Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Zdrave grickalice (prehrana) i vrtici

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno Zdrave grickalice (prehrana) i vrtici

Nemalo sam se iznenadila kada sam proslog vikenda skuzila kako ima i roditelja kojima ne samo da je svejedno nego je bezveze da vrtici promoviraju zdravu prehranu, zdrave grickalice, s argumentima tipa:
    gnjave djecu time...
    nek doma jedu zdravo i sl.

Mislim, ako nece vrtici i skole kao institucije promovirati ne samo zdravu prehranu, vec i sve ostalo pozitivno za razvoj nase djece u svim vidovima, moze li se onda drustvo pouzdati samo u zdrav razum roditelja pojedinacno?

Nikako takvo stajaliste ne mogu shvatiti, pa evo otvaram raspravu da vidim sto vi mislite...

Sladjo, nije da te izazivam na dvoboj, al mozes bacit pokoju rukavicu

nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ni meni to nije jasno.....dijete koje ide u vrtić cijeli tjedan veći dio obroka pojede u vrtiću i osobno meni je bitno što Tara jede. Kod nas u vrtiću je hrana dosta dobra, nema hrenovki, nema pašteta, dosta je meni raznolik za cijeli tjedan, ima voća, dosta povrća i tako.
    A roditelji hm i kod nas ih ima takvih, imam dojam da ih se ništa puno ne tiče u vrtiću, dovedu djecu, dođu po njih i to je to. Na žalost. I nije mi jasno zašto bi to bilo mučenje za djecu, ako se uvode neke nove stvari što se hrane tiče :/ .

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj nana prvotno napisa
    dovedu djecu, dođu po njih i to je to.
    Pa i ja otprilike ovako, ne vidim da mogu nešto znatno promijeniti s hodnika, a roditeljskim sastancima se odazivam.

Naš vrtić ima prilično zadovoljavajući meni, a ja ni doma ne kuham egzotičnije niti raznolikije. Zato bi mi bilo glupo od njih tražiti nešto što sama ne kuham.
    Smatram da prehrambene navike usvajamo doma, u vlastitoj kuhinji, pa dijete ne može raditi neka velika odstupanja od njih. Tu i tamo mala drami oko bijelog kruha (u vrtiću služe i njega ponekad) ali uglavnom jede zdravo i raznoliko.
    Moja djeca ni doma ne jedu salame tako mi odgovara što ne jedu ni tamo, a ne smeta mi što tamo imaju griz, jer doma zna pojesti i gore stvari, poput čokolina i čokoladnih pahuljica.

Sve u svemu, ja sam zadovoljna. Da bih imala nešto protiv još zdravijih namirnica u vrtićima i školama - ne bih. Ali opet sve počinje od doma. Za badava ti žitarice s jogurtom za školsku užinu, ako će 99% djece umjesto toga radije pojesti pizzu, burek, hrenovku u lisnatom itd ili ostati gladno.

Dakle, roditelji su ti koje treba educirati, a vrtići i škole su oni, koji će roditelja podržati. Drugačije ne ide.

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Dakle, roditelji su ti koje treba educirati, a vrtići i škole su oni, koji će roditelja podržati. Drugačije ne ide.
    To je najbitnije.
    I ja sam za zdravu prehranu,al mislim i da "nezdrave grickalice"bi trebale biti dopuštene za rođendane(umjereno naravno),a "zdrave"bi trebale biti za svaki dan,a ne obrnuto.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nacelno se slazem s ovim, al generalno gledajuci, vrtici i skole vrse dosta velik utjecaj na djecu, htjeli mi to ili ne.

I ovo zdrave za svaki dan, nezdrave za neki dan mi bas ne sjeda.
    Sto da u grupi ima djece koja su recimo alergicna na kikiriki, a tog se dana jedu nezdrave grickalice, tipa smokici. Sto onda?
    Jel onda vecina "tlaci" manjinu?

