Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Zaštita od sunca

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Zaštita od sunca

Imate li dojam da su mjere koje se preporučuju radi zaštite od sunca malo pretjerane?
    Ja (očito) imam. Mi se kupamo na ovaj način: dok smo u Splitu, idemo na plaže tu ili u okolici koje imaju debelu hladovinu. Smjestimo se u taj hlad i tu boravimo. Kupanja traju koliko traju (A. je sve duže i duže u moru), na suncu smo dok se osušimo, i još tu i tamo, koliko nam život traži, ali svakako smo veliku većinu vremena u hladu. Budemo tako na plaži ponekad i do 15 sati.
    Kad odemo na vikendicu, na moru smo cijeli dan jer je kuća 10 m od žala. Držimo se hlada, ali smo ipak praktički cijeli dan vani (što oko kuće, što na žalu).
    Uz ovakav režim, djecu mažem proizvodima s visokim zaštitnim faktorom dva puta na dan (dakle, nikako često i nakon svakog kupanja, kao što se preporučuje). Kape su im tlaka i rijetko ih nose.
    Poanta je: nikad nisu pocrvenili. A. uhvati boje, jer se više muva i više je na suncu, D. je prošlo ljeto odradio bijel kao Snjeguljica. Znam da je crvenilo samo jedna i manja štetna posljedica izlaganja sunčevim zrakama, ali mislim da je ipak mjera količine zračenja koju je koža primila. Isto tako, nikad ih nije boljela glava od sunca, nisu iscrpljeni nakon kupanja, ukratko čini mi se da su sasvim dobro zaštićeni.
    A usto, mislim da su potpuno zanemareni pozitivni učinci sunca i na tijelo i na psihu (ovo zadnje je više neki moj opći osjećaj da sunce koristi, ne raspolažem nikakvim čvrstim argumentima).

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I ja sam odrasla na moru, do 25. godine se nikad nisam ničim namazala, lako pocrnim i stvarno mi je tlaka toliko se štititi i skrivati od sunca. Filipa mažem kremama i mučim ga s kapicama (ne podnosi ništa na glavi) jer se ne mogu tek tako oglušiti na sva upozorenja, ali mislim da tu ima i dosta marketinga . Vjerujem da danas treba biti nešto oprezniji, ali znam koliko se ja bolje osjećam kad se izložim suncu.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa
    I ja sam odrasla na moru, do 25. godine se nikad nisam ničim namazala, lako pocrnim i stvarno mi je tlaka toliko se štititi i skrivati od sunca. Filipa mažem kremama i mučim ga s kapicama (ne podnosi ništa na glavi) jer se ne mogu tek tako oglušiti na sva upozorenja, ali mislim da tu ima i dosta marketinga . Vjerujem da danas treba biti nešto oprezniji, ali znam koliko se ja bolje osjećam kad se izložim suncu.
    ovo mogu samo potpisat.

osim što sam ja počela dobivat kakvu takvu boju nakon 25. do tada se nisam niti mazala i uvik bila bijela ko snijeg cilo lito. ne mažem se ni sad nešto pretjerano (par puta cilo lito).
    malu mažem na početku lita dosta više nego kasnije. ona je tamnoputa i uopće ne triba boravit na suncu za dobit preplanulu boju. kape ne dolaze kod nje u obzir jer ih odma skida sa glave.
    koristimo plaže di ima hlada iako je nju nemoguće držat stalno u hladovini. i da, na kupanje idemo kroz jutro do ručka, znači do nekih 14-15 sati.
    štitim je koliko mogu iako mislim da to nije pretjerano.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako ste tamnoputi i lijepo crnite bez da izgorite, potpisujem sve što ste gore napisali. Ali mi koji smo bijeli kao sirevi i lako izgorimo, moramo se mazati i čuvati sunca. Realno govoreći, ma koliko god da su dobri i visokog zaštitnog faktora, štite dva-tri sata. Nakon toga se moram ponovno mazati. A to radim i s malim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vertex, ja na zalost nemam osjecaj da su preporuke za zastitu od sunca pretjerane. Ja sam se (doslovno) rodila na plazi i tu provela citav zivot. Posljednjih 20 godina mi sunce uzasno smeta, izaziva mi alergiju i pocrvenim tj izgorim nakon 15-20 minuta izlaganja u vrijeme kada se po preporuci ne bi trebalo izlagati. Vrlo sam oprezna kad je u pitanju moje dijete i izlaganje suncu i nastojim se drzat datih preporuka koliko god mogu. Uz sav moj trud da malena ne izgori (plava je, plave oci i otac sjevernjak), ovaj vikend smo isli vani na kavu, namazala sam je s Mustelinom zastitom od sunca, nije htjela nosit kapicu i ja sam popustila jer je non stop bacala na pod. Mislim da je aktivno na suncu provela manje od 15ak minuta, a obrazi su joj totalno pocrvenili da smo morali stavljat obloge od vate dok je spavala. Medjutim, sigurno je da je tolerancija na sunce razlicita za razlicite tipove koze. Mi vjerojatno spadamo u one koji preporuke za zastitu od sunca trebaju doslovno uzeti u obzir.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Od slijedeće godine u EU ide nova regulativa što se tiče zaštitnih faktora, SPFovi 2 i 4 više neće biti dopušteni, najmanji koji će postijati je SPF6
    Također se neće smjeti više upotrebljavati skraćenica SPF neko omjer između UVA i UVB.
    Nadalje, pisat će umjerena zaštita, slaba zaštita....
    Najveći mogući omjer će biti 30. Ništa preko toga. I neće smjeti nigdje pisati Sun Block.

Djeca do 3 godine se uopće ne smiju izlagati suncu, nakon toga vrlo pažljivo i umjereno. To što koža ima sposobnost da brzo tamni, ne znači da ne dolazi do oštećenja koja kasnije mogu uzrokovati rak. Pogotovo, morate znati da koža ima"memoriju" i pamti gdje je nekada izgorjela.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

djecu pazim više nego sebe..troduplo više...
    kapa na glavi je obavezna, mažem ih kremom samo jednom, na plažu idemo kroz jutro ali smo najkasnije do 13 h doma...
    ja sam definitvno uvjerena da preporuke nisu pretjerane, doista se i vrijeme i sunce i zrak poremetio....
    ipak nisu vremena više kao u mom najranijem djetinjstvu, a pogotovo u vrime kad je moja mater bila mala....nažalost!!!

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj vikiikatja prvotno napisa
    Djeca do 3 godine se uopće ne smiju izlagati suncu, nakon toga vrlo pažljivo i umjereno. To što koža ima sposobnost da brzo tamni, ne znači da ne dolazi do oštećenja koja kasnije mogu uzrokovati rak. Pogotovo, morate znati da koža ima"memoriju" i pamti gdje je nekada izgorjela.
    A koliko raka kože uopće ima? Znam puno ljudi koji su bolovali ili umrli od raka, ali ne znam nikoga tko ima rak kože. A živim u sunčanoj Dalmaciji.
    Ja ne kažem da se treba pržiti na suncu cijeli dan nenamazan, ali kad mi kažeš da se dijete do tri godine ne smije izlagati suncu (ili slične preporuke, ima ih puno), meni to zvuči užasno pretjerano i potpuno neizvedivo. Moje mjere zaštite, koje su daleko ispod toga što se preporuča, urodile su time da imam snježnobijelo dijete nakon cijelog ljeta u Dalmaciji i da mi djeca nikad nisu pocrvenila od sunca. Meni se to čini dovoljno. Odnosno, razuvjerili bi me konkretni podaci o tome koliko ljudi na ovom našem području, dakle ispod baš našeg stanjenog sloja ozona, poboljeva od raka kože (jer recimo da ja mogu vidjeti samo trenutačne posljedice izlaganja suncu, a ne znam kolika je zaštita od trajnih). Pogotovo recimo generacije naših roditelja, koje su se rado pržile i nerado mazale (osim maslinovim uljem). Ja sam kao dijete tisuću puta izgorila i bila cijele dane na suncu. Ne da preporučam, daleko od toga (rekoh da se mažemo i držimo hlada) ali hoću reći da je su moja djeca jedno tisuću puta zaštićenija nego što sam ja bila. Nisam sigurna da je sunce baš isto toliko puta opasnije, čini mi se da je to malo prenapuhano. I recimo, u Jutarnjem listu svaki dan se objavi indeks UV zračenja. Ljudi već u ožujku počnu govoriti kako je sunce gadno, opasno, nije kao nekad i slično, a taj dan i indeks zračenja bude nizak. To mi je neka mjerljiva kategorija i čini mi se relevantnija od subjektivnih osjećaja ili uputa na sredstvima za sunčanje.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

vertex znam ja par ljudi koji su umrli od raka kože iako nisam baš sigurna da je to posljedica sunčanja..dapače, riječ je o starijim osobama, mislim da se u njihovo vrijeme i nisu klasično sunčali više radili po polju..a ko zna, kako i zašto je rak baš zhvatio kožu a ne recimo bubreg :?

što se tiče pretjerane zaštite djece, za takav način ponašanja nisam ni ja...mislim da doista mi na moru nismo baš u mogućnosti u potpunosti izolirati dijete od sunca i ama baš svega..iako imam susjedu koja ide na more sa djecom u 7.00 i vrati se kući u 9.30 najkasnije jer je sunce opasno i jako pa da ih zaštiti :shock: i naravno, ta djecu drži doma sve do 19.00 navečer pa eventualno tek tad opet izađe i to najkasnije do 20.00 jer ih stavlja leć u 20.30 :? :? :?

ja kad ju vidim ne znam bi li ili ili :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

potpisujem vikiikatju

najopasnije je to što koža pamti dugo,dugo
    sjećam se da sam čitala jedan članak o tome kako djeca nemaju toliko razvijen zaštitni sloj kože,njihova je koža puno osjetljivija,a mene je osupnuo podatak da ako djetetu do tri godine starosti izgori koža do pojave mjehurića(a budimo realni,dječjoj koži se to lako može dogoditi)povećan je rizik od raka kože u starijoj dobi za 60% :shock: Meni dosta.

i jedna opaska:zbog svima nam znane ozonske rupe nikako nije isto izložiti se suncu danas i pred 20-30 godina.

mislim da je vertex rekla kako ne zna puno ljudi oboljelih od raka kože,no biti će zanimljivo vidjeti koliko će biti oboljelih iz mlade generacije rođenih 90-tih nadalje.

vlac avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mažem D.sa kremom sa faktorom 60, ima obavezno kaicu ili šeširić i držimo se hladovine. Ne šećem ju baš u vrijeme najveće vrućine.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

to ti je slična varijanta kao i s pušenjem...znamo da je štetno, dokazana je veza između pušenja i raka pluća, grla...pa ljudi opet puše jer nisu baš 100% sigurni u tu činjenicu i misle "da neće njih".
    Ne znam sad iz glave koji je broj raka kože, odnosno koliki je postotak porasta, ali to je najbrže rastući oblik raka. Kad nađem vremena pronaći ću podatke.
    Ti možda ne vidiš potencijalnu opasnost jer nije golim okom vidljiva, već je to nešto što radiš za djetetovu budućnost bez da znaš kakav će biti rezultat.
    U ničemu ne treba pretjerivati, odnosno treba biti umjeren, i neću ti govoriti što bi ti trebala učiniti. Ja ti kažem da moji klinci nema šanse da izgore ili da se čokoladiraju.
    Kod nas su još uvijek najprodavanije kreme s niskim faktorom, za razliku od cijele eu jer je tamo već odavno 30-ica i 20-ica najprodavaniji faktori, a to je stvar edukacije.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jednom nam je jedan profesor rekao: "Koža pamti." i ja sam to zapamtila.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ali, vikiikatija, ti mene ne kužiš, ili ne čitaš pažljivo.. Moja poanta je, kao što sam više puta na glasila, da moji klinci nisu nikad izgorili i da se apsolutno ne čokoladiraju, a to se događa uz mjere zaštite koje definitivno postoje i o njima se vodi računa, ali su puno blaže od onih o kojima se inače govori. Rekoh da je D. poslije cijelog ljeta bio snježnobijel, kao i A. u toj dobi. Ni ja nikad ne izgorim i nemam, od kad imam djecu, alergiju na sunce koju sam redoviti dobijala kao mala. Svi smo svjetloputi, ali ne izrazito.
    Rak kože je globalno možda u porastu, ali nije svejedno živiš li u Australiji ili u Hrvatskoj. Ozonske rupe imaju neke svoje lokacije i postoje u ovom problemu mjerljivi elementi. Bilo bi mi interesantno znati podatke baš za naše prostore, kao i koje kategorije ljudi poboljevaju - jesu li to na primjer, ljudi koji imaju takav posao da su cijeli život svakodnevno satima na suncu.

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dali netko zna gdje ima šilterica sa produzetkom materijala da štiti i vrat
    kao Legionarka. :?

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj ssss prvotno napisa
    Imam ti ja sesiric sa UZV zastitom marke MVG (mama voli gabi) broj 47.
    Ne znam koji broj tebi treba, uglavnom nosen svega jednom jer nam je nazalost bio premali pa smo morali kupiti veci broj.

Boja pjeska, marka Tommy

http://www.mvg.hr/slike/kolekcijauvz...my/Tommy07.jpg

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Mi imamo iz HM-a (ako misliš za dijete).

I ja se nisam nikad mazala do 25-te i nikad izgorila. I onda sam izgorila. Tamnoputa sam i ostala sam šokirana. Naprosto mislim da su ozonske rupe ipak tu i da upozorenja treba poštivati.

Ne koristimo nikakve šezdesetke, nego dvanaestica za dijete(i razumno vrijeme odlaska na plažu), a za mene četvorka pa dvojka.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj M&T prvotno napisa
    što se tiče pretjerane zaštite djece, za takav način ponašanja nisam ni ja...mislim da doista mi na moru nismo baš u mogućnosti u potpunosti izolirati dijete od sunca i ama baš svega..iako imam susjedu koja ide na more sa djecom u 7.00 i vrati se kući u 9.30 najkasnije jer je sunce opasno i jako pa da ih zaštiti :shock: i naravno, ta djecu drži doma sve do 19.00 navečer pa eventualno tek tad opet izađe i to najkasnije do 20.00 jer ih stavlja leć u 20.30 :? :? :?

ja kad ju vidim ne znam bi li ili ili :shock:
    ali što raditi ako dijete do treće godine uopće ne smiješ izlagati suncu? kad da ga vodiš na kupanje? jer već u 10 ujutro je paklenski vruće, a tako je najmanje do 6 poslijepodne.

ako sam ja dobro shvatila, dijete do treće godine ne bi trebalo dobiti nikakvu boju. a to znači kupanje do 9.30 ujutro i poslije 6 poslijepodne.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

I ja potpisujem vertex. Ne govori ona o nekoristenju zastite, nego o mogucem pretjerivanju. (Kod svih drugih proizvodjaca lako kazemo da pretjeruju radi zarade, zasto to i ovdje dijelom ne moze biti slucaj?) Dijete stitim, mazem visokim faktorom kad dodjemo na plazu i to je to, jer se ne zadrzavamo duze od dva-tri sata. I ne idemo po najvecem suncu i imamo suncobran, ali nije stalno u hladu. Sesiric vecinu vremena, ali ne stalno. Snijeznobijel je. Mislim da je umjerenost kljuc.

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    Imam ti ja sesiric sa UZV zastitom marke MVG (mama voli gabi) broj 47.
    Ne znam koji broj tebi treba, uglavnom nosen svega jednom jer nam je nazalost bio premali pa smo morali kupiti veci broj.

Boja pjeska, marka Tommy

http://www.mvg.hr/slike/kolekcijauvz...my/Tommy07.jpg
    Dali to znači da ga pr...?
    Moram vidjet koji nama sad broj treba i gdje ih ima za kupit

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Angelina1505 hvala

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo nešto friško:
    http://www.ewg.org/sunscreen/

Imaju bazu neovisno ocijenjenih sredstava za sunčanje po kriterijima korisnosti i štetnosti.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    I ja potpisujem vertex. Ne govori ona o nekoristenju zastite, nego o mogucem pretjerivanju. (Kod svih drugih proizvodjaca lako kazemo da pretjeruju radi zarade, zasto to i ovdje dijelom ne moze biti slucaj?) Dijete stitim, mazem visokim faktorom kad dodjemo na plazu i to je to, jer se ne zadrzavamo duze od dva-tri sata. I ne idemo po najvecem suncu i imamo suncobran, ali nije stalno u hladu. Sesiric vecinu vremena, ali ne stalno. Snijeznobijel je. Mislim da je umjerenost kljuc.
    zaštitni faktor blokira stvaranje vitamina D, zar ne?
    pretjerivanjem zarađuju: proizvođaći zaštitnih krema i proizvođaći sintetskog vitamina D

mi idemo na kupanje poslije 17,30, više oko 18h, ne koristim nikakvu zaštitu ni za sebe niti za malu
    ako kojim slučajem idemo ranije onda uzimam kremu za malu (ja imam dobru put)
    iznad RH nema ozonske pa nema ni potrebe za Sunblockovima

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    Slažem se da je umjerenost ključ svega, makar sam ja sklonija tome da je bolje spriječiti nego liječiti i više se ipak sklanjamo pd sunca. Da ne kažem da je i preporuka pedijatara da dijete do tri godine ne treba izlagati suncu.
    Ne volim pretjerivanju ni u čemu i dok vidim jednogodišnje dijete skroz potamnjelo od sunca ili u opekotinama :?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mi nastojimo ići na kupanje iza 16-17 sati i djecu na plaži mažemo kremom za sunčanje ( visokog faktora 40 )- vodimo računa da ne pregorimo no ne pretjerivamo i ne pridržavamo se baš decidirano svih uputa koje čujemo no ne želimo se ni igrati i neodgovornim ponašanjem doprinjet nedaj bože da djeca kasnije imaju problema s kožom pogotovo što liječnici govore o evidentnom porastu karcinoma kože :shock:

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj lucija1976 prvotno napisa
    Mi nastojimo ići na kupanje iza 16-17 sati i djecu na plaži mažemo kremom za sunčanje ( visokog faktora 40 )- vodimo računa da ne pregorimo no ne pretjerivamo i ne pridržavamo se baš decidirano svih uputa koje čujemo no ne želimo se ni igrati i neodgovornim ponašanjem doprinjet nedaj bože da djeca kasnije imaju problema s kožom pogotovo što liječnici govore o evidentnom porastu karcinoma kože :shock:
    i mi isto tako. Nema potrebe da mi dijete bude preplanulo. Inako smo dosta svijetli i lako izgorimo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •