Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Kako reagirati?

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Kako reagirati?

Više stvarno ne znam što da radim u sli?noj situaciji jer vidim da nema smisla...

Naime, on kad se naljuti ?esto baca stvari... ok, kupili smo slikovnicu 'Zašto sam ljut' i razgovaramo, razgovaramo, razgovaramo, ali mi se ?ini da su pomaci mikronski.

Današnja situacija - iz ?istog mira bacio je moju pidžamu na pod, a onda i svoju i naravno, obavijestio me: 'Bacio sam'. Bez ljutnje sam mu rekla neka to podigne jer je pod prljav, ali ništa, pravi se da me ne ?uje (ak ja u toj situaciji podignem, onda on ionak baci pa ja poludim i na kraju završi da ja vi?em, on me ignorira i meni bude užasno bed, a pomaka nikakvog nema, a nemam niti ideja što i kako), ali u sebi lagano kipim pa iza?em van iz sobe, a nakon nekog vremena do?e i kaže kako je izgulio sli?ice koje sam mu polijepila po vratima (nacrtala sam mu hrpu likova iz crti?a s window colors).
    Onda sam se skroz rasrdila (bezveze ) i zgulila mu i ja njih nekoliko, kad ih ve? ne želi. On mrtav hladan, a ja se rasplakala od nemo?i i jada (trebam li napomenuti da je on kulerski izašao iz sobe i otišao se igrati, bez ikakve rije?i, pitanja, i?ega...)

Nemam pojma kako da se postavim jer da imam neko suvislo rješenje vjerojatno ne bih pošizila i to bi imalo nekakvog smisla. :? :? :?

Kad globalno sagledam, stvarno je ok, i 95 % vremena je bez konflikata ili uspijemo nekako igladiti stvari, ali zato ovih 5 %

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja imam Marka od 7 godina - i u to vrijeme prolazili smo istu fazu.
    Dakle, kao prvo - to ti je potpuno normalna faza. On je sad vec potpuno svjestan sebe i konacno svjestan toga da ON SAM moze donositi odluke, sviđale se roditeljima ili ne... i jednostavno MORA pokusavati i sto se kao ne bi smjelo - to je svakako jedan od nacina odrastanja i sazrijevanja i mora ga proći.
    ALI, ti tu ne bi smjela vikati na njega ili još gore, plakati pred njim - on ne smije vidjeti da to tebe dira. Njegovo je da pokusava, a tvoje da izadjes s njim na kraj.
    Kako sam ja to rijesila tada:
    razgovarala sam s par mama na poslu koje su to isto prolazile i sa tetom u vrticu i dosli smo do zakljucka da je najbolje odrediti kaznu. I ne bih ti ovo pisala da to stvarno nije bilo najbolje - i ne samo tada, to je onda bilo normalno za svaku frku a i danas je najbolji nacin da ga skuliram.
    A kazna je bila da mora otici u svoju sobu i bit tamo sam jedno vrijeme i ne smije izaci dok ja ne dođem po njega. On tamo moze raditi sto zeli (ipak je to njegova soba, a ne neki mracni prostor), ali mora biti zatviren i sam i ne smije izlaziti dok se ne smiri (ako vrišti) i dok ti ne dođeš po njega. U pocetki je silom htio otvarati vrata, i vristao je - ali samo par puta - ja sam mu lijepo objasnjavala da se mora smiriti i da ce onda moci van..... a poslije je vec sam znao - kad kazem ajde u sbou za kaznu, vec bi plakao da nece, da ne voli, da ce biti dobar, ali bi uredno sam otisao i ne bi smio izaći dok ja ne kazem da moze...
    Mislim, ne mogu ti to bas tocno u detalje opisati kako ide ovako pisuci, ovako baš ne izgleda sjajno a zapravo je super stvar (ako hoces bas da ti sve pojasnim, javi se na pp pa se možemo čuti).
    I na jednom roditeljskom u vrtiću pričali smo kako to riješavamo doma, i kad sam ja ispričala kako - neke mame su rekle da ce bas probati jer jednostavno ne znaju što bi sa "zloćkama" - i stvarno, 3 mame koje su isprobale rekle su da su stvarno rijesile stvar da je to super...
    Teta je rekla da ne mora biti soba, moze i npr. stolica u jednom kutu dnevne, ali ne smije s nje... ali meni je to bilo nekako lošije od ovog mog...
    Danas je Marko 7 godina i jos kad je najgora frka ja samo kazem " hajde u sobu" i ode tamo sam, smiri se, sam izađe vani kaze "mama oprosti", popravi šeto treba i to je to.
    A da ne kazem da je ALI BAS SVAKI PUT poslije dosao do mene i rekao mi DA ME VOLI (a ne da me mrzi ili nesto slično) jer i djeca kuze da treba "odgajati" a ne sve puštati...
    Ja se raspisah... ali stvarno bih ti zeljela pomoći jer znam da je meni super pomoglo!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Kako reagirati?

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    a nakon nekog vremena do?e i kaže kako je izgulio sli?ice koje sam mu polijepila po vratima (nacrtala sam mu hrpu likova iz crti?a s window colors).
    Imam osjecaj da on privlaci paznju na sebe tim ponasanjem, da hoce ukazati na neki problem. Sad je samo pitanje sto to njega muci. Sto signalizira :/

Mozda da smireno pricas s njim, da mu kazes da se brines, da vidis da je ljut i da je to ok, ali da bi voljela znati sto ga je naljutilo. Pitaj ga sto je mislio da ce se desiti kad zguli slicice? pitaj ga sto je radio prije nego ih je zgulio, kako se osjecao prije nego sto ih je zgulio i sve u tom smjeru.. Mozda uspijes iskopati sto se vrzma po njegovoj glavi.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovaj topic kljucam jer je duplic. Isti ovakav je ovdje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •