Ne funkcionira to jednako niti kod sve djece niti u svakoj dobiLuna Rocco prvotno napisa
![]()
Ne funkcionira to jednako niti kod sve djece niti u svakoj dobiLuna Rocco prvotno napisa
![]()
Samo dva dana nakon sto mi je rekla:
"Najvise najvise volim jabuku. Onako kad je lipa, puna soka.
Onda volim cicu.
Iza toga volim krusku."
Rekla mi je:
"Sutra mi je rodjendan. Imam 4 godine i vise necu cicati."
Proslo je vec tri puna dana da nije uopce zatrazila (samo jednom da poljubi). Inace su joj podoji jako cesti, a cesto i dugi![]()
Ja sam zbunjena, ponosna, sretna i sjetna, sve odjednom.
Ne znam jel ovo kraj, al cini mi se da je lijep. Jedino mi je mrvicu zao sto znam da tu ima dosta i pritiska okoline. Ali i pritisak okoline je dio zivota i valjda se i s tim mora nauciti zivjeti. Nadam se samo da nije tuzna. Ja nisam primjetila. A mozda sve tako izgleda jer smo ovih dana izuzetno aktivni, puno se kupamo pa joj zbog dinamicnog dana ne pada na pamet.
A mozda su u šumi...
Točno. Možda to isto neće funkcionirati ni kod Liama kad dođe vrijeme za to (a ja ne znam još koje je to...), no to zasigurno ne bi funkcioniralo kod Liama već sad u ovoj dobi. Za godinu dana.... tko zna.Maja prvotno napisa
Još se malo strpi.![]()
dijanam![]()
citi cestitke na rodjkasu i na lipim rijecima![]()
Dijanai Cviti
![]()
Luna, pomalo 8) .
kad je moj mali bumbarić bio Kalebove dobi, nekad je znala visiti na ciki ko novorođenče.
pa, s progušćivanjima i prorijeđivanjima sve do prošle jeseni.
sad (3ipol) je skroz druga pjesma, prvi put mogu reći da se prestanak nazire (cica jednom ili dvaput dnevno, kratko...ili skroz preskoči)...igram se prognozera i kažem kroz godinu dana
dijanam, ti mene redovito ostaviš bez riječi... kada pričaš o svojoj Cviti i njenom dojenju iz tebe riječi teku tako lako i iskreno... moram priznati da bih na komentar istoga smisla kod drugoga čak ostala i ravnodušna.
S tobom se trenutačno složim: sve je tako kako napišeš
Cvita![]()
Hvala drage![]()
Adiomare, to je oksitocinsko razumijevanje![]()
Nadam se samo da Luni pomaze nesto od ovog...
Ima i nastavak 8) :
Gleda me sljedece jutro ceznutljivo kako dojim Matiju i kaze:
"jel da mama da je K. veca od mene?"
a ja znajuci na sto cilja kazem: "je, veca je."
"onda sam ja mala i mogu jos cicati."
"Ako zelis, mozes."
"Zelim, ali nemoj reci A. prijateljima".
"Kojim prijateljima?"
"Pa naprimjer A."
(pa kud je bas njega spomenula, mislim se ja, on ima 5 godina i jos ujutro nazica mamu da mu da malo cikiti).
"Dodji da ti nesto sapnem. On JOS ciki!"
A ona se sva sretna smijuljeci se zakukulji meni na grudi.
Znatno je prorijedila podoje jer kuzi da je vec velika, ali ona zaista uziva, ne znam jel joj veci gust sam cin sisanja ili mlijeko koje pije i jos zavrce ocima ko novorodjence! Ajme, nadam se da nekom nije ruzno ovo citati, to mi bas stvara nelagodu. Ona je tako mala i slatka, a tako velika (sama se tušira 8) ).
Ti si samo majka jedne divne djevojčice.dijanam prvotno napisa
![]()
dijanam, prekrasna prica![]()
nama je prvo razdvajanje bilo 5h na festivalu zdravlja. od toga je 3h spavala s tatom a onda kad se probudila sam doletila.Sun prvotno napisa
drugo razdvajanje je bilo na tecaju monitoringa i tada sam je nastavila dojiti otprilike onako kako je "rutinski" dojim, bez onih uskocica. znaci ujutro, oko podne prije spavanja pa poslije podne i prije spavanja. to su njeni oni "pod muss" podoji, ostali su oni kad trazi zbog nekog razloga, iliti ad hoc.
ona vec jako dugo ne zaspe na sisi, odnosno, doji prije spavanja ali ne mora nuzno zaspati dok doji. obicno se okrene na drugu stranu i zaspe. ili se mazimo nakon sisanja. tata ju moze uspavati. (dosli smo do toga tako da sam rekla MM da vise nemam snage uspavljivati je nakon sto posisa jer me ceka jos 2h posla po kuci i zivci su mi u to doba labavi, pa ju je nakon podoja poceo on uspavljivati, prvo ju je nosio, pa je lezao a ona na njemu a onda je ona sama pocela traziti da ju se spusti sa strane) ali po noci pali samo sisa. i sada kada mozda zelim izaci sa svojim fendicama ne mogu jer ju moze uspavati samo moja sisa.
ali evo, kako smo bili na moru zadnjih nekoliko dana trazi sisu po noci samo jednom i oko 6 kad je prekretnica: oce li se uspavati i nastaviti spavati ili ce se dici. (nadam se da se necu opet i iznova ureci)
mene muci sto je ona cicu zamijenila palcem i pola noci cucla palaccini mi se ko da joj nesto uskracujem.
dijanam![]()
![]()
Diana cica 30 mjeseci i ja sam joj kupila dudu varalicu (na njezin zahtjev, naravno - hoće dudu za bebe) jer non stop visi na cici. S 24mj. sam joj ponudila bočicu i adaptirano. Ne frosiram ništa, ali ne mogu više izdržati da joj je cica cijeli dan u ustima. Danas smo kupile dude i sad ona i dominik koji će skoro 5 paradiraju s dudama po stanu prvi put u životu. Eto , a mislila sam da neće nikad. Nadam se da će se nacicati i odustati kad bude spremna, ali ja se nakon pet godina trudnoće i dojenja povremeno moram kretati samostalno po stanu. Bez priljepka na ruci ili cici. Eto pokleknula sam, malo me je sram, ali ne znam bolje.
Nisam vjerovala da je moguće brzo prestati cicati dok i sama nisam osjetila to na vlastitoj koži. Lara je cicala 18 mjeseci i to uglavnom po noći (svaka 2-3 sata) i ponekad po danu. Kada smo se vratili s godišnjeg pustili smo je kod bake na tjedan dana kako bismo se eventualno odvikli od sisanja. I upalilo je! Lara se u roku tjedan dana odvikla od cicanja i ja sam još uvijek šokirana. Sada brojimo 16 dana ne sisanja i još uvijek ništa ne pita za cicanje bez obzira što je ponekad i gleda. Još se ne mogu naviknuti na ne cicanje.pikula prvotno napisa
Moj savjet....Razdvojiti se na par dana bez obzira koliko to teško bilo. Zapravo, ovaj princip super funkcionira kod male djece koju se još može prevariti...ali kod malo starijih koji već puno razumiju....ne znam
mi još nismo u 2+, ali za cca 3-4 mjeseca budemo
do kad budemo dojili, vidjet ćemo. još uvijek uživamo, iako imamo dobrih i loših dana, uspona i padova, kao što je slučaj sa svime u životu.
mamaMaja, ovo s odvajanjem mi nikako ne zvuči ok. (ovo govorim bez uvrede). mislim, ja tako ne bih mogla. ne bih željela, prvo odvajati se od male na tako dugo, niti je 'prevarom' odviknuti.
kako će biti, ne znam. ionako sanjam o tandemu, pa me očito očekuje dojenjenje 'unedogled'![]()
Evo mene. Ja mislim da se polako psihicki raspadam.![]()
Nase cicanje smo sveli na 2 puta u 24h, bez problema. Dakle on sad cica samo pred spavanje popodne i spavanje uvece. Desi se nekad ali jako retko da se nocu probudi i place i onda ga uzmem i brzo se smiri uz cicu.
Ovo sto me sada muci je, kako da prestanemo sa cicanjem pred spavanje. Jako, jako mnogo me opterecuje to sto dok cica, mora da mi uvrce drugu bradavicu, stipa je, grebe....Ako stavim ruku preko, buni se, gura ruku, udara me, i ja onda opet pustim i stegnem zube, samo da bi zaspao, jer to ga ocito smiruje. Zadnjih par dana, jos vise stipa i grebe po bradavici, a kako su vec osetljive zbog trudnoce, bukvalno otplacem svaki podoj. Postala sam toliko nervozna, da sam ga popodne uspavljivala vise od sat i po vremena jer mu nisam dala da mi dira drugu bradavicu...Zato nije ni zaspao toliko dugo. Iznenadila sam se koliko je uporan i jak, i koliko je u stanju bio da me gura samo da bi se dokopao. Nisam popustala i na kraju se rasplakao. Nisam mogla da ga pustim da place i sve je sad opet po starom...Zaspao je jedva, grcajuci i stipajuci mePre neki dan sam mu dala bocicu sa mlekom. Prihvatio je, ali onda je odjednom poceo da traga po brushalteru i zaspao tako sto sam ga dojila i dozvolila mu da me stipa...Mm je jedno vece probao da ga uspava ali je posle 20 min odustao, uz argument da ne moze da ga uspava jer je S. navikao na mene. Toliko sam besna i isfrustrirana... Evo, sad sam sa mm dogovorila da od danas pa nekoliko dana u kontinuitetu on uspavljuje S. ali ako bude odustao, tek onda nista nismo uradili....... A ja cu stvarno poludeti, bukvalno sam pred nervnim slomom
![]()
Nelzi, nemam nikakav pametan savjet jer mi je i samoj slična situacija (jedino što nisam trudna). Javljam se samo da ti pružim podršku.![]()
Riana, još uvijek nisam sigurna da sam dobro postupila, ali šta je tu je. Vrlo često me uhvati nostalgija dojenja. Na odvikavanje sam se odlučila jer po noći nismo spavale ni jedna ni druga. Od kada ne cica, spava cijelu noć uz eventualno jedno kratko buđenje kako bi popila čaja. Priznam, nije bilo lako biti odvojen 6 dana uz jednu posjetu, ali uz posao i to je prošlo. Odvikavanje od cicanja je samo jedan korak prema osamostaljenju...
pa šta je nisi odvikla samo od noćnog dojenjamama_Maja prvotno napisa
šta bi trebala uskoro naći i posaomama_Maja prvotno napisa
![]()
kakvo osamostaljenje :? ne možeš dijete prisiliti da se osamostali
možeš samo poticati i čekati da dođe do tog stupnja
nikako prisila
Nelzi evonelzi prvotno napisa
Meni je bilo slicno kad sam drugi put ostala trudna, samo sto se D. brze uspavljivala. Ali vise nisam mogla izdrzati da sisa i navlaci me za bradavice, uzasno je boljelo. Zato sam je par puta pustila da me vidi kako placem i objasnila sam joj da me stvarno boli i da vise ne moze sisati tako puno. Jedan dan je otplakala, drugi dan odsmrcala, a treci dan vise nismo bili sisavci. Uveli smo "mazenje" sa cicom kad god hoce, a s vremenom je i od toga odustala, samoinicijativno.
Iako mi je bilo jako, jako tesko uskratiti joj sisanje, uvidjela sam da smo usle u fazu kad je meni jednostavno bilo fizicki i psihicki pretesko da nastavim. Jer ipak je to odnos dvije osobe i mislim da treba trajati samo dokle to i jednoj i drugoj strani odgovara. Mozda bih pokleknula da je odvikavanje dulje trajalo, ali sam sretna sto smo to uspjele tako brzo i relativno bezbolno.
(Sad je pocela opet traziti, kad vidi bracu, ali to vise nije sisanje nego nesto slicno ljubljenju i traje tri-četiri sekundeI naravno da joj pustim svaki put, i kad smo na plazi.)
Sinoc je mm pokusao da ga uspava ali je nakon sat vremena odustao. Prvih 40 min su nesto suskali u sobi i onda se S. rasplakao jer mu je mm rekao da ne mogu da idu iz sobe. Na momente se smirio, ali onda je opet padao u neutesan plac i to se tako smenjivalo 20-ak minuta.......Vise stvarno nisam mogla da ga pustim pa sam krenula u sobu da bih ga ja uspavala. Prethodno sam na jednu bradavicu zalepila flaster, i onda ga uzela u ruke.
Malo je trazio drugu bradavicu koju bi stipao, ali nije se ni malo bunio vec je zaspao za 10 min. Tako je isto i popodne bilo.
Evo sad je mm opet otisao da ga uspavljuje...cekam da vidim kako ce se veceras odvijati situacija...
Glupo mi je da ga pustimo da toliko place...a opet, ako odmah dojurim onda ne vidim svrhu da ga mm uspavljuje ako cu ja zavrsiti sta on pocne...
A tek da odustajemo... napravicemo pravu zbrku...
Kod nas, mislim da ne bi upalilo da samo pomazi cicu, jer kad je vidi odmah se namesta u pozu kao da bi sisao i sigurna sam da bi plakao ako bih pokusala da mu je ne dam odmah. Ne vredi ni prica, ni pesma ni nista zivo...
U svakom slucaju, ovo sa flasterom je barem upalilo, cini mi se...Najvaznije mi je da je prestalo to stipanje i grebanje jer sam zbog toga stvarno pocela da se bojim dojenja.
Uspavao ga je mm, bez plakanja.......jihaaaaaaa![]()
A hoce li se njem pobrkati to sto ga ja po danu uspavljujem a mm po noci? :/
Evo izgleda da smo mi prestali s dojenjem (zadnje dojenje je bilo 05.08.). Ako jesmo, onda je ovo idealan prestanak.Luna Rocco prvotno napisa
Nevjerojatno mi je pročitati svoj post od prije samo dva i po mjeseca kada sam bila čvrsto uvjerena da 'ćemo mi do škole'.