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mi na oglasnoj ploči u vrtiću imamo izvješen tjedni jelovnik (svaki tjedan novi, naravno) i nikad na tu hranu navedenu na jelovniku nisam imala primjedbe - jer tako slično kuham i doma.
    to je uravnotežena prehrana - žitarice, voće, povrće, mliječni proizvodi uglavnom u obliku jogurta, meso.

za ručak je uvijek povrće i meso (rijetko svinjetina, ali je m.s. na nedavnom sastanku rekla da svinjetine više neće uopće biti.

meni je to normalna prehrana - ona koju ja doma prakticiram i koju je prakticirala i moja mama. smatram ju zdravom, ali ne u smislu da naglašavam da se mi zdravo hranimo.

znači, ne naglašavamo. i onda kad mi netko u razgovoru naglasi da se zdravo hrani, ne mogu si pomoći - ja odmah pomislim na makrobiotiku, pšenične klice i sl.

doma nemamo nikakve grickalice (znači, ni smokić, ni ribice, ni štapiće). Diana doma za njima ne pokazuje nikakav interes.
    no kad dođemo recimo u goste, ona navali kao da nikad u životu nije vidjela kako grickalice izgledaju. pa ju onda pitaju "Jelda da ti to nemaš doma?" a ona sva jadna i žalosna što to nema doma. doma s vremena na vrijeme ima sjemenke suncokreta i suho voće - misliš da na to navali? nikad.

u vrtić su se takve nezdrave vrste grickalica nosile obično za rođendane. ove godine su tete naglasile da postoji novo pravilo - zdrave grickalice. i ja odnijela. nitko ih nije okusio, uključujući Dianu, koja kao te navike nosi od doma.

znači, problem uopće nije u našem vrtiću. problem je u mojem djetetu koje ne voli zdrave grickalice (osim sunc.sjem.). one koje voli ne dobiva na redovitoj bazi - samo kod nekog drugog i donedavno u vrtiću.

to joj nikad ne bih zabranila, ali ne smatram da se zbog toga moje dijete ne hrani zdravo. to uključuje i kupovne sladolede i bombone - oni su mi čak i gori od grickalica. trudim se smanjiti ih na neku razinu prihvatljivu i meni i njoj.

ne brini: ne dajem joj "zdrave" čokoladice Kinder na dnevnoj bazi - nećemo baš taaaako pretjerivati sa zdravom ishranom.

znači: od doma je ponijela zdrave navike, vrtić razvija zdrave navike - stvar je u njoj, u onom što se njoj sviđa a što ne. ja se smatram odgovornom za njezino zdravlje pa zato ja odlučujem o tome što će jesti premda mi ponekad dođe da joj ja kupim smokiće i čipsiće samo da ju prođe želja.

b

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    Nacelno se slazem s ovim, al generalno gledajuci, vrtici i skole vrse dosta velik utjecaj na djecu, htjeli mi to ili ne.

I ovo zdrave za svaki dan, nezdrave za neki dan mi bas ne sjeda.
    Sto da u grupi ima djece koja su recimo alergicna na kikiriki, a tog se dana jedu nezdrave grickalice, tipa smokici. Sto onda?
    Jel onda vecina "tlaci" manjinu?
    u našem vrtiću je pravilo da, ako u grupi postoji dijete ili djeca alergična na kikiriki, niti jedno dijete ne jede kikiriki, tj. smokiće - odnosno pravilo vrijedi za sve takve namirnice.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

a to bih ti rekla i neki dan, ali nisi mi dala do riječi

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nisam sigurna, Mony, što te u vrtiću smeta, službeni meni od doručka preko užine do ručka ili grickalice koje donose roditelji za rođendane?
    Ni meni te grickalice nisu drage, posebno jer od malo više čokolade i slatkiša na koje ona baš nije navikla - dobije zatvor, ali protiv vrtićkog menija nemam prigovor.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nisam sigurna, Mony, što te u vrtiću smeta

Ma nista. Bas dapace, vrlo smo zadovoljni menijem.
    Na otvaranje ovog topica me nije potakao meni naseg vrtica, vec jedan razgovor, ko sto rekoh gore, kada sam na svoje iznenadjenje saznala da nekim roditeljima cak ide na zivce to uvodjenje zdrave prehrane u vrtice.
    Pa htjedoh vidjet misljenja ovdje.

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    a to bih ti rekla i neki dan, ali nisi mi dala do riječi

Uh, sad sam nadrapala
    btw. super ti je avatar!

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa

Uh, sad sam nadrapala
    btw. super ti je avatar!
    ma nisi nadrapala

a avatar... nemam riječi pred tom divotom

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Normalno da nećete dati alergičnoj djeci kikiriki!Pa,ni drugoj.
    Al šta fali da za rođendan (dakle ne svaki dan!)pojedu komadić kupovnog kolača od jabuke ili sira,
    ili štapiće(ima kikiriki i brdo masnoće i šećera?),ili plesmon keks, ili komadić čokolade.
    Ovisi i šta se od tih grickalica donese,možda izabrat neko manje zlo.
    Pa ne trebaju se ugušit u grickalicama da ne mogu ručati,da im bude slabo i sl . Sve umjereno.
    Pa i vi si npr.popijete čašicu šampanjca za Novu godinu,dakle umjereno i rijetko
    A to što neka djeca(nikog ne prozivam) doma jedu sve i svašta...To je možda najveći problem....
    (pa i mi bi se bili kao klinci prodali za jedan bombon )

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mene zanima kakva je prehrana u vrtićima gdje idu vaša djeca?

Mi smo krenuli prije 3 tjedna i moje dijete je jelo masu stvari koje doma ne jede kao što su: čoko/frutolino, čokoladni puding, lino ladu, panirane štapiće-ribice, vidjela sam jedno jutro i paštetu na stolu ali mi smo doručkovali doma.

Stvar je slijedeća....tu kod nas na selu ostave djecu i čini mi se da roditelje nije pretjerano briga što djeca jedu, imam feeling da ja najviše propitkujem što jedu i kako i koliko i tetama već izgleda idem na živce.

Smeta me što ćemo plaćati 750kn vrtić (privatni) a jedu između ostalog i gore nabrojano što naravno NIJE zdravo....

Uskoro ćemo imati roditeljski i ne bi mi bilo bed pitati što oni misle pod zdravom prehranom jer tako su rekli na 1.razgovoru da hrane djecu.

Čak sam čula da na sastanku nema ravnateljice što bi u ovom slučaju bilo bitno, isto tako sumnjam da će itko od 3otak roditelja stati na moju stranu, reći će da "ne bude mu ništa od toga" ili "pa može jesti sve". A i ono čega se bojim da od tada bi tete mogle imati "pik" na mene i moje dijete

Razgovarat' ću s par mama čija djeca idu u taj vrtić, pa možda ih malo motiviram iako sumnjam...

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I nije da nema fine i ok hrane u vrtiću, to svakako!

Ali mislim da je previše u jednom danu poslije ručka puding i popodne za užinu linolada...

Jel' ja pretjerujem?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

nimalo!

sonči avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Evo današnjeg menia u vrtiću moje curice Doručak:griz Ručak:grašak s noklecima i nekakvo meseko Užina :kolač od mrkve

sonči avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Za rođendane smijemo donositi svježe voće ili sušeno voće. Ima sada čips od jabuke. Grickalice i bomboni zabranjeni.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ajmo dalje....jel' ima po vrtićima još pašteta i hrenovki, zanima me?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mašnica prvotno napisa Vidi poruku
    Ajmo dalje....jel' ima po vrtićima još pašteta i hrenovki, zanima me?
    Čekaj da doraste do škole... Vrtić je mila majka i raj na zemlji. U našem vrtiću nije bilo ni hrenovki ni pašteta ni napolitanki ni linolade. Radili su svoj sirni namaz svježi, jeli su palentu, žitarice i slično, imali su redovne voćne međuobroke (čak su mnogi roditelji donosili voće, često iz vlastitih voćnjaka i vinograda) itd.

Škola je druga priča:

"Mliječni" obrok = kruh + salama (podriguša) + čaj
    Linolada je lani znala biti i 2x tjedno (ne znam kako je ove godine) ali moje dijete dobije kruh i sir jer smo tako dogovorili. Od linolade dobije osip i ne želi ju jesti, a meni ne pada na pamet da dozvoljavam nekome da ga prisiljava.

Za boravkaše je ručak u školi bio ok, ali daleko od dobrih standarda na koje su nas navikli u vrtiću. Ne možeš očekivati više za tri obroka koji koštaju 12 kn dnevno (ostalo je subvencija). Eh, sad, moji su izašli iz vrtića prije par godina, a to su bila financijski bolja vremena, pa me ne bi iznenadilo da se tu nešto promijenilo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •