Moj F je u petak zakurio 38,5 0C, curio mu nosić i kašljao, nismo išli u jaslice, otišli smo do pedijatrice – sve čisto – viroza.
U subotu ujutro nije htio jesti doručak koji inače obožava, a nakon par žličica je isto povratio. Cijelo dopodne je spavao i htio se nositi… Ništa nije htio jesti, jedva malo piti (davali smo mu na silu), sreća da je cicao…
Popodne je počeo proljev – tamno zeleni, sluzavi, obilni, smrdljivi… Zvala sam Klaićevu i uputili su nas u zaraznu u Rockfellerovoj. Nismo dugo čekali – liječnik ga je pogledao, zaključio da je lagano dehidriran, malaksali, ali da nije tako loše i poslao nas doma… :/ Jedino smo ostavili uzorak stolice.
Navečer kad smo stigli doma je pojeo malo prežgane juhe, i zaspao oko 23 Probudio se oko 01.30 u ispovraćanom krevetiću. Slijedio je proljev, i nakon toga spavanje do 6, a nakon toga repriza subote… Znači – ništa jesti, malo vode, neće čaja, samo povremeno cica…
Poslijepodne smo otišli u Klaićevu (preko veze nas primili na obradu jer inače ne primaju infektivne), gdje nas je pogledao jako ljubazan liječnik – izvadili ABS, ellite, GUK, KKS – poremećeni plinovi, BE snižen. – blaga dehidracija – napisao preporuku – infuzija u zaraznoj...
Ponovno smo otišli u zaraznu, stigli u 20 i čekali da nas liječnik pregleda do 23.20. Najgore je što od 21 – 23.20 u hitnoj prijemnoj ambulanti nije bilo liječnika, a od 21-21.40 nije bilo ni sestre.Kad se sestra pojavila, objasnila je da je doc na odjelu i da će stići svaki čas… naravno, F cijelo to vrijeme nije ništa htio jesti, malo je cicao i popio je (u ta 3,5 sata) 3 dl vode, malo povraćao, imao 2 proljeva nitko nije trzao… čekaonica puna djece, a zdrav. osoblje nestalo…
![]()
Kad se uvaženi liječnik udostojio pojavit, prvi komentar je bio – a vi danas obilazite bolnice… šta mislite da su nalazi iz Klaićeve bolji od naših…![]()
Probala sam objasniti da smo jučer bili kod njih i da smo vraćeni uz otpust s dehidracijom i malaksalošću i da dežurac nije smatrao za potrebno izvaditi ABS i ellite, no bez koristi. Predložio je klasičnu bolnicu radi promatranja jer je potvrđen ROTA virus. Pitala sam zašto ne dnevna? Odgovor je bio da se sve možemo dogovoriti, ali da je bolje nekoliko dana. Na moje inzistiranje Zašto? rekao je da on tako predlaže… Uz komentar da zašto ja mislim da će F sutra biti bolje, kad može biti još gore…![]()
No na kraju smo odlučili dnevnu do jutra, pa ćemo onda vidjeti…
Smjestili su nas na odjel u boks, izmjerila sam F temp, i onda su ga sestre uzele da mu stave braunilu i izvade ellite. Nisu mi dozvolile da budem uz njega jer da će biti nemirniji i da u taj prostor ne smijem. Plakao je, ali ne jako, i brzo su ga vratile…
Malo sam ga nosala, poslala mm po još pelena i koju tetru, robicu i vode… F je pocicao i zaspao… Između 2.30 i 03 je doc otpustio 2 bebe iz dnevne u susjednim boksovima, sestre su onda pogasile svjetla, stavile F drugu bocu infuzije i nestale. Budio se još par puta do 04 kad ga je uhvati proljev, išla sam ga previti i tražila sestru podloške za krevet jer je promočilo… Sestre nigdje… Spavaju svaka u svojoj sobi… Bebice na odjelu povremeno plaču… Od 3-5 nitko nije prošao po odjelu da vidi jel' sve u redu…Kad sam F previla, imala sam šta vidjeti – vrećica za urin, a nisu mi rekli da su stavili od 00.15 na njemu… Piškio naravno nije… Poludila sam!!!![]()
![]()
Kad sam to prokomentirala, jedini komentar je bio – dobro, u 6 ujutro ću zakeljiti drugu…
F je bio sve mirniji, tri puta je cicao i pio je puno vodice i solidno spavao – koliko se to već može uz prolaženje auta, plakanja bebica, u nepoznatom krevetiću i pazeći na infuziju...
Oko 5 je bebica od cca 6mj u susjednom boksu počela plakati… Imala je infuziju i vezane rukice… Sve to razumijem, ali ne mogu prihvatiti daje sestri trebalo 16 min ebinog plača sa zahliktavanjem da dođe vidjeti bebu… I to nakon što sam joj 2x došla reći… kad je došla do bebice – pomazila ju je po glavici i prokomentirala – ajde ne deri se, budi dobar…![]()
Srećom smjena se promijenila i došla je simpa sestra i jedan topli dragi doktor... Prvo kad došao na odjel, ušao je svakoj bebici u boks i pogledao ih. Onda je otišao na sastanak i nakon toga vizita...![]()
Pogledao je F, zaključio da se fino rehidrirao, i da je najgore (danas je 4.ti dan) vjerojatno iza nas... Proljev moguć još 2-3 dana, ali da će se polao vraćati apetit i da e F živnuti. Istina, čim sam rekla da idemo kući, počeo je skidati košuljicu i pokazivati vaticu gdje je bila braunila i prema vratima mašući svima pa-pa...
Stigli smo doma, malo je pojeo banane, puno cicao, spavao jednom, pa je i malo ručao – mesićo, riža, mrkvica... Sad opet spava nakon cicanja... :D
Jesam odužila, ali morala sam ovo podijeliti...
Nakon svega ovog samo mogu reći – ne dajte ostaviti dijete tamo samo...Nikad, nikad, nikad...