Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: kuvanje fila na pari

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno kuvanje fila na pari

Evo mene posle dugooooo vremena....trenutno sam u raspolozenju pravljenja kolaca i torti ali mi kuvanje fila na pari nikako ne ide tj fil mi se stalno zgrusa. Moze li mi neko detaljno objasniti ceo proces???? Nikako ne znam granicu do koje se fil kuva na pari tj kada je fil gotov i spreman za hladjenje i kasnije dodavanje putera!!!! Hvala unapred

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja sam ovdje nova,ali bi ti rado objasnila,samo i menis samoj je to najveći problem!Stvarno ne kužim u čemu je problem!!!Kod mene bude kao pura ili ti žganci! Nemam pojma,ali ti želim jako puno sreće

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Manja, jel misliš na kremu od jaja, tj. žutanjaka?
    Naime, s obzirom na ovo što je Marijela napisala, pretpostavljam da misli na kremu od brašna/gustina, a to nije isto... :/

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel to ono kad povučeš kuhačom po dnu posude - a iza kuhače ostane trag ? (tj. ne prelije se fila preko nje...)

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moja tajna je Zepter
    u njemu kuham file na pari i uvijek super ispadnu

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja kuham u najobičnijoj teći, bitno da u njoj ne zagara- najbolji materijal teflon ili inox. Sve kreme, od brašna, pudinga ili jaja. Miješam drvenom kuhačom, toliko dugo dok ne dobijem smjesu malo gušću od pudinga. U skroz hladno dodam margarin kojeg prethodno smiksam. Osim ako nije u receptu drukčije navedeno. nekad margarin ide u vruću kremu, i onda ga izrežem na kockice i listiće i mmiješam opeet kuhačom, dok smjesa ne postane kompaktna (u početku se margarin zbog topline rastopi i pliva na vrhu, ali se nakon miješanja sjedini s kremom)

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

da, mislim na kremu sa zumancima i secerom. Kako izgleda kad je skuvana? Da li sud u kome su zumanca i secer treba da dodiruje vrijucu vodu u sudu ispod ili ne? Ako fil kuvam u rostfraj posudi sa duplim dnom dali je neophodno da fil kuvam na pari ili moze na tihoj vatri u posudi sa duplim dnom?

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja kuham na najtišoj vastri u posudi koja nema duplo dno. ako imaš neku s duplim dnom još bolje. Što se kreme tiče, jel misliš na onu di su samo jaja i šećer, ili onu u koju još ide brašno i mlijeko?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

mislim i na jednu i na drugu tj i sa brasnom i mlekom a i bez. Ni jedna mi varijanta ne uspeva a zgrusavanje pocne kad u ohladjen fil dodajem puter . Kako da znam kad je fil gotov? to mi je najteze i mislim da tu najvise i gresim. Imam recept za fenomenalnu beze moka tortu koja se pravi sa Neskafom ali uvek uprskam sa filom. U taj fil idu jaja, secer, mleko, gustin i 2 kasicice Nescafe-a

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

mislim i na jednu i na drugu tj i sa brasnom i mlekom a i bez. Ni jedna mi varijanta ne uspeva a zgrusavanje pocne kad u ohladjen fil dodajem puter :? . Kako da znam kad je fil gotov? :? to mi je najteze i mislim da tu najvise i gresim. Imam recept za fenomenalnu beze moka tortu koja se pravi sa Neskafom ali uvek uprskam sa filom. U taj fil idu jaja, secer, mleko, gustin i 2 kasicice Nescafe-a

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj manja prvotno napisa
    mislim i na jednu i na drugu tj i sa brasnom i mlekom a i bez. Ni jedna mi varijanta ne uspeva a zgrusavanje pocne kad u ohladjen fil dodajem puter .
    Ja ovako radim:
    Margarin ili maslac izvadim van iz frižidera da se zagrije na sobnu temperaturu i omekani, a zatim ga dobro izmiksam mikserom.

Filu skuhanu na pari ili skuhanu na laganoj vatri, ostavim da se ohladi, ali ne do kraja. Mora biti još malkicu topla da bi se dobro sjedinila s margarinom. Dobro izmiksaj filu.

Stavi mikser u margarin i uključi ga, žlicom malo po malo dodaji filu u margarin(maslac) dok ne potrošiš svu filu.

Kako napraviti filu?
    Zmiksaš žumanjke sa šećerom i kavom i staviš posudu iznad posude s vrelom vodom. smanjiš vatru i povremeno promješaš. kuha se dok se ne zgusne, ali još uvijek mora biti žitko. Ostaviš da se ohladi, ali ne u frižider.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

hvala devojke mnogo ste mi pomogle.Imam jos jedno pitanje za fil u koji ide i mleko: kad mleko dodam u fil? Pre mucenja na pari ili posle kad dodam i puter? Niko mi ne odgovori na pitanja kako da znam kad je fil gotov tj kako gotov fil izgleda i dali posuda u kojoj se fil kuva treba da dodiruje dnom posudu u kojoj voda vri???? :?

Hvala unapred :D

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

manja, ja kuham tako da manju posudu s filom stavim u posudu u kojoj lagano kuha voda. stavim da mi dno dodiruje vodu.

fil mi je gotov kad povučem po dnu posude kuhačom, i ostane mi trag, tj. vidim dno posude.

ja sam antikuharica , ali kad se upustim u pustolovinu s kuhanjem fila - ispadne mi dobro.

daj napiši točno što ti piše u receptu, pa ćeš dobiti i konkretniji savjet. ja se ne upuštam u "odokativne" recepte, jer mi npr. upute "malo prokuhajte" (koliko?), dodajte preostale sastojke (kojim redom?) - ništa ne znače.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ja kreme sa mlijekom nikad ne kuham na pari nego ih ukuhavam ko puding. Znači zagriješ mlijeko do vrenja i makneš s vatre. Umućenu smjesu žumanjaka, šećera i brašna polako ulijevaš u mlijeko uz neprestano mješanje pa vratiš na vatru da se fila skuha. Ja kuham jedno 10 minuta na najmanjoj vatri(uz stalno mješanje), a zatim maknem s vatre i ostavim da se ohladi.

Što se posuda tiče : Posuda u kojoj je fila mora biti veća od one u kojoj vri voda dako da skroz zatvori donju posudu da para ne izlazi van.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

OK razumela sam. Evo dajem vam recept jer torta je fenomenalna, laka za pripremu i njama, njama. Obozavaju je i deca i odrasli, ali taj mi fil zadaje velike muke. Pogledajte, mozda cete znati u cemu je greska

BEZE TORTA SA NESCAFE-om

8 jaja
    360g secera + 6 kasika
    2 VANILIN SECERA
    220g putera
    2 kasicice Nescafe-a
    1 kasika gustin
    1,5dl mleka

Testo: umutiti 6 belanaca i 360g secera te to ispeci na 150C u velikom plehu od sporeta. Podeliti ispecenu koru na 3 dela.

FIL: 8 zumanaca umutiti sa 6 kasika secera, 2 vanilin secera, gustinom,
    mlekom i Nescafe-om. Sve to skuvati na pari (ne znam da li je tu mozda greska????). U ohladjeno dodati puter i filovati kore. Celu tortu namazati istim filom.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aha!

za moju "sladoled tortu" piše ovako:

žutanjke i šećer dobro umutiti (to ja napravim mikserom), lagano dodati brašno (to promiješam kuhačom), ukuhati u mlijeku kao puding...

e, sad - kod mene je na 12 žutanjaka - pola litre mlijeka, a kod tebe samo 1,5 dl :/ ...

ja kasnije to miješam s margarinom, kojeg sam pustila da omekša, i izmiksala prije dodavanja fila..

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zaboravih pitati (nevezano za fil ) - koliko dugo pečeš koru?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

pa jedno 45min. Ona se vise susi nego pece. Osim toga uzmem masni papir za pecenje koji pospricam uljem u spreju za svaki slucaj te tu nemam problem.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad i ja skupa s tobom čekam hoće li se javiti neka iskusna kuharica, da prokomentira onih 1,5 dl mlijeka .

a sve ostalo je mljacccccc... da si mi bliže...

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

NIKOOOO Nista, svi ostadose bez texta Ajdeeee pomagajte ....please. Obecavam dacu jos recepata u zamenu. Imam ih toliko da mogu enciklopediju da sastavim.

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Vezano za tih 1,5 dl mlijeka, ja mislim da je to definitivno malo (možda je netko u prepisivanju recepta upisao 1,5 dl umjeso 0,5 l) , ali, ne znam kako dotični kolač treba izgledati, tj. krema u njemu, pa je možda i ok. Npr. u jedan kolač, kojega ja obožavam (grilaž-prutići), ne ide ni malo mlijeka na slične količine žutanjaka i šećera, a savvvršeni su jer upravo takvi moraju biti. Manja, budući da si već imala priliku probati taj kolač, sama znaš kako krema treba izgledati u njemu, pa prema tome prilagoditi količinu mlijeka.

Glede kuhanja na pari - nije bitno je li gornja posuda uronjena u vodu ili nije. Naime, voda ne može dosegnuti višu temperaturu od 100 celzijevaca jer na 100 prelazi u paru. Dakle, temperatura i zakuhale vode i pare je 100 stupnjeva. Ali, kako cure preporučavaju - bit će krema dobra i ako je kuhaš u posudi s dvostrukim ili podebljanim dnom na najnižoj vatri.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

krema izgleda isto kao i bilo koja druga krema od zumanaca kuvanih na pari. Jednom sa uspela da napravim kremu bez greske, valjda slucajno, ali sad uprskah stvar pa se plasim da je pravim sledeci put. Mozda gresim sto sastavljam hladnu kremu sa omeksalim puterom. Mozda krema treba da je mlaka kao sto neko malo pre rece. U svakom slucaju hvala svima na trudu i objasnjenjima. A, sad kakav biste recept zelele drage moje? Slatko, slano, meso...... ????

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Da, moguće da je greška i u toplini kreme. Najbolje je u hladnu kremu umiksati dobro izrađeni putar sobne temperature.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Dream prvotno napisa
    Da, moguće da je greška i u toplini kreme. Najbolje je u hladnu kremu umiksati dobro izrađeni putar sobne temperature.
    tu fakat nećete pogriješiti. S tim da je bolje da je margarin dobro smiksan. Po mogućnosti s malo šećera (ne skuhajte cijeli šećer s filom, nego dio odvojite i miksajte s margarinom (ako ćete ubaciti u margarin, gledajte da stavite šećer u prahu))

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ajde da i ja malo pametujem! Sve te kreme kuham u loncu za mlijeko! Znate onaj u koji se ulije voda. Nikad nista ne zagori i ne stvaraju se grudice. A maslac ili margarin sobne temperature dobro izmiksam i dodam mlakoj kremi. Sve dobro promjesat i mislim da nema razloga da ne uspije.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

u ovom tvom receptu
    mleko je za rastvaranje gustina.
    da nema tog gustina,
    zumanca i secer bi se sasvim lepo skuvali.
    mislim da je gustin ubacen da budu sigurni
    da ce se zgusnuti fila.
    dream je super objasnila ovo za vodu i paru.
    evo kako bih ja
    zumanca, secer i mleko u kome je rastopljen gustin i neskafa
    umiksas, i stavis u posudu na paru.
    mesas svo vreme, ta masa ne moze prokljucati,
    ali ce se ipak skuvati mleko i jaja.
    fila treba biti gusta, ali ipak zitka.
    treba se kuvati bar 15-20ak minuta.
    kad se fila ohladi, ali ne sasvim,
    prvo je dobro samu izmiksati, pa izmiksati posebno margarin.
    onda spajati ta dva, mislim da je nebitno
    dal stavljas margarin u filu ili obrnuto.
    nadam se da sam pomogla.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj bebelina prvotno napisa
    Ajde da i ja malo pametujem! Sve te kreme kuham u loncu za mlijeko! Znate onaj u koji se ulije voda.
    e, da na njega sam skroz zaboravila. vrlo praktična stvar za ovakve stvari

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •