Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Paprenjaci

  1. #1
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Paprenjaci (desert),

    Sastojci:
    1.25 kg brašna
    1 šalica (2,5 dl) masti
    0,75 kg mljevenih oraha
    2,5 dl sitnog šećera
    2 jaja
    2 žumanjka
    2-3 žlice meda
    sol
    pola žličice sitnog papra
    pola žličice klinčića
    pola žličice cimeta


    Opis:
    Sve sastojke zamijesiti u tijesto. Tijesto zamijesiti te razvaljati na debljinu prsta. Rezati u razne oblike te staviti u lim. Premazati sa žumanjkom i peći oko 15 minuta.


    Ako su to ti na koje si mislila!

  2. #2
    we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Nl
    Postovi
    546

    Početno

    apricot,

    dal su to ovi kolacici?

    http://www.paprenjak.hr/kupnja.htm

    ocajnicki trazim recept za ove paprenjake!!!predobri su...

  3. #3
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Ja u ovaj gore Apricotin recept dodam malo muškatnog oraščića, malo đumbira u prahu i maaalo bijelog papra. Ne pravim s masti nego s maslacem.

  4. #4
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Želim paprenjake kao one s Croatijinih letova (ako ste probali). Ima li netko taj ili provjereno sličan recept?

  5. #5
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    To su ovi paprenjaci.

  6. #6
    zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    u radosti ...
    Postovi
    3,922

    Početno

    Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Želim paprenjake kao one s Croatijinih letova (ako ste probali). Ima li netko taj ili provjereno sličan recept?
    joj i ja ih jako volim, baš su fenomenalni!

    nemam recept al se nadam da ga netko ima

  7. #7

    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    669

    Početno

    Meni osobno su ovi paprenjaci pretvrdi i imaju malo prejak okus na sodu bikarbonu.
    Daleko najbolji su mi oni po receptu iz prastare kuharice od Mire Vučetić. Tamo ima recept 1 i recept 2, jedan je s orasima, a jedan bez. Ovaj bez oraha sam radila i puno su bolji od bilo kojih kupovnih. Onaj s orasima bi mogao bili sličan receptu od Apricot, ali ne mogu provjeriti, jer trenutno nemam tu knjigu.
    Ako netko ima Miru Vučetić, pliz prepišite nam recept

    Imam i anegdotu s njenim paprenjacima: ispekla sam ih jedne godine, spremila u limenu kutiju i jela pomalo. U jednom trenu sam zagubila kutiju u selidbi i zaboravila na nju. Nakon cca godinu dana ju je našla žena koja mi je pospremala stan, otvorila ju i do sita se najela. I sva oduševljena mi pričala o odličnim keksima koje je pronašla. Nisam joj imala srca reći da su stari godinu dana, ali sam ih kasnije provjerila i stvarno su bili isti, poptuno ispravni i jestivi.

  8. #8
    Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011
    Postovi
    638

    Početno

    ja sam prošle godine radila paprenjake po ovom receptu i bili su jako fini
    450 g pšeničnog oštrog brašna
    papar
    klinčić
    cimet
    2 žlice cvjetnog meda
    3 žumanca
    1 jaje
    150 g oraha
    150g šećera
    180 g masti muškatni oraščić!



    da su bili rađeni u onim kalupima za paprenjake s izrezbarenim narodnim motivima imali bi još veću čar!

  9. #9
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Ja imam Miru Vučetić, ali trenutno je posuđena. U Diki (isto stara kuharica, naš obiteljski standard) postoje paprenjaci sinjski, hvarski i brački. Ne sumnjam da su svi dobri, ali ja bih najradije nešto slično ovim "hrvatskim", meni su odlični. Valjda neću sad počet osjećat sodu bikarbonu, kad mi je sugerirano, lol. A pretvrdi mi nisu, ja bih baš takve, to mi se sviđa.

  10. #10
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Evo recepta iz Mire Vučetić, za paprenjake bez oraha.

    1/4 kg meda
    1/4 kg masti
    1/4 kg šećera
    70 dag brašna
    cimet, klinčići, papar
    2 žumanca
    1/2 žličice sode bikarbone

    Kuhaju se med, mast i šećer, a kad se ohlade, doda se brašno, začini, žumanci i soda bikarbona. Sve se dobro izmiješa, razvalja, izreže i stavi peći.

  11. #11
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Daj molim te i recept s orasima.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    imam i ja tu knjigu
    evo receptić

    Paprenjaci (s orasima) od Mire Vučetić, Knjiga "Slatka jela, torte i kolači" iz 1970.g.

    40 dkg brašna
    14 dkg šećera
    14 dkg masti
    14 dkg oraha
    1 jaje
    3 žumanca
    2 žlice meda
    klinčići, cimet, biber

    U prosijano brašno izdrobi se mast, dodaju šećer, samljeveni orasi, jedno cijelo jaje, 3 žumanca, 2 žlice meda i malo tučenih (mljevenih) klinčića, cimeta i bibera.
    Sve se to dobro izmijesi na dasci, razvalja, drvenim oblikom izrežu se pačetvorine koje se stave na namazanu tepsiju i stave peći.

  13. #13
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Ispravak!
    Nije pola žličice, nego pola žlice sode bikarbone.

  14. #14
    chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    980

    Početno

    Ja radim ove s orasima. Odlicni su: ali vjerujem da bi trebalo povecati kolicinu putra. Tesko se barata tijestom kad se zadrze omjeri kao u receptu. Gledala sam na coolinarici i neki kazu da je omjer 2:3, a neki cak 1:2.

  15. #15

    Datum pristupanja
    Aug 2011
    Postovi
    73

    Početno

    Pravila sinoc ove plain "od Mire". Odlicni su!

    Umjesto masti, stavila maslac.
    Od ove kolicine dobijete jednu veliku zdjelu keksica, ~500g.
    Na ovu mjeru sam stavila po jednu kasicicu crnog papra, muskatnog orascica, cimeta i klincica.
    Super su ispali, mada je nekim konzumentima bio malo neobican taj ukus papra, jer nisu navikli na to u cajnim keksicima.
    Pekla sam ih 15 min na 150`

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •