Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Zeljezo!

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Zeljezo!

Kad je marija imala 4,5 mj ped. joj ordinirala piti zeljezo + c vit. kakti preventivno. E pa ja dojim i nisam joj nis htjela davati bez nalaza KKS, a i marija mi se cinila cisto zdrava. Na kontroli kod ped. prije par dana sam smuljala da sam joj dala par puta ali da ona to pljuje....bla bla i napravili mi danas KKS.

E sad, zanima me kaj se tu gleda, hemoglobin, hematokrit i eritrociti ili i jos mchc i ostala cuda?I kolko nizak hemoglobin i hematokrit moraju biti da bi se zeljezo ordiniralo? Zna li netko?

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mojoj S. je na zadnjoj pretragi krvi hemoglobin bio oko 80 i nešto, i doc je rekla da mora piti željezo ali samo po pola žličice, jer je nisko, ali ne prenisko... mislim da odrasloj osobi hemoglobin treba biti 120 ( za žene), za djecu ne znam.. nadam se da sam ti bar malo pomogla :/

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mojoj M. je hemoglobin 113(mislim da je donja granica 100) i na to je rekla nek pijemo i dalje. Ali ona zeljezo uopce nije pila nego sam ja pedici rekla da je povremeno da mi ne bi prigovarala. hm

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Neznam. Ja gledam ovako, da ako već idem po savjet kod pedijatra da ga onda i provodim, jer stvarno ne vidim razloga ako za to ima opravdane potrebe, da na svoju ruku odlućim da neću dati lijek.
    Pogotovo što se tiće manjka željeza, jer nažalost imam loše iskustvo sa sinom koji je radi manjka željeza imao šum na srcu.
    No, svatko odlućuje sam za sebe i za svoje dijete i ne mislim nikog kritizirati svojim postom.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

110 je nekakva uobičajena donja granica za hemoglobin kod djece do godine dana starosti. Iako neki pedijatri daju terapiju tek na 100.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nama je KKS pokazao jako nismo željezo. ne mogu se točno sjetit koliko je bilo nisko, ali je bilo poprilično.
    dobili smo legofer za slijedeća 3 miseca + vitamin C tabletice.
    i promjećujem da od kad pije željezo da se mala i bolje nosi sa vrtičkim virozama i bolešćinama.
    a baš zbog niskog željeza je i bila podložna prehladama i svemu šta uz njih ide. (tako mi rekla pedijatrica).

ako je pedijatrica rekla da nešto triba uzimat, ja se toga držim, jer ipak je ona dr. bez obzira na sve moje majčinske instinkte.

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ma ja kuzim i postujem doktorske odluke, ali ne i onu kad mi djetetu ordinira lijek, u ovom slucaju zeljezo, na pamet, bez da se uvjerila da treba, tj. bez da je mariji napravila KKS. Ni ne bi da ja nisam rekla da ne zeli to piti. Zasto ordinirati nesto kakti preventivno???I to je napravila prema vanjskom izgledu djeteta (jer frendici koja vodi bebaca istoj ped. nije dala piti, a drugoj je :/ )

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj paljetak prvotno napisa
    ma ja kuzim i postujem doktorske odluke, ali ne i onu kad mi djetetu ordinira lijek, u ovom slucaju zeljezo, na pamet, bez da se uvjerila da treba, tj. bez da je mariji napravila KKS. Ni ne bi da ja nisam rekla da ne zeli to piti. Zasto ordinirati nesto kakti preventivno???I to je napravila prema vanjskom izgledu djeteta (jer frendici koja vodi bebaca istoj ped. nije dala piti, a drugoj je :/ )
    da sam na tvom mistu ja bi tražila KKS pa tek onda eventualno išla na željezo.
    bez obzira koliko iskustvo neki pedijatar/doktor imao nekad i izgled vara.
    ja sam izrazito bljedolika i uvik su doktori mislili kako mi je željezo loše. a kad bi odradila KKS željezo za poželit.

ko zna po čemu je tvoja pedica procijenila da bi malenoj bilo željezo dobro preventivno dati. iako je u velikom broju slučajeva ipak dobra ona bolje spriječiti nego liječiti.

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

kad je ordinirala zeljezo, rekla je preventivno jer da je nakon 5.mj. povecana mogucnost anemije a da dojenjem ne dobiva dosta zeljeza :/

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kad je ordinirala zeljezo, rekla je preventivno jer da je nakon 5.mj. povecana mogucnost anemije a da dojenjem ne dobiva dosta zeljeza :/
    sad koliko se željeza dobiva dojenjem nemam pojma jer nisam dojila skoro pa ni tjedan dana.
    ali ako se povećava mogućnost od anemije (a i ne mora jer nisu sva dica ista), možda da joj ga daješ u nekim manjim količinama. čisto prevencije radi kako je i pedica navela.
    ja bi sad volila da mi je netko dao maloj željezo preventivno, a ne da joj je ovako prenisko ko što joj je nalaz pokazao.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Lovro već 2 mjeseca (a možda i duže) pije preventivno željezo+c vitamin. Nama je pedica objasnila da je to preventivno za kasnije kad bude veliki nebude imao problema sa željezom. To isto mi je rekla i mamina prijateljica koja je isto pedica. Moja mama kaže da je i bratu i meni isto davala preventivno željezo, ni jedan nikad nismo imali nikakvih problema sa željezom (a brat mi ima 25 godina i 65 kila, mršav ko slamčica cijeli život).
    Ja gledam ovako, da ako već idem po savjet kod pedijatra da ga onda i provodim, jer stvarno ne vidim razloga ako za to ima opravdane potrebe, da na svoju ruku odlućim da neću dati lijek.
    I s ovim se slažem.

Zoranova draga avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Mislim da mnogo gresis sto ne govoris lekaru svog deteta istinu. Valjda ti je vaznije zdravlje svog deteta nego da li ce ti ona nesto prigovoriti.

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

nisam joj rekla da ne dajem zato da joj ordinira da napravimo KKS. ne da mi se da mi drugi ocitavaju bukvicu bez veze. A ne da mi se slusati ni savjete doktora donesene napamet.

Zoranova draga avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Da li ti je savet dala napamet ili ipak iz valjanog razloga, to ne znas. A znala bi da si tada pitala zasto je prepisala gvozdje detetu bez uvida u krvnu sliku. Mislim da sve sto nije jasno treba razjasniti na licu mesta, a o tome sta se kod deteta desavalo uvek govoriti istinu. Uostalom, lekar moze da da relevantan savet samo ako ima tacan uvid u to sta se desava.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mojoj Matei je ped.dala željezo s hem.99 jer je tek došla iz bolnice, pa je poslije 1 ture Ferumleka bilo 102, pa smo preventivno popili još jednu turu, i sad je ped.rekla da ne trebamo više. Vjerujem u potpunosti svojoj pedici i nikad ništa ne zatajim, i s njom se u ordinaciji dogovorim oko svega i ne razmišljam onda ponovno doma i ne važem kaj smo odlučili i da li je krivo.

Nemoj se voditi pričama tko je pio željezo i zašto, nego fakat odi pedici, izvadite krv i provjerite željezo pa ćeš onda sve znati i manje ćeš se gristi.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Zoranova draga prvotno napisa
    Da li ti je savet dala napamet ili ipak iz valjanog razloga, to ne znas.
    Slazem se, ali se nikako ne mogu sloziti niti opravdati davanje zeljeza bez krvne slike. Nasa pedica nekima daje, nekima ne daje zeljezo. Nama nije dala, a moj mali je tako blijed da ga jedna susjeda zove casper.

Na svoju ruku smo s njegovih 11 mjeseci isli napravit krvnu sliku i zeljezo je bilo OK (ne super, ali ok) što je meni - s obzirom da je on do 11,5 mjeseci skoro pa iskljucivo dojio, bilo prihvatljivo. S 11,5 mjeseci je prihvatio dohranu i odonda na taj nacin dobiva dovoljnu kolicinu zeljeza (nadam se )

A ovo gore sam napisala zato jer dijete dojenjem ne dobiva zeljezo (puno se o tome pisalo na forumu) iz mlijeka, već ga ono ima "u rezervi" od rođenja da mu dotraje dok ne počne dohrana. S obzirom da smo mi debelo kasnili s dohranom, htjela sam samo vidjeti da li ima dovoljno zeljeza. I sa 11 mjeseci ga je imao dovoljno. Tako da ja osobno ne vjerujem da je potrebno davati zeljezo prevencije radi bez krvne slike.

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa ne znam, moje cure su dobile, imale su nekoliko mjeseci, preventivno željezo, kao jer su blizanke, i to bez vađenja krvi. Sad mi je jedna curka bila bolesna, pa smo vadili krv gdje je utvrđen manjak željeza. Na pitanje da li da dajem i drugoj curki željezo, iako nismo vadili krv, odgovor je bio da, jer imaju istu prehranu. I sad piju obje. I vjerujem svom pedijatru, imao je pravo i prvi put.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

nisam joj rekla da ne dajem zato da joj ordinira da napravimo KKS. ne da mi se da mi drugi ocitavaju bukvicu bez veze. A ne da mi se slusati ni savjete doktora donesene napamet.
    Ma paljetak, nitko tebi ne čita bukvicu, samo kad čovjek nekaj napišeš zvući drugaćije, grublje. Uglavnom, potpuno si u pravu što inzistiraš da se KKS napravi, pa da se tako dođe do logićnosti uzimanja terapije.
    Sorry ako sam grubo zvućala, ali već sam i gore napisala da ne mislim nikog vrijeđati svojim postom.

Jel me još voliš?

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

rinama ma ne brinem ja oko tog zeljeza tolko, samo me iznerviralo kaj doktori tak napamet ordiniraju. A da mi je pedica i inace nekaj posebno, i nije. Nije mi ni tesko davati joj to, pa i budem ak treba.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nasa pedica je malo tupasta pa sam ja sama otisla napraviti KKS.
    tj., privatni laboratorij mi je poslao sestru k nama da nam doma izvadi krv. rezultate dobila mailom i zeljezo nam je ok, pa ja malenoj ne dajem zeljezo, ali pazim da joj prehrana bude obogacena svim namiricama koje sadrze zeljezo

shogi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj bejb prvotno napisa
    ... ali pazim da joj prehrana bude obogacena svim namiricama koje sadrze zeljezo
    možeš li nam ovako nabrzaka nabrojati namirnice bogate željezom?
    naše je dosta nisko i pijemo sirup...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

shogi, caj od koprive (ima za kupiti recimo u dm-u, onaj njihov, Alnatura) ti popravlja zeljezo, ako se pije cca. 3dl dnevno kroz dan. to je mejra za odrasle, pa pretpostavljam da je klincima dovoljna jedna salica.

shogi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

marta, Nikola pije samo vodu...i dohrana nam baš ne ide
    svega on jede, ali po desetak zalogaja
    2dl je dosta čaja...valjda to neće zamijeniti vodu?

a kak to da dojenjem nije dobio dovoljno željeza (to mu je još uvijek glavna hrana)?
    ili se u njegovom organizmu nije apsorbiralo (ak' se tak kaže :/ )?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cuj, ako mu umjesto vode das nezasladjeni caj, ne vjerujem da ce biti neke razlike.
    dojenjem dobiva zeljezo ali ocito mu je to nedovoljno, odnosno trebao bi uzeti jos i u hrani. samo strpljivo pa ce to sve doci na svoje mjesto.

shogi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala marta

kod prvog bebača si najnesigurniji...i najnestrpjiviji

shogi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hoćemo li probati nabrojati namirnice bogate željezom?

1. kopriva
    2. žumanjce
    3. jako crveno voće (maline, borovnice)
    4. crveno meso
    5. cikla

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj shogi prvotno napisa
    a kak to da dojenjem nije dobio dovoljno željeza (to mu je još uvijek glavna hrana)?
    pa ako majka za vrijeme trudnoće nije imala dovoljne zalihe željeza onda se može desiti daio beba nakon poroda nema velike zalihe željeza, isto ako je pupčana vrpca prerezana odmah po porodu jer u povratkom krvi iz pupčane vrpce bebi majčin organizam pošalje bebi extra dozu željeza

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

paljetak, jeste radili KKS?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Moja je E. prošli tjedan imala hemoglobin 115. Pedijatrica nam je rekla da je to nekakva donja granica (110-115) i da bi bilo bolje uzimati Ferrum sirup dva mjesece (1žličica dnevno).
    Iskreno, strah me početi joj to davati jer ionako ima tvrdu kakicu, a znam da željezo to pogoršava. Osim toga, i ja sam ga počela uzimati nakon poroda, ali sam ubrzo prestala jer mi je radio čudan osjećaj u želucu (stalno kruljenje...). Razmišljam o tome da joj dajem po pola žličice dnevno.
    Zanima me, kada se točno dajete djeci željezo? Jel istina da to mora biti natašte?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kalebu je pedijatrica s dva mjeseca pripisala željezo preventivno, jer je bio velika beba. Nikad mu ga nisam dala. Ne samo da nije slabokrvan (nije ga htjela mučiti s vađenjem krvi s godinu dana, rekla je da vidi po unutrašnjoj strani donjeg kapka da nema govora o slabokrvnosti), nego sa svojih 15 mjeseci nikad nije bio prehlađen, a kamoli bolestan. Ne vidim baš smisao preventivnog filanja bebe željezom. Ako se pokaže potreba - ok, ali preventivno, ja ne bih ni drugi put.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

I naš bebač je dobio željezo (Legofer) jer ima jako slabi apetit i nije dobio dovoljno na težini.
    Pedica je rekla da ne treba raditi krvnu sliku jer se višak izluči putem debelog crijeva i kao ne može mu škoditi.Mi poslušali i evo - tjedan dana i već bolje papa! :D

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

preventivno davanje željeza može škoditi ukoliko nije potrebno

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    rekla je da vidi po unutrašnjoj strani donjeg kapka da nema govora o slabokrvnosti
    Zna li itko kako se to moze skuziti? Meni je isto blesavo vodit Bubu da je pikaju ako nema potrebe.
    Ali neki dan me MM isparanoizirao s kalcijem (zato kaj ne pije kravlje)..sad citam ovo se zeljezom..pa se sve nesto pitam treba li ic vadit tu krv il ne?!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

OK, sve ste se raspisale o preventivnom davanju željeza bez nalaza krve slike. Kako sam već napisala, mi smo krv vadili i moja je mala na donoj granici. Ja joj iskreno ne bih htijela davati jer sad ima 14 mjeseci i prije tjedan dana je prvi put u životu bila bolesna-trodnevna groznica, a samo je jedanput bila malo prehlađena.
    Molim mame koje daju željezo- u koje doba dana ga davate?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Zoranova draga prvotno napisa
    Da li ti je savet dala napamet ili ipak iz valjanog razloga, to ne znas. A znala bi da si tada pitala zasto je prepisala gvozdje detetu bez uvida u krvnu sliku. Mislim da sve sto nije jasno treba razjasniti na licu mesta, a o tome sta se kod deteta desavalo uvek govoriti istinu. Uostalom, lekar moze da da relevantan savet samo ako ima tacan uvid u to sta se desava.
    potpisujem. sad mi je jasno sto dr. house ne vjeruje svojim pacijentima. i inace prvo sto bih uradila je nasla pedijatra kome bih potpuno vjerovala i kome bih sve mogla reci, i koga bih i poslusala.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj zeko prvotno napisa
    Molim mame koje daju željezo- u koje doba dana ga davate?
    Marku dajem ujutro i to pola sata prije jela (znam da je druga;ije napisano na uputstvima, ali ovako nam je prepisala hematologica) prije toga mu dam i c vitamin. Mislim da nije bitno u koje vrijeme se daje, jer smo ranije uzimali ujutro i nave;er. Ina;e hemoglobin mu je bio 89 sada je 103.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Mi dajemo dva puta dnevno prije jela.Bitno je kombinirati s c-vitaminom i nikako s mlijekom i mliječnim proizvodima jer onda nema apsorbcije željeza.

mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

nisam znala na koji bi se topic nadovezala sa svojim pitanjem a da ne otvram novu temu, a kako se radi o željezu evo me tu...

naime, naš pedica misli da nam L. ima manjak željeza pa nam je dala uputnicu za za vađenje krvi i nalaz urina.

zanima me da li je moguće doma staviti vrećicu za urin i onda to pohraniti neko vrijeme u frižider. L. mi ima super jaki mjehur i to čekanje da napuni vrećicu bi se moglo odužiti na nekoliko sati, a zbog posla mi je momentalno malo nezgodno izgubiti čitavo prijepodne na čekanje, pa sam mislila to obaviti ili večer prije ili po noći

sorry kaj sam malo odužila

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nama rekli sat vremena maksimum od kada se popiški. Najbolje pitati laboratorij jer mislim da ovisi i o vrsti analize. Pametnije je njih pitati za upute

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Vadili smo krv jučer i rezultat je hemoglobin 116. E sad, telefonski mi kaže sestra da bi trebalo nastaviti uzimati željezo (a ja sram ma bilo nisam niti počela, navodno na prošloj kontroli pred koji mjesec bilo preporučeno ). Alergični smo na mlijeko i sve mliječno, ne jedemo jaja, od mlijeka samo dojenje. Koja je donja granica hemoglobina za 17 -mjesečnjaka?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Drndalica- moja mala ima 14 mjeseci i hemoglobin joj je 115. Pedijatrica mi je rekla da je u toj dobi donja granica 110 (mislim da to vrijedi i za 17-mjesečnjaka) i da bi trebala 2 mjeseca piti željezo. Ja joj dajem Intrafer kapi kupljene u Italiji.

Osim toga, mislim da ti i ja imamo istu pedijatricu sudeći po tvom mjestu boravišta :D

-tajana- avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nika ima 7,5 mj. i hemoglobin joj je 109, pedijatrica kaže da više ne mora piti željezo.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

bili smo u četvrtak na kontroli kod hematologice i hemoglobin je već 3 mjeseca 103 :/ . sad smo prestali do iduće kontrole, pa ćemo vidjeti kako će biti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •