da je stvar u tome da ti oni računaju veličinu bebe od zadnjeg ciklusa, a ne od ovulacije, tj. dana začeća. Tko zna jel tebi ovulacija bila 14. ili 24. dan ciklusa tad kad si začela. Zato su ta zaostajanja po mom mišljenju normalna.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisa, je li ti ginekolog na UZV mjerio i protoke? Ako je dobra prokrvljenost maternice i pupkovine i protoci uredni onda vjerojatno nema razloga za brigu.
    Osim toga, ako ti je već u ranijoj trudnoći (u prvom tromjesečju) ukazano na mogućnost kasnijeg začeća i kraćeg trajanja trudnoće vrlo vjerojatno da je to u pitanju.
    Meni je ginekolog objasnio da je u prvom tromjesečju uzv mjerenjem najtočnije odrediti trajanje trudnoće jer se u prvih 12 tjedana sve beba razvijaju isto i nema velikih odstupanja u veličini ploda, dok su kasnije odstupanja velika - zato se neke bebe i rode sa 2500 a neke sa 4500 g.
    A često ni uzv mjerenja nisu baš pouzdana kod određivanja veličine bebe, pogledaj malo, puno se o tome po forumu pisalo, a imam i vlastitih iskustava sa procjenama veličine bebe fulanim u pola kile i više.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Hvala što mi se javljate, to toliko smiruje. Već sam mnogo, mnogo mirnija u odnosu na prekjučer.

Da, ti protoci su ključna stvar, kako vidim. Zakazala sa se privatno za color doppler za ponedjeljak popodne. Nisam u stanju dva tjedna živjeti u neizvjesnosti. Uostalom, mnoge se pitaju zašto mi tu pretragu nisu već napravili.

Dosad smo taj zaostatak pravdali mogućom kasnom ovulacijom i mojom sitnom građom, no sada se taj zaostatak povećao s 2 na 3 tj. i liječniku je sumnjiva pupčana vrpca, kao da ima jednu malu herniju.

Mislim da će color doppler pokazati pati li beba ili ne.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •