Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: sumnje i skrivena kamera na tetu čuvalicu (ponovno)?

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno sumnje i skrivena kamera na tetu čuvalicu (ponovno)?

Što biste vi pomislila kada bi na vašem djetetu od skoro dvije godine nakon promjene bejbisiterice primjietili ovakove promjene:
    1.pojava stanja tipa "night terrors" po noći
    2. utrostručena želja za gledanjem crtića
    3.nemogućnost da prihvati "ne" za stvari koje ne može dobiti
    ( do prije tjedan dana smo se uvijek mogli dogovoriti razgovorom, a sada više ne sluša nego vrlo brzo počinje vrištati)
    4. lagani pad u tjelesnoj težini i znatno oskudnija količina dnevne stolice
    5. na pitanje što je radio s bejbisitericom tokom dan ( i poticajnim pitanjima koji traže samo odgovor da ili ne , što mu niakd nije problem odgovoriti), on samo šuti i ne dobivam nikakvu reakciju (kod prošle bejbisiterice mi je uvijek lijepo svojim jezikom izblebetao što su radili tokom dana)
    6.Stanje tipa "cmoljanje", negodovanje i njegova potreba za stalnom mojom reakcijom na sve njegove radnje ( od najbanalniji situacija u kojima se je uvijek sam igrao )
    6. Pelena promijenjena samo jednom u periodu od osam sati
    7. Preuzmem ga i primijetim da ima moje čarape gležnjače na sebi!?
    8. Igračke ne pomaknute sa mjesta gjde sam ih ostavila jutro prije nego ga je bejbisiterica preuzela.
    9. Bejbisiterica pošalje poruku da joj Fran jako fali samo jedan dan nakon što ga je čuvala
    10.Dok ga čuva, par puta sam došla slušati ispred vratiju tokom dana pa čujem uvijek njen glas, a nikad njegov. ( Kod prošle bejbisiterice je Fran stalno blebetao )
    11. Kad zovem tokom dana da pitam kako je Fran i kada joj dajem upite za određene stvari, ona odgovara kimanjem glavom i
    12. potvrdnim riječima prije nego je uputa završila, kao da joj je sve jasno.
    12. Detaljnijeg izvještaj o tijeku dana osim papao i zaspao od nje nemam ( prošla bejbisiterica nam je u detalje govorila kako se je Fran ponašao u kojoj igri)
    13. Kada ju zovem često dobim odgovor gledamo crtiće ( dobro to ćemo riješit tako da ćemo iskopčat dvd plejer od slijedećeg tjedna)ž

Da li je stvar još uvijek privikavanja na promjenu ili je nešto drugo opasnije posrijedi?
    Da li pokušati mudrim razgovorom dobiti neke odgovore na svoje sumnje ( i riskirati da mi ona povlađuje odgovorima dok je nešto drugo posrijedi), ili joj predložiti da ju se snimi kamerom tokom dana da budemo sigurno da su njene metode sukladne našima.
    Ako se odlučiti za kameru, kako joj to objaviti a da ne uništimo dobar odnos u slučaju da je sve ok.?

napomena:
    već smo jednom snimilai bejbisitericu i o tome pisali ovdje na forumu, naše sumnje za snimanje su bile opravdane. Na razgovoru s novom bejbisitericom smo joj spomenuli taj slučaj tako da ako se odlučimo za snimanje znat će da u nju sumnjamo. Bojim se da ne pogriješimo, i da Fran u bilo kojem slučaju odlučili se mi snimati ili ne, pati.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ne znam što je u podlozi njegovog ponašanja, ali o mnogim stvarima se izgleda morate dogovoriti s babysittericom. I to ne preko telefona, već nasamo, oči u oči.

To znači da joj moraš reći što točno od nje očekuješ,(pogotovo ako je to mlađa babysitterica koja još nema svoju djecu i koja možda nije u potpunosti svjesna dječjih potreba ):

-koliko često mijenjanje pelena
    -kada točno jelo i koji je tvoj stav u hranjenju(da li ga puštaš da pojede koliko želi ili ti procjeniš količinu koju bi trebao pojesti i tako traži i od nje)
    -u koliko sati spavanje
    -kada u šetnju
    -koliko točno crtića smije pogledati
    -koje igračke voli i kako se s njima igra
    -kako ti rješavaš situacije kad te ne sluša, kako se dogovarate
    - možeš joj i ti predložiti neke aktivnosti koje bi htjela da rade zajedno, odlaske na neka zanimljiva mjesta, kreativne igre...
    - i možeš ju zamoliti da ti dok on spava ukratko napiše što su radili, kako je jeo i sl.- kao mini sažetak dana

Ima u profilu dobra knjiga, zove se igre mozgalice(za klince od0-2 god), te igre učilice (klinci 2-6 god). Ima puno zgodnih ideja.

Na portalu je nedavno bio i tekst o tetama čuvalicama, na što treba obratiti pažnju kad se dogovarate oko djeteta i vašeg odnosa.

Sretno!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako je takva promjena kao što pišeš - mijenjaj odmah. nemaš što razgovarati i dogovarati.

kikica je imala tetu koja je (prividno) bila super. tj. dok je dolazila k nama doma. kad je tražila da kikicu vodim kod nje (18 mjeseci) - prvi dan je išla veselo. drugi dan manje veselo, treći dan nadurena, a na kraju tjedna mi je rekla:

teta sanja vikaja, teta sanja jutija, tina maki se, dejan cita novine.

više ni minute nije provela s njom. btw - teta čuvalica je završila za ODGAJATELJICU u vrtiću, bila je mlada - i to sam shvatila kao prednost.

nakon toga sam uzela mlađu penzionerku, koja je imala svojih dvoje djece. čuvala ju je do vrtića, a povremeno i nakon toga.

nije da smo se nas dvije u svemu savršeno slagale - ali to se na kikici nikad nije osjetilo. naprotiv - super je napredovala i sve je bilo kako treba. čak ju je vodila i u svoju vikendicu ponekad.

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Kakvo snimanje?!Promjeniš tetu čuvalicu i rješeno.
    (Ili jaslice)
    Al znaj da dvogodišnjaci znaju imati faze,pa ako se isto desi s novom...možda ipak nije stvar u teti.
    Provodi što više vremena s njim,kad možeš.Možda mu ti nedostaješ.
    Sretno

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj hagulkica prvotno napisa
    Ne znam što je u podlozi njegovog ponašanja, ali o mnogim stvarima se izgleda morate dogovoriti s babysittericom. I to ne preko telefona, već nasamo, oči u oči.

To znači da joj moraš reći što točno od nje očekuješ,(pogotovo ako je to mlađa babysitterica koja još nema svoju djecu i koja možda nije u potpunosti svjesna dječjih potreba ):

-koliko često mijenjanje pelena
    -kada točno jelo i koji je tvoj stav u hranjenju(da li ga puštaš da pojede koliko želi ili ti procjeniš količinu koju bi trebao pojesti i tako traži i od nje)
    -u koliko sati spavanje
    -kada u šetnju
    -koliko točno crtića smije pogledati
    -koje igračke voli i kako se s njima igra
    -kako ti rješavaš situacije kad te ne sluša, kako se dogovarate
    - možeš joj i ti predložiti neke aktivnosti koje bi htjela da rade zajedno, odlaske na neka zanimljiva mjesta, kreativne igre...
    - i možeš ju zamoliti da ti dok on spava ukratko napiše što su radili, kako je jeo i sl.- kao mini sažetak dana

Sretno!
    Potpisujem sve od riječi do riječi!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ne želim zvučati grubo, ali ove bigbraderije mi stvarno idu na živce. Snimanje? Zar misliš da će se ponašati kao i inače dok ju budete snimali? Ako pristane, zaista je ili glupa (nek se prijavi u neku grozotu od razno-raznih hm, ne znam ni sama kako izraziti gadost koju osjećam prema tim emisijama u kojima se ljudi nasnimavaju za šaku kuna) ili očajnički treba taj posao. Za snimanje bez njena pristanka, pretpostavljam da znaš da je kazneno djelo. Ukoliko su promjene koje navodiš zaista tako očite, pokušaj razgovorom - otvoreno - upravo ovako kako si napisala - promjene su takve i takve, nas to brine...Bez nekih trik pitanja i slično, osnovno što prema osobi koja mi čuva dijete moram imati je povjerenje. Bez njega je sve drugo nebitno (ni dvadeset promjenjenih pelena ne može ga nadomjestiti). Ako već krećeš od pretpostavke da će ti povlađivati i muljati, neiskreno odgovarati, jasno je da i sama ne vjeruješ da je to prava osoba i zato, što god napravila, uvijek će biti taj crv sumnje, pa zaista bolje da tražiš novu čuvalicu. Ipak, trebaš imati u vidu da djeca prolaze razne faze i većinu navedenog bi mogla i tome pripisati.

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

puno vam hvala na odgovorima ,
    neke stvari koje ste mi napomenuli sam vec a samom pocetku napravila, dogovorila se s njom oko hranjenja presvlacenja nacina igre i postupanja u pojedinim situacijama..tj jako dobro sam ju uputila u sve mjere naseg odgoja i brige oko Frana.
    što se tiče snimanja, to nije kazneno djelo jer je ona ipak u našoj kući. a snimati ju svaki dan dok se ona igra s malim i da ona to zna mi djeluje kao dobra metoda čak i ako ce se ona samo zbog toga ponasati ispravno. Ja bih uvela pravilo za sve buduće bejbisiterice da ih se snima, jer ako su osobe ok to ih ne bi trebalo smetati. Ipak se samo na snimkamao može vidjeti stvarna situacija postupanja s djetetom u specifičnim situacijama dok su sami.
    No, snimanje ćemo odgoditi kao najzadnju opciju, prvo ću s njom ozbiljno porazgovarati o svim svojim sumnjama koje sam podijelila i s vama.
    Što se tiče povjerenja , ja nemam povjerenja u niti jednu osobu za čuvanje djeteta na njenom samom početku rada, to je nešto što mogu steknuti tek kroz cca mjesec dana
    Na kraju se nadam da je to zbilja samo Franova faza.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Bez obzira što je ona u tvojoj kući,ti snimaš nju i to je kazneno djelo.
    Ukoliko joj kažeš za snimanje,ona će sigurno pripaziti na ponašanje i ti ćeš na snimci vidjeti glumu,a ne stvarnu situaciju Btw,moje je mišljenje da se nitko ne može pred kamerom(makar i skrivenom) ponašati prirodno.
    Ako joj ne kažeš za snimanje,već učiniš to tajno,onda kršiš zakon.
    Osobno sam alergična na bilo koje vrste špijuniranja,jer krše privatnost,a mislim da nitko nema pravo zadirati u ičiju privatnost.
    Isto tako se slažem da bi tu tetu trebalo mijenjati,očito se ona ne snalazi u svemu tome.
    Razgovor?Hm....mislim da nema od toga neke koristi,sama si rekla da si joj sve lijepo objasnila i ona se očito toga ne drži,a i malo mi je stvarno čudno da ona sama ne dođe do zaključka da dijete ne može biti u istoj peleni 8 sati.
    Hoću reći da neke stvari ne bi tetama niti trebalo govoriti,već se podrazumijevaju.
    Sretno!

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Lubica prvotno napisa
    Ja bih uvela pravilo za sve buduće bejbisiterice da ih se snima, jer ako su osobe ok to ih ne bi trebalo smetati.
    ova tu rečenica mi je prestrašna...
    ne znam što radiš, ali da li bi ti voljela da tebe na tvom radnom mjestu netko snima punih 8h i da te onda gleda i analizira - svakodnevno? :shock:
    pa jel ti znaš kakav je to uopće pritisak, čak i kad si svjestan da dobro radiš svoj posao?

inače...s obzirom na sve što si opisala...ja bih ju lijepo posjela kraj sebe i sve ove promjene koje si uočila na svom djetetu rekla bih joj činjenično, a onda bih joj rekla što mi od toga jako smeta i zatražila da te stvari promjeni u svom radu kako bi što bolje doprinjela tvom djetetu tijekom 8-satnog boravka s njim

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ovo sa snimanjem sam već čula od nekih osoba, ne mogu vjerovati u to jer mi je to jednostavno - bljak.

Nema tu velike filozofije - ili si zadovoljna s njom ili nisi zadovoljna s njom, pa ćeš pokušati riješiti problem razgovorom, a ako ne ide ili ti se to iz bilo kojeg razloga neda, naći ćeš drugu tetu. I gotovo.

Ja imam tetu čuvalicu pa mogu ovako razmišljati. S tetom koja je čuvala stariju curku sam imala jedan incident, pozvala sam ju na odgovornost, sama je ponudila da će otići ako nemam više povjerenja u nju, dali smo joj šansu jer žena fakat nije kužila da je napravila stvar koja nam ne odgovara, i više se nikad ništa nije ponovilo.
    S ovom sad tetom nemamo problema.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

snimanje je totalno bez veze. ali reakcije djeteta su indikativne. s nekim tetama ima "kemije" - s drugima postoji korektan odnos, treće lete van...

s prvom tetom sam raspravljala na dugo i na široko. ona je i dalje radila po svom. nisam imala izbora u tom trenutku - pa sam trpila. dok mi jedne nedjelje navečer nije javila da sutra ujutro neće doći - jer si je našla posao u nekoj trgovini. ne moram pričati kako mi je bilo.

druga me poslala u materinu - jer je kikicu morala čuvati i dok je bila bolesna :shock: . pa nije mogla landrati okolo. tek tada sam saznala da ju je vukla po nekakvim građevinama ...

treća je na dan kad je trebala doći - dobila infarkt... :/ (ne od mene ).

četvrta je bila ona "školovana"...

peta - ova zadnja koja ju je čuvala do kraja...

btw - sve to se odvijalo u 6 mjeseci!

i nije mi žao što sam ih promijenila. u startu sam išla s povjerenjem. mogle su ga jedino potvrditi ili iznevjeriti.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lubica, a koliko je ta nova siterica točno s vama? Djeca jako vole stabilnost i možda mu nova osoba još nije sjela. Djeci treba vremena da počnu brbljati s do još nedavno nepoznatim osobama (kažeš da mali sad uglavnom šuti).
    U svakom slučaju (kao mama koja je imala problema s sitericom, pa ih uspješno riješila) predlažem ti prvo razgovor. Ne u smislu optuživanja i upiranja prostom, nego jednostavno razgovor. Njene metode sigurno nisu iste kao od prošle siterice, jer ne postoje dvoje ljudi koje će čuvati dijete na isti način. Razgovorom uvijek isplivaju razne stvari na površinu, a ako postavljaš konkretna pitanja, moraš dobiti i konkretan odgovor.
    I na kraju, ne treba niti sumnjati u svoj dojam cijele situacije - ako ti osjećaš da nešto nije u redu, i da nemaš povjerenja u tetu čuvalicu - onda je promijeni, jer povjerenje je najvažnija stvar u takvim odnosima.
    Snimanje kao opcija je meni hm, ne znam kako da kažem, pa ću biti iskrena, totalno :shock: Da sam ja tvoja siterica i da mi kažeš da ćeš me snimati, lijepo bi ti zahvalila i otišla (bez otkaznog roka).

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    u startu sam išla s povjerenjem. mogle su ga jedino potvrditi ili iznevjeriti.
    potpisujem,jer smatram da svakome treba dati šansu.

Također potpisujem i Rozu pogotovo njenu zadnju rečenicu u kojoj piše da bi dala otkaz u slučaju snimanja,isto bi učinila i ja.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam se dugo brinula za raznu dijecu i nikada nisam bila snimana, te da sam ikada doznala za tako nesto , odmah bih dala otkaz. A da me je netko pitao, onda bih odmah rekla ne i vjerovatno i onda dala otkaz. Jer je ta sumnja u mene onda znak "viseg" nevjerovanja ili sumnjanja u nesto ruzno. Naravno u mene nitko nikada nije posumnjao, iako sam imala male bebe i onda su znali da je sve u redu, jer je beba napredovala super, i jer smo uvijek negdje bili. Mozes vrlo lako provjeriti da je sve u redu, ako vidis da se je sa igrackama igrano, ili sa bojicama bojanao (svaki dan smo imali neke crteze, u pocetku samo skrabanje po papiru ili bojanje sa prstima), da su se hlace zaprljale (vanka u parku ili u vrtu), kad djeca kazu da su se igrala i kad sama babysiterica ima sta ispricati. Kod beba se pelena mora promjeniti svaki put kad je mokra ili pokakana. Kod vece djece najmanje svako dva do dva ipo sata. Tako ako u 8 sati nije promjenila bar 3-4 pelene, imas o cemu ozbiljno razgovarati. Mog mladjeg je jedna babysiterica ostavila citav dan u peleni ukakanog i dobio je takvu ranu na guzama da sam je htjela zadaviti. Ali sam se pomirila sama s tim jer joj je bilo samo 14 godina i bila je susjeda. Zato pazi, djeci se svasta moze desiti u onih 8 sati. Uzmi radje nekog iskusnijeg.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ako sam dobro shvatila, lubica je govorila o skrivenoj kameri, a ne o snimanju tipa BB, što je još i gore, jer mislim da je to čak i zakonom zabranjeno.
    U svakom slučaju potpisujem sve što je Sorcie napisala, nemam osobnih iskustava s tetama čuvalicama, moju kćer su čuvali mama, tata, baka(moja mama) i teta (moja sestra ili MM-ova sestra). Naša iskustva su super.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za snimanje bez njena pristanka, pretpostavljam da znaš da je kazneno djelo
    :? koje?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re: sumnje i skrivena kamera na tetu čuvalicu (ponovno)?

Da li je stvar još uvijek privikavanja na promjenu ili je nešto drugo opasnije posrijedi?.
    Meni se cini da su promjene prevelike i ima ih previse da bi bilo samo privikavanje ne promjenu.

quote="Lubica"]Da li pokušati mudrim razgovorom dobiti neke odgovore na svoje sumnje ( i riskirati da mi ona povlađuje odgovorima dok je nešto drugo posrijedi), ili joj predložiti da ju se snimi kamerom tokom dana da budemo sigurno da su njene metode sukladne našima.
    Ako se odlučiti za kameru, kako joj to objaviti a da ne uništimo dobar odnos u slučaju da je sve ok.?

Bojim se da ne pogriješimo, i da Fran u bilo kojem slučaju odlučili se mi snimati ili ne, pati.[/quote]

Ja bi snimala. Tajno, da ne zna. Ako je sve OK, nema stete, nitko ne pati. Ako ima necega, otpusti je i gotovo. Ne kuzim kakva bi bila svrha snimati a da ona zna? Da da da znam da se ne smije....

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

čim imaš sumnje glupo je opterečivati se.... kamerama, razgovorom... vidiš
    da je u teti problem....
    mijenja tetu sve dok ti dijete ne bude sretno i zadovoljno...
    ipak su to ljudi koji nam na neki način odgajaju djecu, mislim, s njima
    su čak i da 10 sati na dan...

chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Znam da nije ok, i znam sve, al ako bih sumnjala i da je moje djetence u pitanju, ja bih snimila, pogledala i ako nije u redu, otpustila bez daljnjeg...

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pa ako sumnjaš šta imaš provjeravati, na kraju krajeva kak bi objasnila osobi da si ju snimala i da si vidjela - štogod si vidjela - a da i sama ne ispadneš pomaknuta. Sumnja je crv koji te ždere i žderat će te čak i ako na toj snimci utvrdiš da se taj dan ok ponašala. Ali što će biti sutra, ili što je bilo jučer :/
    To snimanje mi je u rangu kopanja mužu po đepovima ili prisluškivanja susjeda preko čaše na zidu, baš nekako prenisko.

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lubica, a kako fran reagira na čuvalicu?
    moje cure su znale i zaplakati za sittericom kad bi se pozdravljale na odlasku.
    sad kad imamo sittera koji ima potpuno drugačiji sistem nego prva sitterica...muški pristup (manje mari jesu li se uprljale od glave do pete dok su jele...), skužila sam ga ne mogu i ne smijem uspoređivati s prvom čuvalicom...
    u početku nisu plakale za njim, nisu pokazivale nikakav interes kad bi odlazio ili dolazio, počela sam se pitati možda im nije dobar, no kroz tjedan, dva počele su mu mahati na odlasku, počele ga zvati imenom na dolasku, kad ih pitam hoće li s njim sutra u park potvrdno odgovaraju....živahnije i nestašnije no ikada....

meni su nekako moje cure pravi odgovor kakav je on s njima...možda se varam, ali zaista mislim da tako mala djeca pokažu svojim ponašanjem kad im netko ne odgovara jer ne znaju još sakriti osjećaje. :/

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

KAZNENA DJELA PROTIV SLOBODE I PRAVA ČOVJEKA I GRAĐANINA
    Neovlašteno snimanje i prisluškivanje
    Članak 131.
    (1) Tko neovlašteno i kriomice snimi drugoga filmski, televizijski, videokamerom ili fotoaparatom,
    kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
    (2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko posebnim napravama neovlašteno prisluškuje ili snimi razgovor ili izjavu koji mu nisu namijenjeni ili tko omogući nepozvanoj osobi da se upozna s razgovorom ili izjavom koja je neovlašteno prisluškivana ili snimana.
    (3) Ako kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka počini službena osoba u obavljanju službe ili javne ovlasti,
    kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
    (4) Kazneni postupak za kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka pokreće se povodom prijedloga.
    (5) Posebne naprave kojima je počinjeno kazneno djelo iz stavka 2. ovoga članka oduzet će se.

Nije mi bila namjera više se upuštat u ovu raspravu, ali eto, red je da odgovorim na direktno pitanje.

Dakle, kao majka dvoje djece kojoj su oni kao i svima vama najveća ljubav i sreća i sve, sve...znate i same, kao majka koja ima u kući čuvalicu i iako mi dijete veselo maše kad odlazim, najrađe bi ostala kod kuće i ne išla raditi više nikada...ipak ću reći još nešto: naš odnos prema drugim ljudima naša djeca upijaju i više nego što smo mi toga svjesni, i našim odnosom prema drugima odgajamo našu djecu. Činjenica je da živimo u vrijeme kada se dešavaju gnjusne stvari i da smo zgroženi i u stalnom strahu za njihovu sigurnost i dobrobit, ALI to nam ne daje pravo da druge ljude tretiramo kao robu, kao osobe bez ikakvih prava - da se držimo onog "cilj opravdava sredstvo", da mislimo da u svom domu možemo raditi što hoćemo (to misle i obiteljski nasilnici), da smo time što plaćamo nekome da nam čuva dijete kupili njegovo dostojanstvo, ljudskost...sve bi njih trebalo snimati? gdje nas to vodi? po meni bi, npr. trebalo onda snimati i sve liječnike da poslije ne bude komplikacija, a ne greška, sve učitelje da našu djecu ne nauče nešto što MI smatramo pogrešnim, sve...Sve nas koji možemo nešto pogriješiti...Dakle, pretjerala sam, sorry, ali eto, mislim da osoba koja misli da bi sve čuvalice trebalo snimati jednostavno nije osoba koja bi trebala angažirati čvalicu, već razmisliti o nekoj drugoj opciji - bake, dede, vrtići, pa i ostanak kod kuće. I ideja za privatni biznis - otvaranje prvog privatnog BB Vrtića - sva djeca u boksovima, svaki sa svojom čuvalicom, a majke i očevi non-stop konektirani i preko telefona, kompjutera, televizije, u svakom trenutku mogu pratiti prijenos (ne znam samo hoće li njihovi poslodavci koji i njiih (tajno možda) snimaju biti sretni što ovi ne rade nego gledaju što se dešava u tom orvelovskom vrtiću).

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Da vam se malo javim s novim komentarima na sittericu i s malim objašnjenjem "kvake 22".
    Naime, ja samo ovaj mjesec imam ispitne rokove na faksu a bejbisiterica koju smo uzeli je kod nas na samo mjesec dana upravo zbog mojih ispita. Na jesen Fran ide u vrtić odnosno jaslice. Što znači da baš i nemam vremena mijenjat sitterice jer dok se fran privikne i promijeni drugu, proći će mi ispitni rokovi i bejbisiterica mi nece vise biti potrebna. Znaci, ili ispiti začinjeni brigom oko nove bejbisiterice, ili Fran i ja bez brige i bez riješenih ispita.
    Snimati ju nećemo jer je cura jednostavno drugačija od prošle, a prošla cura je jako podigla moj standard o čuvanju djece. Ne kažem da je sve super, ali uvijek može biti i gore. Fran je s njom tek tjedan dana, pa ne mogu sa sigurnošću reći da li nešto s bejbisitericom ne štima ili je to Franova faza privikavanja. Nadam se da je ovo drugo u pitanju. MOrat će proći još minimalno ovaj tjedan da donesem neki ispravan sud.

Što se tiče snimanja, to uopće nije kaznene djelo za snjimanje u vlastitoj kući, jer se snima privatni prostor i vlastita kuća, a ne osoba. Ja snimam svoj dnevni boravak, ima li protiv toga neki kazneni zakon???
    Btw, da nismo zadnji puta snimili bejbisitericu ne bi vidjeli da ona fizički maltretira naše dijete. Savršene reference savršen pristup prema nama roditeljima, savšeno izmanipulirani razgovori s nama o tome kako ona sve lijepo radi, a na kameri je bilo muka gledati što se događa.
    Da, naš odnos prema drugima naša djeca upijaju, to se odnosi i na odnos bejbisiterice prema djetetu. Ostaviti dijete s osobom koja ga maltretira je jasno davanje na znanje djetetu da je to U REDU.
    Teško je biti pametan i vidjeti granicu između faze privikavanja kod djeteta i loše bejbisiterice kod djeteta koje se još ne zna dovoljno izraziti. Sigurna sam da je time teže ako si roditelj po prvi puta. Možda ovaj sviejt i ide prema nekom orleovskom društvu, ali niti to nije bez razloga. Ipak ljudi nisu kao što su nekad bili, i muljaža je postala dio svakodnevnice. Pa sad ti ili zatvori oči ili upotrijebi tehnologiju da riješiš svoje sumnje.
    Slažem se da je svako snimanje kršenje ljudskog dostojanstva, ali ako pomislim da netko čini nešto nažao mome djetetu, to je najmanje što mogu učiniti.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

vazniji su mi osjecaji mog djeteta nego osjecaji bebisiterice. mozda zvuci politicki nekorektno, ali to je za mene jednostavno tako.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj lonni prvotno napisa
    vazniji su mi osjecaji mog djeteta nego osjecaji bebisiterice. mozda zvuci politicki nekorektno, ali to je za mene jednostavno tako.
    Definitvno potpisujem - usotalom nije legalno ni imati sittericu "na crno", pa (skoro) svi to rade. Da ja sumnjam da nešto ne štima, bez pardona bih snimala (naravno da joj ne bih to najavila), ali to tek nakon razgovora koji nije donio nikakve pomake.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je isto grozna ideja o snimanju nekoga. I ovaj pristup: meni su važniji osjećaji mog djeteta nego sitterice... mi ne može opravdati takav postupak. Možda ja to govorim i zato što sam imala divnu ženu koja mi je čuvala dijete, nikada mi nije ni palo na pamet da je snimam, a da sam imala problem sjela bih sa ženom i otvoreno razgovarala što sam primijetila kod djeteta, inzistirala bi na presvlačenju, hranjenju, igranju s djetetom, ako bi vidjela da je i dalje stanje isto tražila bih nekog drugog.
    Kao i na svakom poslu postoje ljudi koji ga obavljaju dobro i oni koji rade bez volje, loše, teko toliko da odrade. Puno žena ide čuvati djecu zato jer nemaju drugog posla, a ne zato što im je to životni san. A i mi sami idemo u rizik kada ih angažiramo, ali mislim da nam to ne daje za pravo svakojako tretiranje tih žena.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

čemu snimati ikoga ako vidiš da ne funkcionira??
    dijete ti je nezadovoljno, ne premotano, ne igra se, samo gleda crtiće...etc
    šta će ti još snimanje... sve si sama rekla... i kraj priče... traži dalje

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pitam se samo što bi bilo kad bi te snimane tete to prijavile policiji,odnosno podigle kaznenu prijavu?!?

Ponavljam,ako nisi zadovoljna,moraš to reći teti,a moje osobno mišljenje je-tetu promijeniti,bez obzira kako,a ako je teta zlostavljačica,ona će unatoč
    snimanju naći načina da svoje zle naume ostvari izvan dosega kamere.

Btw. nisu ni tete glupe,ko prvo masa ih čita Rodin forum,a također može otkriti kameru prije nego što se nadaš,pa ćeš se bezveze izblamirati(a možda je teta čist ok),jer će teta uvrijeđena otići(ja bi prva tak napravila)

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

To da su važniji osjećaji mog (ili bilo kojeg vašeg) djeteta nego tete čuvalice, valjda se samo po sebi podrazumijeva.

Ali kad bi društvo funkcioniralo po sistemu - to je meni jednostavno tako - zamislite kakve bi si još sve stvari ljudi dopuštali. Nisam ja sindikalni zastupnik teta čuvalica, samo sam Lubicu željela upozoriti da je bolje problem riješiti na ljudski i dopušten način (kao majka jako dobro razumijem njezinu brigu, posebno ako je već imala loše iskustvo), a ne upuštati se u ono što ona i dalje smatra dopuštenim (nadam se da ti ispiti koje sprema nisu na pravu ) Zato mi je drago da je odustala od snimanja i nadam se da će uspješno prebroditi ovu krizu i položiti ispite.

A vi tete ako otkrijete da vas se tajno snima - odmah na policiju, pokrenite kazneni postupak, pa građansku parnicu za naknadu neimovinske štete zbog povrede prava osobnosti...i sad bi trebalo reći da više nećete morati čuvati djecu po kućama, ali s obzirom na brzinu naših sudova, bolje je reći da će vaša djeca i unuci možda imati pristojnu svoticu za početak nekog biznisa, možda otvaranja BB Vrtića?

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da otkrijem da me poslodavac špija, odmah bih ga prijavila i svakome bih to isto preporučila. I u novine s tim.
    Što se tiče snimanja vlastitog dnevnog boravka - pa isto tako možeš snimati i vlastiti wc kad ti npr. dođu gosti - ili je to ipak malo pre degutantno Ako ti netko dođe s nekakvim svojim ljudskim dostojanstvom u tvoj dom, bez obzira kojim poslom, nemaš mu ga pravo oduzimati.
    Žao mi je što ste imali ružno iskustvo s tetom , ali pokušajte ipak biti što je moguće više objektivni.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije nezakonito snimati prostor u vlasništvu
    i ja snimam na poslu
    samo se ta snimka ne smije dalje reproducirati

u čemu je problem ako siterica radi sve što bi trebala inače raditi?
    po nekima je ispada da je veći problem snimanje nego njen odnos prema djetetu !

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

paci potpisujem svaku riječ

dalmatinka ma nije veći problem snimanje od eventualnog lošeg postupanja sa djetetom,nego je problem kako teti objasniti gdje eventualno griješi,a ne koristiti nedozvoljene postupke(snimanje)

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

E da i ovdje nije riječ o snimanju prostora u vlasništvu,već o tajnom snimanju druge osobe

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

prostor u vlasnistvu se smije snimati ali MORA pisati da je "objekt pod videonadzorom" ili kamere moraju biti jasno uocljive.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

nismo snimali 9 mjseci niti nam je to palo na pamet jer je čuvalica bila djevojka koja je čuvala gotovo 2 godine dijete moje jako dobre frendice koja je pritom overprotective mother - gdje ćeš bolje preporuke!

ništa se na našoj N. nije primjetilo - da, nije bila oduševljena kad bi je vidjela ujutro na vratima, i plakala bi (vrlo kratko) kad bih ja odlazila ujutro, ali to je uobičajeno stanje i kad npr dođe baka s kojom si je super.

nikakvih drugih znakova nije bilo koji bi ukazivali na ono što se pokazalo kao ključan problem. ipak, nas je počelo smetati da kod N. ne vidimo nikakve nove stvari koje bi je recimo naučila čuvalica, nije bilo crteža, odlazila je u park s N. sva sređena i to nas je ponukalo da se dodatno zainteresiramo kakvo je stvarno stanje stvari.

prije toga smo razgovarali u par navrata, ukazali joj na razno razne igre, bojice, pjesmice, ponudili da ćemo joj kupiti trenirku za park i tenisice (kao što smo joj recimo kupili i šlape i hlače za po doma), itd.

rezultat - totalno poražavajući u svakom pogledu i konačno momentalan otkaz čuvalici!

pa neka mi sad neko priča o tome kako treba vjerovati djetetovim reakcijama 100 % (N. ima 20 mj i inače je jako društveno i toplo biće), preporukama, slatkim riječima i ispadima nježnosti pred roditeljima, itd.

I pitam se kako biste reagirale da slučajno, dakle bez snimanja koje je, ako je bez znanja snimane osobe, kazneno djelo - u to nema dileme, saznate za grubosti prema vašem djetetu (verbalne i druge), potpun nedostatak igranja i druge bilo kakve konstruktivne komunikacije, da saznate da to nije vaše dijete kad je s tom osobom 8 sati dnevno jer jadno samo tumara po stanu i očito niti ne pokušavajući započeti komunikaciju s čuvalicom jer je u tome potpuno obeshrabreno, itd.

Pitam se da li bi vam tada bilo na prvom mjesto dostojanstvo takve osobe koja ne zaslužuje da bude blizu djeteta, a kamoli da provodi s vašim djetetom gotovo više nego vi sami, ili biste ipak pomislili da je vaše najveće blago upravo vaše dijete i njegovo dostojanstvo i dobrobit.

I ne, ne morate mi odgovoriti, samo razmislite o tome sami sa sobom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj hrčkić prvotno napisa

I pitam se kako biste reagirale da slučajno, dakle bez snimanja koje je, ako je bez znanja snimane osobe, kazneno djelo - u to nema dileme, saznate za grubosti prema vašem djetetu (verbalne i druge), potpun nedostatak igranja i druge bilo kakve konstruktivne komunikacije, da saznate da to nije vaše dijete kad je s tom osobom 8 sati dnevno jer jadno samo tumara po stanu i očito niti ne pokušavajući započeti komunikaciju s čuvalicom jer je u tome potpuno obeshrabreno, itd.

Pitam se da li bi vam tada bilo na prvom mjesto dostojanstvo takve osobe koja ne zaslužuje da bude blizu djeteta, a kamoli da provodi s vašim djetetom gotovo više nego vi sami, ili biste ipak pomislili da je vaše najveće blago upravo vaše dijete i njegovo dostojanstvo i dobrobit.

I ne, ne morate mi odgovoriti, samo razmislite o tome sami sa sobom.
    Gle, nigdje i nikad nema garancije. Ja sam već rekla da je rizik uzeti tetu čuvalicu, ali to je rizik u koji se svjesno upuštamo. Postoje i odgajatelji u vrtiću (dakle ustanovi koja je pod kontrolom) koji su više i oni koji su manje posvećeni djeci, da ne kažem da neki rade taj posao kao nužno zlo. I tada postoji način promijeniti grupu, zahtijevati bolje za svoje dijete. Po meni, ako je došao trenutak za snimati nekoga, onda znači da debelo sumnjaš da nešto nije u redu, meni je i to već razlog za otkaz. Jer ako ostavljaš dijete s nekim u koga toliko sumnjaš da ti padne na pamet snimati ga, tu meni zvoni alarm i to gadno. Ja sam imala samo dva razgovora sa tetama čuvalicama. Čim sam vidjela svoju tetu (koja mi je malog čuvala 2 godine) odmah mi se svidjela. Ipak sam otišla na drugi razgovor i ta osoba mi se totalno nije svidjela. Možda sam imala veliku sreću da mi je tako ispalo, ali opet ponavljam nikad je ne bi snimala, to jednostavno nije moj stil. I mislim da je bespredmetno govoriti da su nama svima naša djeca najveće blago.
    Meni je, moram priznati, malo nejasno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sorry, ignorirajte zadnju rečenicu. Ne znam otkuda je isplivala.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Dragi hrčkić, moja djeca su bez daljnjega moje najveće i neprocjenjivo bogatstvo, mislim da tu nema dileme i ispred njih i njihovih potreba, zdravlja i sreće ne može biti bilo što drugo na ovom svijetu. Nitko ovdje ne govori o tome da djetetu ne treba vjerovati ili da djeca i njihovi mali svjetovi trebaju biti podređeni tetama čuvalicama, ovdje se raspravlja o opravdanosti samog čina potajnog snimanja kojim dokazuješ jedino nešto o sebi.
    Čuvalica ima svakakvih, kao i ljudi, i slažem se da je taj posao posebno osjetljiv, kao i posao pedijatra ili medicinskih sestara za djecu ili teta u vrtiću - uglavnom, bilo kojeg zanimanja koje je vezano za djecu. Ali dostojanstvo ostaje dostojanstvo - djetetovo, tetino ili roditeljsko.
    A na pitanje što bih da saznam za grubost prema vlastitom djetetu - vjerojatno bih prvo pop..., onda bih morala MM-a obuzdavati da i on ne pop..., a onda bih angažirala ako treba 50 odvjetnika da dotična osoba završi onako kako je zaslužila.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mlukacin prvotno napisa
    čemu snimati ikoga ako vidiš da ne funkcionira??
    dijete ti je nezadovoljno, ne premotano, ne igra se, samo gleda crtiće...etc
    šta će ti još snimanje... sve si sama rekla... i kraj priče... traži dalje
    Slažem se !
    Da, kaj će ti još snimanje.......pa kad to pregledaš i ......

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Mogu reci iz svoje perspektive,nakon sto sam se dokazala i bila dobar radnik u bivsoj firmi,jedan dan,bez najave stigla je i kamera zumirajuci moje radno mjesto(bila sam solo bez kolegica).Prva pomisao ZASTO???,nakon postavljenog pitanja svom poslodavcu zbog cega sada kamera on je odgovorio a zasto ne???..ako dobro radis,nemas se cega bojati.Nakon mjesec dana muke(svrbi me nekaj..ja bi se pocesala ...hmm...ali on gleda i sl situacija,dala sam otkaz.Nisam se dobro osijecala u takvoj situaciji i gotovo...a zaista sam voljela svoj posao
    Sigurna sam da postoje puno bolja rjesenja od snimanja.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

da Lenni, sigurno postoje kad su u pitanju radna mjesta gdje je rezultat tvog rada lako provjerljiv. u slučaju čuvanja beba i male djece, mogućnost takve provjere je BITNO ograničena, osim ako baš nije evidentno da nešto opako ne štima (tu bih dodala da sam na mjestu Lubice, ne bih sigurno snimala, bilo bi mi dovoljno i previše) ili da je sve gotovo pa idealno.

niti meni ne bi bilo drago da me poslodavac snima, bilo da znam ili da ne znam da to radi, ali opet smatram da je tome tako jer moj poslodavac se na milijun načina može uvjeriti u to kako obavljam svoj posao, pa snimanje zaista objektivno nije potrebno.

ne tvrdim da je snimanje idealan način, niti da ga treba prakticirati generalno, ali ponekad je po mom mišljenju jedini način, pa ako netko zbog toga smatra da je dostojanstvo čuvalice povrijeđeno - so be it, između dva zla biram manje (jer druga opcija je možda povrijeđeno dostojanstvo i ugrožena dobrobit nemoćnog djeteta) i ne pravim se pritom većim Papom od Pape.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Zato sam i pocela svoj post "iz moje perspektive".
    Hrčkić postujem tvoje misljenje ali se svejedno ne slazem s tobom.
    Mislim da danas postoje mnoge opcije (vrtica,privatnih vrtica-koje se placaju kao i jedna teta cuvalica,nenadani posjet kuci sa strane blize obitelji da se malo provjeri situacija,plan aktivnosti dijete+cuvalica od strane roditelja,losa vibra ili dobra vibra,probno druzenje mama+dijete+cuvalica....ili trazis drugu osobu.Neces nekog ucinit boljom cuvalicom ako ju snimas....masa ljudi se ne mogu opustiti pod okom kamere i mozda ce tehnicki raditi kako treba ali mislim da ce zraciti negativnom vibrom.

Nije mi bila namjera izjednacavati posao cuvanja djeteta i uredski posao.

Ipak nekako vjerujem da ima jos uvijek dobrih cuvalica kao sto je moja.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ne sumnjam da ima dobrih čuvalica, pa nisam ja izgubila svaku vjeru u ljude zbog našeg lošeg iskustva.
    predloženim mjerama bih našla kojekakve zamjerke odnosno rupe koje se ne mogu pokriti - upravo kako se i desilo kod nas - nije bilo nekih loših vibri (uopće nismo posumnjali da ona s njom gotovo uopće ne priča ili da se na nju izderava ili da je primjerice uspavljuje na način kako ju je uspavljivala, da je udari po rukici, da je non stop na mobitelu, da nema igre, da joj ne pušta pjesmice i sl.), a to zasigurno ne bismo saznali da je netko banuo u stan jer su to sve postupci kod kojih se ploča brzo okrene, a niti bi to čuvalica radila da smo mi produženo boravili s njih dvije. kaj se plana aktivnosti tiče, planovi su uvijek planovi a realizacija je često nešto drugo.

Drugim riječima, da, vjerujem da se možda u velikom broju slučajeva može čovjek osloniti na intuiciju, štih probe, reakcije djeteta, ali to naprosto nije uvijek pouzdano.

Osim toga, pa ljudi nemojmo se zavaravati, toliko je bilo emisija na TV u kojima su ljudi govorili o tome što su ustanovili nakon što su snimali čuvalice i kako provode vrijeme s djecom i vjerujem da ste se sve zgrozile nakon gledanja takvih emisija - mislim da ne bismo trebali biti 100% sigurni da se to događa uvijek nekom drugom.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Zao mi je zbog vaseg loseg iskustva.
    Kako ste to rijesili?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

nadam se da upravo rješavamo . Sada smo angažirali stariju ženu - mladu penzionerku i prvi dojmovi su zaista odlični. Žena se čini jako fina, savjesna, očito razmišlja puno o svom novom poslu, po priči ima sređene obiteljske odnose i zdrave poglede na život, itd. Trebat će možda malo fine tuninga u odnosu na neke nijanse u svezi odnosa prema djetetu, ali ništa što bi bacalo i najmanju sjenu na cijelu priču. Vjerujem da kad netko ima samo takva iskustva ili kad netko gleda iz perspektive dobre i brižne čuvalice, da snimanje nikako dobro ne sjedne. Ali kako sam već prethodno navela, ne živimo u savršenom svijetu.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Fran je s njom tek tjedan dana, pa ne mogu sa sigurnošću reći da li nešto s bejbisitericom ne štima ili je to Franova faza privikavanja.
    EVO..meni ovaj dio nije jasan...i sama si svjesna da je dijete tek tjedan dana s njom i da postoji mogućnost da je problem samo u prilagodbi, a razmišljaš o tom snimanju prije nego si razgovarala s njom o problemu, stvarima koje si primjetila na svom djetetu, a koje ti smetaju...i prije nego si uopće i djetetu i njoj dala priliku da se zbliže...

uostalom, zar ćeš tako i kasnije...kad dijete daš u vrtić, nakon tjedan dana kritizirati tete jer ih dijete ne prihvaća dobro....? pa to je normalno da svako odvajanje koje dijete prolazi u njemu i na njemu izazove promjene

ono što definitivno nije normalno jest to da dijete nije premotano tijekom 8h i o tome treba pod hitno razgovarati

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Riječanka prvotno napisa
    .ipak ću reći još nešto: naš odnos prema drugim ljudima naša djeca upijaju i više nego što smo mi toga svjesni, i našim odnosom prema drugima odgajamo našu djecu. Činjenica je da živimo u vrijeme kada se dešavaju gnjusne stvari i da smo zgroženi i u stalnom strahu za njihovu sigurnost i dobrobit, ALI to nam ne daje pravo da druge ljude tretiramo kao robu, kao osobe bez ikakvih prava - da se držimo onog "cilj opravdava sredstvo", da mislimo da u svom domu možemo raditi što hoćemo (to misle i obiteljski nasilnici), da smo time što plaćamo nekome da nam čuva dijete kupili njegovo dostojanstvo, ljudskost...sve bi njih trebalo snimati? gdje nas to vodi? po meni bi, npr. trebalo onda snimati i sve liječnike da poslije ne bude komplikacija, a ne greška, sve učitelje da našu djecu ne nauče nešto što MI smatramo pogrešnim, sve...Sve nas koji možemo nešto pogriješiti...Dakle, pretjerala sam, sorry, ali eto, mislim da osoba koja misli da bi sve čuvalice trebalo snimati jednostavno nije osoba koja bi trebala angažirati čvalicu, već razmisliti o nekoj drugoj opciji - bake, dede, vrtići, pa i ostanak kod kuće. I ideja za privatni biznis - otvaranje prvog privatnog BB Vrtića - sva djeca u boksovima, svaki sa svojom čuvalicom, a majke i očevi non-stop konektirani i preko telefona, kompjutera, televizije, u svakom trenutku mogu pratiti prijenos (ne znam samo hoće li njihovi poslodavci koji i njiih (tajno možda) snimaju biti sretni što ovi ne rade nego gledaju što se dešava u tom orvelovskom vrtiću).
    evo...sa svime ovime se slažem u potpunosti...

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mene strah patoloških zlostavljača koji zlostavljaju vrlo suptilno, pri tome manipuliraju djecom te ostavljaju dojam da su divne osobe. Možda sam gledala previše filmova? :/ No, činjenica je da su djeca tako nemoćna i izložena, a posljedice eventualnog zlostavljanja djeteta daleko teže od povrijeđenog dostojanstva tete čuvalice. Razumijem i to da nitko ne bi volio biti sniman. Možda bismo trebali uvesti obavezni trogodišnji porodiljni

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

da vam se javi s najnovijim vijestima.

Snimali nismo ( no i da jesmo ne bi mi bilo žao već bi sve puno kaće trajalo ). Ovako je cura provela 60 sati s Franom na način meni neprihvatljiv.
    Da sam imala kameru već prvog dana Fran ne bi iskusio tih 60 sati.
    Za moju nesigurnost, nakon početnog dobrog dojma, koja se javila nakon tjedan dana , je potpuno nebitno da li je vezana za čuvanje kod kuće u vrtiću ili nešto treće.
    Napominjem da period adpatacije također može proći nakon tjedan, dva tri, no postavljam pitanje, da li vam je svejedno da li je osoba "slomila" dijete pa se dijete adaptiralo, ili je osoba bila demokratski nastrojena i spremna na komunikaciju s djetetom. Zbog toga nije potrebno čekati da "period tkz. adaptacije prođe, jer je on možda najključniji u rješavanjau svih nedoumica s načinom na koji osoba komunicira s djetetom. Takovo što je teško razabrati, pogotovo ako period adpatacije prođe i dijetepostane "slomljeni" mali čovjek koji nema više šta za prigovorit. Roditelji kioji čekaju da adaptacije i dječje nezadovoljstvo prođe, možda čekaju da im osboa koja čuva dijete slomi dijete.
    Moj savjet je ne čekati da tjedni prođu već reagirati od prvoga dana i ne nazivati to periodom adaptacije. Slažem se da djeca reagiraju na svaku promjenu ( vrtić, čuvanje ) nezadovoljstvom, no postoje skale nezadovoljstva( koje se mogu uvidjeti na žalost samo iskustveno ), koje je potrebno analizirati i posvetiti se najsitnijem detalju kod promjene ponašanja svoga djeteta ne bi li eventualno uočili da adaptacije nije jedini problem već "priroda" adaptacije. Dobro je netko napisao da djeca ipak ne mogu se dovoljno jasno izraziti i zbog toga je uistinu teško otkriti da oli problem u čuvanju postoji.
    Pošto je problem ne moguće 100 % otkriti preko ponašanja djeteta, razum mi nalaže da rješenje potražimo na drugi način. Dati bejbisiterici još jednu priliku , snimiti ju i utvrditi da je sve u redu, ili nesigurno otpustiti osobu bez dovoljno razloga da je to ispravna odluka.
    Bila sam u ponedjeljak na koncertu, i snimila masu ljudi pored same koncertne izvedbe, i nisam nikoog povlačila za ruku da ga pitam da li smijem...NItko se nije bunio jer se radilo o MASI ljudi, a i mene su snimale televizijske kamere u masi ljudi, i nitko me nije pitao da li želim,. Da, to je javno mjesto okupljanja i dozvola ti za takovo što nije potrebna, a kad se radi o privatnom stanu, odjednom ti je potrebna dozvola.
    Obavezna obavijest da je prostor pod videonadzorom je odlična informacija, za koju nisam znala, a koju bih sigurno izvjesila na ulaznom pragu prije svega ovoga ( snimala ja ili ne ).

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne kužim... jesi ju otpustila ili nisi?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •