-
Cistitis, i kako ga spriječiti
Od svoje dr opće prakse dobila sam letak na kojem su neke upute kako se ponašati. Iako su to manje-više poznate stvari, evo ih na jednoj hrpi, vjerujem da će biti od pomoći:
SPREČAVANJE PONAVLJAJUĆIH INFEKCIJA MOKRAĆNOG SUSTAVA PRIMJENOM PRAVILA ZDRAVOG ŽIVOTA:
- piti 8 čaša vode na dan
- mokriti svaka 2-4 sata
- popiti 2 čaše vode prije i 2 nakon spolnog odnosa
- mokriti nakon spolnog odnosa
- ne nositi usku odjeću na donjem dijelu tijela
- uzimati svaki dan vitamin C
- tuširati se, a ne namakati u kadi
- nakon stolice brisati se od naprijed prema straga
(autor: prof. Višnja Škerk, Klinika za infektivne bolesti u Zagrebu)
Letak je zapravo reklama za valjda najnoviji superturbonevjerojatnodobar lijek, ali dijeli se javno, pa se nadam da objavljivanjem ovog isječka ne kršim ničija (autorska i ne znam koja sve druga) prava.
-
Tih pravila se ja strogo pridržavam barem zadnjih 5 godina, a bakterije više ni ne brojim (a cistitis mi je nezaobilazan "drug" na moru)
.
-
Martina, nemoj piškiti u moru, pardon na intimiziranju, ali od toga dođe cistitis.
Presvuci se u suhi badić i kad si negdje što nije plaža, odmah pamučne gaćone.
-
Presvlačim se, a ovo za piškenje nisam znala (a neće mi uskoro i trebati - ovo ljeto preskačemo more
).
-
Inače, jedna moja prijateljica ima česte cistitise, nakon drugog (vrlo teškog) poroda joj se spustio mjehur i radi toga joj se zadržava urin, čak joj je predložen operativni zahvat. Njoj sva ova pravila, sve moguće brusnice, uvini čajevi i slično ne pomažu, ali za one koji nisu takvi ekstremni slučajevi pretpostavljam da u nekoj mjeri pali.
Ok, ovo je kako ne dobiti cistitis, a što radite kad ga dobijete? Što vam pomaže a da nije antibiotik? Što vam smeta i pogoršava stanje (neka hrana, stres, tange...)?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma