Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Budi muško!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Budi muško!

"E, moj M., nećeš ti opstat u vrtiću! Moraš se naučit gurnut i udarit! Pa, budi muško!" - ovo su riječi koje je jučer naša susjeda uputila mom sinu (2,5 god.) u parkiću u kojem se svakodnevno igramo.
    Možda to ne bi trebalo bit tako, ali od tada do sada mi to odzvanja u ušima i stvara u meni mješavinu osjećaja tuge, bijesa i, uglavnom, gomilam negativne emocije zbog jednog "bezveznog" komentara. A o čemu se zapravo radi? Reći ćete, klasična priča iz parkića: jedno mirnije dijete se igra, dođe drugo, nešto starije i življe (namjerno pišem da je dečko življi a ne agresivniji jer nekako ne vjerujem u loše, zle namjere djeteta od 3 godine) i iz čistog mira složi ga po podu i još se nalegne na njega svom svojom težinom. Manji (moj M.) normalno, počme plakat i zapomagat. Moram napomenuti da se to ponovilo već nekoliko puta i M. svaki put kad ga vidi nastoji ga zaobići, ode u drugi kut parka a igra se sam sa sobom ili sa još jednim dečkom i jednom curicom, ako su vani a koji su po prilici iste naravi ko on (a to znači da se nikad, ali stvarno nikad nisu potukli, zapravo nikad nisam osjetila da je itko od njih imao poriv dignut ruku na ovog drugog, a i inače vole mirnije igre, rijetko kad netko od njih radi nečeg zaplače, uglavnom sve se nekako dogovore, koliko je to moguće u toj dobi i sl).
    Nastavak: došla mama od tog dečka, izlemala ga tu pred svom djecom, jadničak se derao, stvarno ga je jako tukla, pokušavam je smirit, da ga nije namjerno nego slučajno samo da ga prestane tuć, ali bez efekta...no to je sad tema za neki drugi topic...
    Sve to promatra naša susjeda i prijateljica od te mame, koja je također majka, i onako sa žaljenjem pogleda mog M. i govori:
    "E, moj M., nećeš ti opstat u vrtiću! Moraš se naučit gurnut i udarit! Pa, budi muško!". :shock:
    Ne znam kako vi, ali meni nije ni na kraj pameti učiti ga da vrati kad ga netko udre. Mislim, znam da je to realnost, da će možda stvarno u vrtiću nadrapati radi svoje mirnije naravi ali jednostavno ne mogu preć preko svojih uvjerenja pa makar se i sam morao naučit tome...Sad sam tako ljuta, bijesna, čak i na samu sebe, s jedne strane što sumnjam u svoj odgoj a s druge na sve oko sebe, jer očito većina roditelja odgaja po principu "vrati milo za drago".
    Uglavnom, bojim se za njega jer dogodine ide u vrtić, da li će stvarno nadrapati, kako kaže naša "dobrohotna" susjeda? Kako se uopće takva djeca kao on adaptiraju u vrtiću? Mislim, 1 teta na njih 24 koliko će ih bit u toj grupi, svjesna sam da će bit svega...Molim drage mame djece u ovoj dobi koja idu u vrtić a koja su slične naravi kao M. da me ili utješe ili spuste na zemlju, bilo šta...samo da nešto kažu, kako se njihovi klinci nose s tim...Hvala!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čuj, zara si je u grupi našla ekipu nježnije djece i uglavnom se druži s njima (zanimljivo je da su to uglavnom dečki, a ne cure).

jedno vrijeme smo imali problem zbog jedne djevojčice koja ju je stalno "vukla", ali smo ju tada učili kako da se postavi (neka mirno stane i hrabro i glasno kaže "nemoj me vući!"). također su se i tete potrudile i posvetile malo više pažnje tom našem problemu. trajalo je nekoliko mjeseci, ali sada su si njih dvije super :D

a i zara je postala mrvicu jača i asertivnija. ona se uglavnom zna izboriti za sebe, ali ne udaranjem i otimanjem, nego verbalno. u velikoj većini slučajeva i na taj način dobije ono za što se borila

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mislim da će s vremenom naučiti boriti se za sebe. Kad krene otimanje igrački i ostale dječje boljke s kojima se suoče u vrtiću. Mia je bila totalno mirna i nježna kad je bila manja, obično bi stajala i plakala dok bi se netko otimao za njenu igračku. Zapravo to nije bilo otimanje.
    No sad, nakon tri godine u vrtiću, ne da se smesti. Postoje pravila koja poštuje, svoje dijeli, no ako je prva uzela da se s nečim igra onda nema zabune. Da kad se zasiti.
    To mi je ok.

Mada s druge strane, priznam, ponekad da bi pokazala svoju nadmoć nad mlađima od sebe bude (ne znam jel to pregruba riječ, bezobrazna).
    Neki dan u parku se nas dvije klackamo i neka bebuška od godinu i pol dolazi do klackalice i ona bi. Baka joj kaže: Zauzeto je! Ona ponavlja: Zauzeto!- i odlazi na drugu klackalicu, neki aviončić. No djetešce je malo i poro hoda a moja Mia ustane brže bolje s klackalice i otrči ravno na aviončić. A ja :shock: .
    Ustane i mama Lea i ode do Mije te joj objasnim da to tako ne ide. I nakon nekoliko minuta pregovaranja siđe ona i pusti da se malena poljulja.

Kužiš ti nju!

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nemoj se unaprid previše opterećivat i brinit. tvoj M. će se uklopit u vrtić sa onom djecom koja su kao on. pa nisi u vrtiću baš svi agresivci. iako ih i ima.
    moja se zna izborit za sebe, ali ne tučom nego verbalno i drekom.
    ali ima već neko vrijeme da mi dolazi doma svaki dan sa novom modricom i podljevom na nogama. i to sve od kolina pa doli. i nisu to baš male modrice nego se točno vidi kako su nastale udarcima tuđih nogu. i pitam je ja od čega su, a ona svaki dan kaže: udrio me ovaj, urio me onaj....a modrice se samo gomilaju, toliko da joj od muke ne mogu obući kraće hlače.
    u početku sam joj fino objašnjavala neka se makne od toga koji je tuče, neka kaže tetei, čak sam i ja jedno jutro popričala sa malcem koji je konstantno tuče. bez pomoći i odjeka, jer se modrice opet gomilaju.
    e sad je fino učim: ako te netko udre, vrati. i uopće me ne tangira što će se netko nad tim zgrozit i smatrat kako dite učim agresiji. pa muka mi je više gledat kako svaki dan dolazi modra kući je ima defenzivan stav prema tučarošima.
    zna da ne smije nikoga prva udrit, ma ni povuć ni potegnit, ali ako je netko udre, neka vrati.
    neka se zna sutra u životu izborit za sebe jer verbalno očito nije dovoljno u vrtiću.
    a i sutra će joj kroz život bita tako: dozvoli jednom, dvaput da te netko gazi - gotov si. gazit će te stalno, jer će se uvik naći netko ko će svoje frustracije liječit na slabijem i nježnijem.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali ima već neko vrijeme da mi dolazi doma svaki dan sa novom modricom i podljevom na nogama. i to sve od kolina pa doli. i nisu to baš male modrice nego se točno vidi kako su nastale udarcima tuđih nogu. i pitam je ja od čega su, a ona svaki dan kaže: udrio me ovaj, urio me onaj....a modrice se samo gomilaju
    ovo mi je prestrašno. :shock: toga nema u našoj grupi, a mislim niti u cijelom vrtiću.

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

buba klara, vjeruj da razumijem kako se osjecas jer se ja odavno brinem kako ce se F snaci u vrticu jer je prilicno mirno dijete.

I isto ga odgajam da ne udara, da stvari rijesi na verbalnoj razini i sl....

No ne mogu da ne priznam da mi se sve vise mota po glavi da treba znati da vrati taj udarac, bas iz razloga koji je navela Loryblue.

I vratim se na pricu svoje brace...Stariji brat je bio povucen, miran, tih...i patio je jako jer ga druga djeca zezaju i tuku. Na kraju ga je isao braniti 2 godine maldji brat koji se zano potuci ca puno puno vecim od sebe...

I nekako dodjem do sredine i mislim da cu nastaviti da ucim Farisa da izbjegava svadje, tuce i sl...da se pokusava izboriti za sebe na verbalnom nivou, no isto tako ako to ne upali nikako...neka se brani i neka vrati.

Eh koliko cemo uspjeti sa tom kombinacijom, vrijeme ce pokazati.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    ali ima već neko vrijeme da mi dolazi doma svaki dan sa novom modricom i podljevom na nogama. i to sve od kolina pa doli. i nisu to baš male modrice nego se točno vidi kako su nastale udarcima tuđih nogu. i pitam je ja od čega su, a ona svaki dan kaže: udrio me ovaj, urio me onaj....a modrice se samo gomilaju
    ovo mi je prestrašno. :shock: toga nema u našoj grupi, a mislim niti u cijelom vrtiću.
    kod nas nažalost ima.
    a kad pitam tetu (onako naivno) vidi li ona kad se oni tuku i zašto ne zaštiti najmlađe, ona kaže kako se ne tuku.
    moš mislit. a mala svaki dan sa novom, ne modricom, nego crnicom dolazi kući. i uvik je ista dva malca tuku.
    ma mislim, stvarno mi je dosta da mi dite svaki dan netko pribija u vrtiću. od sada je stvarno učim nega odma drmne onoga ko je tako udre. kad prvi put vrati valjda će skužit da ona nije vrića za iživljavanje.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    nemoj biti tako sigurna.
    F. je bio taj koji je uvijek dobivao batine iako je viši od svih (ako gledamo taj fizički izgled) i on sada isto zna udariti i to najčešće mlađe - od svojih on uvijek dobije. I zato se češće igra sa curama.

I njemu i teta u vrtiću govori to: budi muško! štogod to značilo.

MM je bio i na razgovoru s ravnateljicom jer je jednom došao doma sa ogrebotinom pola centimetra ispod oka.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok, ajde onda nije u cijelom vrtiću
    ali u našoj grupi nema tuče, to sam sigurna. mislim, ne takve tuče u kojoj netko ima masnice po nogama (navlače se, naguravaju, ali ne mlate se međusobno)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mene u cijeloj priči najviše "svrbi" izjava "Budi muško"
    Mislim, svašta, ako se tuče, onda je muško, a ako izbjegava sukob, onda nije? Moram priznati da se grozim takvih mačističkih izjava

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa nisu vrtićke grupe baš horde agresivaca da bi dijete moralo biti posebno pripremljeno za tamo preživjeti. I neće tvoje dijete biti baš jedino koje voli mirnu igru.
    D. ima u jaslicama malog M. koji se redoviti tuče ili grize. Sad, imaš roditelja kojima je to strašan problem, a ja to ne doživljvam tako. Roditelji očekuju od teta da nešto naprave, a ja vidim da su napravile sve što mogu. Kad mi je D. počeo govoriti da ga M. tuče, rekla sam mu da mu onda na sav glas kaže "nemoj me tući, to me boli", a ako nastavi da ode kod tete. Sljedeće dane je on sav zadovoljan podnosio izvještaje kako mu je to rekao. Mi svaki put prokomentiramo kako je ružno tući se i kako nitko ne smije nikoga tući. Ne govorimo da se ne igra s M. ili nešto slično, tako da je M. jednostavno prijatelj koji se ponekad tuče, a inače je super. Igraju se, drže za ruku, D. priča o njemu kao i o ostaloj djeci.
    Došao je jednom s tragom nečijih zuba, tete su to uredno prijavile, iako im je to strašno mučno, jer neki roditelji to jako teško primaju. Ali mislim da naše nedizanje frke pomaže i mom djetetu - on zna da je to ponašanje ružno, dobije poljubac i utjehu, i ide dalje. Ja mislim da su u jaslicama takve stvari neizbježne i ne želim raditi dramu oko njih.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Kako i napisah potpuno sam svjesna činjenice da se djeca potuku i da će toga sigurno u vrtiću bit. Isto tako nemam namjeru hodat do vrtićke ravnateljice svaki put kad popije batina, isto kao što ga ne mičem iz parkića kad mu se tamo dogodi tako što, uzemem ga i poljubim tamo di ga boli i to je to, nastavi se igrat. (druga stvar je to što je mama od tog dečka napravila čitavu scenu nalemavši ga pred svima pa se onda on, normalno, derao iz petnih žila idućih deset minuta...)
    Ono što me muči je nešto sasvim drugo - da li ga ispravno odgajam ili ne? sto ako će radi mojih iluzija zapravo jako patit? a da ne pričam o tome da je poželjno udarit ako si pravo muško, šta je onda on po tom mačističkom principu kojim razmišlja većina?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    u početku sam joj fino objašnjavala neka se makne od toga koji je tuče, neka kaže tetei, čak sam i ja jedno jutro popričala sa malcem koji je konstantno tuče. bez pomoći i odjeka, jer se modrice opet gomilaju.
    e sad je fino učim: ako te netko udre, vrati. i uopće me ne tangira što će se netko nad tim zgrozit i smatrat kako dite učim agresiji. pa muka mi je više gledat kako svaki dan dolazi modra kući je ima defenzivan stav prema tučarošima.
    zna da ne smije nikoga prva udrit, ma ni povuć ni potegnit, ali ako je netko udre, neka vrati.
    neka se zna sutra u životu izborit za sebe jer verbalno očito nije dovoljno u vrtiću.
    a i sutra će joj kroz život bita tako: dozvoli jednom, dvaput da te netko gazi - gotov si. gazit će te stalno, jer će se uvik naći netko ko će svoje frustracije liječit na slabijem i nježnijem.
    Iskreno potpisujem od riječi do riječi..
    Stariji sin M. je u vrtiću uvijek bio nježniji, nije se tukao, al je dolazio kuci s ogrebotinama i udarcima...Stalno sam ga ucila da se ne tuće, da to nije lijepo... al... to je prestalo kad mi je prekipilo..
    Vidila sam da mora se znati obraniti, te sam ga uputila da ako tko njega prvi udre, vrati..i obrani se.. a sto se tice curica, nek im reće da to nije lijepo(iako se curice nisu bas tukle)
    Od tad je dolazio kuci super volje i kasnije bez ijedne modrice i udarca, jer ga vise nitko nije dirao....

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moja je žensko, pa eto pada u vodu to:budi muško i obrani se
    ili odgajam muškica u ženskom tijelu i duhu

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj buba klara prvotno napisa
    Ono što me muči je nešto sasvim drugo - da li ga ispravno odgajam ili ne? sto ako će radi mojih iluzija zapravo jako patit? a da ne pričam o tome da je poželjno udarit ako si pravo muško, šta je onda on po tom mačističkom principu kojim razmišlja većina?
    Ako te to tješi, ja svoje dečke ne odgajam da budu macho. Dapače, mislim da je biti macho iluzija i da donosi sasvim dovoljno patnje. Ne mislim da će patiti u svijetu ako budu vjerni sebi. Ili, bolje reći, mislim da će puno više patiti ako to ne budu.
    A. je popriličan frajer (koliko se to može biti sa 7 godina) i važno mu je da bude frajer, ali mirne duše bere sa mnom cvijeće i bira koje nam paše u buket.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Mene u cijeloj priči najviše "svrbi" izjava "Budi muško"
    Mislim, svašta, ako se tuče, onda je muško, a ako izbjegava sukob, onda nije? Moram priznati da se grozim takvih mačističkih izjava
    I mene. I koliko god mu govorila da se makne, na kraju je završilo da je on počeo tući mlađe od sebe. Jer valjda tu dođe do izražaja. OK on je stariji pa možda je druga priča, ali kao mali je non stop bio meta "pravih muških".

Ali kao što lutonjica veli, nisu svi dečki agresivci.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Danas mi je tako bilo žao Mije. Igrala se s nekom curicom u parku i kad je došla njena frendica s igračkama i pozvala samo tu malenu, Mija ih je pitala jer se može igrati s njima. Dobila je odgovor NE!
    Poslije je bila ljuta i svu je ljutnju usmjerila na nas. Naravno.

Šteta što uče na tako bolan način. No to je tako...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ovako čitam i vidim da svugdi ima problema u vrtićima, ali me stvarno iznenadilo ovo sa Loryblue...
    mislim da bi se trebala malo žešće suprostavit sa tetama...neka obrate pozornost isključivo na tvoju malu...pokaži im modrice i reci da ti je dosta toga.
    Možda će tete reć da bi dica trebala borit svoje bitke i da bi one samo pogoršale stvar (taj sam odgovor ja dobila ) reci im da nek njihova dica slobodno vode svoje bitke, ali da je tvoje dijete uvik ono koje nadrapa i da ju želiš zaštititi. Nemoj čekati da stane samo od sebe, jer bi se moglo odužit, a ona bit vreća za napucavanje :/ . Ružno zvuči, ali mi smo to prošli.
    i evo jedna za svaku modricu

a ovo "budi muško" D je čuo od MM...baš macho...

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Meni idu na živce i komentari: "Dečki ne plaču!"

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Koje su to gluposti

Zanimljivo, ja sam bila musko, pa sam se jedva rijesila blesave navike da za svaku glupost ili potezanje opandrcim klinca za uho. Dugo mi je trebalo da se pocnem ponasat i osjecat ko "zensko". Do 5 osnovne su me pitali "Mali kak se zoves?", a sve zato kaj je mom starom to bilo strsno fora a stara se pravila indolentna.

Biti musko u ovoj prici znaci biti agresivac i razbijac.
    Istina, klinci doma skupe glavni obrazac ponasanja pa se ne moze ocekivati da nece biti djece koja ce se tuci. Ali, ono sto je vazno, jest da se djeci treba otpocetka pokazivati razne nacine snalazenja u neugodnim i opasnim situacijama po mogucnosti bez "vracanja".

Moj klinac je njezna dusica, jako mazno stvorenje, svima se smije i prilazi. Ali je ujedno i mali hahar, kad se igra zna razbacivati igracke is. Otkud ja znam da nece doci u situaciju da nekog opali igrackom?! No otpocetka se trudim usadit mu u tu malu glavicu da to nje dobro, lijepo niti pametno.

blondy

Početno

strašno je to što djeca nemogu biti ono što doista i jesu! moj D ima dvije i pol godine i 5 mjeseci ide u vrtić! inače je živo dijete ali nikada nije tukao šutao otimao niti išta slično! :D naučio je dijeliti i popuštati jer ima seku godinu dana stariju odkad je krenuo u vrtić svaki dan dolazi sa modricama i ogrebotinama kući! odonda je počeo i kod kuće biti agresivan tuče otima i ružno se ponaša! kad pitam tete šta se dogodilo rijetko kad znaju odgovor! prije dva dana je došao kući probijene glave i kad sam nazvala u vrtić da pitam sta je bilo rekli su da je trčao i zabio se u zid! e onda sam stvarno poludila svašta sam im rekla pa nemože se zabit u zid i zaradit rupu na glavi! sretna sam sto u devetom mjesecu prestajem radit i sto cu moć biti kod kuće sa svojom dječicom jer mislim da im je samnom još najsigurnije!

blondy

Početno

strašno je to što djeca nemogu biti ono što doista i jesu! moj D ima dvije i pol godine i 5 mjeseci ide u vrtić! inače je živo dijete ali nikada nije tukao šutao otimao niti išta slično! :D naučio je dijeliti i popuštati jer ima seku godinu dana stariju odkad je krenuo u vrtić svaki dan dolazi sa modricama i ogrebotinama kući! odonda je počeo i kod kuće biti agresivan tuče otima i ružno se ponaša! kad pitam tete šta se dogodilo rijetko kad znaju odgovor! prije dva dana je došao kući probijene glave i kad sam nazvala u vrtić da pitam sta je bilo rekli su da je trčao i zabio se u zid! e onda sam stvarno poludila svašta sam im rekla pa nemože se zabit u zid i zaradit rupu na glavi! sretna sam sto u devetom mjesecu prestajem radit i sto cu moć biti kod kuće sa svojom dječicom jer mislim da im je samnom još najsigurnije!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nama verbalno nije palilo... ali još je teže bilo vratiti... nikako djetetu kojeg učiš da NE BUDE agresivno - utuvit u glavu da se treba braniti... i to ne samo u vrtiću - nego i u parku.

u vrtiću smo nekako riješili probleme (već pod kraj - ali ipak..), a u parku je ona sama riješila... jednom su ju TRI dečka počela maltretirati. ona je NAJVEĆEM opalila pljusku . on je ostao :shock: , a druga dvojica su zbrisala... i više ju nisu dirali...

i da ne mislite da je to pojava samo u ranoj dječjoj dobi... i sada, obzirom da neki znaju da ona trenira tekvondo - ima "izazivače" koji ju gnjave.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •