Za desetak dana mi je termin 4. poroda i vjerujem da cu trebati indukciju. Plodna voda gleda se tek nakon 38./39. tjedna, a moja je u prethodna dva poroda bila mekonijska. Oba puta su mi pomogli dripom i rodila sam za sat-dva. Apgari su bili desetke, ali je drugoj djevojcici (koja sada ima 22 mjeseca) s 4,5 mjeseca dijagnosticirana hipotonija. Koliko god trazila nesto o uzrocima hipotonije - nitko nije spreman staviti ruku u vatru da je siguran sto ju je uzrokovalo - to je prolazna teskoca koja se prevlada vjezbama... Malena danas ima 22 mjeseca, jos ne hoda samostalno, preporuceno mi je tjedno vjezbanje s logopedom i defektologom jer zaostaje u psihomotornom razvoju (koliko znam, do 3. godine im daju fore da stignu vrsnjake - nadam se i molim za to; vec sam more suza isplakala), a nauropedijatar mi je na upit o mekonijskoj plodnoj vodi naznacio da uzroci poteskoca mogu biti i u tome - nitko ne zna na koji nacin beba pati u trbuhu, a mekonijska je voda znak njezine patnje: tijelo je reagiralo.
Eto, sugerirao mi je radije porod prije mekonijske vode i kad se sjetim sto sve prolazim sada s malenom - mislim da cu traziti indukciju.
Moj 3. porod je jedini bio izazvan prirodnim trudovima, ali nisu bili dovoljno jaki da ga dovrse pa su ga ubrzali dripom zbog mekonijske vode.