Quote Originally Posted by Ivana2
Ja mislim da djeci treba pomoći. I djevojčicama i dječacima treba temeljita priprema do ulaska u pubertet i u samom pubertetu. Treba bih obrazovati da znaju prepoznati što im se događa kad se pojave nove potrebe kako bi se mogli kontrolirati.
Ja sam protiv osuđivanja djece. Osuđujem društvo odraslih koji svoju odgovornost prebacuju na djecu.
Takve prijestupe treba primjereno sankcionirati, ali treba imati na umu da ti dječaci i ta djevojčica plaćaju nemar i propuste društva u kojem žive.
Mišljenja sam da dječaci s 14 godina vrlo dobro znaju što sve spada pod pojam silovanja. Budući da su nasrnula njih četvorica na jednu (s poteškoćama u razvoju ) djevojčicu također mislim da se to nije stihijski dogodilo nego da su tu radnju itekako dobro planirali.

Naravno da je to propust i krivica roditelja, ali djeca (mladi) te dobi već moraju sami stajati iza nekih svojih postupaka. Osobno ne vjerujem da je baš u 4 obitelji silovanje i općenito nasilničko ponašanje uobičajeno.

Problem je u društvu što se nasilničko ponašanje odraslih te vrste ne kažnjava dovoljno. Djeca tako dobivaju poruku kako je silovanje sasvim prihvatljiv čin. Ako je kod nas pravosudni sustav takav da pušta na slobodu S.Mlađana i slične njemu, a silovatelji ili ostanu neprijavljeni (jer, kako vidimo, djevojke su same krive zato jer su izazivale i bile silovane ) ili dobivaju uvjetne kazne (dok žrtva biva izvrgnuta torturama ispitivanja i optuživanja), psiholozi ljepotu uzimaju kao kriterij (ne)krivnje možemo očekivati i više tih događaja.

Nemojmo se zavaravati: ne daje svaki roditelj u medije sličan slučaj koji se dogodi njegovom djetetu. Osobno znam za jedan malo blaži, ali neprijavljen ikome jer je djevojčica (3. razred) bila pretraumatizirana da bi je roditelji izlagali ispitivanju. Nasilnik (3. razred) joj se i danas smije u lice i naziva je pogrdnim imenima, ali je djevojčica u međuvremenu ojačala psihički i ne obazire se na uvrede. Mala napomena: isti taj dječak izvršio je nekoliko krađa u razredu. Ništa od toga nije sankcionirano jer njegov tata boluje od PTSP-ja i razrednica ne želi dodatne probleme. Baš zgodno, zar ne???