molim vas pomoć...
Nevica mi ima dva tjedna i rođena je sa 4350g (prvorotka sam i bio je prilično težak porod). U rodilištu smo imale rooming in - varaždinsko rodilište, apsolutno za svaku pohvalu - i tamo sam počela s dojenjem. U početku je bio samo kolostrum i mlijeko je stvarno sporo dolazilo. Mala je stalno bila nemirna, stalno plakala ali su mi rekli da je zdrava osim što je imala blago povišen bilirubin. drugi dan u rodilištu dali su joj dohranu jer je pedijatrica vidjela da mi je doslovno 15 sati dnevno na prsima a ne spava uopće. Došla sam kući i tada su počele muke- i dalje stalno na prsima, čim je odmaknem, počne plakati, bradavice tolko bolne da sam se grčila kod dojenja i tako unedogled, dok patronažna nije shvatila da mala ima grčeve. Izbacila sam iz jelovnika sve cijeđene sokove od voća i povrća, općenito sirovo voće i povrće (sve sam to konzumirala u trudnoći) i ostala na kuhanoj hrani. Izbacila i spirulinu i kukicha čaj, ostala pri zelenoj magmi. Promjene nikakve nije bili, stalno je bila na cici, stalno plakala, i dalje imala vjetrove...patronažna rekla da nije soor, i ustanovile smo da je dijete u tjedan dana izgubilo na težini s kojom je došlo iz rodilišta. Probala joj je dati dohranu i dijete se najelo i spokojno zaspalo, tako da smo ustanovile da je dijete bilo gladno sve ove dane jer sam izdajanjem iz obje cice uspjela izvući 40ml a ona dohrane jede min 105ml.
Na moj upit zašto nemam dovoljno mlijeka ako vrijedi sistem ponude i potražnje, rekla je da dijete zbog blage žutice slabije vuče tako da nikako da se najede a samim time ja nkako da proizvedem veću količinu mlijeka. Počela sam bila sa kombinacijom prsa-izdojeno mlijeko-nadohrana s tim da su me bradavic i dalje jako boljele a izdajalica koju sam na svakoj cici imala po 40min mi je napravila i žuljeve po areoli i prilično me boljelo izdajanje.
Mala je dva dana spavala kao urica i budila se svaka 4 sata međutim otad pa evo još uvijek se mučimo - po danu ne spava uopće, ako nije na cici, plače od grčeva ili gladi, po noći odspava 4 sata u komadu, stalno je nemirna. Imam mlijeka, a ne vuče, samo cucla ili drži bradavicu za utjehu u ustima, ne mogu je nikako natjerati da vuče. jedan i pol dan joj nisam htjela dati umjetno u nadi da će vući na prsima, ali osim što je bila još nemirnija i gladnija, ništa se nije promijenilo...ne znam više što da radim, iscrpljena sam do kraja i nasmijava me kad čujem savjet tipa treba ustrajati jer mi nije jasno što se može promijeniti, a da ne spominjem da spavam koliko i ona, to je cca 5 sati na dan. Ne znam više što raditi a motivacije za dojenje imam i više nego dovoljno...
molim vas savjet