Znam da o pelenama ima već xx topica, ali ne znam na koji bih se nastavila, a i nisam sigurna da bi mi netko odgovorio. Pa krećem redom:
dakle, pelenu smo skinuli prije mjesec dana, na Andrejevu inicijativu ("hocu gace!"). Prvih dana bilo je pišanja posvuda, onda postupno sve manje i manje, i sad nismo imali nezgoda s pišanjem već dosta dugo. Naizgled, sve je kako treba. A ipak nije.

1. Izbjegava tutu koliko god može. Zadržava i zadržava satima, sve dok mu nije "dogorilo", i tek tada sjeda na tutu. Ako ga ja podsjetim, žestoko protestira. Onda sam shvatila da želi sve obaviti sam, i pravim se da ga ne vidim, i u tom slučaju sam se skida, sjeda na tutu i zove me tek nakon obavljenog posla. Sve je to ok dok smo doma. Ali ako idemo van (a vrijeme je sad takvo da je šteta biti u kući), pojavljuju se novi problemi (v. br. 2), a osim toga, ne znam ima li smisla "nametati" mu neki red u odlascima na tutu (ujutro, prije spavanja, prije izlaska, i sl.) ili da sve prepustim njemu? Nisam pametna.

2. Kad smo izvan kuće, neće pišati ni pod razno - trpi i trpi dokle god može. Zasad nam je pomoć putna tuta, ali bedasto mi je da piša isključivo u nju - opet generiramo smeće u vidu onih vrećica koje onda treba bacati u smeće. Po tome smo mogli ostati u pelenama. Apsurdno je da smo čak i na izletu usred šume vadili putnu tutu, jer nije htio "zaliti drvo", a bilo mu je više nego sila.

3. i najveći problem - kakanje. Nakon što se nekoliko puta pokakao u gaće, počeo je zadržavati kakanje i sad kaka noću, u snu, u pelenu. I tu uopće ne znam kako se postaviti :/ Teta čuvalica mi sugerira da mu skinem i noćnu pelenu, ali nekako mi to nema smisla, jer bi to izgledalo kao da tjeram inat s usnulim djetetom. Trebali bismo se nekako izvući iz tog kruga, ali ne znam kako.

Da napomenem da je on sam inicirao nošenje gaća, ali izgleda ipak nije bio svjestan svega što uz to ide (skidanje, sjedanje na tutu, samokontrola, i sl.). Ipak, nijednom u ovih mjesec dana nije zatražio pelenu natrag, a pozitivno je i što smo se riješili pelenskog osipa koji ga je mučio zadnjih pelenaških mjeseci. Dakle, nekako mi nema smisla da ga sad vraćam u pelenu. Ali ne znam kako nastaviti dalje...