Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
mim, ti bi mogla i stručno objasniti

imala sam zrnca, cca jednu jušnu žlicu
i, to je bilo dovoljno da se u 24 sata naprave cca 4 dl savršenog kefira
i onda se razmnožavalo, samo po sebi, kako je htjelo jer sam ja iz dana u dan sam procjeđivala kefir i nalijevala novi mlijeko

onda mi je u jednome trenutku trebalo za 3 - 4 l kefira
i napravilo se fino
i onda sam jedan dan preskočila, ostavila zrnca u vodi u hladnjaku
i - uništila cijelu koloniju

nije da i dalje nisu radila, alil su radila drugačije
odvajala se sirutka od čvrste tvari
i nije više bilo onako fino
što se dogodilo?

Istina je da im treba vremena da iz vode ponovo "prorade", ali takav slučaj ti stvarno ne mogu objasniti. Vjerojatno im je šok bio povećana količina mlijeka (tko zna, možda nisu bila zadovoljna ni vrstom istog). Kad se iz vode ponovo stave u mlijeko moja je praksa da ih nekoliko dana aktiviram u manjoj količini mlijeka dok ne shvate što se od njih očekuje. Ja sam moja i zamrzavala i tako zamrznuta ponovo odmrzavala (super su radila). I meni se ponekad odvaja sirutka od ostatka, ali ionako uvijek kefir procijedim tako da se na kraju sve pomiješa. Iskustveno do sad mogu samo reći da najbolji kefir ispada nakon 24 sata kad se radi s jednom dozom zrnaca u volumeno do 1L mlijeka.

Baka, čim se umnože javim pa ćemo se dogovoriti za primopredaju.