Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Četverogodišnjak bez apetita ne zna gutati?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Četverogodišnjak bez apetita ne zna gutati?

Ako netko imam kakav savjet, molim vas pomozite!
    Moj Adrian ima 4,5 god. Ima hemolitičku anemiju i od rođenja je slabokrvan, tako da smo obavezno 2x godišnje prisiljeni piti Ferrum lek tj. željezo.
    Ima 16 kg i 106 cm. Uglavnom mršavko. Problem je u tome da nikako neće jesti odnosno žvače meso odnosno jedan zalogaj po 15-20 min. :? :?
    To ne treba biti samo meso, pretežno je, bilo što da skuham jelo nikada ne traje manje od sat vremena. Probala sam kazne, nagrade sve živo i nema razlika. Evo recimo danas ujutro je doručkovao zdjelicu mlijeka sa pahuljicama a tek sada (7 sati kasnije)ruča varivo sa teletinom i to već 1 sat i još nije gotov). Nikako da mu objasnim da ne žvače toliko nego da gutaaaaa.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kako njegovi krajnici? Ponekad djeca nece gutati krutu hranu jer ih nesto u grlu boli.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa izmiksaj mu.
    Kad počme jesti (makar i miksano) popravit će se željezo, a time i apetit.

U toj dobi bi ipak trebao gutati bez straha i prepreka. Možda ima nekakvo loše i potisnuto iskustvo sa zagrcavanjem? Ne bi bilo loše niti pretragama isključiti fizički razlog toga (nekakvog suženja ždrijela, jednjaka, itd)

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Oduvijek i mislim da sam ja kriva što je tako jer sam mu dosta dugo miksala svu hranu jer sam se bojala da se ne zadavi. Sve jelo sam mu kasnije davala npr. štapiće, bombone sve čime se djeca mogu zagrcnuti.
    Ali sada je već veliki i razumije sve što mu kažem ali jednostavno neće.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja nikada neću zaboraviti kako me mama jednom tjerala da pojedem komad mesa, a ja nisam mogla jer mi je bio suh, jednostavno to nisam mogla prožvakati.
    Meni Rio uglavnom jede hranu na umak, isto tako neće žvakati kad je nešto suho. Ali ja se ne uzrujavam oko toga, pa ni MM ne može ništa suho pojesti, ako to dobro ne zalije vodom.
    Mislim da kaznama nećeš puno postići, radije mu pokušaj prilagoditi hranu tako da njemu bude prihvatljivija.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Od kazni sam odustala već davno. Na nagradama sam , ali čitam da niti to nije dobro.
    Hranu svu kuham da bi ju pojelo dijete od dvije god. (znam po maloj od frendice) nikada na suho, pretežno na žlicu i ne radim svinjetinu.

Jedino sam primijetila malo poboljšanje kada sam mu davala multi-sanostol ali sada ne smijem jer troši ferrum.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

možda će ti zvučati čudno ali mi smo imali sličan problem mada ne tako ozbiljan-mali mi nakon dugotrajnog virusa nije htio ništa žvakati pa smo mu davali svaka dva sata po zalogaj različite hrane tako je do kraja dana ipak pojeo dovoljno.taj sistam ne smije trajati predugo da se djete ne navikne ali u ovakvim ozbiljnim situacijama mislim da je ipak bitnije da unese u organizam ono što mu treba nego činjenica da ćeš ga malo razmaziti-ne znam da li će ti pomoći ali možeš probati.mi smo nakon dva tjedna prebacili na šest obroka a nakon mjesec dana vratili se na normalu-sretno i držim ti fige a kikiću pusa

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ne bih ga htjela razmaziti što se tiče jela, pogotovo ne da ima traume cijeli život na spomen hrane. Ali više ne znam kako da počne jesti kao druga djeca..

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I mi imamo isti problem ,samo što naš sin ima dvije godine.Kod nas se taj problem javio kada je dijete dobilo upalu pluća i često se zagcavao.Također i naši obroci traju po sat vremena nekad i duže.Nakon gotovo svakog zalogaja traži piti.Primjetila sam da kada jede ispred tv na obraća pažnju na hranu i bolje jede. Ima 11 kg i dvije godine

Ariana avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

I ja sam žvakala meso-teletinu, junetinu beskrajno dugo. Nakon dugog žvakanja meso se pretvori u jednu odvratno suhu masu i nisam ga mogla progutati a satima sam sjedila za stolom. Možda da mu ukineš kuhano meso i poslužiš nešto kao zamjenu za meso.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Moj D. je u toj dobi imao isti problem i navukao čak i šum na srcu zbog nedostatka željeza. Jelo bi trajalo i trajalo, a meso bi uvijek ostajalo u ustima i to kao jedna velika kugla koju bi na kraju ispljunuo van.
    Ferum lekom i c vitamonom riješili smo problem nedeostatka željeza, a svu hranu koja se priprema sa mesom, pripremala sam sa mljevenim mesom i to sam molila da mi se dva put samelje u mesnici, tako je znalo biti kelja sa mljevenim mesom, pa mahuna sa mljevenim mesom, pa povrće razno sa mljevenim mesom .....
    Uglavnom sa pet godina je krenulo kakvo takvo normalno hranjenje, a danas jede ko vuk, još mu moram i braniti kad navećer krene tamanit sve sreda. Nemoj se brinuti puno, neka djeca su jednostavno takva, ono s čim se slažem je gornji savjet da provjeriti jel fizićki sve u redu s grlom i jednjakom, a ovo će proći samo od sebe i to onda kad se prestaneš živcirati. I moj mlađi sin ima 4,5 godine i samo 16 kg , ali on odbija povrće, a meso obožava, s tim da ponekad mislim da i onaj vrabac na grani pojede više nego on.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: Četverogodišnjak bez apetita ne zna gutati?

Citiraj toffifeee prvotno napisa
    Problem je u tome da nikako neće jesti odnosno žvače meso odnosno jedan zalogaj po 15-20 min. :? :?
    U makrobiotici se dobro žvakanje čak preporuča. Probava počinje u ustima pa s te strana to i nije tako loše. Želudac će dobro sažvakanu hranu bolje probaviti nego samo malo samljevenu.

Citiraj toffifeee prvotno napisa
    Evo recimo danas ujutro je doručkovao zdjelicu mlijeka sa pahuljicama a tek sada (7 sati kasnije)ruča varivo sa teletinom i to već 1 sat i još nije gotov). Nikako da mu objasnim da ne žvače toliko nego da gutaaaaa.
    Probaj mu kuhati što više zalenog lisnatog povrća, bogato je željezom, mješaj ga sa žitaricama. Posipaj sa prženim integralnim sezamom. Nudi mu orašaste plodove. Kuhaj mu kombinacije mahunarki i žitarica, zamjenit će meso, a lakše ih je žvakati.

I strpljenja. Duboko diši. 8)

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

cure hvala svima na savjetima, probat ćemo nešto od toga primijeniti pa ćemo vidjeti.
    Što se tiče dodatnih pretraga, ne bih ga htjela povlačiti po bolnici jer je kao mali bio stalno na nekim pregledima.

A strpljenje? Možda mi se vrati dok se napokon više porodim, imam osjećaj da sam trudna već godinu dana

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •