Nisam imala dijagnosticiran petni tren, nego me bolio svod peta nakon prvih par koraka nakon sjedenja, buđenja itd. Znači, prvih par koraka nakon mirovanja. Napravila sam uloške s omekšivačem za taj dio pete na koji gazim, ali baš po meni, tj. mjerila sam gaz (na nekoj spravi) i moji su mekani dijelovi malo bliže prema unutarnjem dijelu stopala jer imam valgus gaz. Bitno je da su ti ulošci što što tanji jer inače nabijaš nokte pa onda riješiš jedna problem, a napraviš drugi. Alternativno, postoje (skupe) cipele npr. Ecco čiji se svi ulošci (osim za ljetne) modele mogu vaditi, ne moraš upropastiti cipelu čupanjem originalnog uloška da vidiš je li ti OK staviti uložak u nju. Meni je to totalno pomoglo, ali bila sam mlađa i nisam imala dg. petni trn (ne znam koji je vrag bio, ali sam poslušala savjet fizioterapeuta i nosila te uloške skoro u svim cipelama ili nosila tenisice ili crocsice). Nikako balerinke ili ravne cipele, što mekši džon, meni pašu za po doma crocse (i to nije možda za starije osobe jer crocse znaju malo zapinjati pa se stariji znaju spoticati u njima).Mislim da su bolji ulošci za cijelo stopalo nego samo za pod petu, osim ako se ne mogu lijepo fiksirati da ne plešu po stopalu jer je bitno da di je najveća bol gazi na tom mekanom dijelu.Vezano za terapije, koliko vidim u ZG-u se ugl. tretira udarnim valom. Nekima pomogne, neki se dugo s tim muče, većini kad-tad prođe. Sretno!

Odgovori s citatom