-
ANKETA-FSH/ volumen jajnika
Drage devojke, treba mi vasa pomoc!
Malo sam zbunjena svojim nalazima- laboratorijski nalazi ukazuju na pocetak smanjenja ovarijalne rezerve (FSH se krece u rasponu od 7 do 15, a volumen jajnika je izgleda u suprotnosti s tim nalazima. :?
Najranije merenje jajnika sam radila 6dc i tada je volumen desnog bio 5 ml, a levog 10ml (komentar dr Radoncica je da po ovim parametrima ne bi trebalo da imam problem s preuranjenom menopauzom)
Interesuje me kako je stanje kod vas (i one koje imaju problem s fsh i one koje nemaju).
Ako nemate posebno izrazen volumen jajnika, a imate naznacene sve tri dimenzije (visina, sirina, debljina)- pomnozite sve to zajedno sa 0,526 i dobicete volumen jajnika. Bilo bi pozeljno da je merenje radjeno na pocetku ciklusa.
Hvala unapred
-
Nikad me nitko nije slao na mjerenje volumena i prvi put za to čujem. FSH mi je dosad, kuc-kuc, bio dobar - 5,5 ili 6,5. U 37.-moj sam, skoro ću 38.-mu napunit. Ali vidim po svojoj frendici kako FSH dramatično može skočit unutar godine dana (u 40.-toj je godini) - dakle unutar godine dana je skočio sa cca 6,5 na cca 17 mislim).
-
Ina, nije to nikakvo posebno merenje. Kad ides na UZ (najbolje transvaginalni) obicno ti izmere dimenzije jajnika, ali najcesce samo dve ravni (visinu i sirinu). No nekad im se zalomi da ti napisu i trecu ravan (debljinu). Ako imas sve tri dimenzije, lako mozes izracunati koliki ti je volumen jajnika. (0.526 x length x height x width).
Normalnim se smatra oko 5 i vise.
Volumen jajnika u stvari korespondira broju antralnih folikula- sto je vise folikula to je i rezerva bolja.
Većina autora/istrazivaca se slaže da jajnici s volumenom ispod 3 ml imaju znatno manje folikula. Cak neke klinike smatraju da je volumen bolji prediktor kako ce zena odreagovati na stimulaciju nego sam fsh.
Evo link pa da pogledas slike jajnika i text o antralnim folikulama i volumenu
www.advancedfertility.com
Pozdrav
-
Samo info da se to na VV-u i u MB-u rutinski ne piše u papire pa nisam dosad vidjela. Koncentriraju se na folikule i debljinu endometrija. Meni su jajnici bili malo veći jedino u hiperstimulaciji, a koja im je veličina možda priupitam svoju priv. gino na idućoj folikulometriji, kod nje se ima vremena
.
-
Evo malo pitala priv. gini. Ako sam je dobro shvatila, taj volumen jajnika nije neki definitivni indikator. Jedino što je indikator je broj antralnih folikula (spominjala mi je brojku 7), FSH u krvi i inhibin B koji se zasad radi samo u Beogradu, ali ima nekih naznaka da bi se skoro moglo počet radit i u Hrvatskoj, na SD-u. Iako, teško ti je to šacnut, jer se tu ipak situacija kako se žena približava 40-toj, može i ne mora preokrenut unutar godine dana.
-
-
Zaboravih napisati
Mjerenja su bila u 6/06, pa u 9/06, pa u 3/07
-
Može on skakat malo gore dole, znam iz iskustva cura.
-
evo ti isti slucaj. ja imam rani klimakterij a samo nepune 30g. to mi je genetska informacija-provjereno. Visoki FSH uvijek iznad 30, a odlican volumen jajnika. Kako kazu moji doctori kao primjer iz uzdbenika. Mislim na jajnike. Prosli mjesec sam bila u postupku. FSH je varirao. Bio je nizi nakon stimulacije, cini mi se 35. Ne reagiram na klomifene, reagirala sam na menopure i gonale, ali folikul i to 1 se sam resorbirao. Inace reagiram strasno lose na stimulacije, povracam, kolabiram, akne i promena tjela da ne govorim, debljam se i sl.
sada cekam da prodju 6mj pa idem ponovo.
-
Evo, upravo ovo što je Arkana10 rekla, meni je rekla i priv. gini. Navodno je to bila njena magistarska teza (ako sam je shvatila). Poanta joj je bila da volumen jajnika može bit super, a FSH ili inhibin B loši ili broj antralnih folikula loši, i da je bitnije ovo sve drugo, ali, za bilo koju dijagnozu treba pokupit više podataka i ocijeniti, rijetko što je u medicini tako jednoznačno u stilu 0 ili 1 - tipa pozitivna beta ili slomivena kost - to su onako jedne od rjeđih jednoznačnih stvari
.
-
Evo danas sam bila kod ginekologa (11 dc) i kaze da imam dobar broj antralnih folikula (odokativno). Trazila sam ga da izbroji, nije hteo
, ali je onako seretski rekao da na levom jajniku u jednoj ravni imam 7 antralnih folikula (za ostale ravni rekao je da nema potrebe da gleda jer je vec to dobar broj).
Gore u prethodnom postu sam postavila link klinike koja preferira broj antralnih folikula kao meru rezerve. Ako ste primetile postavili su slike jajnika zene ciji je fsh oko 7, ali joj je volumen mali kao i broj AF.
Ja se sve nadam da kod mene vazi obrnut slucaj.
Inace mozda neka od vas ima prirodni potencijal za blizanacke trudnoce (kod mene to nije slucaj)- u tom slucaju normalno je da fsh bude visi.
Takodje, sklinula sam jednu studiju gde autori smatraju da pusenje (slucaj kod mene) takodje povecava fsh a da opet nije rec o smanjenu rezerve.
p.s.
Na nasem serbiancafeu devojke pokusavaju da spuste fsh sa suvim smokvama koje su odlezale u maslinovom ulju (devicanskom). Uvece se stave 2 smokve u to ulje, a onda se one ujutro pojedu. Ja jos nisam pocela to da koristim ali devojke kazu da deluje.
-
Vibram da dobro odgovoriš na stimulaciju, onako odokativno i laički mi se ne čini loše. Zanimljiv link si linkala, sad lakše mogu propoznati što vidim na UZV-u - ja sam mislila da su to moji mikrocistični jajnici koji imaju kao više cista, ali izgleda da su to bili antralni folikuli. I moja je dr. 7.-micu navela kao neki orjentir, ali nisam je pitala je li po jajniku ili sveukupno, vjerojatno je mislila po jajniku.
-
-
Ina, i ja mislim da je po jajniku, pa jos ako se dodaju ostale dve ravni- ne bi trebalo da bude lose. Inace ja za sada ne idem na stimulaciju. Uspela sam dva puta da ostanem prirodno trudna ali samo po nedelju dana. Tragajuci za uzrocima, naletela sam na taj moj povisen fsh (imam 32 godine).
Lilium, hvala za linkove, sad cu da se bacim na iscitavanje
-
visok fsh
nova sam, trebam malu pomoć, dobila sam nalaze i fsh mi je visok 16,2 (1.8-9,4), lh 8,5 (0.8-10.4), estradiol 0,140 (0.11-0,65), prolaktin 543 (81-597), testosteron 2,1 (0.4-2.74), tsh 1,56 (0.3-3.6). čitala sam da ako je fsh visok to nije dobro, međutim dr mi kaže da je povišen i da ću raditi ponovo nalaz za 2 mj., stekla sam dojam da se nezamara baš previše oko toga, može li sličnih iskustava
-
a evo i kod meene ti je fsh visok ... od 2007 kad je bio oko 12 ( tad sam imala 29 god) .....2009 10mj. fsh 10....dr. nista.....neki dan novi nalaz znaci 5mj. 2010 fsh cak 13,60 šok... vidjet cemo kako cu reagirat na svoj 1. ivf i stimulaciju.....jedem smokve u mas. ulju....
cudi me da mi dr. nikad nisu mjerili antralne folikule .....izgleda da ja sama sebi moram biti dr. i sve saznat sama na internetu i forumu....jer 3 godine imati visok fsh nije mala stvar....a trudnoce nema....
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma