Imate li dojam da su mjere koje se preporučuju radi zaštite od sunca malo pretjerane?
Ja (očito) imam. Mi se kupamo na ovaj način: dok smo u Splitu, idemo na plaže tu ili u okolici koje imaju debelu hladovinu. Smjestimo se u taj hlad i tu boravimo. Kupanja traju koliko traju (A. je sve duže i duže u moru), na suncu smo dok se osušimo, i još tu i tamo, koliko nam život traži, ali svakako smo veliku većinu vremena u hladu. Budemo tako na plaži ponekad i do 15 sati.
Kad odemo na vikendicu, na moru smo cijeli dan jer je kuća 10 m od žala. Držimo se hlada, ali smo ipak praktički cijeli dan vani (što oko kuće, što na žalu).
Uz ovakav režim, djecu mažem proizvodima s visokim zaštitnim faktorom dva puta na dan (dakle, nikako često i nakon svakog kupanja, kao što se preporučuje). Kape su im tlaka i rijetko ih nose.
Poanta je: nikad nisu pocrvenili. A. uhvati boje, jer se više muva i više je na suncu, D. je prošlo ljeto odradio bijel kao Snjeguljica. Znam da je crvenilo samo jedna i manja štetna posljedica izlaganja sunčevim zrakama, ali mislim da je ipak mjera količine zračenja koju je koža primila. Isto tako, nikad ih nije boljela glava od sunca, nisu iscrpljeni nakon kupanja, ukratko čini mi se da su sasvim dobro zaštićeni.
A usto, mislim da su potpuno zanemareni pozitivni učinci sunca i na tijelo i na psihu (ovo zadnje je više neki moj opći osjećaj da sunce koristi, ne raspolažem nikakvim čvrstim argumentima).