Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: posvajanje ako imate dijagnozu psihičke bolesti

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno posvajanje ako imate dijagnozu psihičke bolesti

već dugo redovito čitam sve što se zbiva na ovom forumu, a vrijeme je i da postavim pitanje nekome tko zna odgovor. Naime MM i ja imamo jedno dijete, a željeli bismo još. MM se lani razbolio i hospitaliziran je na psihijatriji. Od onda se uredno liječi, sve je pod kontrolom, radi i sve funkcionira OK. No zbog terapije nije preporučljivo imati još djece. Da li netko zna da li se i ljudima poput nas daju djeca na posvojenje ili udomljenje ili je to unaprijed izgubljena stvar.
    Unaprijed hvala na pomoći.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Marolu, potencijalni posvojitelji prije posvojenja moraju obaviti liječnički pregled i dobiti potvrdu o zdravstvenom stanju. Ne znam kakva je točno dijagnoza tvog muža i njegovo stanje i također ne znam kako pojedini centri reagiraju prema bolesnim posvojiteljima, ali bih rekla da će oni ipak prednost dati zdravima, s obzirom na to da posvojitelja ima mnogo više nego djece za posvojenje. To što imate biološko dijete vam nije zakonska zapreka za posvojenje, ali u praksi se centri radije odlučuju za parove koji nemaju djecu. Ne znam točno kako stoje stvari sa zdravstvenim stanjem udomitelja, ali pretpostavljam da slično. Ako ste zaista zainteresirani za posvojenje ili udomljenje, preporučam da se javite svom CZSS i da se raspitate.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

hvala Zdenka2 na odgovoru. Pretpostavljala sam da je situacija upravo takva. Kako inače radim u Centru kao vanjski suradnik, kolegica mi je objasnila kako se uvijek prednost daje zdravim roditeljima. Zbog toga sam bila tužna i razočarana, jer valjda nije dovoljno da se muž razboli, već smo zbog toga u nemogućnosti ostvariti želju da imamo još jedno dijete. U svakom slučaju, mislim da bi bilo ok otići pitati u moj podružni centar. Kolegica mi je objasnila da zbog moje struke (psiholog u školi) i rada sa djecom u Centru mogu skupiti koji bod više. Osim toga, da upravo udomitelja jako puno fali, a djece ima puno, pa ako MM normalno funkcionira na poslu i u kući, da njegova bolest možda neće imati neku težinu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nije baš lako ni postati udomitelj, ali ipak mnogo lakše nego posvojiti dijete. Mislim da tu imate više šanse.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Shvaćam da je situacija sa posvajanjem dosta teška, naročito kad sam vidjela statistike koliko se ljudi godišnje novih prijavi kao potencijalni posvajatelji. S druge strane, muž i ja smo spremni biti udomitelji s jednakom željom. Jedini je problem njegova bolest koja je prema riječima psihijatra možda samo privremena. Kad prekine s terapijom, moguće je da se bolest više neće javljati. Iz natpisa u novinama i apela na TV vidjela sam da je potreba za udomiteljima velika i da ima djece koja čekaju biti udomljena, pa mi to daje nadu. Mi oboje radimo, imamo vlastiti 3-sobni stan, živimo prosječnim hrvatskim životom, oboje smo obrazovani, ..
    Shvaćam da su kontraindikacije protiv nas, ali ipak se želim nadati. Osim toga, dolazim iz PGŽ gdje je dosta niska stopa udomljavanja.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mislim da je to realna opcija i želim vam sreću u toj nakani.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sretno!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Zanimalo me da li se čovjek može obratiti Centru sad prije ljeta, jer sam čula da oni podupiru svaku inicijativu da se djeca uzmu za praznike, preko vikenda ili jednostavno u šetnju, igru, kino.
    Ne znam je li to uopće moguće, ali i o toj smo opciji razmišljali kao načinu da barem djelomično usrećimo neko dijete a i nas same.
    Ujedno hvala na podršci.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Vi se svakako javite prije ljeta, ako ste čvrsti u vašoj odluci, ali centri ne daju baš tako lako dopuštenja da se djecu odvodi iz doma. Udomitelji moraju proći tečaj koji traje 6 tjedana i nakon toga dobivaju odgovarajuću licencu za udomljenje. No, više ćeš saznati u Centru.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •