Citiraj Inja55 prvotno napisa
Mislim da pred sam porod trudovi moraju biti jaki da "protjeraju" bebu kroz porođajni kanal a sad da li će to biti tvoji ili trudovi uz pomoć dripa mislim da nije bitno.
Ipak je bitno. Puno je bolje da su trudovi prirodni nego izazvani ili pojačani dripom, jer se radi o umjetnoj verziji hormona oksitocina koji se inače u tijelu izlučuje poput malih impulsa. Do dan danas nije se još pronašao idealan način da se umjetni oksitocin jednakim takvim impulsima otpušta kao prirodni, pa trudovi pod dripom često izmaknu kontroli i budu jači i češći od prirodnih (moj slučaj), pa ti opet daju nešto protiv bolova... :? drugim riječima zatvoreni krug petljanja nepotrebnih intervencija.
Drip bi trebao biti slamka spasa kad stvari zaista zapnu, a ne da se olako daje čim netko odredi da to treba ići brže :? .
Ako nema opasnosti za bebu i mamu, ne vidim razloga za davanje umjetnog hormona.
Sve me to neodoljivo podsjeća na priču o "umjetnom" i majčinom mlijeku ...

Postoje i neke studije o povezanosti "epidemije" induciranja poroda s "epidemijom" autizma (izvor: M. Odent"Ljubav očima znanosti" i "Autism from a primal health research perspective").
U jednoj japanskoj bolnici davali su čitav koktel lijekova da bi inducirali porode malo prije datuma termina i tamo je uočena znatno veća incidencija autizma nego drugdje.
Ne tvrdim da je drip kriv za to ( tu se radilo o još nekim lijekovima, prokidanju vodenjaka, etc.), ali očito čitava praksa medikaliziranja poroda koji bi trebao biti prirodna stvar je dovela do novih problema.
A kad su djeca u pitanju nebi trebalo riskirati. I to nije jedino istraživanje tog tipa, čovjek se stvarno zamisli kad dođe do takvih ne baš opće poznatih informacija.

Nemojte zamjeriti na dužini posta, ali sam htjela malo pojasniti svoj stav. :wink: