Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Početak dojenja

anja na putu

Početno Početak dojenja

Ok, znam za ono da bi trebalo bebi ponuditi ciku od prvog trenutka. Ali, koliko sati/dana od poroda je proslo dok niste onako popravo vidjele mlijeko, osjetile da nadolazi? Sorry ako je glupo pitanje... Razmisljam sto li beba jede do tog trenutka?

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

negdje sam pročitala da beba prvi dan, ako ne i dva (nisam sigurna), uopće nije gladna.
    Na tečaju u Petrovoj su nam rekli da beba ima refleks sisanja bez obzira na to jel gladna ili nije.
    To je gl.sestra Marija (mislim da se tako zove) rekla kad su je pitali je li istina da se bebe nadohranjuje umjetnim mlijekom, pa da zato kad dođu mamama neće sisat.E, na to, je sestra rekla da to ne stoji jer beba će sisati bez obzira je li gladna.

Meni je mlijeko počelo dolaziti drugu noć, da sam osjetila tako-tako, a treću ga je već bilo toliko da sam morala po noći izdajati (jer bebe po noći ne dovode na dojenje).

Što jede do tad?hm :? .....nemam pojma, valjda je bebi dovoljno ono malo kolostruma što si posiše :?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Do trenutka kada mlijeko dođe (meni isto drugi dan nakon poroda praktički u jednoj sekundi sam osjetila naaaaavaaaaaaaluuuu) bebiron papa kolostrum (nekim mamama curi i prije poroda i to dosta)...

Ja sam stalno govorila, od prvog trenutka kad se beba prikopčala na ciku do tog drugog dana kad je krenulo mlijeko, da nemam pojma što to Lovro tako vrijedno siše. Ali on je papao i papao i papao...i onda je došla sestra i pogledala mi prsa lagano stisla bradavicu :shock: i izašlo je nekaj prozirno...e to je bilo to prvo važno mlijeko koje je moj miš tako revno klopao....

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dok ne "nadodje" "pravo" mlijeko, beba papa najbolji prirodni koncentrat - kolostrum. Ima ga manje, ali taman tolko kolko beba u tim prvim danima moze pojesti i koliko im treba. Dakle, gust je, vise medni nego mlijecni i proziran.
    Mlijeko se zapravo mijenja iz kolostruma u zrelo mlijeko tokom prvih par tjedana, ali je ta promjena bas najuocljivija kad nadolazi veca kolicina mlijeka, sto bude oko treceg dana (vrlo okvirno).
    Ne bojte se dakle da ce beba tih prvih dana biti gladna, u vasim se grudima nalazi kolostrum i ako je beba uz vas i dajete joj podojiti na prvi znak gladi (vrcenje glave, otvaranje ustasca, glodanje sakica) sve ce biti ok. Pripazite i na prvi skok u razvoju - on se moze ispoljiti s dan, dva starosti bebe i beba tada zeli cicati doslovno stalno i ako tome udovoljite, ubrzo vas ceka oboje veca kolicina mlijeka. U tom periodu mozete cesce izmjenjivati strane, cim beba jednu odbija a nije jos zadovoljna, prijedjite na drugu.

Ovo je jako vazno znati prije poroda jer u bolnici je jedan od najcescih mitova taj o nepostojanju mlijeka prvih par dana. radi toga neke mame ni ne pokusavaju odmah dojiti jer "nemaju jos mlijeka", a bebice su uglavnom prvi dan uspavane, pa gotovo ni ne traze, i onda se probude na djecjem odjelu pa ih jos tamo nahrane, pa se vrlo brzo zavrti taj krug u kojem se izgube ponuda i potraznja.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Maja je super rekla - kolostrum je jedna super stvar... no nazalost mnoge zene neznaju da ga uopce imaju, a on je tako bitan za bebu

Kolostrum, zuto ili zlatno (prvo) mlijeko sto ga beba dobije tjekom prvih dana zivota ima jako visoku koncentraciju hranjivih tvari i antitijela specificnih bas za tu bebu, ali ga ima u vrlo vrlo malim kolicinama. Dijete dobije veci dio zasitite od bolesti jos dok je u majcinom stomaku, ali ogroman dio zastite dolazi i iz majcinog kolostruma. Zato ga mnogi i zovu "prvim cjepivom". 8)

Cinjenica da nema puno kolostruma tjera bebu da cesto sisa, i na taj nacin se osigurava dovoljna kolicina kolostruma potrebna bebi. Takodjer, cesto sisanje potice proizvodnju "zrelog" mlijeka.

Treca vrlo bitna stvar je da kolostrum ima laksativna svojstva, te stimulira rad crijeva bebe i na taj nacin beba izbacuje visak bilirubina prije nego se uspio reapsorbirati natrag u bebino tijelo. Kolostrum uvelike pomaze u sprecavanju ili brzem prolasku zutice.

Tako da dok ne dodje zrelo mlijeko, nema straha da ce beba biti gladna, samo joj daj da sisa kad god pozeli i sve ce ici svojim tokom :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •