Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Trikovi za kolače?

  1. #1
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno Trikovi za kolače?

    Uvijek me muče ista pitanja, pa molim help u detalje iz vašeg iskustva dobrih živaca:

    1) Kuhanje kreme na pari
    Koliko dugo (znam dok se ne zgusne) ali kod mene to neće pa neće....Jel tu bitan neki redosljed

    2) Biskvit
    a) Da li jaja moraju biti drito iz frižidera ili trebaju odstajati neko vrijeme van frižidera?
    b) koliko biskvit za tortu mora ostati dugo u pećnici nakon što se pećnica izgasi, da biskvit ne padne?
    c) kad smijem probati čačkalicom jel gotov

    3) Tučeno vrhnje
    Koje vrhnje i koliko dugo da bude stvarno čvrsto

    4) Kvasac za kiflice
    To s kvacem mi je misterija. Molim postupak i uvjete sa svježim, a kako sa suhim.

    5) Maslac pjenasto istući
    Ma moš mislit što će bit pjenast. Koliko dugo?

    6) kalup za tortu namazatii pobrašniti
    Jel i bočne stranice il samo dno. ?

    :/

  2. #2

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    ) kalup za tortu namazatii pobrašniti
    Jel i bočne stranice il samo dno. ?
    ja namažem i pobrašnim sve
    2) Biskvit
    stavljam jaja drito iz frižidera
    cca5-min
    kad nisi ziher da je gotovo a po boji ti tak izgleda
    3) Tučeno vrhnje
    dukat i samo dukat
    tučem ga bez dodatka bilo čega a kad se stisne stavim nekad kremfix ili maaaaalo cukra

  3. #3
    pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    1,512

    Početno

    2) Biskvit

    a) jaja moraju biti sobne temperature, jer ako se odvajaju žumanjci od bjelanjaca, bjelanjci će se teže umutiti (pročitala u jednoj kuharici, a i savjet od mame)

    b)Pećnica se ne bi smjela otvarati prije nego što prođe polovina vremena od ukupnog pečenja.

    c) pa peci na onoj temperaturi i vremenski koliko ti piše u receptu (zavisi od svake pećnice) ,ali cca 5 min.prije kraja

    3) Tučeno vrhnje

    Meni je finije vrhnje za šlag(od Dukata ili Vindije ) i oni iz vrećice od stranih (Hole, Ola-ali se ti bolje umute). Zato ja već na početku miksanja stavim kremfix pa ništa ne prepustim slučaju.

    5) Maslac

    Dok mi se ne sjedini s ostalom masom

    6)Kalup

    Sve i stranice i dno.

  4. #4
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,706

    Početno

    1) ja nikad ne kuham na pari već na direktnoj vatri u loncu sa debelim dnom. Kuham na nižoj temperaturi (stupanj 4 ili 5 od 9)

    3) za vrhnje je važno da je jako hladno. Mora biti u frižideru barem dva sata, najbolje ga je kupiti dan ranije. Ja koristim isključivo Vindiju i Dukat, nikad ona biljna slatka vrhnja (Hola ili kako se već zove)

    5) maslac mora biti sobne temperature i tuće se sa šećerom - nije to doslovno pjenasto

    6) ja koristim isključivo papir za pečenje koji stavljam na dno 8eventualno pokrije malo ruba)

  5. #5
    Hello_Kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Zagreb, Jarun
    Postovi
    155

    Početno

    ) Kuhanje kreme na pari

    meni je neko mjerilo kada se povuce kuhacom a vidi se trag ili dno, ovisi o tipu kreme

    2) Biskvit
    a) Da li jaja moraju biti drito iz frižidera ili trebaju odstajati neko vrijeme van frižidera?

    meni je nevazno

    b) koliko biskvit za tortu mora ostati dugo u pećnici nakon što se pećnica izgasi, da biskvit ne padne?

    najbolje dok se pecnica ne pocne hladiti

    c) kad smijem probati čačkalicom jel gotov
    vec su cure napisale, kada je pri kraju a nisi ziher


    3) Tučeno vrhnje
    Koje vrhnje i koliko dugo da bude stvarno čvrsto

    najzadovoljnija sam s dukatom, dodam kremfiks i ne tucem predugo da se ne bi pretvorilo u maslac

    4) Kvasac za kiflice
    To s kvacem mi je misterija. Molim postupak i uvjete sa svježim, a kako sa suhim.

    nemam pojima o tome

    5) Maslac pjenasto istući
    Ma moš mislit što će bit pjenast. Koliko dugo?

    bolji bi bio izraz -izraditi dok ne bude kremast

    6) kalup za tortu namazatii pobrašniti
    Jel i bočne stranice il samo dno. ?

    stavljam papir i preporodila sam se, nije masno i lakse se pere tepsija

  6. #6
    Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Zd
    Postovi
    653

    Početno

    4.) Kvasac suhi ja samo pomijesam s brasnom, a svjezi stavis u malo tople vode da odstoji tj. da se otopi.

    5.) Maslac - meni "pjensto" znaci kad vidim tragove od miksera dok mutim. onak lijepo sjedinjena masa.

    6.) Bitnije je dno, ali u biti ja zmastim i pobrsnim sve. Barem je to lako.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Postovi
    6,841

    Početno Re: Trikovi za kolače?

    1) Kuhanje kreme na pari
    kad potegneš kuhačom, ostaje čisto dno teće - onda je gotovo

    4) Kvasac za kiflice
    koristim isključivo svježi kvasac: malo brašna, šećera, kvas i mlaka voda - odstoji dok se ne digne (cca 5 minuta), sa suhim kvasom mi nikako ne uspijeva :/

    5) Maslac pjenasto istući
    10-tak minuta, u pricipu isto kao kad miksaš jaja i šećer - što dulje to bolje.

    6) kalup za tortu namazatii pobrašniti
    I dno i stranu

  8. #8
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Glede svega ostaloga se slažem sa curama koje su već napisale svoja iskustva.
    Dodala bih samo odgovor na 4. pitanje, vezano za upotrebu kvasca.

    Svježi ne koristim jer mi se ne da čekati sva ta dizanja, pa premjesivanja... Brže je sa suhim, instant-kvascem. Prepisujem što sam već napisala negdje tu na jednoj temi:
    Treba imati na umu da se instant kvasac diže SAMO jednom (zato se i zove instant) i ako to svoje dizanje odradi u toplom mlijeku (kao što se svježi najprije stavi dizati s malo šećera u toplo mlijeko), tijesto se više neće dići (!), a to ne želimo. Na svakoj vrećici instant-kvasca piše da ga se umiješa direktno u brašno, pa da se zamijesi s toplom tekućinom. Iz osobnog iskustva bih rekla - ako niste dobro uvježbane u brzoj izradi kiflica, obavezno tijesto zamijesite s hladnim mlijekom jer će vam se inače prebrzo dići i početi se spuštati, pa će opet biti nedignuto i gusto jer nećete stići smotati 64 kiflice prije nego se počne dizati.
    Napomenut ću još da će dizano tijesto biti ukusnije ako se ne diže prebrzo, tj. ne na toplom mjestu, nego na običnoj sobnoj temperaturi.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    ja se apsolutno nikad ne držim nikakvih uvriježenih pravila jer nemam vremena za to,a do sad mi je sve super ispalo.

    dakle ovako:

    ) Kuhanje kreme na pari
    Koliko dugo (znam dok se ne zgusne) ali kod mene to neće pa neće....Jel tu bitan neki redosljed

    -u rajnglu stavim vodu i u to uronim drugu rajnglu sa kremom i ostavim da se kuha.
    kad voda zakipi koji put promiješam i čekam da se zgusne.

    2) Biskvit
    a) Da li jaja moraju biti drito iz frižidera ili trebaju odstajati neko vrijeme van frižidera?

    -iz frižidera

    b) koliko biskvit za tortu mora ostati dugo u pećnici nakon što se pećnica izgasi, da biskvit ne padne?

    -vadim ga čim se ispeče

    c) kad smijem probati čačkalicom jel gotov

    -kad god hoćeš



    3) Tučeno vrhnje
    Koje vrhnje i koliko dugo da bude stvarno čvrsto

    -dukat ili vindija-mješati dok se ne počne zgušnjavati,dodati šlagfix i šećer

    4) Kvasac za kiflice
    To s kvacem mi je misterija. Molim postupak i uvjete sa svježim, a kako sa suhim.

    -svježi razmrviti u 1 dcl toplog mlijeka,dodati malo šećera i malo brašna
    -suhi ide direkt u brašno.
    jedan i drugi uvijek mijesiti sa toplom tekućinom

    5) Maslac pjenasto istući
    Ma moš mislit što će bit pjenast. Koliko dugo?

    -nikad maslac posebno ne tučem jer mi se ne da.ubacim ga drito u kremu i sve zajedno miksam.

    6) kalup za tortu namazatii pobrašniti
    Jel i bočne stranice il samo dno. ?

    -samo dno

  10. #10

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    ne slažem se sa dream u vezi suhog kvasca.


    normalno je da će spustiti kad radiš kiflice jerbo tijesto onda premijesiš i izađe van sav zrak koji ga drži,ali čim ih smotaš i ubaciš u pećnicu dići će se ponovno.

    dakle,obavezno mijesiti s toplim mlijekom.

  11. #11
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Probaj tako napraviti, pa nam javi. Ja sam probala na sve moguće načine i ovako kako sad radim mi je najbolje...

  12. #12
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    vidim da dosta vas drži biskvit u pećnici nakon što se ohladi. Ja ga uvijek vadim odmah van i odmah ga iz tepsije vadim na neku rešetkastu podlogu. tako mi ne splasne i ostane rahli. Jedino ako u receptu drugačije ne piše.

  13. #13
    bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    1,609

    Početno

    Kad kazu istuci maslac on treba biti kremast i na lopaticana miksera kao da ima male iglice. Ako me je iko razumio

  14. #14
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    aha, maslac se naježio

  15. #15

    Početno

    slazem se s tinkie winkie za biskvit...ja ga isto odmah vadim iz tepsije, i uvijek koristim masni papir za pecenje...

    ...a jaja uvijek sobne temperature, i maslac ostavim vani da ne bude tvrd prije miksanja...

  16. #16
    niccoleta avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    428

    Početno

    ja kad pravim kiflice uvijek mi se osuši onaj gornji sloj, jest da se to kad se ispeku ne vidi, ali me nervira jel ne izgleda lijepo, stavljam suhi kvasac jer je tako u receptu, jest da je pipkavo, treba svaku kiflicu premazati jajem, staviti sezam i maslac na svaku pa to dugo traje, još dok se diže tijesto prekrijem krpom...

    savjet???

  17. #17
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja radim sa svježim kvascem, tijesto brže fermentira pa se ne stigne stvoriti korica. Premazujem sa žumanjkom i mlijekom.
    Dok namotam kiflice za ostale plehove i premažem , prvu već mogu peći. Probaj sa svježim kvascem . Na 0,6 - 0,7 kg. brašna jedna ona kockica kvasca od 40 g.

  18. #18
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    Cure hvala.

    Masni papir
    jel onda ne treba mazati pleh ničim?

    Biskvit-vađenje
    Ma mene brine što se u mojoj pećnici odmah uključuju neki ventilatori i bojim se da će to rušiti biskvit

  19. #19

    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4

    Početno

    Samo da dodam za kremu: iako mi je to struka nisam znala pravilno kuhat kremu, dok mi jedna druga slasticarka nije rekla da se mora kuhat nekih 15 min., jer da se krema najprije stisne, a onda popusti i ako bi se prerano skinula nebi ostala cvrsta kasnije.
    To se odnosi na kremu za kremsnite, a drugu ni ne radim...i da...kuham normalno na ful smanjenom plinskom plamenu.

  20. #20
    clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Pula
    Postovi
    908

    Početno

    to si moram upisati. tek sam nova u pecenju kolaca, pa mi takvi savjeti bas trebaju!

  21. #21
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,706

    Početno

    Citiraj kate prvotno napisa
    Cure hvala.

    Masni papir
    jel onda ne treba mazati pleh ničim?

    Biskvit-vađenje
    Ma mene brine što se u mojoj pećnici odmah uključuju neki ventilatori i bojim se da će to rušiti biskvit
    kada koristiš masni papir ne trebaš mazati ničim.

    ja kada uključim ventilator kolač mi se još više digne

  22. #22
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno Re: Trikovi za kolače?

    Citiraj kate prvotno napisa
    Uvijek me muče ista pitanja, pa molim help u detalje iz vašeg iskustva dobrih živaca:

    1) Kuhanje kreme na pari
    Koliko dugo (znam dok se ne zgusne) ali kod mene to neće pa neće....Jel tu bitan neki redosljed
    Kuhaš sve skupa oko 30 min, poanta je da se žumanjci dignu, pa ponovno padnu i onda još jedno 10 minuta.

    Citiraj kate prvotno napisa
    2) Biskvit
    a) Da li jaja moraju biti drito iz frižidera ili trebaju odstajati neko vrijeme van frižidera?
    b) koliko biskvit za tortu mora ostati dugo u pećnici nakon što se pećnica izgasi, da biskvit ne padne?
    c) kad smijem probati čačkalicom jel gotov
    a) Bolje je da su sve namirnice jednake temperature, zato i mlijeko i jaja treba ostaviti oko pola sata na sobnoj temperaturi, ali ako ih i drito iz friza koristiš, neće puno utjecati na kvalitetu
    b) biskvit je pečen kad se odvaja od kalupa (razmak cca 1mm), tada izvadiš biskvit iz pećnice, istreseš ga na čistu krpu i odmah nosiš na hlađenje. Ako je dobro pečen, ne smije pasti.
    c) kad vidiš da se biskvit odvojio od kalupa, probodeš čačkalicom po sredini i odmah izvučeš van, ako čačkalica izađe čista, pečeno je, ako ima zaostataka smjese, još treba peći.
    Citiraj kate prvotno napisa
    3) Tučeno vrhnje
    Koje vrhnje i koliko dugo da bude stvarno čvrsto
    Ja uvijek, ali baš uvijek koristim Hole, ali nije to važno, nego je važno da se ne miksa velika količina odjednom i ne u dubokoj posudi kao za šlag. Vrhnje treba biti u posudi najviše do pola vilica od miksera (ne smiju vilice upasti u vrhnje), prvo miksaš 2-3 minute laganom brzinom, a zatim okreneš na najjaču brzinu i gotovo je kad zdjelu možeš okrenuti naopačke, a da vrhnje ne klizi.

    Citiraj kate prvotno napisa
    4) Kvasac za kiflice
    To s kvacem mi je misterija. Molim postupak i uvjete sa svježim, a kako sa suhim.
    Svježi kvasac razmrviš u malo toplog mlijeka kojemu si dodala žlicu šećera, prstohvat soli. U brašnu napraviš krater i u taj krater uliješ pripremljeni kvas, malčice zamuljaš vilicom i ostaviš da se kvasac diže (pjeni), kasnije dodaš ostale sastojke i mijesiš ručno ili mikserom.
    Suhi kvasac izmješaš s brašnom i ostalim suhim sastojcima, polako dodaješ tekućinu (već koliko piše u receptu) miješajući i kad se napravi glatka smjesa, ostaviš da udvostruči volumen, premijesiš, pa još jednom dižeš dok udvostruči volumen.

    Citiraj kate prvotno napisa
    5) Maslac pjenasto istući
    Ma moš mislit što će bit pjenast. Koliko dugo?
    Maslac mora biti sobne temperature i ispočetka je zaista teško, ali nakon otprilike 5 min postaje pjenast, gladak. Samo budi uporna. Ako treba, dodaje se šećer u prahu.

    Citiraj kate prvotno napisa
    6) kalup za tortu namazatii pobrašniti
    Jel i bočne stranice il samo dno. ?

    :/
    Već otprilike znaš koliko visoko će ti biskvit narasti, pa namastiš i pobrašniš nešto više od biskvita. Dakle i stranice svakako, ali još je bolje koristiti peki-papir, onda ništa ne moraš mastiti ni brašniti, samo obložiš kalup papirom (ponekad papir bježi, pa prstom malo amažeš margarina ili maslaca, tek toliko da se zalijepi po sredini), nakon pečenja odmah istreseš biskvit na čistu krpu (naopačke, tako da papir bude gore) i dok je još vruće, pažljivo ga odlijepiš (kao hanzaplast) s biskvita.
    Ako je kalup okrugli, odrežeš papir malo veći krug nego što je dno, tako da ti prekrije i stranice.


    Imaš još kakvo pitanje???

  23. #23
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    Rene2 vauuuuuuuuuuu

    imam imam još pitanja,al si me šokirala s izvrsnim odgovorima pa se sad ne mogu sjetit, klanjam se

    Hvala i svima ostalima, i poanta je bila da tu pišemo sve naše muke po kolačima (priprema naravno)....zato navalite s pitanjima

  24. #24
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Ma nema na čemu!
    Samo ti raspali, šta god te zanima, ne mora biti vezano uz kolače, može i za kuhinju, to su mi omiljeni poslovi

  25. #25
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    Rene2, prvi put u zivotu mi fantasticno uspio biskvit, baš ti hvala
    I hole je fakat zakon.

    E sad još malo....

    Želatina u prahu
    Kad se radi za veću količinu npr.jogurt kreme (npr, 1,5l) gdje trebaju 3 vrecice, da li moram prvo staviti svu pripremljenu želatinu u manju količinu kreme, pa kasnije dodam ostatak,ili sve odmah ulijem u 1,5l?
    Jel ta smjesa ide odmah u frižider pa se kasnije umiješa šlag ili šlag prije želatine?

    Pribor za kolače


    Što preporučaš za olakšanje života, ja imam ovo:

    - mikser
    - štapni mikser
    - "ručna mješalica"
    - lopatica za ravnanje kreme
    - rezač biskiva
    - pleh za muffine
    - neki jadni pribor za ukrašavanje torti (samo šprica)
    - podloga za hlađenje biskvita (ona kao mreža)
    - pekarski papir
    - uska visoka posuda za šlag

    Varijante vlaženja biskvita

    - premazati marmeladom
    - politi s mlijekom
    - politi ušećerenu vodu

  26. #26
    babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    1,013

    Početno

    Snijeg će biti čvršći ako dodate malecko soli.

  27. #27

    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    Miami
    Postovi
    35

    Početno

    ne znam da li se kod vas u HR moze kupiti ulje u spreju za podmazivanje plehova, modli za kolace i sl? Ako moze obavezno kupite jer je fenomenalan :D . Nema vise masnih ruku, pa brasno i opet se manje-vise zalepi. Sa sprejem se isprska po plehu kado dezodorans i nema lepljenja 100%. Sprej se zove Pam. Pocela sam ga kupovati u USA, a videh ga posle i u Beogradu.

  28. #28
    Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,194

    Početno Re: Trikovi za kolače?

    1) Kuhanje kreme na pari
    -barem 20 minuta na više (koliko ti se da)
    2) Biskvit
    a) Da li jaja moraju biti drito iz frižidera ili trebaju odstajati neko vrijeme van frižidera?
    -ja ih neki put prije izvadim, a neki put ne
    b) koliko biskvit za tortu mora ostati dugo u pećnici nakon što se pećnica izgasi, da biskvit ne padne?
    -nikad ga ne ostavljam u pećnici i uvijek mi je super
    c) kad smijem probati čačkalicom jel gotov
    -kad got hoću piknem i otvaram pećnicu isto tak i nikad mi biskvit ne padne.
    3) Tučeno vrhnje
    Koje vrhnje i koliko dugo da bude stvarno čvrsto
    -dok se ne izlijeva iz posude kad ju okreneš naopak
    -hole se super stvrdne i super je za ukrašavanje, ali je svako slatko vrhnje finije, pa ti vidi
    -ja neki put u šlag stavim želatinu onda je čvršči
    4) Kvasac za kiflice
    -svježi kak su ti cure opisale
    -suhi kvasac uvijek dižem kao i friški u malo toplog mlijeka ili vode, šečera i brašna (zato da vidim jer je dobar) i uvijek mi se digne kao i svježi
    5) Maslac pjenasto istući
    -cure ti objasnile, ja ga nikad pjenasto ne mutim sa šečerom, nego direkt u mlaku kremu i dodam još štauba ak treba, sve dobro zmiksam
    6) kalup za tortu namazatii pobrašniti
    -brašnim sve da lakše izvadim, jer ak nabrašniš samo dno priimi se za stranice

    I još nekoliko malih savjeta
    -ako ti se biskvit zarumeni prije nego se ispeče, pokri ga folijom, dok ne bude pečen u sredini (pikni čačkalicom)
    -kad pečeš digani, nemoj otvarati pećnicu skoro do kraja (da se kolač ne spusti), a onda otvori i pikni čačkalicom. isto i kod princes krafni, ne smiješ otvarati pećnicu
    -možda od pribora, ono za odvajanje bjelanjca od žutanjca, nije loše
    -ak želiš biskvit navlažiti pekmezom, premazuj ga uvijek vrućeg, bit će sočniji

    ...kažu da mi kolači dobro i fino ispadnu 8) ....a ti vidi

  29. #29

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Viškovo - Rijeka
    Postovi
    639

    Početno

    Imam i ja par pitanja

    1. Rebro čokolade je rebro čokolade od 100g, 200g ili...

    2. Zašto nekad bjelanjak treba umiješati lagano kuhačom, a nekada to nije bitno. U čemu je razlika?

    3. Kada radim onaj klasičan biskvit od jaja i brašna, uspije mi u prosjeku svaki četvrti put. Zapravo uvijek je on jestiv, ali mi padne - u pećnici bude ogroman - imam osjećaj da će sve ispasti van, a već pola minute kasnije, padne. Nije u pitanju toplina pećnice jer uvijek radim na isti način.

  30. #30
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    meni je s biskvitima počelo uspjevati tek nakon prosijavanja brašna

  31. #31
    grace avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    260

    Početno

    Zelatina se bez obzira o kojoj se kolicini radi uvijek natopi uhladnoj vodi, cca 5 min, zatim se ocijeena na blagoj vatri otopi i prvo pomijeπa sa malo hladne smjese da joj se spusti temperatra, a zatim sa ostatkom. Tada ide u frizider na stvrdnjavanje. slag se umijesa tik prije nego se zelatina pocela stiskati, tako ti ukupna krema ostane pjenastija.

  32. #32
    grace avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    260

    Početno

    Zaboravih napisati za biskvit je bolje da su svi sastojci sobne temperature, da je secer u prahu i da je sve dobro dobro stuceno ida se pazi kad se tuceni bjelanjak mijeπa sa ostatkom smjese. Biskvir kada se stavlja u pecnicu vrata se viπe ne otvaraju dok isti nije pecen, ato vidimo po boji biskvita i po rubovima koji su se odvojili od tepsije(kao da se kolac malo sasusio) a pe

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •