29. PRIJEVOZ OSOBA VOZILIMA

Članak 158.

(1) U vozilu ili na vozilu smije se prevoziti u prometu na cesti onoliko osoba koliko ima ugrađenih sjedala, odnosno koliko je upisano u prometnoj dozvoli.

(2) Ako se u osobnom automobilu prevoze djeca, dvoje djece do 10 godina života smatra se jednom osobom.

Članak 163.

(1) Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

(2) Vozač osobnog automobila ne smije na prednjem sjedalu prevoziti osobu koja je pod utjecajem alkohola ili droga, dijete mlađe od 12 godina niti na stražnjem sjedalu dijete mlađe od pet godina, osim u slučaju kada na stražnjem sjedalu ima pričvršćenu dječju sjedalicu, u kojoj dijete mora biti vezano.

(3) Novčanom kaznom od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba koja postupi suprotno odredbama ovoga članka.

E sad meni nije jasno, ako voziš dvoje djece koje vrijede za jednog, recimo da imaju 6 godina, ako na zadnjem sjedalu ima tri sjedala za odraslu osobu, znači, možeš voziti 6-ero šestogodišnjaka?!

Kako ćeš ih propisno povezati?

Ili sam nešta krivo skontala?!

Ovo mi je vrlo važno jer sam odgovorna za prijevoz djece te dobi upravo na gore opisani način (5-6 djece na zadnjim sjedalima) i želim znati kako se i na koji način smiju voziti djeca u osobnim automobilima? Želim znati šta bi se dogodilo i tko bi bio kriv da se dogodi nesreća i da netko od djece strada? Kako se tumači zakon i šta je dopušteno, a što ne?

Osobno, borit ću se da se ovakva praksa ukine jer nemam želudac za odgovornost te vrste. Obzirom da to ne ovisi o meni, želim se dobro potkovati prije nego što odem do "onog iznad mene" s argumentima i molbom da se to ukine ili se osigura nešta sigurnije.

Najgore je to što roditelji ovlaš shvaćaju problem i opasnost, dio njih svog šestogodišnjaka vozi naprijed, ma gluposti pričam, jednogodišnjake stavljaju sebi u krilo i tako VOZE...

Znači, od roditelja nikakve pomoći, sve do zgode. A da se nešto desi, tak bi se brzo svi educirali i tražio bi se krivac.

Ja samo ne želim da se to prelomi preko mojih leđa i ne želim da uopće ikada do toga dođe, ma tko god bio u pitanju.