Nekih 6 mj. bila sam luda od razmisljanja gdje upisati dijete (seljakali smo se pa je i to bio problem).Obisla sam sve vrticke kuce u gradu (3 drzavne, bila u svim upravama , razgovarala s vrtickim defektolozima) , raspitivala se u poznanika i vrtickih teta. SVE tete su bile protiv Montessori vrtica iz razloga koji navodi Veki : jednostranost.Ali ni jedna od njih u tom vrticu nije radila.
Ja sam osobno provela 6 (radnih) jutara kao posjetitelj u 3 drz. vrtica. Sto sam vidjela - nije mi se svidjelo. Najveca primjedba: klinci prepusteni sami sebi i po pola sata, a redovita djecacka igra - pucacina.Nisam primijetila neku raznolikost programa.Tete uglavnom preumorne (tko moze sam vodit brigu o tolikoj hrpi djece?).Naravno - ne mogu sudit o svim vrticima i svim tetama , ali i ne mogu obic sve vrtice niti bi me u njih pustili(u ove sam usla slucajno).
Ne vidim da mi je dijete zakinuto necim u Montessori programu( istina , nema kantun s kuhalom , ali zato pomaze teti u pripremi hrane , stavlja posudje na pranje i sl.)Uvijek netko od djece prosverca i koju lutku ili autic i tete dozvoljavaju igru s tim igrackama , ali u odredjeno vrijeme.Istina , kroz program se provlaci i vjera (ja kuci ne prakticiram) .Ne mislim da je lose da mi se dijete uci moralnim normama drustva u kojem zivi . Ako nista drugo , to je opca kultura.Nemaju televiziju , ali zato odlaze u gr. knjiznicu gdje rade na racunalu.ETC.
vec sam nepristojno duga.Bit cijele ove moje price je u tome : po cemu je Filipov vrtic jednostran? (Ne mislim da su drugi losi.)
Zasto sam ga odabrala: odgovara mirnom temperamentu mog djeteta