Osim onog sto su vec drugi rekli, med nije dobro kuhati jer navodno kuhanjem postaje jako acidican (e sada koja je tu kemijska reakcija u pitanju, ne znam; ja sam to onako s vjerom prihvatila od starih ayurvedskih medicinara....). Tako da nije bas prigodan za kolace.Zasto je slad bolji od smedjeg secera ili meda.
Citala sam jednom davno neki tekst koji je objasnjavao kako je konzumacija secera (misli se na bijeli secer) povezana sa padom imuniteta. Tekst je bio od nekog alternativnog lijecnika koji se cak usudio secer nazvati bijelim otrovom slicnim heroinu![]()
Iako je poredba malo zesca, njegov mi je tekst bio sasvim uvjerljiv; on je to malo objasnjavao sa kemijskim reakcijama; ja sam naravno zaboravila detalje, ali glavni point je bio da svaki put kada se secer unosi u tijelo, osobito u vecim kolicinama, tijelo ime reakciju kao da se bori sa nekim vanjskim neprijateljem i aktivira svoj obrambeni sustav kako bi povratio ravnotezu.
Neki pricaju kako upotreba secera trosi zalihe minerala u tijelu, osobito kalcija.
Blazi zasladjivaci (sladovi, vocni sokovi i vocni sirupi....super je rogacev sirup i sirup od grozdja, kad bi se bar netko dosjetio u Dalmaciji pokrenuti proizvodnju...) se sporije apsorbiraju itd...sve ono sto je vec receno, dakle, nemaju taj sok efekt na organizam.
Ja ova nesecerna sladila zovem "suptilno slatko"
Iako, kako seni rece, nijedan izvor slatkoga nije dobar u pretjeranim kolicinama.