koji su uvijeti za as od 9-18
osim kilaže
koji su uvijeti za as od 9-18
osim kilaže
da se može samostalno podići na nogice držeći se za komad nekog namještaja
- sjedenje nije dovoljno, puzanje nije dovoljno, hodanje nije bitno, dob dijeteta je skroz relativan pojam i potpuno nepouzdan pokazatelj
ipak, općenita preporuka je da dijete u sjedalici nižeg razreda (do 10 ili 13kg) bude što duže![]()
Koliko dugo dijete u Hrv. po zakonu mora imati sjedalicu ili nesto slicno? OVdje se mora imati tkz. booster seat, sto je slicno sjedalici i sve do 6 godina.
Zakon o sigurnosti prometa na cestama
Članak 163.
(1) Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.
(2) Vozač osobnog automobila ne smije na prednjem sjedalu prevoziti osobu koja je pod utjecajem alkohola ili droga, dijete mlađe od 12 godina niti na stražnjem sjedalu dijete mlađe od pet godina, osim u slučaju kada na stražnjem sjedalu ima pričvršćenu dječju sjedalicu, u kojoj dijete mora biti vezano.
(3) Novčanom kaznom od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba koja postupi suprotno odredbama ovoga članka.
a dali je itko ikad bio stvarno kažnjen? :?
Hvala, moj mladji je 5, bas mi se nije vukla po aerodromu to sjedalo. :D
a recimo od 0-18
koje su im mane naspram 0-13
voznja djeteta u autosjedalici ne ovisi samo o magicnoj brojci godina... zakonodavac je morao (je li bas morao u godinama, to je pitanje?) negdje staviti granicu. dijete vozis u autosjedalici jer je to njemu potrebno, ne zbog kazne ni zakona. ako mu pojas automobila ne prolazi nisko preko zdjelice (ne preko stomaka) i ako mu ne prolazi sredinom ramena, preko kljucne kosti i preko prsne kosti - nema koristi. bolje mu je u autosjedalici koja ce na pravi nacin "skrenuti" pojas automobila i omoguciti mu maksimalnu sigurnost.marilu prvotno napisa
za svoje troje djece koristila sam 0-13 (gracovu) i nije bilo nikakvih problema. lako se i dobro montira - no to ovisi o modelu sjedalice, nisu sve u ovoj grupi jednake.ujko prvotno napisa
sto se tice kombinirane, ove 0-18, kupili smo je kad je ovaj najmladji imao 4 mjeseca, koristili u smjeru suprotnom od smjera voznje do njegovih 18 mj (moze do 13kg), nakon toga u smjeru voznje. mi imamo concord ultimax, jako se lijepo i cvrsto montira, jako sam njome zadovoljna i vrijedi mi svaki novcic koji smo platili (1.800kn). i definitivno bih/cu je koristiti za novorodjence (if and when), dakle, od prvog dana.
Ja sam svo vrijeme bila uvjerena da izraz "samostalno podizanje na nogice" isključuje držanje za komad namještaja. Je li to sigurno točno?Inesica prvotno napisa
ma da 100%![]()
kad kazemo samostalno mislimo pri tome da dijetetu ne pomaze mama, tata, stric, ujna, baka...
jer dosta ljudi voli 'vjezbat' bebe :/ , a broji se samo ono sto beba sama napravi.
podizanje uz namjestaj je veliki korak, kad si malo razmislim ni ja se bas ne mogu lagano podici na noge a da se za nesto ne primim![]()
I skoro pa je sigurno, osim ako je dijete div, da s pet godina nece moci na siguran nacin vezat se pojasom bez boostera. Marilu, kupi si recimo Gracov booster bez naslona (ako ti se ne tegli vec onaj s naslonom, mada nije ni to problem, govorim iz bogatog iskustva) za dok si tu, u Hr. To ce mozda biti dovoljno (mada mojima niti on nije u svakom autu nego im treba naslon kako bi se dobro podesio gornji dio pojasa).litala prvotno napisa