Ja sam sad po prvi put (a na forumu sam godinu dana) pogledala ovu temu "jaslice i ..."
Filip ide vec pune dvije god u Montessori u Splitu , u Teslinoj. Jako sam zadovoljna . Nije to od pocetka bilo tako (trn u oku mi je bila jedna teta). Od kad je otisla , sretna sam.(Zlocesto od mene , znam . Zena je nasla novi posao.)Nakon drzavnih jaslica (koje su bile OK) , ovo je sjajno.U drz. vrticu je 1 teta + 1 spremacica na 15-25 djece (ovisi o tome koliko ih je bolesno pa ne dolaze ), a ovdje su uvijek 4 . I manje je djece. Cijena je gotovo 2 puta visa , ali ako ga upises u popodnevnu grupu - gotovo je jedaka cijeni drz vrtica.Zapravo : drz. vrtic je 450 kn (10 sati , obicno te tjeraju da potpises taj program ili ti nece dijete primit) + jezik + tjelesni , a Mont. jutro 710 (predskolcima cini mi se 780) , popodne 480 . U cijenu uracunat jezik i tjelesni i nekakv jadni glazbeni. I kad idu na izletice po gradu ne moras kupovat nikakve sokice , za rodjendan ispeku tortu (ti doneses sok i event. kavu).
Osim sto se individualno radi s djecom , svidja mi se i : roditeljski sastanci (neobavezno) s temama o roditeljstvu , uklopljenost djece koja imaju poteskoca u grupu (tete ih tretiraju kao posve jednake ostalima iako je to ponekad tesko ) , dozvoljavju roditeljima da vide sto i kako im djeca uce , cisti WC, pranje zuba nakon rucka , smirena atmosfera , netoleriranje nasilja , posjeti biblioteci , sloboda roditeljskog prigovora vrticu , dijete moze spavat u vricu ako zeli,ako zatreba , moze se dijete prebacivati malo ujutro -malo popodne,etc.
Mana : mozete ocekivat da ce se tete mijenjat iz tjedna u tjedan jer ravnateljica ne tolerira niti jedan propust; njena vizija rada vrtica mora biti ostvarena po svaku cijenu, MRLJE od boje koje se ne daju oprat (ali sam im doskocila , nakon tone unistene odjece) , snobizam nas roditelja kojima je pitanje prestiza upisati dijete u skupi privatni vrtic etc.
Hrana- kako koji dan (sltkise obicno spremaju klinci).Djeca koja se moraju hraniti posebno - budu tako i hranjena.
I jos puno toga...
Zrinka , ti si predbiljezila Mislava za dogodine (nekad primaju predbiljezbe za 2 god . u naprijed)?U koji vrtic?
Opcenito o splitskim vrticima:u 9. mjesec obicno nigdje nema mjesta , a u 10.-11. vec mozete upisat dijete bilo gdje.