Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: Kefir gljivice

  1. #1
    Fae avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    510

    Početno Kefir gljivice

    Lijeoi molim da mi se javi netko tko ima mliječne kefir gljivice. Ja ima one vodene. :D

  2. #2

    Datum pristupanja
    Feb 2013
    Postovi
    1

    Početno

    Poklanjam kefirnu gljivu. Živim na području Varaždina

  3. #3
    baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    594

    Početno

    Gdje u Zagrebu nabaviti taj kefir starter.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj baka prvotno napisa Vidi poruku
    Gdje u Zagrebu nabaviti taj kefir starter.
    Od nekog tko ima i namnožile su mu se. Ako vam se ne žuri-ja ću imati podmladak za jedno dva tjedna.

  5. #5
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    mim, ti bi mogla i stručno objasniti

    imala sam zrnca, cca jednu jušnu žlicu
    i, to je bilo dovoljno da se u 24 sata naprave cca 4 dl savršenog kefira
    i onda se razmnožavalo, samo po sebi, kako je htjelo jer sam ja iz dana u dan sam procjeđivala kefir i nalijevala novi mlijeko

    onda mi je u jednome trenutku trebalo za 3 - 4 l kefira
    i napravilo se fino
    i onda sam jedan dan preskočila, ostavila zrnca u vodi u hladnjaku
    i - uništila cijelu koloniju

    nije da i dalje nisu radila, alil su radila drugačije
    odvajala se sirutka od čvrste tvari
    i nije više bilo onako fino
    što se dogodilo?

  6. #6

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    na pravom mjestu
    Postovi
    1,774

    Početno

    I meni se to događa.. nisu bile u frižideru..dok su radile 2-3dcl bilo je kompaktno, čim sam prešla na veću količinu 4dcl počelo je odvajanje, na dnu se nataloži voda, a na vrhu kefir.
    Vratila sam se na manju količinu..

  7. #7
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma ja sam vać bila i na litru prešla i sjajno je bilo
    čak i dvije odjednom sam napravila i bio je predobar

    kalvarija se desila nakon te pauze u vodi

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jun 2011
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,860

    Početno

    ja sam noja zrnca na kraju bacila jer su prestala proizvoditi kako ste sve već iznad napisale. i sad sam u potrazi za novima...i preporučam se ako netko ima viška

  9. #9
    Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Lokacija
    Zagreb, Vidovec
    Postovi
    4,583

    Početno

    Ok je ako se odvaja sirutka, to je normalno, ali zrnca se čuvaju u mlijeku, ne u vodi. Pretpostavljam da je zato okus drugačiji.

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jan 2012
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    10,989

    Početno

    zrnca se mogu nekativna uvati u frizideru u vodi, do tjedan dana, ali im treba neko vrijeme da se ponovno u mlijeku aktiviraju.

  11. #11
    baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    594

    Početno

    Citiraj mim prvotno napisa Vidi poruku
    Od nekog tko ima i namnožile su mu se. Ako vam se ne žuri-ja ću imati podmladak za jedno dva tjedna.
    Hvala mim. Da objasnim. Ispostavilo se da je unuk alergičan na laktozu. Do sada je pio kozje mlijeko i jeo svježi sir, a sada treba jesti kefir i tvrdi sir. Čitala sam ja o tim gljivama i uvijek mi se činilo kao prilična gnjavaža to čuvanje, njegovanje, pravljenje. Bilo mi je naravno jednostavnije od mljekara tu i tamo kupiti skupocijeni i prefini kefir iz njegove proizvodnje. Sada bi ipak pokušala doma. Problem je što sam nadobudno kupila 3 litre kozjeg mlijeka, i malo naivno smislila da ću ja kefir napraviti tako da u mlako mlijeko stavim malo kupovnog kefira (tako je inače moja mama radila domaći jogurt). I onda počnem čitati o tom kupovnom kefiru da to i nije kefir nego hmelj i kvasac.... E, pa dakle.
    Dakle preporučujem se za 2 žlice te kulture kefira, a ovo kupljeno kozje mlijeko će postati kiselo ili palačinke ili tko zna.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    mim, ti bi mogla i stručno objasniti

    imala sam zrnca, cca jednu jušnu žlicu
    i, to je bilo dovoljno da se u 24 sata naprave cca 4 dl savršenog kefira
    i onda se razmnožavalo, samo po sebi, kako je htjelo jer sam ja iz dana u dan sam procjeđivala kefir i nalijevala novi mlijeko

    onda mi je u jednome trenutku trebalo za 3 - 4 l kefira
    i napravilo se fino
    i onda sam jedan dan preskočila, ostavila zrnca u vodi u hladnjaku
    i - uništila cijelu koloniju

    nije da i dalje nisu radila, alil su radila drugačije
    odvajala se sirutka od čvrste tvari
    i nije više bilo onako fino
    što se dogodilo?

    Istina je da im treba vremena da iz vode ponovo "prorade", ali takav slučaj ti stvarno ne mogu objasniti. Vjerojatno im je šok bio povećana količina mlijeka (tko zna, možda nisu bila zadovoljna ni vrstom istog). Kad se iz vode ponovo stave u mlijeko moja je praksa da ih nekoliko dana aktiviram u manjoj količini mlijeka dok ne shvate što se od njih očekuje. Ja sam moja i zamrzavala i tako zamrznuta ponovo odmrzavala (super su radila). I meni se ponekad odvaja sirutka od ostatka, ali ionako uvijek kefir procijedim tako da se na kraju sve pomiješa. Iskustveno do sad mogu samo reći da najbolji kefir ispada nakon 24 sata kad se radi s jednom dozom zrnaca u volumeno do 1L mlijeka.

    Baka, čim se umnože javim pa ćemo se dogovoriti za primopredaju.

  13. #13

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    na pravom mjestu
    Postovi
    1,774

    Početno

    Koliko ih količinski treba biti za litru mlijeka?
    Kličina koju sam ja dobila sigurno nije za litru, a vec sam ih 4 puta djelila..samo prekriju dnu staklenke, neki grumenčići veći neki sitniji..

  14. #14

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj bubica27 prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko ih količinski treba biti za litru mlijeka?
    Kličina koju sam ja dobila sigurno nije za litru, a vec sam ih 4 puta djelila..samo prekriju dnu staklenke, neki grumenčići veći neki sitniji..
    Količina koju se obično dobije od nekog je otprilike za do 7 dl mlijeka. Polako se povećava količina mlijeka dok ne dosegdne do 1L. Meni je sve preko tog volumena bilo previše i nije mi se dobar kefir napravio u 24 sata nego mu je trebalo duže tako da sam uvijek ostajala na toj 1L i dijelila gljivice. Čini mi se da bi, ako se želi veća količina kefira, trebalo gljivice podijeliti u nekoliko posuda po 1L: kad je veći volumen mlijeka teže dolaze do šećera iz njega pa vjerojatno zato slabije "rade".

  15. #15
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Moj kefir je prve dane bio odličan, zrnca su bila na dnu flaše i onda su najednom počela plivati i od tada kefir ne valja.
    Nemam objašnjenje. Množe se normalno, miris je normalan, ali kefir više nije lijep i gust, nego do vrha porpuno vodenasto mlijeko, a na vrhu prst vrhnja i guste mase.

  16. #16
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    tako i kod mene

  17. #17

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    na pravom mjestu
    Postovi
    1,774

    Početno

    Jeste ih dirale metalom ili prstima?
    Prale toplom vodom?
    mješale?
    meni su još na dnu staklenke, ne plivaju..

  18. #18
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Citiraj bubica27 prvotno napisa Vidi poruku
    Jeste ih dirale metalom ili prstima?
    Prale toplom vodom?
    mješale?
    meni su još na dnu staklenke, ne plivaju..
    Ne znam. Nisam ih dirala metalom, prala toplom vodom, prstima sam ih sigurno dirnula, miješala sam sigurno, ali sve to piše pod mitove o kefirnim zrncima. Sve se to navodno smije.

  19. #19
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja jesam miješala metalnom žlicom
    pojma nisam imala da se ne smije

    ah, ubila sam cijelu koloniju!
    tko će mi dati nove?

  20. #20
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,491

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ja jesam miješala metalnom žlicom
    pojma nisam imala da se ne smije

    ah, ubila sam cijelu koloniju!
    tko će mi dati nove?
    ma smije se metalnom zlicom
    to je samo mit da se ne smije

    ja isto zicam zrnca, ako tko ima da udijeli
    moja su nestala iz zamrzivaca, a nitko ne zeli priznati da ih je bacio (sad je i tako svejedno)

  21. #21

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ja jesam miješala metalnom žlicom
    pojma nisam imala da se ne smije

    ah, ubila sam cijelu koloniju!
    tko će mi dati nove?
    Ni ja ne biram pribor s kojim ih bedinam. I ne bune se.

  22. #22

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    na pravom mjestu
    Postovi
    1,774

    Početno

    Ja sam jučer podjelila višak; trebam još 3 narudžbe rješit..pa ako možete čekat da se namnože..cirka cca mjesec dana

  23. #23
    baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    594

    Početno

    Citiraj mim prvotno napisa Vidi poruku

    Istina je da im treba vremena da iz vode ponovo "prorade", ali takav slučaj ti stvarno ne mogu objasniti. Vjerojatno im je šok bio povećana količina mlijeka (tko zna, možda nisu bila zadovoljna ni vrstom istog). Kad se iz vode ponovo stave u mlijeko moja je praksa da ih nekoliko dana aktiviram u manjoj količini mlijeka dok ne shvate što se od njih očekuje. Ja sam moja i zamrzavala i tako zamrznuta ponovo odmrzavala (super su radila). I meni se ponekad odvaja sirutka od ostatka, ali ionako uvijek kefir procijedim tako da se na kraju sve pomiješa. Iskustveno do sad mogu samo reći da najbolji kefir ispada nakon 24 sata kad se radi s jednom dozom zrnaca u volumeno do 1L mlijeka.

    Baka, čim se umnože javim pa ćemo se dogovoriti za primopredaju.
    Dobro mim, čekam i čujemo se oko 20-tog. Hvala

  24. #24

    Datum pristupanja
    Jun 2011
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,860

    Početno

    ja se zapisujem za zrnca, tko god da ima, nije hitno

    hvala mu

  25. #25
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj mim prvotno napisa Vidi poruku
    Ni ja ne biram pribor s kojim ih bedinam. I ne bune se.
    ali problem je u tome što prije nije ni trebalo miješati
    kefir je bio jednoličan, kremast, predivan
    a onda se počelo razdvajati i izgledati degutantno, a okus je bio nešto reskiji nego inače
    meni ne smeta, ja volim taj kiseli, ali nisam više sigurna ni u ispravnost

  26. #26

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ali problem je u tome što prije nije ni trebalo miješati
    kefir je bio jednoličan, kremast, predivan
    a onda se počelo razdvajati i izgledati degutantno, a okus je bio nešto reskiji nego inače
    meni ne smeta, ja volim taj kiseli, ali nisam više sigurna ni u ispravnost
    I meni se pojavi reskiji okus kad količina gljivica preraste volumen mlijeka. To mi je obično pokazatelj da je vrijeme za diobu. Možda se tebi znatno povećala "obitelj" u mlijeku pa je došlo do tog odvajanja faza.

    Baka, ako slučajno zaboravim-šaljite mi pp. Sigurno neću zaboraviti namjerno ali... :plavuša:

  27. #27
    baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    594

    Početno

    Može mim, čujemo se oko Noći knjige

  28. #28

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj baka prvotno napisa Vidi poruku
    Može mim, čujemo se oko Noći knjige
    Baka, imate pp.

  29. #29
    baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    594

    Početno

    Evo, zahvaljujem mim na donaciji gljiva za pravljenje kefira. Ja ih od milja zovem brokulice i eto napravljen i potrošen prvi domaći i pravi kefir. Pitanje je bilo kako unuka motivirati na konzumaciju istog. I to za sada prolazi uz mali dodatak sirupa jabuke i propolisa.

  30. #30

    Datum pristupanja
    Apr 2014
    Lokacija
    Zagreb,Rijeka,Peroj
    Postovi
    1

    Početno

    Javljam vam se kao buduca baka.Da li netko ima viska gljivica za pravljenje kefira? Trebalo bi mi kceri -trudnici,za probavu. Puno vam hvala!

  31. #31

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj baka prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, zahvaljujem mim na donaciji gljiva za pravljenje kefira. Ja ih od milja zovem brokulice i eto napravljen i potrošen prvi domaći i pravi kefir. Pitanje je bilo kako unuka motivirati na konzumaciju istog. I to za sada prolazi uz mali dodatak sirupa jabuke i propolisa.
    E, ovo me jedino brinulo: hoće li mladi gospodin htjeti jesti kefir... I sad mi je lakše . S vremenom bih ja taj sirup zamijenila pravom jabukom i drugim sezonskim voćem, može unutra još i neke žitarice pa će dečko imati savršeni obrok. Baka, sretno s gljivicama, njegujte ih da se brzo množe i dijelite ih dalje. Baš sam happy što mi je podmladak otišao u dobre ruke.

  32. #32
    KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    4,173

    Početno

    I ja bih ako je tko voljan ustupiti gljivice?

  33. #33
    baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    594

    Početno

    Imam kefir starter gljivica viška za jedno pokretanje "proizvodnje". Lokacija Novi Zagreb zapad, pa tko se prvi javi i dođe po njih, može uživati u zaista dobrom napitku.
    Naravno dosta zavisi i od vrste i kvalitete mlijeka. Meni se do sada kefir zgrušnjavao i onako razdvojeno kako je opisala apri i tečno cjelovito. Čini mi se da to zavisi o količini ubačenih gljivica.

  34. #34
    KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    4,173

    Početno

    Ja bi

    Sent from my GT-I9105P using Tapatalk

  35. #35
    baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    594

    Početno

    Može KrisZg, javim adresu na PP.

  36. #36
    baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    594

    Početno

    Kod mene se ove kefir - gljivice brzo razmnožavaju. Radim jednu teglicu kefira svaki 3-4 dan i ne planiram povećavati količinu, pa ako je netko zainteresiran mogu mu dati start količinu (lokacija Novi Zagreb).

  37. #37
    KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    4,173

    Početno

    Kefir od bakinih gljivica je nesto naj naj sto sam probala

    Sent from my GT-I9105P using Tapatalk

  38. #38
    KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    4,173

    Početno

    Ok,ovo je ispalo cudno

    Sent from my GT-I9105P using Tapatalk

  39. #39
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno


  40. #40
    baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    594

    Početno

    Citiraj KrisZg prvotno napisa Vidi poruku
    Kefir od bakinih gljivica je nesto naj naj sto sam probala

    Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
    Ako je kefir dobro ispao, onda su gljivice od mene.
    Ako nije onda su od mim.

  41. #41
    KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    4,173

    Početno

    Pa ja znam da su tvoje,pokupila ih osobno

    Sent from my GT-I9105P using Tapatalk

  42. #42

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj baka prvotno napisa Vidi poruku
    Ako je kefir dobro ispao, onda su gljivice od mene.
    Ako nije onda su od mim.
    Časna riječ-nemam gljivice.


    Baka, sve ovisi u mlijeku. Očito imate neko domaće koje gljivice jako vole. I meni se to događa kad uporno nosim mlijeko od kumica. Npr. s trajnim se ne dobije ništa, svježe kako-tako (ovisi u vrsti), ali domaće nepasterizirano obožavaju i množe se ko lude.
    Usput, te male bešije uopće nisu gljivice .

  43. #43
    Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    8,457

    Početno

    Evo, samo da se pohvalim uspjela napraviti kefir od Vindijinog trajnog 2,8.
    Čisto je ok.
    Kada stignem do mljekomata javim razliku.

  44. #44
    KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    4,173

    Početno

    Ja radim od zbregov svjeze 3,2 i kefir je kremasti, pecka za jezik i ugodno kiselkast.Taman

  45. #45
    Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    8,457

    Početno

    Citiraj KrisZg prvotno napisa Vidi poruku
    Ja radim od zbregov svjeze 3,2 i kefir je kremasti, pecka za jezik i ugodno kiselkast.Taman
    Baš budem probala, ovo sam imala doma.

  46. #46
    baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    594

    Početno

    Citiraj mim prvotno napisa Vidi poruku
    Časna riječ-nemam gljivice.


    Baka, sve ovisi u mlijeku. Očito imate neko domaće koje gljivice jako vole. I meni se to događa kad uporno nosim mlijeko od kumica. Npr. s trajnim se ne dobije ništa, svježe kako-tako (ovisi u vrsti), ali domaće nepasterizirano obožavaju i množe se ko lude.
    Usput, te male bešije uopće nisu gljivice .
    Da, koristim domaće kozje mlijeko ili bio kravlje mlijeko. Opet imam viška ako neko želi (Novi Zagreb).
    A što su te male cvjetačice, reci.

  47. #47
    bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,478

    Početno

    Baka, ja bih gljivice ako već nisu otišle?

  48. #48
    Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014
    Postovi
    1,706

    Početno

    Kako mogu kefir kombinirati s voćem. Da samo umiksam voćku u kefir? Napravila sam kefir,meni je super,ali htjela bi s voćem za djecu. I koje je voće dobro za kombinaciju,mogu li bilokoje?

  49. #49

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    580

    Početno

    Citiraj Carmina406 prvotno napisa Vidi poruku
    Kako mogu kefir kombinirati s voćem. Da samo umiksam voćku u kefir? Napravila sam kefir,meni je super,ali htjela bi s voćem za djecu. I koje je voće dobro za kombinaciju,mogu li bilokoje?
    Možeš usitniti bilo koje voće pa samo umiješaj u kefir. Ja ovih dana jedem s višnjama (očišćene od koštica) i možeš po potrebi malo zasladiti.
    Pa, pogledaj samo razne kombinacije jogurta po trgovinama, tako možeš i kefir sa svim tim voćem, koje ti odgovara. I ako dodaš još malo zobenih, eto ti pravi obrok.

  50. #50
    Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014
    Postovi
    1,706

    Početno

    Isprobala bananu i jabuku. Odlično.hvala. Nažalost djetešce ni blizu tako da nastavljam potragu za idealnom voćkom

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •