-
Klara uopce nije sljivila slatko sve negdje do druge godine.
Onda je otkrila (uz nasu pomoc, ne poricem) cokoladu i totalno se navukla. Bomboni su joj, falabogu, uvijek bili bezveze, a mene i MM ionako valjda nikad nije vidjela da ih jedemo.
Ali cokoladu je
.
Od nedavno je na dijeti za koju bi vecina mogla zakljuciti da je prilicno rigorozna, ali meni se sve vise cini da joj pomaze kod njenog problema.
Mozda bas nije za ovaj topic, ali ipak ima neke veze.
Naime, ona ima neke naznake pervazivnog poremecaja (od kojih je najtezi autizam), a pokazalo se za oko 50% takve djece zapravo ima problema u probavljanju proteina kazeina i glutena, sto utjece na neuoroloske procese i na taj nacin zapravo stvara autisticno ponasanje.
Upravo toj polovici je bitno pomogao odredjeni rezim prehrane, tako da im je smanjio ili cak eliminirao smetnje u komunikaciji.
A dijeta je -bezkazeinska( bez proizvoda iz kravljeg mlijeka) i bezglutenska (bez psenice, zobi, jecma i razi). Vecina ljudi te proteine razgradi u peptide i aminokiseline, ali u one djece koja ih ne razgrade, vecina tih nerazgradjenih peptida odlazi kroz urin, ali jedan mali dio ipak ostane cirkulirat krvotokom i izazivaju reakciju na mozak slicnu opijatima!
Ove metode su jos u fazi istrazivanja i nisu bas priznate od medicinskog establishmenta, ali u Norveskoj i SADu vec postoje studije koje ih potvrdjuju
E sad, neki tu jos dodaju secer i kofein (kojih ima u cokoladi).
Za secer sam takodjer vec puno puta cula da se nikako ne preporuca za hiperaktivnu djecu (sto nije slucaj s medom ili sladom; bdw, slad moze osim jecmeni biti i kukuruzni, rizin....).
Ovo sve pisem da skrenem paznju kako hrana moze imati utjecaj i na nase psihicko zdravlje...mada znam da cokolada podize serotonin, pa smo momentalno sretni
.
Dakle, u pocetku mi se cinilo gotovo kao mission impossible, ali sada nakon skoro 2 mjeseca mogu reci da smo se vec svi priviknuli, cak i dide i bake
(dobro, jedna baka jos nije :/ ) koji su joj za SvNikolu darovali slikovnice i figurice umjesto slatkisa, a bome i sama Klara djeluje sretno...sve dok ne dodjemo u ducan gdje joj se s police tik uz blagajnu smjeska zivotinjsko ili kider lada
.
Onda krece pregovaranje i uvjeravanje da nas doma ceka "nasa" cokolada carobella (krema od rogaca poput nutelle, jako fina :D , a ima i takvih "cokolada" u bio-biu).
Po malo se ucim pa joj povremeno napravim neki kolac u koji ne ide brasno, mada sam u medjuvremenu nabavila i bezglutensko brasno, a secer se bez problema moze zamijeniti medom (kojeg treba staviti puno manje nego secera) ili sladom
.
Za njenu rodjendansku tortu su svi mislili da ima cokolade, a bila je s rogacem i medom 8) .
Nasla sam i fino mljeveno rogacevo brasno koje je glatko kao psenicno brasno (ne grubo mljeveno kao ono Franckovo) i kad se rastopi u mlijeku (u nasem slucaju rizinom) je vrlo slicno kakau i Klara to obozava!
Ako pije kupovni vocni sok, sad pazim da je bez secera, na sto prije bas nisam pazila
(gazirano i kemije tipa ledeni caj nisam joj ni prije davala).
I iznenadih se kad sam vidjela u koliko sokova ide secer, totalno nepotrebno!
One bez secera i zasladjivaca djeca isto vole, Klara najvise one ciste od narance.
Ali se trudim da to pije samo kad smo vani, doma nastojim da joj nesto iscijedim, mada se i tu navukla na "industriju", pa moram procijedit da ne bi bila koja mrvica :/ ...
Eto, mene iskustvo uci da treba ponuditi alternativu dok se djeci ukus jos formira i zaista su u stanju se prilagoditi i naviknuti na ono sto im se nudi. Ako ne bas na sve, naci ce se ipak nesto sto im je fino a da nije bas od secera 8) .
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma