Results 1 to 41 of 41

Thread: Upala uha

Default Upala uha

Cura pomagajte šta je najbolji lijek za upalu uha imam i čuvar kće ali neće ga ni pod razno,kapi jedva kapnem ima li moji još domači lijek

marta's Avatar

Intenzivno i cesto ispuhivanje nosa. Recimo svakih 20 minuta. To smanjuje pritisak na uho i umanjuje bol. I homeopatija.

sterimar u nos - puno i često. ispiranje nosa = zdavo uho.

anchie76's Avatar

Crveni luk sitno nasjeckati. Zatim staviti u tanku pamucnu carapu. Malo stisnuti - cisto da carapa bude vlazna. To staviti na uho (zavoj oko glave da drzi ili kapu na glavu).

(NISTA ne ide U UHO!! samo na uhu stoji)

Super sljaka

+ puno sterimara

Cure zlatne ste ovo sa lukom mi novo to nisam čula probat ću i to a za nos,sterimar to znamo al opet dobro je čut i mišljenja drugih mama

anchie76's Avatar

Quote Originally Posted by jabaresi
    Cure zlatne ste ovo sa lukom mi novo to nisam čula probat ću i to a za nos,sterimar to znamo al opet dobro je čut i mišljenja drugih mama
    Ovo o luku sam cula tu na forumu od "puhovi obozavaju smokve".. I imali smo krizu prije nekih mjesec dana, i ja se sjetila toga, i stvarno nam pomoglo

javim rezultat

anchie76's Avatar

Quote Originally Posted by anchie76
    Quote Originally Posted by jabaresi
    Ovo o luku sam cula tu na forumu od "puhovi obozavaju smokve".. I imali smo krizu prije nekih mjesec dana, i ja se sjetila toga, i stvarno nam pomoglo
    Koliko se sjecam Puhovi je rekla da luk treba koristiti i na najmanji znak boli (znaci ne cekati), i mi smo tako i napravili. A sad ak je bol stvarno vec jaka i traje neko vrijeme, stvarno neznam kak onda funkcionira.

Mi imamo debeli staž sa upalama uši i jedino što nam je stvarno pomagalo je konstantno natakanje nosa fiziološkom otopinom, puno tekućine i c vitamina.Na taj način smo puno puta izbjegli antibiotike kojih se Luka u jednoj fazi nagutao valjda za cijeli život!!

Ona jučer ful jaukala na momente nakapa joj i dala lupocet i danas djete ko novo bit će da sam navrijeme reagirala,ali ovo da znam za ubuduće ako nedaj bože zatreba

Zdraviu ko dren :D :D :D :D :D

Lukina mamma's Avatar

Bravo! :D :D :D

i mi obavezno svakih mjesec-dva odbolujemo upalu uha. a tek su mu 2 god.
    cim pocne nosic da curi, brzinom munje odmah i uho. poludjela sam vise, a on toliko place izbezumi i mene i sebe samog.
    htjela sam da trazim detaljni pregled zasto tako cesto, no rekose mi da nema koristi jer je on " jednostavno takav"

Mi nismo podložni upalama uha ali u dva navrata se dogodilo da se potužio na bol u uhu te smo primijenili ovu foru s lukom...Stvarno sam se iznenadila koliko je brzo i učinkovito riješilo problem...Pretpostavljam da bi bilo manje učinkovito da je u tijeku bila neka jača infekcija...

Cure, znači smotuljak od luka stavim na sam ulaz u uho( začepim ga s tim)?Koliko dugo se takav oblog drži na uhu ? Treba li postupak ponavljati više puta ?

anchie76's Avatar

Prisloniš čarapu s lukom na djetetovo uho. Staviš preko kapu ili već neku traku da to pridržava. Držiš dokle god ima boli. Mijenjaš svakih par sati (onak kad se sasuši taj luk). Bitno je da je luk onaj od kojeg cure suze, onaj koji možeš rezati i smješkati se nije dobar

wana's Avatar

JBP kaže da je dobro u mužaru usitniti zeleno lisnato povrće:
    listove kelja, reaštike, blitve...koje god, staviti u gazu, prisloniti na uho i povezati (kao i kapulu)

Kako funkcionira čuvarkuća? Mi već treći put u dva mjeseca imamo upalu uha, od antibiotika mi je zlo. Nos još ne zna ispuhati pa ju praktički kupamo u fiziološkoj, ali ja bih još nešto pride. Luk nema šanse da joj stavim na uho, ništa ne smije biti na glavi, i najmanju špangicu osjeti i šizne na nju

Mrvna mi smo vec mesec dana u toj prici - upala uha koja ne prolazi, tri ture antibiotika i nista. Ja se nisam usudila da kapam cuvarkucu.
    N isto ne zna da izduva nos i na kraju smo zavrsili na aspiracijama (to je neka agonija sa guranjem cevcice u nos i usisavanjem sekreta) jer se sekret toliko zalepio da nije mogao da izadje ni pod mlazom fizioloske ni sa pumpicom. Na kraju nismo ustanovili od cega joj se pravi toliki sekret, pored antibiotika pila je i nesto protiv kijavice i antihistaminike i konacno je prestao da joj curi nos!

Pitala sam pedijatricu za čuvarkuću - priznaje da ima antibiotska svojstva ali kaže da se ne smije kapati kad je nešto otvoreno (a mi laici to ne možemo vidjeti sami) jer čuvarkuća nije sterilna pa se napravi više štete nego koristi.

Vissnja, znam na čemu ste završili, to se kod nas može kupiti u ljekarnama. Da ne dođe do tog stanja treba lijevati fiziološku u nos.
    Nama nos procuri ovako: krene u jaslice, tuli pola dana, neće jesti, neće spavati, i onda je dovoljno da netko kihne u istoj zgradi u kojoj je i ona pa da pokupi virozu a nakon toga upala uha dolazi pod obavezno.

mrvna-da li ste kada radili briseve-nosa,ždrijela,grla,uha bilo čega-ali kad je dijete zdravo?Često su kliconoše i mala prehlada je dovoljna da se nešto aktivira.Ovo što ti je doktorica rekla da ne kapaš domaće terapije u bolesno uho jer ne vidiš stanje je dobro rekla,jer zaista često bude više štete nego koristi.Upala uha nije štetna samo zbog upale same,već i zbog sluha koji oštećuju te konstante upale.
    Posvetiti više pažnje preventivi-dakle kad ozdravi sve briseve.Ako se nađe nešto-antibiotik po antibiogramu.Ako dijete nema alergije,preporučila bih uzimati matičnu mliječ-ABOCCA MATIČNA MLIJEČ ZA DJECU.Spasila moju vječito prehlađenu.Prvu kuru davali smo cijeli mjesec(10 bočica slatkog napitka je u pakiranju,za tu dob ide 1/2 bočice dnevno),a nadalje svaki 2-3 mjeseca jednu kuru-dakle kroz 20 dana.Godinu i pol njie bila bolesna.Onda sam prestala davati,pa je počela biti vječito šmrkava,sad smo učinili briseve i našli BHSA i Moraxellu u brisu i kreće Sumamed od ponedjeljka pa ćemo ponovit briseve kasnije da vidimo jesmo ih se riješili.I naravno krenula opet sa podizanjem imunitete i matičnom mliječi.
    Dodatak-u djece sa bakterijom u nosu i lokalno se može kapati antibiotik-dakle lokalno u nos-Garasone kapi.Ali na recept ide,i liječnik prepisuje. Kad krene curiti nos oooooooooooooobilno fiziološka(5ml u svaku nosnicu kad god nos curi te pumpati van) + Garasone kapi 3×2kapi u svaku nosnicu7-10 dana(dijete se kapa tako da ga jedan drži,glava visi s ruba kraveta prema dolje,skroz je zabačena,nakapa se i jednu minutu dijete tako drži da se kapi upiju inače samo isteku i nikakva korist.Nos se obavezno ispuše i ispumpa prije inače kapi opet ne dopiru do sluznice).
    Još da napomenem,bilo kakvo konstantno kapanje je opet kontraproduktivno(tjedni,mjeseci kapanja i natapanja)jer oštećuje sluznicu i uništava prirodne obrane i vlaženje sluznice(operil,foziološka,garasone,aqua marisi i bilo šta)Dakle terapija je terapija,traje 7-10 dana i završava.
    Last edited by sandra23; 10.04.2010 at 12:01.

Osoblje foruma čokolada's Avatar

Sandra, zašto bi stalno ispiranje fiziološkom bilo štetno? Moja 6-godišnjakinja ima konstantno (samo po ljeti ne) poluzačepljen nos, ispiremo Rhinohornom sa slanom vodom, to je jedini način da izađe snop šmrkalja. Tako funkcionira već godinu dana. Inače može jako snažno puhnuti, ali ispuhivanjem to ne izlazi. Svi brisevi uvijek su čisti, 3. krajnik navodno nema povećan, kad ne obavimo 2-3 dana ispiranje ode sve vrit u virozu (nema upale uha). Nemam drugo objašnjenje nego da ima sužene nosne prolaze.

Arijana's Avatar

Ne vidim zašto bi ispiranje fiziološkom korisno kod nosa koji je čist ili nosa koji curi. Ako je sekret suh i skoren, ne može se ispuhati, onda je fiziološka poželjna, a ako obilno slini sva manipulacija oko nosa će potaknut još veću sekreciju.
    U takvim slučajevima je korisniji Efedrin ili Operil, ali im je upotreba ograničena količinski i vremenski. Za sprječavanje upale uha je korisniji Operil nego fiziološka. Također je dobro koristiti neki mukolitik koji će razrijediti sluz, a i inhalacije nad kamilicom i kaduljom nisu naodmet.

Za ukapavanje, ne znam... ali nije svaka upala uha ista, nije isto radi li se o upali vanjskog uha ili srednjeg uha. Ja sam za to da uho svakako pregleda doktor i procijeni o čemu se radi. Mislim da upala srednjeg uha nije baš bezazlena i ako se ne tretira pravilno može imati teške poslijedice.

Mrvna - dobili smo Rinasek i Aerius sirup. I odradili pet aspiracija iz nosa (neverovatno sta je sve izaslo, a kad smo cistili nos Rhinohornom nista nije izlazilo).
    Inace Nadja je u ovih mesec dana popila i brdo mukolitika za razredjivanje sekreta, a onda na kraju dobila i bronhitis, pa nam je jedan stari doktor rekao da kad se sekret razredi lakse sidje na bronhije.
    Mene je najvise iznerviralo to sto nikakve briseve joj nisu radili, niti vadili krv, mesec dana je pila antibiotike, imala upalu uha koja se stalno vracala, a doktori su je lecili sistemom pokusaja i pogresaka: daj antibiotik, ne prolazi, daj Rinasek, ne prolazi, daj Aerius, ne prolazi..... I na kraju smo zavrsili kod privatnika na usisavanju sekreta iz nosa i nemamo pojma sta joj je od svega toga pomoglo.
    Kako se leci virusna upala uha i sta se radi ako se ona oduzi i ne prolazi? Da li je moguce da je ona od alergije imala toliko sekreta da je izazvao upalu? (mi ni ne znamo da li je ona alergicna uopste)

Arijana's Avatar

Virusna upala se ne liječi antibioticima, samo se ublažavaju simptomi.
    Moja cura je popila 4 antibiotika, skoro zaredom radi upale uha koja ne prolazi. Na kraju sam otišla kod privatnog otorinca, koji je rekao da; ako nije pomogao Amoxil, pa ni Klavocin da su tad već trebali znati da se radi o virusnoj upali. Sve bakterije koje se mogu naći u uhu kao pokriva Amoxil, eventualno Klavocin radi klavulonske kiseline još pokriva neke rijeđe, ali ako to nije odradilo svoje, po njemu nije bilo smisla davati Zinnat ni Sumamed jer oni pokrivaju još neke bakterije za koje on kaže da nema šanse da uzrokuju upalu uha.

Hvala Arijana. Nama je ovo bila prva upala i posto nemam nikakvog iskustva isla sam u dom zdravlja kod usnog - kakva gdeska! Cak je i nasa pedijatrica rekla da se ne slaze sa usnom doktorkom po pitanju dijagnoze, ali ja sam racunala da je usna ipak orl, videla dete, pregledala i tako... Uglavnom popila je Sinacilin, pa Cefzil, pa pila Rinasek, Aerius, pa onaj Fluimucil, kapali smo Ephedrin i Operil, na kraju je zavrsila sa bronhitisom i zbog njega popila jos Hemomicin!!! Onda smo otisli privatno i covek joj je sa pet aspiracija resio upalu (bilo je gadno, otimala se i plakala, ali toliko je sekreta izaslo da ja nisam mogla da verujem). Ali zanima me za ubuduce jer me je strah da opet ne zavrsi na aspiracijama, a u orl u nasem domu zdravlja vise nemam poverenja.

vissnja aspiracija je potrebana u djece koja ne pušu nos jer ispirala ti ne ispirala,ako ne vadiš van nema koristi-kao što vidiš i sama.To što plače najmanji je problem u odnosu na bronhitise,upale,antibiotike i svelijekove koje je primila
    Virusne upale liječe se simptomatski-dakle vadi šmrklje,skidaj temperaturu,poji dijete.
    Inače,da li se radi o virusnoj ili bakterijskoj upali vidi se također po krvnoj slici te se kuži i po temperaturi.Bakterijske upale rijetko imaju temperaturu iza 38,5-39.Sve što jako visoko kuri najčešće je virusna upala.
    Arijana ništa u nos dulje od 7-14 dana. Pa ni fiziolišku.Oštećuješ prirodno stanje sluznice.
    Dr. Darko Richter

Možda da mene poslušate, pa da joj uopće prestanete kapati u nos sve te tekućine. U nos normalno najbolje paše čisti i svježi zrak, a kapanje može koristiti ako je kratko, ciljeno i indicirano. Inače, pretvara se u gnjurenje djeteta pod vodu, i oštećivanje nosne sluznice. Dakle, prestanite.

Arijana's Avatar

Quote Originally Posted by sandra23 View Post
    Arijana ništa u nos dulje od 7-14 dana. Pa ni fiziolišku.Oštećuješ prirodno stanje sluznice.
    Pa to sam i rekla, da je vremenski ograničeno
    Iako ne mislim da su fiziološke i vazokonstrikcijske kapi u istom rangu, svakako se slažem da nekontrolirana i bespotrebna upotreba fiziološke može pogoršati situaciju.

Odnosno, mislim da Operil treba koristiti kao terapiju, a fiziološku samo u slučajevima kad je potrebno otopiti skoreni sekret.

sandra23, sad nam je otorinac rekao da ako ne bude bolje (usred ture antibiotika uho procurilo, sad je dobila neke kapi za to jer upale više nema ali i dalje curi) dođemo raditi bris. Očito je smatrao da do tad ne treba.
    Za obilno kapanje fiziološke su nam rekli i pedijatrica i otorinac iz Vinogradske, i to čim nosić procuri. 5ml je pretjerano, probajte to sebi ukapat u nosicu i shvatit ćete na što mislim. Nama su rekli 1.5ml ako treba i 20 puta na dan. A Richter je pedijatar, ne otorinolaringolog, pa sam u ovom slučaju sklona ignorirati što kaže.

mrvna-ja sam orl sestra.Ništa ti to nije previše,ne brini Kad ušpricaš tako mnogo odjednom,ili na dva puta-ispereš nosnicu ili čak podražiš dijete da kihne te samo izbaci. Između ostalog,moja kći će sada dobiti svoj prvi antibiotik u životu i to zbog bakerije u brisu(a vrtićko je dijete!).Sve njene šmrkavosti uspjeli smo do sada izliječiti inhalacijama,obilnim i ciljanim ispiranjem fiziološkom(te povremeno operil i to kad je prešla 2g)i podizanjem imuniteta.Upalu uha,bronhitis i sl što prati šmrkavost do sada uspješno izbjegli ali dakle ovim metodama-ispiri i vadi van.Niti sada joj ne bi dala antibiotik već bi ponovila briseve za mjesec dana i sačekala,ali sam pred porod(prijevremeni i beba male težine) i nije mi se za šaliti sa tim bakterijama i novorođenčetom(nedonoščetom).
    Last edited by sandra23; 11.04.2010 at 19:02.

i naravno i do 20/30 puta na dan,ali ne unedogled(tjednima)

cure, moja jednogodišnjakinja im upalu uha i dobila je antibiotik sirup, garasone kapi i kapi za nos. doktorica mi je bila izrazito neljubazna pa da vas laike pitam, jesu li potrebne kapi za nos ako maloj nos nije niti začepljen niti curi? zar nije dovoljno da joj ujutro i navečer stavim sterimar čisto zbog vlaženja? inače, rijetko ima problema s nosom i samo tad joj stavljam sterimar inače ništa

još samo da dodam, dr je rekla da joj je grlo crveno. opet tu ne vidim korist od kapi za nos

Osoblje foruma čokolada's Avatar

Ne znam kako je kod jednogodišnjaka, ali nama (2-3g.) je otorinac rekao da kod akutne upale uha uvijek kapamo nos Operilom 3xdnevno kroz par dana. Moja isto zna imati upale uha, a nos prohodan (slijeva se sekret niz grlo, niti ne stigne do nosa).

Stijena's Avatar

Mi smo prošli gadnih upala uha s perforacijama i uvijek je sa svih strana bilo pedijatara bilo otorinaca, u ambulanti ili bolnici jedina preporuka bila kapati (nalijevati) nos fiziološkom nekoliko puta na dan i bar navečer kroz najviše 5-7 dana Operil P - što se tiče unutarnjeg sekreta. I naravno još ovisno o stanju upale, odnosno je li perforacija bubnjića ili ne - kapanje uha kapima, odnosno čišćenje hidrogenom.

6,841

Kod upale uha uvijek kapamo i čistimo nos. Ako je nos čist, onda kapamo fiziološku/morsku vodu nekoliko puta dnevno, a Operil ili slično (sada kad je veći Nasic) 1-2x dnevno.

Moj najstariji ima problema s uhom i nikad, ali dakle nikad sluz ne curi na nos, uvijek sve u grlo, za razliku od dvoje mlađih koji su u šmrkljima do pupka kad krene viroza. Uvijek su nam rekli da kapamo operil i fiziološku. Zbog njegovih doista jakih problema s uhom dr. Marn nam je preporučio ispiranje nosa fiziološkom svaki dan poslije vrtića (jako je sklon virozama) i to je ipak malo olakšalo stvar.

Stijena's Avatar

Ni mojem prije operacije trećeg krajnika gotovo nikad pri upali uha ništa nije išlo na nos jer radi upale je krajnik bio otečen i sav skret je pritiskao bubnjić pa je dolazilo do učestalih perforacija. Upravo to i je najgore što sekret ne ide van na nos, skuplja se, prelazi na uho i grlo i tamo stvara upale i perforacije.

maxi's Avatar

mi smo nabavili "rog" za ispiranje nosa i cure ga hoće upotrebljavati. topla voda+malo soli ide u jednu a iz druge van. svi ga rabimo i čini mi se izvrsnim pomagalom za šmrkave noseve, sinuse i upale uha. u apoteci košta cca 90 kn.

hvala cure. Stijena, mislim da je kod nas isti slučaj. ovaj rog sam čula da je super, ali mislim da je za to još premala

Cure mi ne koristimo rog, ali ispiramo nos po istom principu jos od kad je bila beba. Napunim spric od 10ml fizioloskim, ona legne, okrene glavu na stranu (ispod glave peskir) i u gornju nozdrvu lagano sipam iz sprica (ne praviti priisak) a iz donje nozdrve izlazi sve i svasta. Super ocisti nos.