Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: Ljeto i (ne)cijepljenje

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Ljeto i (ne)cijepljenje

Cini mi se da sam upratila kako postoji preporuka necijepljenja ljeti.
    Buduci da mi ili ne radi pretraznik ili ga ne znam koristiti molim vas da me uputite na raspravu, linkove ili napisete odakle takva saznanja.

Hvala.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da ne tražim, samo ću ti ponovit što je nama rekla pedijatrica za necijepljenje ljeti: ne, zbog vrućina i mogućih pojačanih nuspojava.
    nas je dopalo cijepljenje usred ljeta, pa smo ga odgodili do jeseni i prvih hladnijih dana.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno re

nikako ne po velikim vrućinama. pogotovo cjelostanična cjepiva . Ako baš morate cijepiti, bolje pričekajte jesen.

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I kako sad? Mi kasnimo s cijepljenjem 3 i pol mjeseca, sad smo mislili ići, ali ako moram čekati cijelo ljeto, to je još bar 2, 3 mjeseca...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ajme meni! :shock:
    A mi se jutros cijepili...

Hady avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mi se cjepili - prvu dozu protiv Hep. B u petak i rekla nam pedica da se vidimo u 7 ili 8 mjesecu. Ništa nije spominjala da se ne cjepiti po ljetu.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mi kasnimo sa docjepljivanjem (5u1) i kaj sad...jel kasno ak odgodim do 9-og mjeseca?

antigona avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nas naručila pedica za sedmi mjesec 5u1, 2 doza.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Dogovaram cjepljenje ali bezuspješno jer je Nina stalno prehlađena tako da ćemo definitivno odgoditi za 9. mjesec, a pedica je rekla ne po ljeti samo zbog (pre)visoke temperature, djetetove u tom slučaju. A mi kasnimo godinu dana

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko ja znam ne smije se cijepiti od 1.6. do 30.9.
    Pise u papiru od Priorixa.

Neki dan sam se krenula na to vaditi pedici pa krenula rasprava (kulturna i s uvazavanjem s obje strane) koja je zavrsila njenim: pa necu ja vas tjerati, to je vasa odgovornost , izreceno skoro pa ispricavajucim tonom 8) .
    Bila sam jako, jako sretna mama taj dan :D .
    I sve vise cijenim svoju pedicu , iako sam na pocetku imala ne bas sjajno misljenje o njoj.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma, sva se cjepiva mogu primati ljeti.
    Stare preporuke o necijepljenju ljeti su postojale zato što je uvijek postojao strah da se enteroviroze (koje se javljaju ljeti) ne protumače kao nuspojave cijepljenja. A enteroviroze se očituju različitim sindromima - od bolesti slične prehladi, preko temperature s osipom, do aseptičkih meningitisa. Ako to roditelji i pedijatri znaju i razumiju, nema razloga odgađati cijepljenje.
    Ali ako je nekome nemoguće objasniti da vremensko poklapanje nema veze s uzročno-posljedičnom vezom, onda se cijepljenje odgađa.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stare preporuke
    Koliko su stare (zastarjele) te preporuke?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Za polio su stare pedeset godina. A za Priorix već više godina, a za MoPaRu tek dvije (tu negdje), ali to ih ne čini nimalo opravdanijima. Razlog je isti - linija manjeg otpora - da se ne moraju proizvođači i cjepitelji natezati s roditeljima čije dijete neovisno o cjepivu oboli od npr. enteroviroze nakon cijepljenja. U biti, proizvođači koji to napišu su kukavice... jer nema stvarnog razloga. niti je cjepivo manje djelotvorno, niti češće izaziva nuspojave ako se primjenjuje ljeti.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I nama je jučer pedijatar rekao da se sva cjepiva mogu davati ljeti, samo da on nerado daje ono protiv tuberkuloze jer se stvori prišt, zagnoji se, curi, pa isključivo zbog toga.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da se ne moraju proizvođači i cjepitelji natezati s roditeljima čije dijete neovisno o cjepivu oboli
    Pretpostavljam da nakon/tijekom svakog cijepljenja, a neovisno o cijepljenju, dijete moze od neceg oboliti pa da dosadni roditelj moze svaliti krivnju na cjepivo i krenuti se natezati sa zdravstvenim djelatnicima zbog toga.
    Zasto onda ne pise ista preporuka na svim cjepivima? A ne samo na MoPaRu/Priorixu?

proizvođači koji to napišu su kukavice... jer nema stvarnog razloga
    Zasto se onda napomena nalazi uz samo neka cjepiva istog proizvodjaca? Razliciti ljudi pisu upute pa su jedni vise, a drugi manje kukavice?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    proizvođači koji to napišu su kukavice... jer nema stvarnog razloga
    Zasto se onda napomena nalazi uz samo neka cjepiva istog proizvodjaca? Razliciti ljudi pisu upute pa su jedni vise, a drugi manje kukavice?
    Zato što su nuspojave tih cjepiva puno sličnije simptomima i kliničkoj slici enteroviroze koja je ljeti izuzetno česta.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

1....Zasto se onda napomena nalazi uz samo neka cjepiva istog proizvodjaca?
    2.....Razliciti ljudi pisu upute pa su jedni vise, a drugi manje kukavice?
    0.....Bibai je lijepo odgovorila
    1.....Nije samo na cjepivima istog proizvođača. Npr. Priorix i domaći MoPaRu su od različitih proizvođača.
    2.....Da. Ali kukavice u smislu da ne žele objašnjavati onima koji su spremni stvari krivo protumačiti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zato što su nuspojave tih cjepiva puno sličnije simptomima i kliničkoj slici enteroviroze koja je ljeti izuzetno česta.
    Zadnja revizija uputa koje ja citam je 3/2006 MPR i 7/2000 DTP i prema navedenim mogucim nuspojavama (dakle, sluzbeno opisanim u sluzbenom dokumentu uz cjepivo) ni kod jednih se ne opisuju nekakve specificne nuspojave koje bi se mogle povezati sa simptomima enteroviroze (osim povisene temperature, ali to je u obje upute navedeno, tj. oba cjepiva imaju tu nuspojavu).

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

to što si napisala je samo dokaz da se radi o paramedicinskim razlozima, a ne stvarnim medicinskim.
    Mada, nije temperatura jedina opisana nuspojava koja liči na enteroviroze.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ah, niste me uvjerili. Ali hvala na trudu.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj šmučka prvotno napisa
    a to se misli na koju geografsku širinu i dužinu???
    koja je zemlja proizvodnje?

Sigurno ti datumi ne vrijede za Afriku ili Aljasku

uostalom, a kako UN cijepi djecu u africi po vrućinama?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ah, niste me uvjerili. Ali hvala na trudu.
    I drugi put... 8)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Racunam na to.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno zimske viroze...

Mujica napisa:
    Razlog je isti - linija manjeg otpora - da se ne moraju proizvođači i cjepitelji natezati s roditeljima čije dijete neovisno o cjepivu oboli od npr. enteroviroze nakon cijepljenja.
    A kaj u zimi ne oboli malo češće nego u ljeti???? Ajme zimskih viroza, bakterija - kolko znam vrtićka djeca bar jednom mjesečno!!!!
    Molila bih nekog da opet prikači ono skenirano uputstvo od MoPaRu-a !!!
    Zašto se spominje temperatura zraka vanjska????

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MoPaRu
    Ima na stranicama Agencije za lijekove i xx i za Priorix, ali mi se trenutno ne otvara specifikacija cjepiva pa je ni ne stavljam (naguglaj sastav Priorixa, pri dnu prve stranice rezultata je link).

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Znade li netko do kada da čekam nuspojavu DTP docijepljivanja?
    Cijepili se prije dva dana (po vrućini) a od nuspojava samo mala bol na mjestu uboda. nije da se žalim, al ne mogu prestati titrat nad njim...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovdje imas: DTP sastav i upute

Mujice, ipak imam jos...
    Citam da su DTP cjepiva namijenjena za djecu do 5 godina i ono "za velike", bez pertusisa, od 7 godina. Sto je sa sestogodisnjacima? (najozbiljnije pitam)

Vezano uz cjepivo protiv rubeole za koje s godinama starosti raste mogucnost nuspojava... koliko traje (u prosjeku) imunitet stecen cijepljenjem?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Re: zimske viroze...

Citiraj suzaks prvotno napisa
    Zašto se spominje temperatura zraka vanjska????
    Di se spominje temperatura vanjskog zraka?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citam da su DTP cjepiva namijenjena za djecu do 5 godina i ono "za velike", bez pertusisa, od 7 godina. Sto je sa sestogodisnjacima? (najozbiljnije pitam)

Vezano uz cjepivo protiv rubeole za koje s godinama starosti raste mogucnost nuspojava... koliko traje (u prosjeku) imunitet stecen cijepljenjem?
    Šestogodišnjaci mogu primiti i Cjepivo protiv difterije i tetanusa za djecu iznad sedam godina starosti i odrasle, ali isto tako postoji cjepivo protiv dfterije i tetanusa (bez pertusisa) za djecu do 7 godina.

Smatra se da je imunitet stečen cijepljenjem protiv rubeole doživotan, iako u biti pravog praćenja cijepljenih nema duljeg od 15-tak godina. Ali se po pobolu u epidemijama vidi da je stvarno dug imunitet - tridesetak godina.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa
    ..
    Mada, nije temperatura jedina opisana nuspojava koja liči na enteroviroze.
    osim temperature: osip, parotitis, aseptički meningitis,...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pred nekoliko godina mene su opet cijepili protiv rubeole (kolektiv u kojem se ista pojavila) uz objašnjenje da nakon 15 godina imunitet slabi...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •