Za promjenu prezimena (riječ je o vraćanju na staro prezime poslije razvoda braka) - gdje trebam ići - na općinu rođenja ili općinu gdje stanujem?
(I, što mi sve treba od papira?)
Za promjenu prezimena (riječ je o vraćanju na staro prezime poslije razvoda braka) - gdje trebam ići - na općinu rođenja ili općinu gdje stanujem?
(I, što mi sve treba od papira?)
trebaš ići u matični ured koji se nalazi u općini gdje ti je prebivalište (tamo sam ja išla), a jedino što ti treba je pravomoćno rješenje o razvodu braka, to je sve što sam ja trebala 2004.
...i mislim da trebaš promijeniti podatke u rodnim listovima klinaca... :/
a moze li se promijeniti prezime ako nema razvoda? mislim, maknuti dodano prezime?
može..ali to ti je puno kompliciraniji postupak. Moraš se raspitati.
da, to mi je netko rekao, ali to je korak poslije, nije li?mamma san prvotno napisa
to ionako idem na općinu gdje su oni rođeni?
pomoć! i oko ovoga
može, i nije komplicirano nego vrlo jednostavno. odeš u općinu u kojoj živiš, poneseš vjenačni list, ispuniš zahtjev u kojem ukratko objasniš zašto mičeš prezime (npr. u poslu koristiš samo svoje) i platiš nekih 70kn biljega (koliko se sjećam). rješenje ti mogu poslati i poštom, nakon cca dva mjeseca.ivana7997 prvotno napisa
da, otprilike kao što si rekla. No, savjetujem ti da pronađeš tel. broj matičnog ureda u općini gdje su ti klinci prijavljeni i pitaj za postupak.Maja prvotno napisa
ne mogu vjerovati da je to sad tako jednostavno..svojevremeno (prije nemam pojma kojeg vremena) sam čula da je to malo kompliciraniji postupak koji se treba voditi sudski. Pa onda, ukoliko sud uvaži razloge, mijenja se prezime (isto kao i ime). :/ms. ivy prvotno napisa
puuuno jednostavnije od mijenjanja svih dokumenata, kartica...
san, da me malo boljepoznaš, nikad mi ne bi savjetovala da telefonom tražim informacijemamma san prvotno napisa
aha. sad pocinjem u poslu koristiti samo svoje, pa cu vidjeti jel mi to dosta 8)
a mozda internetom?
https://e-uprava.apis-it.hr/igrast/afHtml/info5.html#c
i trebas odmah nositi i rodne listove djece (to sam ti vec rekla )
ma jesi, odmah, da, ali ne na isto mjesto nego tamo gdje su oni rođeni, ili? (znam, znam, tebi je sve to na istom mjestu )egemama prvotno napisa
Ako u nekom roku, ne sjećam se kojem, ali cca 6 mjeseci, nakon što je razvod postao pravomoćan želiš vratiti svoje prezime trebaš ići na matični, dati izjavu i to je to.
Ako ne reagiraš na vrijeme (kao ja) onda je postupak kao da mijenjaš osobno ime. Naravno da ti uvaže promjenu prezimena, ali procedura traje puno dulje jer, između ostalog, mora neko vrijeme na oglasnoj ploči visiti tvoja želja o promjeni imena na koju se netko može i žaliti.
Kada sam ja vraćala svoje prezime za sina nisam ništa napravila. Prvi idući put kada sam dizala njegov izvod u njemu je pisalo moje novo staro prezime i napomena da su roditelji rastavljeni.
blis sad sam u komi
Nisam znala da je rok cca 6mj
Od moje rastave je prošlo 9 mj i sutra krećem u borbu s papirima.
Još k tome radim i novu osobnu(zbog gubitka),što znači da ću opet imati vjenčano prezime u O.I.
Baš sam jadna
Rok je 6 mj. od dana prestanka braka, i tada je dosta samo izjava.
Nakon toga je postupak vraćanja starog prezimena malo dugotrajniji (cca 2-3 mj).
dizem ovu prastaru temu, al izbacio mi ju google
jel mozda netko u zadnje vrijeme mijenjao prezime nakon razvoda pa da mi veli kaj i gdje trebam?
Ako je unutar 6. mj od rješenja ideš s riješenjem u općinu i tražiš novu (staru) domovnicu i nemaš velikih problema.
Ako je prošlo više od 6.mj onda podnosiš zahtjev koji stoji na oglasnoj ploči općine 14 dana. Ono naj gluplje je kaj se netko s ceste može žaliti i eto ti problema.
Ako nema žalbe, nakon 14 dana možeš dalje.
Osim toga više se ne sjećam.sorry
ma unutar 6 mjeseci je, jucer je doslo rjesenje
na koju opcinu idem, jel znas? tam di vadim inace izvode iz maticne ili?
sad su ti općine povezane tak da je svejedno ali možeš u tu svoju
ostajes samo na onom urnebesno smijesnom prezimenu?
nadji hitno jos jedno koje ce ga ublazit
bas mi to jos treba u zivotu
iduci puta mijenjam prezime jedino ako ce promjena bit u Ecclestone pa mi Bernie u brakorazvodnoj (ili oporucno, sto prije dodje) ostavi dovoljno para da bez brige izvadim novi komplet dokumenata
imam i ja pitanje... ostala sam udovica sa malim djetetom, i zelim promjeniti prezime u djevojačko sebi i djetetu, jel zna ko koja je procedura i što trebam prvo napraviti?
ee samo da pitam...jel moguce promijeniti prezime...uzeo bi prezime od staritelja a ne od oca.. je to moguce???
za sve zainteresirane oko promjene imena i/ili prezimena... našla sam na ovaj file! http://www.pravnadatoteka.hr/pdf/Pos...bnog_imena.pdf
i sa stranica samohrani.hr preuzela sam ovaj dio teksta:
Postupak određivanja osobnog imena uređen je Zakonom o osobnom imenu (Narodne novine 69/92).
Svaka osoba ima pravo promijeniti osobno ime i prezime.
Dokumenti koje je potrebno priložiti :
- zahtjev (zahtjev mora sadržavati razloge zbog kojih se promjena traži i 70,00 kn upravne pristojbe)
- izvadak iz matice rođenih
- domovnica
- vjenčani list (ako je stranka u braku)
- dokaz o prestanku braka
- rodni listovi i domovnica za malodobnu djecu
Zahtjev se podnosi Gradskom uredu za opću upravu prema prebivalištu podnositelja, a koji sukladno odredbama zahtjev za promjenu osobnog imena objavljuje na oglasnoj ploči kao i novo osobno ime koje podnositelj predlaže. Svaki građanin ima pravo, u roku od 30 dana od dana objave, iskazati svoje protivljenje i navesti razloge zbog kojih smatra da promjenu osobnog imena ne treba odobriti.
Rješenje o promjeni osobnog imena donosi se u roku od dva mjeseca od trenutka uredno predanog zahtjeva.
Rješenje o promjeni osobnog imena dostavlja se odmah po njegovoj pravomoćnosti nadležnom matičnom uredu. Nakon izvršenog upisa promjene osobnog imena u matičnim knjigama, matičar je dužan odmah dostaviti obavijest o promjeni osobnog imena organima koji vode evidencije o građanima.
Za maloljetno dijete zahtjev za promjenu osobnog imena podnose roditelji (otac i majka zajedno).
Za dijete rođeno izvan braka kojemu je utvrđeno očinstvo, zahtjev za promjenu osobnog imena podnosi roditelj kod kojeg dijete živi, uz suglasnost drugog roditelja( osobno ili izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika).
Ukoliko drugi roditelj ne da suglasnost za promjenu imena maloljetnog dijeteta, odluku donosi nadležni centar za socijalnu skrb. Odluka nadležnog centra priložit će se zahtjevu za promjenu osobnog imena. Takva suglasnost nije potrebna kada je roditelju oduzeto roditeljsko pravo.
Za dijete starije od 10 godina suglasnost za promjenu osobnog imena mora dati i samo dijete.
Promjena prezimena nakon prestanka braka
Ako se jedan od supružnika nakon rastave braka odluči vratiti na prezime koje je imao prije sklapanja braka, može u roku od 6 mjeseci od prestanka braka o tome dati izjavu matičaru u mjestu svog prebivališta. Podnositelj zahtjeva dužan je priložiti i dokaz o prestanku braka.
Preuzeto iz N.N.69/92
zna li netko dali je moguce da nakon rastave braka,supruznik odluci ostaviti prezime iz tog braka i kasnije sa tim prezimenom stupiti u novi brak a da se nemora vratiti na djevojacko prezime..Nadam se da razumijete pitanje :D
JA IMAM 2 IMENA I 2 PREZIMENA. Anatacha Filimone Kević Zandamela i zanima me dali ja mogu izbrisati Kević i umjesto njega stavit muževo. Ili moram izbrisat oba prezimena i Kević i Zandamela i uzet muževo. Mislim ja želim 1 opciju. Pls neko odgovor ❤❤❤