MaKla prvotno napisa
Ja imam Marka od 7 godina - i u to vrijeme prolazili smo istu fazu.
Dakle, kao prvo - to ti je potpuno normalna faza. On je sad vec potpuno svjestan sebe i konacno svjestan toga da ON SAM moze donositi odluke, sviđale se roditeljima ili ne... i jednostavno MORA pokusavati i sto se kao ne bi smjelo - to je svakako jedan od nacina odrastanja i sazrijevanja i mora ga proći.
ALI, ti tu ne bi smjela vikati na njega ili još gore, plakati pred njim - on ne smije vidjeti da to tebe dira. Njegovo je da pokusava, a tvoje da izadjes s njim na kraj.
Kako sam ja to rijesila tada:
razgovarala sam s par mama na poslu koje su to isto prolazile i sa tetom u vrticu i dosli smo do zakljucka da je najbolje odrediti kaznu. I ne bih ti ovo pisala da to stvarno nije bilo najbolje - i ne samo tada, to je onda bilo normalno za svaku frku a i danas je najbolji nacin da ga skuliram.
A kazna je bila da mora otici u svoju sobu i bit tamo sam jedno vrijeme i ne smije izaci dok ja ne dođem po njega. On tamo moze raditi sto zeli (ipak je to njegova soba, a ne neki mracni prostor), ali mora biti zatviren i sam i ne smije izlaziti dok se ne smiri (ako vrišti) i dok ti ne dođeš po njega. U pocetki je silom htio otvarati vrata, i vristao je - ali samo par puta - ja sam mu lijepo objasnjavala da se mora smiriti i da ce onda moci van..... a poslije je vec sam znao - kad kazem ajde u sbou za kaznu, vec bi plakao da nece, da ne voli, da ce biti dobar, ali bi uredno sam otisao i ne bi smio izaći dok ja ne kazem da moze...
Mislim, ne mogu ti to bas tocno u detalje opisati kako ide ovako pisuci, ovako baš ne izgleda sjajno a zapravo je super stvar (ako hoces bas da ti sve pojasnim, javi se na pp pa se možemo čuti).
I na jednom roditeljskom u vrtiću pričali smo kako to riješavamo doma, i kad sam ja ispričala kako - neke mame su rekle da ce bas probati jer jednostavno ne znaju što bi sa "zloćkama" - i stvarno, 3 mame koje su isprobale rekle su da su stvarno rijesile stvar da je to super...
Teta je rekla da ne mora biti soba, moze i npr. stolica u jednom kutu dnevne, ali ne smije s nje... ali meni je to bilo nekako lošije od ovog mog...
Danas je Marko 7 godina i jos kad je najgora frka ja samo kazem " hajde u sobu" i ode tamo sam, smiri se, sam izađe vani kaze "mama oprosti", popravi šeto treba i to je to.
A da ne kazem da je ALI BAS SVAKI PUT poslije dosao do mene i rekao mi DA ME VOLI (a ne da me mrzi ili nesto slično) jer i djeca kuze da treba "odgajati" a ne sve puštati...
Ja se raspisah... ali stvarno bih ti zeljela pomoći jer znam da je meni super pomoglo!