Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: streptokokna angina

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno streptokokna angina

Jučer smo završili kod naše pedijatrice radi temperature i dijagnosticirana je streptokokna angina. Dobila je antibiotik, i već jutros se sve normaliziralo i nema temperature, živahna kao i inače. Antibiotik ćemo piti 10 dana, a u svoj pomutnji jučer (ja s trbuhom do zuba, MM na putu, puna čekaonica, sestra me vidjela takvu i primila preko reda itd.) nisam uspjela pitati pedijatricu par pitanja:
    1. je li moje dijete sada izvor zaraze streptokokom (vjerojatno je)?
    2. do kad je zarazna?
    3. kad možemo u vrtić - nakon 10 dana terapije ili prije?

Ako mi netko može dati savjet, bila bi super zahvalna. pedijatricu ću zvati u petak ujutro, jer sad ne radi, a sutra bi nam došli prijatelji s djecom. Ne bi htjela da se netko zarazi od moje princeze...

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Re: streptokokna angina

Citiraj Roza prvotno napisa
    Jučer smo završili kod naše pedijatrice radi temperature i dijagnosticirana je streptokokna angina. Dobila je antibiotik, i već jutros se sve normaliziralo i nema temperature, živahna kao i inače. Antibiotik ćemo piti 10 dana, a u svoj pomutnji jučer (ja s trbuhom do zuba, MM na putu, puna čekaonica, sestra me vidjela takvu i primila preko reda itd.) nisam uspjela pitati pedijatricu par pitanja:
    2. do kad je zarazna?

Ako mi netko može dati savjet, bila bi super zahvalna. pedijatricu ću zvati u petak ujutro, jer sad ne radi, a sutra bi nam došli prijatelji s djecom. Ne bi htjela da se netko zarazi od moje princeze...
    A kako može to "od oka" znati da je streptokok, bez uzimanja brisa?

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Muče nas isti problemi. Vidi na: Iskustva sa beta hemolitičkim streptokokom. Ima dosta korisnih informacija.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Roza prvotno napisa
    2. do kad je zarazna?
    1. Da.
    2. 4-5(?) dana od početka uzimanja antibiotika
    3. A čuj... teoretski možete i prije nego popije sve antibiotike, ali ti je onda totalno otvorena na razne viruse i druge bakterije kojih u vrtiću ima u izobilju. Antibiotik (osim što ubije strep) pobije i masu dobrih bakterija koje štite organizam.
    Ako si ikako u mogućnosti, ostavi je doma da joj se imunitet popravi (pa čak i nakon antibiotika).

p.s. nisam ni blizu med. struke, ali smo popili 12(!) raznih antibiotika od 9. mj prošle godine (prvi put krenuli u vrtić)

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: streptokokna angina

Citiraj mirje prvotno napisa
    A kako može to "od oka" znati da je streptokok, bez uzimanja brisa?
    Ja isto nisam pobornik antibiotika odokativno, ali pedica kaže da je njoj jasna klinička slika streptokoka: jak smrad iz grla (kaže da kod virusnih angina nema takvog smrada), brz razvoj bolesti (prema simptomima koje sam joj opisala - kod virusne angine to navodno ide sporije), visoki leukociti (vadili smo krv, kaže pedica da kod virusa ne bi bili tako visoki) itd.
    U ovom slučaju bi rekla da je u pravu, jer je nakon dvije doze antibiotika dijete skroz dobro.
    Drugi razlog zašto sam pristala na antibiotik bez suvišnih pitanja je to što si nisam mogla priušti da provedem noć s djetetom koje možda ima streptokok, koje je imalo temperaturu 39 sa nešto, jer sam bila sama i nema šanse da odem s malom na hitnu ako sve počne izmicati kontroli (trudna 31. tjedan, na normabelima zbog kontrakcija).

Ostaviti ću je doma svih 10 dana, možda i dulje, nisam baš pobornik preranog slanja djeteta u vrtić. Kad smo jesenas imali moraxelu u nosu - dakle bajkteriju koja se zapravo i ne liječi jer su je vrtići puni, uvijek bi je ostavila doma 2 tjedan da malo nabilda imunitet. A kad sam zvala vrtić ispostavilo se da u našoj grupi već odranije ima streptokok (nisam to znala, a da i jesam, ne znam bi li išta napravila - neke stvari jednostavno ne možeš spriječiti).

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nama streptokok dođe već kao "kućni ljubimac" pa sam zato i pitala. Vjerojatno ste dobili "Silapen"? Naša je pedy nas uvijek slala ovako: tek nakon što otpijemo "Silapen" (10 dana) pričekati 3 dana, ponoviti nalaze brisa i krvi i tek onda u vrtić.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ali kako zna da je baš streptokok? andrej je imao angine i bris je uvijek pokazivao porast miješane bakt. flore.

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nama je baš jučer kum (a on je friški doktor pa mu je valjda još sve svježe) objašnjavao budući da muku mučimo s njenim grlom.
    Ako vidiš išta bijelo u grlu (gnoj) onda je sigurno streptokok jer virus ne izaziva gnoj nego samo crvenilo. Tako da možeš i ti "od oka" vidjeti kaj joj je.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ostavi ju čim dulje doma.
    Nama su u vrtiću rekli da djecu ne dovodimo dok su na antibioticima jer tete ne smiju davati djeci antibiotske sirupe (ove za kašalj i sl. mogu ali antibiotske - ne). Bez obzira na to, bolje da ostane doma radi imuniteta.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eh, da, i nismo dobili Silapen nego Augmentin.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •