Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Rukovanje s liječnicima

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Rukovanje s liječnicima

Ono o čemu cijelo vrijeme govorimo

U veliko nacionalno istraživanje u SAD-u putem telefona uključeno je 415 ispitanika. Ispitivana su očekivanja bolesnika, a rezultati su sljedeći:78% ispitanika želi se prilikom pozdravljanja rukovati s liječnikom
    50% želi da ih liječnik oslovljava njihovim imenom
    24% da u razgovoru koristi njihovo i ime i prezime
    56% želi da im se liječnici predstave punim imenom i prezimenomNa taj način stvara se pozitivan transfer i bolji odnos između liječnika i bolesnika koji je važan za dobar terapeutski odgovor i pridržavanje uputa koje su dobili do liječnika.U ispitivanje je uključeno i 124 bolesnika koji su snimani tijekom svoje prve posjete liječniku. Više od 80% liječnika se rukovalo s bolesnicima, a više od polovice uopće nije navelo bolesnikovo ime, niti prezime. Prema ovom istraživanju, liječnici u SAD-u imaju naviku predstaviti se bolesnicima punim imenom i prezimenom.Autori zaključuju da stalno treba raditi na poboljšanju komunikacijskih vještina zdravstvenih radnika, a jedno od osnovnih vještina je kako se s nekim pozdraviti. Liječnike treba poticati da se rukuju s bolesnicima, ali istovremeno učiti i oblike neverbalne komunikacije kako bi procijenili da li to svim bolesnicima odgovara. Preporučuju liječnicima da bolesnike oslovljavaju punim imenom i prezimenom, a sebe predstave na isti način.

http://dnevnik.hr/naslovnica/vijesti...0613_19061.php

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Vidiš, vidiš...

meni je prvi put u životu ruku pružio primarius neurokirurg (stara škola) prije 3 godine kad smo došli k njemu s našom bebom totalno izbezumljeni. Predstavio se punim imenom i prezimenom (bez titula).

Taj me trenutak prvo totalno zbunio, ali moram priznati da sam se puno bolje osjećala. Odmah se izgubio se onaj osjećaj "nadmoći" tj. doktor - pacijent gdje je doktor sveznajući i svemogući a mi smo tu da slušamo i klimamo glavama.

Od tada uvijek kad imam posla s liječnicima (čak kada i telefonski tražim savjet iz npr. Klaićeve ili zarazne) prvo se predstavim i pružim ruku. Više ne čekam da to oni prvi učine. mnogi su zatečeni ali vidim da se prema meni/nama puno ljudskije odnose. A velika mi je prednost što preko telefona znam s kim sam razgovarala ako kasnije trebam još nešto pitati ili doći s malim.

Inače mi nema goreg da me oslovljavaju s "Mama, mama..."

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni je to normalno. Inače je uvijek isto pravilo - što su veće "face", to su normalniji. Ja otfikarim te koji patroniziraju (mislim odmah više ne vjerujem ni u šta što kažu nego se onda oslonim na guglanje i tražim pravog doktora, osim ako nije neka totalna banalnost). U stvari, jedino sam kod takvih na godišnjem po nekoj frci dospijevala a la Blato na Korčuli jedna stara opća dr. onako baš s visine. Onda izađemo MM i ja pa se smijemo. A inače se i moram cirkuliravat puno po doktorima po raznoraznih specijalistima, tako da su se iskristalizirali ti normalni pa valjda nemam pravu sliku čega sve ima. Ili na tako nešto opalim zeku.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Kada sam radila amnio, dr koji me primio se digao, predstavio i rukovao. Toliko sam bila zbunjena da mi je pola minute trebalo da i ja pružim ruku. Taj put su mi se predstavile i sve sestre s kojima sam došla u kontakt. Pretpostavljam da im je netko neposredno prije pričao o odnosu prema pacijentima, jer se to više nikada nije ponovilo.
    A na odlasku iz riječkog rodilišta ispunjava se anketa u kojoj se, između ostalog, pita i je li se medicinsko osoblje predstavljalo. Meni su se konkretno predstavljale samo primalje u rađaoni.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene moja doktorica zove imenom, ja nju oslovljavam s dr. + djevojačko prezime ... ista stvar i sa zubaricom...

(prvo je konstanta, drugo varijabla... nemrem se odviknuti od te navike... a i ne da mi se pamtit varijable )

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa ja sam rukovanje dozivjela samo kod privatnih doktora.
    Mogu reci da smo najbolji dojam imali sa Poliklinikom Sabol, gdje nas doktori svaki put docekaju, rukuju se...I dr. Sabol nije u bijeloj kuti, tako da je H bila puno opustenija. No, naravno, takav odnos dobro i naplate.

Iskreno, tesko je ocekivati takav odnos u onim strasnim guzvama koje su svakodnevne u nasim ambulantama i bolnicama.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa

Inače mi nema goreg da me oslovljavaju s "Mama, mama..."
    E to je i meni - nije mi se to puno puta dogodilo, ali iritira do besvijesti- onda sam našla rješenje pa odgovorim"ali ja nisam vaša mama" - reakcija :?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je doktor Matijević pružio ruku i predstavio se dok sam ležala na operacijskom stolu prije turbosuperhitnog carskog reza - i stvarno mi je to u toj groznoj situaciji nešto značilo, smirilo me čak.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Doživjela
    Kad sam prvi put došla kod svojeg MPO-ovca, čovjek mi pružio ruku sa osmjehom oko glave i predstavio se samo imenom. Bez prezimena, bez titule. Toliko me iznenadio i zbunio (a imam priličan staž u kontaktu sa liječnicima svake vrste) da sam na prvu pomislila kako ovom nisu sve na broju. Na drugu, a i svaku sljedeću, me rastužilo jer je ovakav odnos iznimka, a ne pravilo.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Još mi se nikad nije dogodilo da se moj ginekolog sa mnom ne rukuje i da me ne pita za moj posao. Zubarica slično, liječnica opće prakse uvijek pita za obitelj. Imam dobar kontakt sa svima njima. Na specijalističkim pregledima u bolnicima, kako tko, ali uglavnom se predstavljaju i ponašaju pristojno. Mislim da je to i do mene, jer ja zauzmem gard koji ne dopušta omalovažavanje.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Rukovanje sam doživjela isključivo kod privatnika. Pristojni su više manje svi, ali mislim da tu uvelike igra i gard pacijenta.
    Oslovljavanje sa mama me jako iritira pa obično odgovorim "bit' će dovoljno i gospođo". Tu se obično malo trgnu pa nastave sa gospođo. Koliko sam primjetila sa mama uglavnom oslovljavaju sestre dok je doktorima ipak bliže gospođa.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mene užasno iritira što mi se nikad nitko ne predstavi. Ono, dođe sva sila njih u vizitu i nitko se ne obraća pacijentu, ili još gore, sestra glumi pokvareni telefon između doktora i mene U bolnici ispočetka nisam znala tko je sestra, tko doktor/ica, čistačice su imale ljubičaste uniforme pa sam ih skužila (ali tek drugi dan). Niti mi je itko ikad pružio ruku od medicinskog osoblja. :/

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Rukovanje sam doživjela isključivo kod privatnika. Pristojni su više manje svi, ali mislim da tu uvelike igra i gard pacijenta.
    Oslovljavanje sa mama me jako iritira pa obično odgovorim "bit' će dovoljno i gospođo". Tu se obično malo trgnu pa nastave sa gospođo. Koliko sam primjetila sa mama uglavnom oslovljavaju sestre dok je doktorima ipak bliže gospođa.
    Ja sam na to "mama" par puta reagirala tako da sam pružila ruku i predstavila se imenom i prezimenom. Pali.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Honey prvotno napisa
    Mene užasno iritira što mi se nikad nitko ne predstavi. Ono, dođe sva sila njih u vizitu i nitko se ne obraća pacijentu, ili još gore, sestra glumi pokvareni telefon između doktora i mene
    A ujedno svi očekuju da pacijenti svakog dr znaju poimence.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •