Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Problem sa hranjenjem u jaslicama

Moro avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Problem sa hranjenjem u jaslicama

Moj sin je nedavno krenuo u jaslice. Uglavnom nema problema osim sa hranjenjem. Naime, teta zahtjeva da sam jede sa žlicom, a dijete neće sa žlicom nego sa prstićima. Ima 1 god i 4 mj. I što je najbolje, meni to nikad nije spomenula, nego kad moja mama ode po njega "opere" nju u stilu "valjda idemo naprijed, nećemo ići u kameno doba i jesti prstima".

Zanima me kakva su vaša iskustva, jedu li i vaša djeca žlicom sama ili ih vi hranite. Do sada sam ga ja hranila, a sada moramo trenirati samostalno služenje žlicom zbog tete.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moja malena drzi zlicu u ruci i trudi se koliko joj motorika dopusta. Pola toga bude po stolu. Drugu zlicu imam ja i izmedju njenih zalogaja, ja guram ovu drugu zlicu.bez bezbroj pokusaja nece nauciti! Razgovaraj s tetama otvoreno ali i ti pokusaj malo kuci na njenoj samostalnosti oko te zlice poraditi. Malo one u vrticu i uspjeh je zajamcen. Nece uvijek imati na tanjuru hranu koja se moze jesti prsticima.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moja cura isto ide u jaslice i ima 1 god. i 3 mj.. Nikada je doma nisam posebno poticala da jede žlicom.
    Neki dan ženskica za doručak nije htijela jesti, ručak isto, kada je došla večer a ona i dalje protestira, a s druge strane izgleda zdravo i sretno nije mi bilo ništa jasno.
    Onda je (valjda od silne gladi) meni iz ruke isčupala žlicu i sama se nahranila. Nisam mogla vjerovati.
    Očito je to izvježbala u jaslicama i sada hoće jesti isključivo sama.

Jako sam ponosna na nju. Super je gledati tako malo stvorenje koje uspjeva ubaciti žlicu sa juhom u usta. Sa druge strane kada joj žlica dosadi baci je i nastavi prstićima.

Moj savjet pusti je da jede kako hoće, to je ionako faza koja brzo prolazi.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oooo, ja bi fino popričala s tetom
    kao prvo, ako ima neki problem, treba se obratiti roditeljima i pokušati ga riješiti s njima
    kao drugo, kako jedna teta u jaslicama može ovako nešto reći za maleno dijete???
    "valjda idemo naprijed, nećemo ići u kameno doba i jesti prstima".
    kao treće, ako je vama ok da beba jede prstićima (a meni je to ok za djetešce od godinu i pol), onda joj to morate dati do znanja

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

teti triba jezikova juha, pod hitno 8)

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    kao prvo, ako ima neki problem, treba se obratiti roditeljima i pokušati ga riješiti s njima
    kao drugo, kako jedna teta u jaslicama može ovako nešto reći za maleno dijete???
    kao treće, ako je vama ok da beba jede prstićima (a meni je to ok za djetešce od godinu i pol), onda joj to morate dati do znanja
    slažem se s prvim i drugim, ali ne i trećim
    posao odgajatelja je, između ostalog, da djecu nauče samostalnosti, kulturnim i higijenskim navikama i sl....a u to spada i samostalno hranjenje žlicom
    naravno, tu odgajatelj treba biti fleksibilan i ne očekivati od tako malog djeteta da će odmah početi usvajati tu naviku, pogotovo ako se takav način hranjenja ne potiče i u obitelji
    osobno smatram da treba podržati odgajatelja u poticanju djeteta samostalnom načinu hranjenja žlicom, ali isto tako dopustiti djetetu da se ponekad hrani kako ono hoće
    pod obavezno razgovarati s odgajateljem o tome što vas muči i zamoliti da se vama obraća kad postoje neki problemi (naravno, ako i vi dolazite po dijete, a ne samo baka)

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj bubička prvotno napisa
    Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    slažem se s prvim i drugim, ali ne i trećim
    posao odgajatelja je, između ostalog, da djecu nauče samostalnosti, kulturnim i higijenskim navikama i sl....a u to spada i samostalno hranjenje žlicom
    naravno, tu odgajatelj treba biti fleksibilan i ne očekivati od tako malog djeteta da će odmah početi usvajati tu naviku, pogotovo ako se takav način hranjenja ne potiče i u obitelji
    osobno smatram da treba podržati odgajatelja u poticanju djeteta samostalnom načinu hranjenja žlicom, ali isto tako dopustiti djetetu da se ponekad hrani kako ono hoće
    pod obavezno razgovarati s odgajateljem o tome što vas muči i zamoliti da se vama obraća kad postoje neki problemi (naravno, ako i vi dolazite po dijete, a ne samo baka)

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nazalost mislim da to moras rijesiti sa tetom bez obzira sto to nije tebi rekla!
    Mislim da bi to teta trebala shvatiti jer bolje da pojede i prsticima nego da ne jede!

Ako teta nije za razgovor ima strucni tim kojem se mozes obratiti barem je tako kod nas i to su nam napomenuli na nedavnom roditeljskom!

Moro avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Slažem se da se treba dijete osamostaliti, ali i da to može ići samo postepeno. Zadnjih par dana doma jede sam sa žlicom, nekad pogodi žlicom hranu, nekad ne pa stavlja praznu u usta. Valjda je teta bila ljuta što ga je u tom trenutku morala hraniti, a nekoliko dana prije toga ga je pohvalila kako sam jede i sam pije na čašu. Valjda sve ovisi o tome kakve je volje teta taj dan.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Moro prvotno napisa
    Slažem se da se treba dijete osamostaliti, ali i da to može ići samo postepeno. Zadnjih par dana doma jede sam sa žlicom, nekad pogodi žlicom hranu, nekad ne pa stavlja praznu u usta. Valjda je teta bila ljuta što ga je u tom trenutku morala hraniti, a nekoliko dana prije toga ga je pohvalila kako sam jede i sam pije na čašu. Valjda sve ovisi o tome kakve je volje teta taj dan.
    evo opet malo mog mišljenja...pozitivno je što je pohvalila dijete za njegov napredak
    negativno i neprofesionalno...da odgajateljica zbog lošeg raspoloženja izvali takvu izjavu prek svojih usta.... taj dio treba riješti - smirenim i otvorenim razgovorom, jer ako vi s njom pristojno i smireno razgovarate o problemima, recite joj da isto to očekujete i od nje...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Da li se od djece (13-14 mjeseci) očekuje da uzimaju hranu prstima ? Ima li slučajeva da tete hrane djecu ?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj la_mama prvotno napisa
    Da li se od djece (13-14 mjeseci) očekuje da uzimaju hranu prstima ? Ima li slučajeva da tete hrane djecu ?
    ma naravno da tete hrane djecu dok ne nauče sami, ali ih potiču da sami nauče... roditelji najčešće djecu u toj dobi hrane kako bi izbjegli hranu svuda po djetetu i oko njega... i time se pomiče vrijeme osamostaljivanja djeteta

ali sad probaj zamisliti 19-ero djece (to je gornja kvota za tu dob) i 2 tete kako ih hrane...koliko bi dugo trajao taj ručak i kako bi one djeci od 13 mjeseci objasnile da su one samo dvije pa da čekaju da dođe na njih red (a znamo jako dobro kako djeca postanu nervozna kad su jako gladna)? i kad bi ih premotale za spavanje?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem Lut od o do a.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

bubička, super
    Baš sam mislila kako će naš maleni na jesen s tom prehranom, jer za sada pribor leti na pod, čak ni da zagrebe po zdjelici
    A nema druge nego - strpljenja, valjda će jednom skužiti sistem

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

bubička, super
    Baš sam mislila kako će naš maleni na jesen s tom prehranom, jer za sada pribor leti na pod, čak ni da zagrebe po zdjelici
    A nema druge nego - strpljenja, valjda će jednom skužiti sistem
    ma naravno da će skužiti...djeca te dobi napreduju dosta iz mjeseca u mjesec...samo ne forsirati dijete
    možda bi bilo dobro (ako već nisi probala) za početak da ga ti hraniš s jednom žlicom, a njemu daš njegovu u zdjelicu....i primjerom mu pokazuješ što se radi žlicom...
    a ako dijete ni tad ne pokazuje nikakav interes, znači da još jednostavno nije spreman...i probati opet za npr. mjesec dana

samo se niš ne brini....sve to dođe na svoje mjesto...s nekima prije, s nekima kasnije, al dođe...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj bubička prvotno napisa
    ma naravno da će skužiti...djeca te dobi napreduju dosta iz mjeseca u mjesec...samo ne forsirati dijete
    možda bi bilo dobro (ako već nisi probala) za početak da ga ti hraniš s jednom žlicom, a njemu daš njegovu u zdjelicu....i primjerom mu pokazuješ što se radi žlicom...
    a ako dijete ni tad ne pokazuje nikakav interes, znači da još jednostavno nije spreman...i probati opet za npr. mjesec dana

samo se niš ne brini....sve to dođe na svoje mjesto...s nekima prije, s nekima kasnije, al dođe...
    bubička,
    je, dajem mu u ruke žličicu dok ga hranim s drugom, ali za sada samo u početku brlja po zdjelici i brzo nakon toga baca žličicu na pod
    zanimljivo da ne želi ni prstima uzimati hranu - pipne jednom, strese se i napravi facu kao da mu je fuj :? ali zato razjapi usta i spremno ju žvače kad mu je ubacim žlicom. eto, bar se odvikao od kašica i žvače komade hrane bez protesta :D

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

bubička,
    zanimljivo da ne želi ni prstima uzimati hranu - pipne jednom, strese se i napravi facu kao da mu je fuj :? ali zato razjapi usta i spremno ju žvače kad mu je ubacim žlicom. eto, bar se odvikao od kašica i žvače komade hrane bez protesta :D
    pa eto...vidiš da napreduje.... samo polako...pustiti dijete da istražuje samo, nuditi mu poticaje, ali ne pretjerivati u tome....očito još nije došao do toga da mu je to zanimljivo i zabavno... sigurno će doći faza kad će govoriti da hoće sam jesti

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Da ne bi ionako zabrinuti roditelji novih jasličara mislili da će im djete biti gladno.
    Tete hrane djecu koja neznaju sama jesti.
    Hrane i više njih istovremeno.Hrana im se i miksa(usitnjava) ako je potrebno.
    Naravno da ih se potiče i da samostalno koriste žlicu,a voće da jedu prstima.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Sa 18.5 mj moja curica jede prstima sve sto je kruto, dok juhe pokusava zlicom,, a voli cak i vilicom nabadati ali odustane. Uglavnom 90% jede prstima i ne bih htjela da ju itko tjera na zlicu.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

za tetu u vrtiću

Moja Dora ima točno 18 mjeseci. Od 12. mjeseca starosti pokušava jesti sa žlicom. Od tada jede sama - ja pomognem na kraju, ali još uvijek neke stvari jede prstičima pa malo sa žlicom pa opet s prstićima...

ne forsiram ništa jer će naučiti s vremenom.

Iz šalice pije od 8. mjeseca, a u vrtić nosi flašicu s kljunom da se ne razlikuje od ostale dječice.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •