http://www.24sata.hr/index.php?cmd=s...e_id=main_page
ne znam što bih rekla... :shock:
http://www.24sata.hr/index.php?cmd=s...e_id=main_page
ne znam što bih rekla... :shock:
Krasna jedna igra,pa zaista kud ide ovaj svijetS četvoricom malih nasilnika i djevojčicom razgovarali su u školi sat i pol, a onda su im rekli da kažu roditeljima da u ponedjeljak u 8 sati dođu u školu na razgovor. Dugo sam s dječacima razgovarala o slučaju. Bilo je to više igra, a onda je preraslo u zlostavljanje. Tvrdili su da ih je djevojčica ranije izazivala... To su lijepi dječaci, djeluju bezazleno i ne možete vjerovati da su to napravili. Kažu da nisu ništa loše mislili, da su htjeli biti face kaže pedagoginja Ljubica Pofuk.![]()
Kao majka kćeri iskreno se nadam da će o ovom progovoriti pravobraniteljica i ženske udruge.
Ako se djevojčicama od 13 godina usadi mišljenje da su same krive za silovanja... što onda možemo očekivati kasnije.
Pedagoginja sigurno nema žensko dijete, a u njene pedagoške mjere iz svega napisanoga jako sumnjam.
Ja bih ovo prijavila policiji da je moje dijete u pitanju, a ne medijima.
Inače, ne povodim se za ničim američkim, ali u ovom slučaju mi pada na pamet američki zakon po kojem se maloljetnicima sudi kao odraslima. Kad bi dečki malo ohladili (velika cenzura ) u kakvoj ustanovi možda bi malo zazmislili o "igri". Ovako i njima usađujemo mišljenje da NE ne znači NE i da silovanje nije kažnjivo. Kakva je to poruka??? Nemam sina, ali da je jedan od ove četvorice moje dijete vrlo ozbiljno bih se zamislila o propustima u odgoju djeteta. Gdje su sad roditelji tih dječaka??
Kako smo samo dospjeli do toga da nasa (dobra i lijepa) djeca misle da ce biti face ako nekoga zlostavljaju, da je sila nacin za ostvariti zeljeni cilj, da ne razumiju (u sto sumnjam) da napad cetvorice na jednu osobu (i to onu s poteskocama) nije situacija u kojoj bi ta jedna uopce imala ikakvu sansu za obranu i zasto dozvoljavamo da nam lazu ("igrali smo se...") dajuci im sansu da prodju nekaznjeno i ponove eksces?
Zasto nitko nista nije prijavio majci djevojcice?
17 godina je period u kojem su ljudi na vrhuncu svog intelektualnog razvoja i ipamecu (i fizicki) su daleko od djece.
Mislim da se ipak radi o djeci u sedmom razredu.nuna prvotno napisa
Inače,potpisujem mim,svaku riječ.
Baš sam o tome razmišljala kad sam vidjela koliko je godina dobio onaj Mlađan....a šta će bit kad izađe...brrrrr.
Da, isprika, djeca su od 14 godina. Ali- nisu ni oni bas bebe. I stoji ono sto nas sve muci- sto su iz ovoga naucili? Sto smo svi naucili? Hocu li ikad biti bezbrizna dok je moje dijete u skoli?
:shock: Ne mogu vjerovati!
A nem ogu vjerovati ni da je pedagoginja tako reagirala!
"Zlostavljanje u školi bez nasilja
Osnovna škola Eugena Kumičića od 2004. nosi UNICEF-ovu oznaku 'Škola bez nasilja’, a od 2005. godine oznaku Vlade RH 'Škola s nultom tolerancijom prema nasilju’. U PU Virovitičko-podravskoj jučer su nam potvrdili da kriminalistička obrada o ovom slučaju još nije dovršena, ali da će protiv sudionika vjerojatno biti podignuta kaznena prijava zbog sumnji da su počinili bludne radnje nad djevojčicom "
sad me zanima da li će im UNICEF skinuti oznaku "škola bez nasilja". a to ću ih i pitati.
Hm, bojim se da - općenito govoreći - te pločice nisu apsolutno nikakva garancija nenasilja. Pločice bi trebale biti garancija da će se na pojavu nasilja adekvatno i pravovremeno reagirati.sorciere prvotno napisa
pa jasno mi je da pločice ne mogu biti garancija... ali isto tako - reakcija škole je takva da te pločice ne zaslužuju.
Nemam namjeru braniti ovakve stvari, ali:
- Nasilni događaj opisan u Večernjem i 24h zbivao se u petak nakon 16.50h
- u novinama je sve izašlo još u PETAK u prvim subotnjim izdanjima tih novina
grozno![]()
nažalost, svjedok sam vrlo sličnog, skoro identičnog događaja, također u osnovnoj školi, ovdje u hrvatskoj ... ali prije 20 godina ... da ne bi bilo da je ovo od petka posljedica današnjeg stila života, filmova, crtića i sličnog... danas se samo više priča o tome
vjerojatno majka nije imala povjerenja u školu, zbog ovog:no@ prvotno napisa
Jedan od četvorice dječaka lani joj je napisao šest ceduljica s pozivom na seks, pa sam o svemu obavijestila školu.
Obećali su da će problem riješiti, a sada se dogodio pokušaj silovanja.
i ja....Lutonjica prvotno napisa
samo prije 25
Kao majka dečka te dobi uvijek sa užasom čitam takve stvari.
Ali u cijeloj toj priči najviše mi je upalo u oči kad pedagogica kaže "lijepi su ... i ne možete vjerovati da su učinili tako nešto". Ako su novine točno navele što je rekla. Koji kriterij!![]()
Potpisujem od riječi do riječi.mim prvotno napisa
Išto znači ta izjava pedagoginej : To su lijepi dječaci???? :shock:
Ja mislim da djeci treba pomoći. I djevojčicama i dječacima treba temeljita priprema do ulaska u pubertet i u samom pubertetu. Treba bih obrazovati da znaju prepoznati što im se događa kad se pojave nove potrebe kako bi se mogli kontrolirati.
Ja sam protiv osuđivanja djece. Osuđujem društvo odraslih koji svoju odgovornost prebacuju na djecu.
Takve prijestupe treba primjereno sankcionirati, ali treba imati na umu da ti dječaci i ta djevojčica plaćaju nemar i propuste društva u kojem žive.
Mišljenja sam da dječaci s 14 godina vrlo dobro znaju što sve spada pod pojam silovanja. Budući da su nasrnula njih četvorica na jednu (s poteškoćama u razvoju ) djevojčicu također mislim da se to nije stihijski dogodilo nego da su tu radnju itekako dobro planirali.Ivana2 prvotno napisa
Naravno da je to propust i krivica roditelja, ali djeca (mladi) te dobi već moraju sami stajati iza nekih svojih postupaka. Osobno ne vjerujem da je baš u 4 obitelji silovanje i općenito nasilničko ponašanje uobičajeno.
Problem je u društvu što se nasilničko ponašanje odraslih te vrste ne kažnjava dovoljno. Djeca tako dobivaju poruku kako je silovanje sasvim prihvatljiv čin. Ako je kod nas pravosudni sustav takav da pušta na slobodu S.Mlađana i slične njemu, a silovatelji ili ostanu neprijavljeni (jer, kako vidimo, djevojke su same krive zato jer su izazivale i bile silovane) ili dobivaju uvjetne kazne (dok žrtva biva izvrgnuta torturama ispitivanja i optuživanja), psiholozi ljepotu uzimaju kao kriterij (ne)krivnje možemo očekivati i više tih događaja.
Nemojmo se zavaravati: ne daje svaki roditelj u medije sličan slučaj koji se dogodi njegovom djetetu. Osobno znam za jedan malo blaži, ali neprijavljen ikome jer je djevojčica (3. razred) bila pretraumatizirana da bi je roditelji izlagali ispitivanju. Nasilnik (3. razred) joj se i danas smije u lice i naziva je pogrdnim imenima, ali je djevojčica u međuvremenu ojačala psihički i ne obazire se na uvrede. Mala napomena: isti taj dječak izvršio je nekoliko krađa u razredu. Ništa od toga nije sankcionirano jer njegov tata boluje od PTSP-ja i razrednica ne želi dodatne probleme. Baš zgodno, zar ne???
ti dječaci nemogu biti predmet pravosuđa jer su mlađi od 16 godina, kada postaju kazneno odgovorni. Oni su u nadlećnosti CZSS koji može njima i njihovim roditeljima izreći različite zaštitne/odgojne mjere.
Strašno. Slažem se da djeci treba objašnjavati stvari i pripremiti ih za samostalan život. Jedino mi se čini da su s 14 godina već dovoljno odrasli da držanje ruku, povaljivanje u travu i nasilno skidanje odjeće ne mogu zvati igrom.
Jadno je to kako netko tko je dio stručnog, odgojnog tima u školi kao glavni atribut tih dječaka navodi ljepotu. Znači, ak su lijepi ne mogu oni ništa ružno učiniti.
A nije mi baš najjasnija ni mama. Kud je poletjela odmah sve u novine. Malena time biva stigmatizirana. Slažem se da treba razotkriti zlostavljače u školi, ali ne i objaviti oglas o tome da vam je netko napastovao dijete. Ono time bude označeno, predmet poruge. Bolesno i žalosno, ali istinito.