Lijeoi molim da mi se javi netko tko ima mliječne kefir gljivice. Ja ima one vodene. :D
Lijeoi molim da mi se javi netko tko ima mliječne kefir gljivice. Ja ima one vodene. :D
Poklanjam kefirnu gljivu. Živim na području Varaždina
Gdje u Zagrebu nabaviti taj kefir starter.
mim, ti bi mogla i stručno objasniti
imala sam zrnca, cca jednu jušnu žlicu
i, to je bilo dovoljno da se u 24 sata naprave cca 4 dl savršenog kefira
i onda se razmnožavalo, samo po sebi, kako je htjelo jer sam ja iz dana u dan sam procjeđivala kefir i nalijevala novi mlijeko
onda mi je u jednome trenutku trebalo za 3 - 4 l kefira
i napravilo se fino
i onda sam jedan dan preskočila, ostavila zrnca u vodi u hladnjaku
i - uništila cijelu koloniju
nije da i dalje nisu radila, alil su radila drugačije
odvajala se sirutka od čvrste tvari
i nije više bilo onako fino
što se dogodilo?
I meni se to događa.. nisu bile u frižideru..dok su radile 2-3dcl bilo je kompaktno, čim sam prešla na veću količinu 4dcl počelo je odvajanje, na dnu se nataloži voda, a na vrhu kefir.
Vratila sam se na manju količinu..
ma ja sam vać bila i na litru prešla i sjajno je bilo
čak i dvije odjednom sam napravila i bio je predobar
kalvarija se desila nakon te pauze u vodi
ja sam noja zrnca na kraju bacila jer su prestala proizvoditi kako ste sve već iznad napisale. i sad sam u potrazi za novima...i preporučam se ako netko ima viška![]()
Ok je ako se odvaja sirutka, to je normalno, ali zrnca se čuvaju u mlijeku, ne u vodi. Pretpostavljam da je zato okus drugačiji.
zrnca se mogu nekativna uvati u frizideru u vodi, do tjedan dana, ali im treba neko vrijeme da se ponovno u mlijeku aktiviraju.
Hvala mim. Da objasnim. Ispostavilo se da je unuk alergičan na laktozu. Do sada je pio kozje mlijeko i jeo svježi sir, a sada treba jesti kefir i tvrdi sir. Čitala sam ja o tim gljivama i uvijek mi se činilo kao prilična gnjavaža to čuvanje, njegovanje, pravljenje. Bilo mi je naravno jednostavnije od mljekara tu i tamo kupiti skupocijeni i prefini kefir iz njegove proizvodnje. Sada bi ipak pokušala doma. Problem je što sam nadobudno kupila 3 litre kozjeg mlijeka, i malo naivno smislila da ću ja kefir napraviti tako da u mlako mlijeko stavim malo kupovnog kefira (tako je inače moja mama radila domaći jogurt). I onda počnem čitati o tom kupovnom kefiru da to i nije kefir nego hmelj i kvasac.... E, pa dakle.
Dakle preporučujem se za 2 žlice te kulture kefira, a ovo kupljeno kozje mlijeko će postati kiselo ili palačinke ili tko zna.
![]()
Istina je da im treba vremena da iz vode ponovo "prorade", ali takav slučaj ti stvarno ne mogu objasniti. Vjerojatno im je šok bio povećana količina mlijeka (tko zna, možda nisu bila zadovoljna ni vrstom istog). Kad se iz vode ponovo stave u mlijeko moja je praksa da ih nekoliko dana aktiviram u manjoj količini mlijeka dok ne shvate što se od njih očekuje. Ja sam moja i zamrzavala i tako zamrznuta ponovo odmrzavala (super su radila). I meni se ponekad odvaja sirutka od ostatka, ali ionako uvijek kefir procijedim tako da se na kraju sve pomiješa. Iskustveno do sad mogu samo reći da najbolji kefir ispada nakon 24 sata kad se radi s jednom dozom zrnaca u volumeno do 1L mlijeka.
Baka, čim se umnože javim pa ćemo se dogovoriti za primopredaju.
Koliko ih količinski treba biti za litru mlijeka?
Kličina koju sam ja dobila sigurno nije za litru, a vec sam ih 4 puta djelila..samo prekriju dnu staklenke, neki grumenčići veći neki sitniji..
Količina koju se obično dobije od nekog je otprilike za do 7 dl mlijeka. Polako se povećava količina mlijeka dok ne dosegdne do 1L. Meni je sve preko tog volumena bilo previše i nije mi se dobar kefir napravio u 24 sata nego mu je trebalo duže tako da sam uvijek ostajala na toj 1L i dijelila gljivice. Čini mi se da bi, ako se želi veća količina kefira, trebalo gljivice podijeliti u nekoliko posuda po 1L: kad je veći volumen mlijeka teže dolaze do šećera iz njega pa vjerojatno zato slabije "rade".
Moj kefir je prve dane bio odličan, zrnca su bila na dnu flaše i onda su najednom počela plivati i od tada kefir ne valja.
Nemam objašnjenje. Množe se normalno, miris je normalan, ali kefir više nije lijep i gust, nego do vrha porpuno vodenasto mlijeko, a na vrhu prst vrhnja i guste mase.
tako i kod mene
Jeste ih dirale metalom ili prstima?
Prale toplom vodom?
mješale?
meni su još na dnu staklenke, ne plivaju..
ja jesam miješala metalnom žlicom
pojma nisam imala da se ne smije
ah, ubila sam cijelu koloniju!
tko će mi dati nove?
Ja sam jučer podjelila višak; trebam još 3 narudžbe rješit..pa ako možete čekat da se namnože..cirka ccamjesec dana
ja se zapisujem za zrnca, tko god da ima, nije hitno
hvala mu![]()
I meni se pojavi reskiji okus kad količina gljivica preraste volumen mlijeka. To mi je obično pokazatelj da je vrijeme za diobu. Možda se tebi znatno povećala "obitelj" u mlijeku pa je došlo do tog odvajanja faza.
Baka, ako slučajno zaboravim-šaljite mi pp. Sigurno neću zaboraviti namjerno ali... :plavuša:![]()
Evo, zahvaljujem mim na donaciji gljiva za pravljenje kefira. Ja ih od milja zovem brokulice i eto napravljen i potrošen prvi domaći i pravi kefir. Pitanje je bilo kako unuka motivirati na konzumaciju istog. I to za sada prolazi uz mali dodatak sirupa jabuke i propolisa.
Javljam vam se kao buduca baka.Da li netko ima viska gljivica za pravljenje kefira? Trebalo bi mi kceri -trudnici,za probavu. Puno vam hvala!
E, ovo me jedino brinulo: hoće li mladi gospodin htjeti jesti kefir... I sad mi je lakše. S vremenom bih ja taj sirup zamijenila pravom jabukom i drugim sezonskim voćem, može unutra još i neke žitarice pa će dečko imati savršeni obrok. Baka, sretno s gljivicama, njegujte ih da se brzo množe i dijelite ih dalje. Baš sam happy što mi je podmladak otišao u dobre ruke.
![]()
Imam kefir starter gljivica viška za jedno pokretanje "proizvodnje". Lokacija Novi Zagreb zapad, pa tko se prvi javi i dođe po njih, može uživati u zaista dobrom napitku.
Naravno dosta zavisi i od vrste i kvalitete mlijeka. Meni se do sada kefir zgrušnjavao i onako razdvojeno kako je opisala apri i tečno cjelovito. Čini mi se da to zavisi o količini ubačenih gljivica.
Kod mene se ove kefir - gljivice brzo razmnožavaju. Radim jednu teglicu kefira svaki 3-4 dan i ne planiram povećavati količinu, pa ako je netko zainteresiran mogu mu dati start količinu (lokacija Novi Zagreb).
Kefir od bakinih gljivica je nesto naj naj sto sam probala
Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
Ok,ovo je ispalo cudno
Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
Pa ja znam da su tvoje,pokupila ih osobno
Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
Časna riječ-nemam gljivice.![]()
Baka, sve ovisi u mlijeku. Očito imate neko domaće koje gljivice jako vole. I meni se to događa kad uporno nosim mlijeko od kumica. Npr. s trajnim se ne dobije ništa, svježe kako-tako (ovisi u vrsti), ali domaće nepasterizirano obožavaju i množe se ko lude.
Usput, te male bešije uopće nisu gljivice.
Evo, samo da se pohvalim uspjela napraviti kefir od Vindijinog trajnog 2,8.
Čisto je ok.
Kada stignem do mljekomata javim razliku.
Ja radim od zbregov svjeze 3,2 i kefir je kremasti, pecka za jezik i ugodno kiselkast.Taman
Baka, ja bih gljivice ako već nisu otišle?
Kako mogu kefir kombinirati s voćem. Da samo umiksam voćku u kefir? Napravila sam kefir,meni je super,ali htjela bi s voćem za djecu. I koje je voće dobro za kombinaciju,mogu li bilokoje?![]()
Možeš usitniti bilo koje voće pa samo umiješaj u kefir. Ja ovih dana jedem s višnjama (očišćene od koštica) i možeš po potrebi malo zasladiti.
Pa, pogledaj samo razne kombinacije jogurta po trgovinama, tako možeš i kefir sa svim tim voćem, koje ti odgovara. I ako dodaš još malo zobenih, eto ti pravi obrok.
Isprobala bananu i jabuku. Odlično.hvala. Nažalost djetešce ni blizutako da nastavljam potragu za idealnom voćkom