Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 209

Tema: pitanje za ateiste

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno pitanje za ateiste

Sinoćnji razgovor sa Majom:
    M: Mama znaš šta će se desiti na Božić?
    Ja: Šta? (mislim, sad će opet o hrpi poklona)
    M: Rodit će se mali Isusek!
    Ja: :shock:
    Ja nakon oporavka od šoka: Ko ti je to rekao?
    M: Teta u vrtiću!
    To je bio i kraj razgovora jer je već bila u krevetu i ja sam se samo okrenula. Ali je MM nastradao slušajuči moje izljeve bijesa. On se naravno slaže samnom, ali misli da pretjerujem jer je to jednostavno tako i da ne mogu tu ništa učiniti. Njega je najviše zasmetalo što je rekla da ĆE SE roditi, a ne rodio se.
    Mogu li zapravo išta učiniti? Kako se vi nosite sa tim stvarima? Osjećam se kao neka ugrožena životinja ili manjina. Ne mogu se pomiriti s tim da su mi ruke vezane. Ipak još vjerujem da živimo u kolko-tolko slobodnoj zemlji i ostavljam si za pravo da vjerujem ili ne vjerujem i da u skladu s time odgajam svoje dijete.
    Smatram da se trebala barem informirati ili pitati nas. Sumnjam da smo jedini nevjernici, zapravo znam da nismo. Šta ako je neko muslimanske ili neke druge vjere? Ma čak i da jesam vjernik, sigurno nije ona ta koja će podučavat moje dijete. Zasmetalo me već prije kad su imali dane kruha pa je došao svecenik blagosiljati kruh. Da je bilo po mome, Maja taj dan ne bi ni išla. al ipak sam popustila.
    Ja nisam još spremna, zapravo mislim da ona još nije spremna za razgovor o tim stvarima, kamoli za premošćivanje konfuzije koju joj u glavi ostavlja takav dvostruki odgoj. Bili smo na jednim krstitkama i sad već mjesecima izbjegavam razgovor o tome zašto se ona nije krstila i zašto nema kumu.
    Ovaj post je totalna konfuzija. Nadam se da ćete shvatiti, a i da se vjernici neće uvrijediti, jer to mi nije nikako bila namjera.
    Danas je Maja ostala doma, dok ja ne sredim misli i osjećaje i odlučim kako se postaviti (ili se ne postaviti), pogotovo jer je to teta s kojom su uvijek neki problemi, od lupanja Maje po guzi prošle godine , preko toga da vodi djecu na izlet vlakom a ni na dan izleta ne zna roditeljima reći kuda idu, do toga da Maju (a i ostale) već mjesecima neki mali terorizira i tuce, a njen odgovor na Majino žaljenje je: pa bježi od njega.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ne kuzim problem - jel u tome sto ce se isus roditi, a vec je trebao biti rodjen, ili zbog opceg spominjanja bozica, a vi ste ateisti? :? :? :?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam rodjena kao katolkinja. krstena, pricescena, krizmana. al sam, kad sam odrasla, svoju vjeru u boga pretvorila u drugaciju vrstu vjere. sto se tice katolicizma i religije opcenito - ja sam ateist.

mm je rodjen od roditelja ateista, otac mu je bio pravi komunista, njihovi su roditelji bili muslimani. dakle, i on - ateist.

vjencali smo se u gradskoj vjecnici i nismo krstili djecu.

i u nasem vrticu se uci o bozicu, spremili su jaslice, pricaju o tome, lani su imali u bozicnoj svecanosti i skec o rodjenju isusa. dodje im velecasni pa im prica o tome.

ja ne vidim u tome nista lose. bozic cemo slaviti, bor kitimo, radujemo se darovima pod njime, svi su u tom bozicnom duhu i sad ja trebam negirati odakle je to sve krenulo? ne vidim logike? skrivati od djeteta da religija postoji? ni tu ne vidim logike.

moja mama ide u crkvu i svake godina imamo narucenu misu za pokojnog oca. i ja i mm odemo. i djeca s nama (ako se mozemo tako organizirati). cinimo to iz postovanja prema uspomeni na mog oca. ne vidim tu licemjerje.

oni ce se svakako u zivotu susresti s religijom. ovom ili onom. to sto nauce u vrticu ili negdje drugdje treba iskoristiti kao prednost, kao znanje vise. sto vise znas - vise vrijedis.

bas sinoc je ida pitala mm-a zna li se on posvetiti. mm je ostao :? a ida ce - znas onako s rukom - i napravi znak kriza na sebi. mm je pita od koga je to vidjela. a ona ce: petar se svako vecer prije spavanja posveti, da bi bolje spavao. ona nije dalje pitala nit smo ulazili u daljnje diskusije. ali, ako bi ona u nekom trenutku pozeljela se "posvetiti" prije spavanja - ne bih joj branila. neka proba. neka se sveti. ako je zanima - objasnila bih joj (koliko znam) sto to znaci i cemu bi trebalo sluziti...

ovo je, kao i sve ono drugo sto mi, kao obitelj, radimo drugacije od nekih drugih obitelji - jednostavno objasnjivo - neki ljudi to vole i tako rade, mi u nasoj obitelji radimo drugacije, na svoj nacin.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Osnovni problem je u tome što mislim da je vjera stvar kućnog odgoja. I da sam vjernik, sigurno mi ne bi takva teta učila dijete o vjeri. Išlo bi na vjeronauk.
    Mi slavimo Božić, Djed Mraz donosi poklone na Božić. Ali dok ona nije počela sa svojim objašnjavanjima, nije ni bilo potrebe za time. Maja je jednostavno Božić smatrala najljepšim danom u godini uz rođendan. Dan kad se dobivaju pokloni, svi smo doma, svi smo sretni i fino se papa. Za njen uzrast mislim sasvim dovoljno.
    I nije meni bio pretjerani problem ni danas joj objasniti da je Isus bio jedan čovjek koji je živio prije puno godina i bio je jako jako dobar i zato na Božić slavimo njegov rođendan. I neće se ponovno roditi za dva tjedna.
    No hard feelings, please!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da ne mozes izbjeci te situacije. ne konkretno u vrticu nego opcenito.

ja nisam vjernik, al nisam ni nevjernik, dakle, reko bi moj caca, nivritnimimo.
    cinjenica je da se u Hr cca 90% ljudi na popisu stanovnistva izjasnilo kao katolici, pa bas i ne mozes ocekivati da u vrticu nema nikakvog spomena vjere, odnosno uvijek mozes objasniti Maji da ste "druge vjere i nacije" (pardonijeram, neznam kako bih se bolje izrazila, pa kopiram Matakovića). ja uopce nemam namjeru odgajat djecu u vjeri iako smo se vjencali u crkvi, nego sam to prepustila MM. poznajuci ga, od toga nema nis.

mene recimo redovito rasp... kad se moja sveki hvata za srce jer ja kazem da mi dijete u osnovnoj skoli nece na izborni na vjeronauk nego na strani jezik.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Meni je jedna gospođa pričala kako se njezina kćerka vratila iz škole na svetog Nikolu sva u suzama. Sva djeca u razredu su dobila poklon od sv. Nikole , a ona nije ništa dobila. Naravno da nije ništa dobila kad su joj roditelji bili ateisti (tj. još su uvijek) i nisu ni znali da je sv. Nikola(u vrijeme komunizma nije se to stalno spominjalo na TV-u ko danas) ,a kamoli da bi nešto kupili. Dok je ona tješila svoju jedinicu, tata se iskrao iz kuće i kupio neke slikovnice. Sakrio ih u hodniku, a onda su svi išli tražiti poklon. Tako je i ona dobila svoj poklon.

Poanta: Ne možeš protiv svih. Prepusti se struji.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prepustiti se struji ali koliko?
    Pokloni od Sv. Nikole, pokloni i slavljenje Božića, pokloni i slavljenje Uskrsa, razgledavanje crkvi ako želi. To sve radimo. Baš zato da ne bude totalno drukčija od drugih. Znam kako je meni bilo kad jedina nisam dobivala poklone na Božić i jedina nisam išla na vjeronauk, a bilo je doba "trulog komunizma".
    Dalje od toga niti mogu niti želim. Šta kad dođe do pitanja Boga? Teta u vrtiću kaže da postoji, ja kažem ne, ne postoji. Kako se dijete može snaći u tome?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da li bi Maja prihvatila odgocor "Teta misli da postoji, a mama vjeruje da ne". Pa ti onda, ako pita, daš svoje argumente, teta svoje, a Maja... neka sama odluči u što će vjerovati. Ili bi ti željela da i Maja ne vjeruje?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pogotovo jer je to teta s kojom su uvijek neki problemi, od lupanja Maje po guzi prošle godine , preko toga da vodi djecu na izlet vlakom a ni na dan izleta ne zna roditeljima reći kuda idu, do toga da Maju (a i ostale) već mjesecima neki mali terorizira i tuce, a njen odgovor na Majino žaljenje je: pa bježi od njega.
    sjecam se te tete iz tvojih starih postova , uff .
    bdw, Muslimani takodjer stuju i cijene Isusa, samo ipak na drugaciji nacin nego Krscani .
    a cuj, meni su roditelji govorili da nema Boga, u skoli su nam govorili da nema Boga, a ja sam, kako sam odrastala, sve vise vjerovala da Boga ima. a nije me imao tko indoktrinirati :D .
    za mene je to ono neopipljivo, veliko i iskonsko sto osjecam u sebi, svim ljudima i prirodi a ne znam razumom objasniti.
    kad skuzis da covjek moze jako puno i biti jako velik, ali da potices od neceg bezgranicno velikog.
    ja nekak mislim da svatko u nesto vjeruje, samo to razlicito nazivamo.
    a predstavljanje Boga kao starca s bradom bas ne pomaze :/ .

ma, skrenula sam s teme, sori, sve u svemu
    mislim da si Maji bas lijepo objasnila
    da je Isus bio jedan čovjek koji je živio prije puno godina i bio je jako jako dobar i zato na Božić slavimo njegov rođendan. I neće se ponovno roditi za dva tjedna.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam po standardima "normalnih" ateista. Imam osobni stav prema institucionalizaciji vjere i zato ne idemo u crkvu ni u kojoj prilici - vjencanja proslavim u "civilnom" dijelu slavlja, preminulih se sjetim na svoj nacin, svojim "ritualima" (malo glupo zvuci, ali ne nalazim bolje rijeci).
    Predvidjajuci da ce se Ema naci u okruzenju u kojem ce cuti o Isusu i Bozicu na katolicki nacin, ja sam joj ispricala (i pricam dalje, dodajuci slozenije detalje) o tome sto Isus i Bozic (ili Uskrs ili ...) znace katolicima, sto nama. Sv. Nikola je u nasoj kuci Nikola iz price koja je nedavno bila na portalu, uz dodatak da pridjev (ako je pridjev ) sveti dodaje ljudima koji puno pomazu drugim ljudima.
    Medjutim, smetalo bi mi da mi dodje svecenik pricati djeci bilo sto, o bilo kojem blagdanu, jednako kao sto mi smeta kad McDonaldsov klaun dodje dijeliti balone u vrtic (bez znanja i dozvole roditelja).

Sad cu pisati dalje, u drugom postu...

Anyway, ja sam nasim tetama jednom rekla kako mi ne spadamo u vecinsku skupinu katolika i kako cijenim sto djeci ne pricaju vjerski obojane price i ne "bojaju" blagdane vjerski i da se nadam da ce tako ostati. Ne znam zasto je kod nas tako korektno - mozda su tete super , mozda nisu vjernice, a mozda i zato jer u grupi ima i nekoliko muslimanske djece pa da bude svima OK.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ti možeš tetu u vrtiću upozoriti na to da ne želiš da se priča o vjeri, ali što ćeš time postići. Vjerojatno ćeš samo rastužiti ili uvrijediti ženu koja nije mislila ništa loše kad je govorila o rođenju Isusa.

Možeš li spriječiti drugu djecu,njezine prijatelje da spominju Boga,Isusa i drugo. Možeš li u tome spriječiti televiziju, radio, novine, svoje susjede i poznanike itd.

Mislim da je prerano da djetetu objašnjavaš postojanje/nepostojanje Boga.

ivarica

Početno

meni ivar pred mjesec/dva: Mama, pozdravio te danas puno jedan gospodin u vrticu. Ja: koji :? (ima par zgodnih tata ). Ivar: gospodin svecenik.

sto se tice vjere, ivaru smo objasnili dosta o religijama, zasto postoje (moje videnje :D ) o tome zasto ih neki prihvacaju (moje videnje :D ), neki (i mi) ne .... tako da nije vise zbunjen, a u vrticu je to sve na meni prihvatljivoj razini.

ali jedno vrijeme je bilo gadno: rodica mu je, kad je krenula na vjeronauk u skoli pocela pricati: Bog sve vidi, Bog sve zna, a njemu je to bilo prestrasno (valjda je negdje gdje se ne smije zalijepio zvaku ), nije htio spavati s njom kad je dosla kod nas u goste: Maura dize ruke u vis u krevetu i prica gluposti (imala je neku molitvu sa koreografijom ). Bio je danima blijed ko krpa.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ivarice, super post

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moji su bili komunisti (oni "pravi" svima jednako i svi smo jednaki.. naivci), ja sam znala da ima ljudi koji idu u crvku, bila sam u njima, mama mi je prical ao svemu.. nitko me nije posebno opterecivao postoji li bog ili ne. Nikad.
    Bojali smo jaja na uskrs, kitili bor za bozic - jedina razlika je bila u tome da sam poklon dobivala za novu godinu.

Svaki blagdan koji slavimo, obiljezavamo u pravom duhu moje (ili bilo cije) vjere - ljubavi i miru, zahvalnosti sto smo ovdje i zdravi, sto smo zajedno i sto pronalazimo nacine da se, usprkos svemu sto zivot nosi, dobro slazemo, volimo i sl.

Ja iskreno vjerujem da bog postoji, ali ni najmanje ne lici onome kojeg servira KC.

A kako Emi objasnjavam...

Pokusavam vuci paralele s onim sto ja vjerujem i "oni" (svih ostalih vjera) - katolici slave rodjenje Isusa, mi slavimo novi ciklus u kojem dani postaju duzi, a zime se skracuju (bozic - zimski, uskrs-proljetni solsticij.. bar priblizno) - radjanje svjetlosti (radjanje opcenito - psenica i sl.), darove kao simbol veselja sto se imamo medjusobno (ili kod katolika simboliku darivanja malog Isusa) i volimo i zdravi smo i sto uopce jesmo ovdje i sad, zajedno.
    Boga objasnjavam kao svu energiju veselja i srece (tako objasnjavam djetetu od 3 godine moj pojam univerzalnog bica), dobre volje i smijeha... (nama je to zvjezdana/vilinska prasina.. zvjezdice na nebu i pun mjesec, priroda koja nas okruzuje ... ), neki sve to zovu bog.. sve ovisi tko u sto vjeruje.
    Za sad ovo sljaka.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imala je neku molitvu sa koreografijom

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    rodica mu je, kad je krenula na vjeronauk u skoli pocela pricati: Bog sve vidi, Bog sve zna, a njemu je to bilo prestrasno (valjda je negdje gdje se ne smije zalijepio zvaku ), nije htio spavati s njom kad je dosla kod nas u goste: Maura dize ruke u vis u krevetu i prica gluposti (imala je neku molitvu sa koreografijom )

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo kaj je ivka napisala je nedavno, nicim izazvan, rekao i moj necak ( bog sve vidi, bog sve zna)- ocito neka lekcija iz vjeronauka u prvom razredu - al mi je sogoricu skoro infarkt strefio....

no da.
    mi nismo vjernici.
    lucija je vec nekoliko mjeseci ( tj- od mora) fascinirana crkvom.
    zato sam ju par puta odvela da razgleda, bila je i na jednom krstenju i tak.
    iz vrtica za sada nista nije 'donijela' ( u smislu ovakvih informacija)- tete su im sad pricale price o svetom nikoli (da je bio dobar covjek i tak), al je meni to sve prilicno bezazleno.
    kad je pitala kaj se radi u crkvi rekla sam joj da se tamo ljudi koji vjeruju u boga mole.
    pitala je zakaj se mi ne molimo, rekla sam joj da mi ne vjerujemo u boga pa se ni ne molimo.
    za sada ju je takav odgovor zadovoljio.
    u principu joj pokusavamo objasniti da neki vjeruju, neki ne, da njeni mama i tata ne vjeruju, da baka vjeruje, a ona ce sama odluciti kad malo naraste dal zeli ili ne zeli.
    i to je to.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je logicno slijedece - ako je u nasem vrticu 99 posto djece odgojeno u katolickom duhu, tete s njima razgovaraju o Bozicu, Sv. Nikoli, kicenju bora, rodjenju Isusa.
    Tko sam ja da sad tu branim da se o tome prica pred mojim djetetom.
    I meni idu stravicno na zivce "Prijatelji zivotinja", a krecem se u krugovima u kojima ih svi podrzavaju. Pa necu se zato izolirati od svog drustva.
    :?
    Ne vidim u cemu je problem?
    Meni je veci problem i nepristojnost kada na nekoj svadbi od 300 uzvanika samo 2 osobe sjede dok se moli ili stave ruke u dzepove i protestno izadju van iz sale. Tko smo nas 300 da smo se sad tu nasli pjevati Ocenas ili kaj ja znam kaj-kad oni nisu vjernici :/ (slucaj iz stvarnog zivota, radilo se o MM-ovim necacima koje je otac ucio da je vjera glupost i da smo mi svi hrpa idiota)

Molim, nemoj se ljutiti, ovo je samo moje misljenje. Bez obzira da li sam ja vjernik ili nisam, ne mogu ocekivati u drzavi u kojoj se 90 posto ljudi izjasnjava kao katolici da moje dijete ne cuje takve stvari.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Uf, gadno, teška tema.
    Mislim da je potpuno svejedno kakvo uvjerenje ima bilo tko od nas, za oficijelne religije svi smo mi ionako heretici. Čovjek se eventualno može nekako provući ako doslovno i jako glasno citira trenutne stavove establišmenta. Dakle, nitko od ovdje prisutnih se ne kvalificira.
    Koliko je opravdano suđenje tuđe prakse lijepo piše u referentnoj literaturi (na primjer Mt 7, 1-6), ali to ionako nije tema ovog topica.

Mislim da jedino što bilo koji roditelj pri zdravoj pameti može učiniti je biti dosljedan. Ako nisi dosljedan naglo gubiš bodove kod klinca. I kome će se klinac onda obratiti kad se nađe u dvojbi?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gosponivu sveceniku?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bas me danas idu tipfeleri

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Gosponivu sveceniku?
    ...ili bilo kome drugome koji dovoljno tvrdoglavo i autoritativno nastupa. Umjesto svećenika probaj dilera, svodnika, gangstera... bilo kakvog "vođu"

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    meni ivar pred mjesec/dva: Mama, pozdravio te danas puno jedan gospodin u vrticu. Ja: koji :? (ima par zgodnih tata ). Ivar: gospodin svecenik.

sto se tice vjere, ivaru smo objasnili dosta o religijama, zasto postoje (moje videnje :D ) o tome zasto ih neki prihvacaju (moje videnje :D ), neki (i mi) ne .... tako da nije vise zbunjen, a u vrticu je to sve na meni prihvatljivoj razini.

ali jedno vrijeme je bilo gadno: rodica mu je, kad je krenula na vjeronauk u skoli pocela pricati: Bog sve vidi, Bog sve zna, a njemu je to bilo prestrasno (valjda je negdje gdje se ne smije zalijepio zvaku ), nije htio spavati s njom kad je dosla kod nas u goste: Maura dize ruke u vis u krevetu i prica gluposti (imala je neku molitvu sa koreografijom ). Bio je danima blijed ko krpa.
    ti si luda luda luda

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slažem se sa prvim postom BusyBee, institucionalizacija crvke i je ono što meni najviše smeta. Mada ono što kažeš za komunizam ne stoji. Svima jednako nije komunizam nego socijalizam.
    Što se tiče 90% katolika u našoj zemlji - e da su barem svi katolici, a ne samo na papiru. Ma bilo koje vjere, samo da je se drže.
    Osim toga, ako vegetarijanci (kojih je manje od ateista) mogu tražiti da njihovo dijete ne jede meso u vrtiću, zašto ja ne bi mogla zahtjevati da se moje dijete ne poducava katolicizmu? Ili da barem znam ko to radi, koliko kompetentna osoba, kako to radi?
    Nisam si mogla pomoći da ne pomislim za svecenika koji je došao u vrtić: a šta ako je jedan od onih koji se ulaskom u vrtić osjećaju kao da su ušli u raj iz svojih noćnih snova? :/

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Smokica prvotno napisa
    Nisam si mogla pomoći da ne pomislim za svecenika koji je došao u vrtić: a šta ako je jedan od onih koji se ulaskom u vrtić osjećaju kao da su ušli u raj iz svojih noćnih snova? :/
    ?!?

pedofil?

ako da - pretjerujes!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Možda.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ovca je, koza nije, što je to?
    Da je svećenik, OK, svećenik je. Da je pedofil, nema dokaza.
    SVI svećenici za koje se zna da su pedofili imali su obilati pristup maloj djeci, ali su nadrapali TEK kad im se dokazalo da su prstima dirali štošta osim krunice.
    Za utjehu, isto vrijedi i za nastavnike tjelesnog, sportske trenere, dječije animatore... Svi oni JAKO vole djecu. (I lija jako voli kokoši)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mada ono što kažeš za komunizam ne stoji. Svima jednako nije komunizam nego socijalizam.
    Fuckaj koji je sta, meni je moja mama oduvijek govorila da je Isus prvi i pravi komunista.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Mada ono što kažeš za komunizam ne stoji. Svima jednako nije komunizam nego socijalizam.
    Fuckaj koji je sta, meni je moja mama oduvijek govorila da je Isus prvi i pravi komunista.
    mama ti je zakon

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Budući da je Hrvatska katolička zemlja, smatram da je sasvim normalno da se u vrtićima za vrijeme katoličkih blagdana pričao tim temama. Ja sam katolkinja, ali mi je vjenčana kuma ateist, od majke pravoslavne vjere i oca ateista. Imamo i jaaako dobrog prijatelja muslimana, pravog, koji drži do Ramazana, moli se Alahu po propisima i sl. Mi nikada nismo vidjeli problem u tome.Oni slave svoje blagdane, mi svoje.Naravno da si međusobno čestitamo i počastimo se. Smokice, molim te nemoj se uvrijediti, ali meni je licemjerno govoriti da sam ateist i da ne želim da mi se dijete odgaja po nekoj vjeri ako ja ne vjerujem Boga, a onda na drugu stranu slaviti Božić. Zašto to onda ne prebaciš na Novu godinu?Ja bi svoje dijete na tvom mjestu darivala na taj dan a ne na Isusov rođendan, jer u našoj vjeri je dar simbol darivanja novorođenog spasitelja, djetešca Isusa, itd., da ti sad ne propovjedam. Objasni djetetu da vi ne slavite Božić jer slavite Novu godinu,da je to u duhu vas. A što se tiče teta u vrtiću, ne možeš to izbjeći, kao što ne bi mogla ni da živiš npr. u muslimanskoj zemlji da ti dijete poučavaju toj vjeri. Važno je ono što ti želiš i hoćeš prenijeti svome djetetu, i u tome trebaš biti dosljedna.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ivancica prvotno napisa
    Budući da je Hrvatska katolička zemlja
    OBJECTION!!!
    Hrvatska je sekularna država, kao uostalom i većina uljuđenih država svijeta s vladavinom prava.
    Dokle god je tome tako, ne prihvaćam APSOLUTNO NIKAKVE GENERALIZACIJE u smislu "malo vas je, malo vas je p...ice".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Ne da ti je mama zakon. Mama ti je pametna žena!

Ivančice neću se uvrijediti. Znam u šta vjerujem i zašto u to vjerujem. Isto tako smatram i da svi drugi imaju pravo vjerovati u šta žele. Pa bila to čudotvorna gusjenica, kornjača koja nas fura na leđima ili simpatičan bradonja koji nas gleda iza drva i nije dosljedan jer je postavio neke zapovjedi, ali će ipak svima oprostiti ako ih prekrše. Ali samo dotle dok se to ne institucionalizira, dok se ne pretvori u opravdanje za ubojstva, ratove, pokolje, gomilanje para nauštrb drugih a sve iza neke lažne krinke.
    Već sam napisala zašto "slavimo" Božić. Osim toga vjerujem da je Isus postojao i da je zaslužio da se slavi njegov rođendan. Šteta samo što nije uspio u svojim namjerama.
    Zapravo sam samo htjela čuti kako nevjernici objašnjavaju svojoj djeci različitosti između onoga što se uči kod kuće i onoga što nas okružuje.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

vi ste poprilično isključivi! prvo-što, ja sad ne bi trebala odgovarat jer je u naslovu topic-a pitanje za ateiste?!
    drugo, jeste ikad čuli da mi pričamo o nekome tko nije ateista na način na koji vi pričate o vjernicima ili npr. o svećeniku (o poredbama Davore )?
    Šta ustvari hoćete?
    Daj pročitajte još jedan put svoje postove pa se malo
    Ja da sam ateist ne bi imala ništa protiv onih koji su vjernici i voljela bih naučiti i jedno i drugo i čuti i jedno i drugo, pritom bi djetetu rekla u što ja vjerujem, a ono nek odluči što samo želi..
    BTW zar to nije pravo roditeljstvo, a ne nametati svoa opredijeljenja? Pa baš vi uvijek pričate o demokraciji, izboru,l informiranju i bla,bla...

ivarica

Početno

ne kuzim tvoj post niti na koga se odnosi
    svi mi iskljucivi? svi bi se trebali
    tko smo to MI iz tvog posta?
    vjernici imaju nesto protiv nevjernika?
    mi namecemo svojoj djeci nevjeru?
    ostaloj djeci nije nametnuto?
    mozda da ga napises ponovo kad se malo smiris?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ivarice ja sam skroz smirena
    naime, ne sviđa mi se način na koji se svaki put razglaba o crkvi i vjeri, vjernicima, svemu što nije tradicionalno-kao da je sve pogrešno. Znam da svugdje ima greškama, pa tako i u područjima o kojima mi razgovaramo. Ali..jeste vi čuli da negdje manjina nameće većini sve, a da je to demokratski..Pa ja sam rekla da sam ja ateist da ne bi imala ništa protiv toga da se mom djetetu o tome priča, a ja bi mu također rekla što ja mislim..ili šta? da se o tome ne priča na uštrb većine? ili da moje dijete taj dan ne ide u vrtić i tako svaki put-čemu to vodi? Možda izolaciji? Osim toga ovaj moj post ne vrijedi za svih, već samo za one koji će se prepoznati u njemu..

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

OBJECTION!!!
    Hrvatska je sekularna država, kao uostalom i većina uljuđenih država svijeta s vladavinom prava.
    Dokle god je tome tako, ne prihvaćam APSOLUTNO NIKAKVE GENERALIZACIJE u smislu "malo vas je, malo vas je p...ice".

Bravo, Davore!!!!

I ja i mm vjerujemo u Boga, ne idemo u crkvu i objasnili smo dijelu naše jako religiozne obitelji da crkvu drže dalje od našeg djeteta. Nisam primjetila da iz vrtića dolazi sa religioznim forama, a već mi mrak pada na oči kad se sjetim prvog razreda i vjeronauka.
    Što se tiče "katoličke države" - Hrvatska to nije i ne smije biti. Zamislite da sutra netko počne provoditi odredbe kanonskog prava! Kao osoba koja vjeruje u Boga, ja ću se uvijek zalagati za pravo na izbor (čitaj: pobačaj, umjetna oplodnja), slobodu opredjeljenja....makar država utemeljena na takvim vrijednostima nikad nebi bila tako uređena.

†marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Opet se otvorila bolna i nadasve komplicirana tema :/

Teško je o tome reći nešto, a da se vjernička ili nevjernička strana ne osjete uvrijeđenom ... ma koliko se trudili da iskažemo nešto sa - No hard feelings, please! -
    Jer ... najvažnija je dosljednost ... ako smo dosljedni u odgoju svoga djeteta ?!?!?
    Ali ... ne znam da li je dosljednost - vjenčati se u crkvi ako ne vjerujemo, krstiti dijete u crkvi, ako ne vjerujemo ... biti kum na vjenčanju - ako ne vjerujemo ... upisati djete u vrtić gdje se poštuje katolička vjera, upisati dijete u školu gdje je u učionici križ ...
    Koju poruku sa time dajete svojoj djeci ?!?!?
    Da li možete dijete isključiti iz svega toga ... naravno da ne :D

Jer ... npr. dijete je iz obitelji u kojoj se ne vjeruje u boga, ali kiti se bor za Božić i dobivaju se pokloni ... bojaju se jaja za Uskrs
    konfuzija - zar ne ?

Danas djeca koja ne idu na vjeronauk ipak se susreću sa temom vjere ( katoličke ) u Hrvatskom i Prirodi i društvu - Svi sveti, Dušni dan ... Pisanje čestitke za Božić, na likovnom rade ukrase za bor i jaslice ... u školskom holu se postavljaju jaslice

Znači neizbježno je susresti se sa katoličkom vjerom u katoličkoj državi ... i tu nam onda ostaje naša dosljednost u tome da dijete ili držimo podalje od toga ( što je neizvedivo ) ili da ga prilagodimo društvu u kojem živi ...
    I zato me malo zbunjuješ Smokica :? :/

Osnovni problem je u tome što mislim da je vjera stvar kućnog odgoja. I da sam vjernik, sigurno mi ne bi takva teta učila dijete o vjeri. Išlo bi na vjeronauk.
    Mi slavimo Božić, Djed Mraz donosi poklone na Božić.
    Ali dok ona nije počela sa svojim objašnjavanjima, nije ni bilo potrebe za time.
    Maja je jednostavno Božić smatrala najljepšim danom u godini uz rođendan. Dan kad se dobivaju pokloni, svi smo doma, svi smo sretni i fino se papa. Za njen uzrast mislim sasvim dovoljno.
    Vjera je stvar kućnog odgoja definitivno, ... ali borili smo se za to da ( ili da kažem - borili su se ) slobodno iskazujemo svoju vjeru.
    Kaj se tiče Vaše tete u vrtiću ... nemogu vjerovati da nisi dijete maknula od tete koja ga je fizički zlostavljala ... a učenje o vjeri ne želim ni povezivati sa dotičnom t. ... kojoj nije mjesto u vrtiću sa djecom, a kamoli još i učenje o vjeri kada je se ni sama ne pridržava.

... ali deinitivno ne kužim da slavite nešto u što nevjerujete i još k tome vezujete Djeda Mraza i Božić :/

uglavno definitivno sam zbunjena :/

Mi doma na slavimo ni židovske ni muslimanske ni pravoslavne blagdane jer nemogu slaviti nešto što nije moj život, moje uvjerenje.
    ... ali moja djeca imaju u razredu prijatelje tih vjeroispovijesti i učim ih da to poštuju i potrudila sam se objasniti im osnove tih vjera i pronalazila paralele i sličnosti sa našom vjerom tako da im bude jasnije
    ... ali ne dobivaju poklone na npr. pravoslavni Božić ili za Novu godinu

Ali dok ona nije počela sa svojim objašnjavanjima, nije ni bilo potrebe za time.
    spremi se za svakodnevne novitete u odrastanju i socijalizaciji svoje ljepotice ... milion puta ćeš ostati bez teksta

No hard feelings, please!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ah Majo, žao mi je što te moje prispodobe vrijeđaju.
    Kao mali sam dovoljno, zapravo predugo bio u "vrtiću" kod "časnih" i ponešto znam iz prve ruke - iskusio sam na vlastitoj koži. Uostalom, ako je netko svećenik, sigurno nije iznad zakona, a sudeći po harangi u zadnje vrijeme, nije (nužno) ni bez grijeha.
    Stvarno nemam baš nikakvu želju ikome zagorčavati život, barem dok moja sloboda ili sloboda mojih bližnjih nije u opasnosti. Agresivno istupanje s pozicije religije i generalizacije u smislu religiozne države JESU ugrožavanje slobode meni bližnjih.
    (vidi Poslanicu Rimljanima 2, 1-3)
    Za mene sloboda znači odgovornost, privatnost, pravo izbora. Mislim da ne tražim puno, osobito kad mi i Ustav to jamči.

PS. Baš me zanima koje boje bi bili roditelji katolici kad bi vrtić pohodio hodža i djeci pričao o beskrajnoj Božjoj ljubavi.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kad sam ja išla u 3 srednje ili 2,ne sjećam se više
    no radi se o sredini osamdesetih
    došao nam je novi profesor iz ONO i DSZ (jel se netko toga sjeća )
    i poveli smo raspravu o religiji........da ne duljim

ispalo je da samo ja i jedan dečko nismo kršteni,a naš omalidinski rukovodilac je naravno imao sve sakramente i još i danas se uspješno bavi politikom
    stoga
    što reći
    živio dupli odgoj,if you know what I mean :D

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam ateist, MM je ateist - a nase dijete? pojma nemam, mislim da ima pravo na informiran izbor 8)
    Bozic, Uskrs i sl. nisu samo vjerski blagdani oni su i drzavni, ikonografija je svuda oko nas - ali... ja vjerujem da u svim tim ikonografijama postoji zrnce koje mogu iskoristiti za ucenje opceljudskih vrednota, prica o Nikoli kako je ispricana na portalu je moj put kako D ucimo sto je bitno u zivotu
    Kad je prvi put vidjela jaslice viknula je - rodio se andjelic, mi joj nismo objasnjavali da je to Isus, moguce da kad udje u vrtic netko ce joj i to reci - onda cemo moci dalje od same te cinjenice, govoriti o vaznosti svakog bica, o ljepoti radjanja i veselju majke i oca... o tome kako smo i mi bili veseli kad se ona rodila...
    mislim da bih na recenicu koju je tvoje dijete reklo o rodjenju Isusa, rekla - bas divno, mi volimo male bebe, lijepo je veseliti se novom zivotu (a kao ateista potpisujem BB i tada mi u kuci slavimo budjenje prirode i pobjedu sunca nad mrakom ).
    U pon. je sv. Lucija i ja se kao ateist bas njoj veselim -sijat cemo psenicu i gledati je kako raste i zeleni se gdje ces boje prilike za prirodoslovno ucenje a definitivno nije bitno zasto se to u krscanskoj tradiciji radi

I mala crtica iz nase obitelji - danas su nono i Do okitili jedan hrast jer im je ostao tuzan nakon ove bure, bez lisca i boje , da ga samo vidite, ima i kuglica, ali i dijelova igracki, pa kore kruha za ptice i svega cuda... mi se veselimo zivotu i razlicitosti jer stvarno je tuzno da samo bor ima pravo na kuglice

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da, ali te kuglice na boru predstavljaju svjetla zvijezda u noći rođenja Isusovog, ne kiti se bor bez razloga na samu badnju noć.
    Mislim, meni je stvarno smiješno ovo komentirati,ali nikad mi ne bi palo na pamet slaviti neki muslimanski ili židovski ili bilo koji blagdan ako nisam te religije.
    Tužno je to što su se kršćanski blagdani generalizirali i jaaako puno ljudi(pa čak i tobožnjih vijernika )u njima vide samo priliku za prežderavanje, opijanje, darivanje... a prava bit je nestala. Na sreću pa će uvijek biti ovakvih kao ja, makar nekolicina.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Stvarno nemam baš nikakvu želju ikome zagorčavati život, barem dok moja sloboda ili sloboda mojih bližnjih nije u opasnosti. Agresivno istupanje s pozicije religije i generalizacije u smislu religiozne države JESU ugrožavanje slobode meni bližnjih.

Za mene sloboda znači odgovornost, privatnost, pravo izbora. Mislim da ne tražim puno, osobito kad mi i Ustav to jamči.

PS. Baš me zanima koje boje bi bili roditelji katolici kad bi vrtić pohodio hodža i djeci pričao o beskrajnoj Božjoj ljubavi.
    Potpisujem od A do Ž.

Bozic, Uskrs i sl. nisu samo vjerski blagdani oni su i drzavni, ikonografija je svuda oko nas - ali... ja vjerujem da u svim tim ikonografijama postoji zrnce koje mogu iskoristiti za ucenje opceljudskih vrednota, prica o Nikoli kako je ispricana na portalu je moj put kako D ucimo sto je bitno u zivotu
    Ovo isto.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Davore, ja sam jedna od mama koja ce svojem djetetu dati mogucnost da se upozna sa svim vjerama. Kao sto su meni moji roditelji omogucili. Od malena znam sto su muslimani, pravoslavci, ateisti. Kako izgledaju dzamije, kako izgleda i kakve obrede ima pravoslavna crkva.
    Ni najmanje ne bih "promijenila boju" da nas vrtic pohodi hodza.

Samo mi je jako zao sto se uvijek generalno govori kako su svecenici pedofili. Iz statistika znam da ima vise oceva pedofila, koji svoje bolesne nagone zadovoljavaju na vlastitoj ili tudjoj djeci. Manje je svecenika, puno manje.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: pitanje za ateiste

Ja nisam još spremna, zapravo mislim da ona još nije spremna za razgovor o tim stvarima...bili smo na jednim krstitkama i sad već mjesecima izbjegavam razgovor o tome zašto se ona nije krstila i zašto nema kumu.
    Mislim da je prerano da djetetu objašnjavaš postojanje/nepostojanje Boga.
    kod nas nema zabranjenih tema - smatram da ako je dijete postavilo neko pitanje, da je i spremno cuti objasnjenje tj. dobiti odgovor na to pitanje, naravno, na njemu razumljiv nacin

ako mi je tesko objasniti, ili komplicirano, pa u tom casu ne znam pojednostaviti, ili nemam vise zivaca nakon milijun i pol postavljenih "a zasto...", kazem da moram malo razmisliti i da cu odgovoriti malo kasnije.
    I trudim se dati odgovor .... jer ti maleni ljudi, ako namjerno izbjegavas neku temu, pitat ce nekog drugog, ili ce misliti da je to sto zele znati nesto zlocesto, lose, zabranjeno ....

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zapravo sam samo htjela čuti kako nevjernici objašnjavaju svojoj djeci različitosti između onoga što se uči kod kuće i onoga što nas okružuje.
    Mi smo "nevjernici" ali smo svejedno okruzeni raznoraznim religijama sto putem prijatelja, rodbine i drustva opcenito. Kada o tome pricamo s Petrom, obicno na njen upit ali nekad i mi inicijaliziramo diskusiju (ako je prigodna situacija), onda uvijek govorimo u kontekstu "neki ljudi vjeruju" i trudimo se u stvari objasniti sto je to sto ljudi vjeruju.

Petra ide u skolu i u skoli su dosta izlozeni krscanskoj vjeri ali uce puno i o drugim vjerama. Na primjer, sada su naravno u fazi Bozica i Isusa itd, ali istovremeno uce i o Hinduskim obicajima, preciznije prici o Rami i Siti, rade "lutke" Rame i Site za kazaliste pa pretpostavljam da rade i predstavu, danas su navodno pravili Diva lampe itd.

Moram priznati da sam u pocetku bila malo osupnuta s kolicinom katolicizma kojem je izlozena u skoli (britanskoj) ali sam s vremenom se malo opustila kad sam razmislila o tome, a i nakon sto sam skuzila da uciteljima nije cilj da Petru "preobrnu u vjernika" nego da uce klince o vjeri (vjerama).

Recimo, jedan dan sam dosla po Petru u skolu i Petrina uciteljica je podsjetila Petru da me pita o Adamu i Evi. Prva reakcija mi je bila - zasto o Adamu i Evi i zasto da joj o tome pricam. A onda sam poslije pomislila - pa bolje da prvo od mene cuje. I tako smo otisle u knjiznicu, posudile ilustriranu bibliju za djecu i procitale "pricu" o Adamu i Evi.

O Rami i Siti sam ja sama potrazila pricu nakon sto je Petra donijela doma svoju "Situ" - i tako sam i ja naucila nesto novo.

Meni je, iako ne vjerujem u Boga per se, jako lijepo i ispunjavajuce nauciti o obicajima raznih religija. Na taj nacin osjecam se bliskijom ljudima koji sa mnom dijele svijet. I htjela bih da i moja djeca imaju slican pogled na svijet kad odrastu, a i prije.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

primijetila bih da je bozic odavno presao okvire iskljucivo vjerskog blagdana. i usprkos tome sto je tome uvelike pripomogla opca komercijalizacija blagdana koju smo dobili u paketu s kapitalistickim drustvenim uredjenjem, meni to nekako nije mrsko. mislim da je bas lijepo sto su neke od vrijednosti koje bozic po tradiciji kao blagdan simbolizira (blagdan obitelji, djece, okupljanja i dobre volje i ostalo) potpuno prihvatljive, stovise pozeljne, i ateistima i vjernicima. i zato, po meni, nema nista lose u tome da ateisti slave bozic na svoj nacin, naravno uz svijest o postojanju njegove religijske pozadine (koju katkad treba objasniti i djeci) i toleranciju prema istoj. super mi je to sto u svjetlu onih zajednickih vrijednosti i ateist vjerniku i vjernik ateistu mogu (naravno, ako to hoce i tako gledaju na stvari) od srca cestitati bozic bez da se to s bilo cije strane i u bilo kojem smislu smatra nekakvom provokacijom. :D
    u takvom pozitivnom ozracju, mislim da bi obje strane - ateisticka i vjernicka - trebale pokusati ne biti iskljucive i jednostavno, svatko na svoj nacin i sa svojom pozadinom, uzivati u svemu lijepom sto bozic nosi sa sobom.

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ako neki ljudi ne slave Božić, Uskrs i sl. i ne smatraju se katolicima (na što imaju potpuno pravo), zašto onda ti isti na taj dan kite bor i kupuju darove odn. bojaju jaja :? ? Jer podliježu masi i kolektivnom folkloru i ne žele se razlikovati od drugih (moje mišljenje ) . Mislim da ako je netko dosljedan u svojim stavovima, onda treba biti dosljedan do kraja . Nekako mi je licemjerno kititi bor, a dijete se ne smije podučiti zašto ga kitimo odn. to opravdavati nekakvim smjenjivanjima godišnjih doba, kratkih i dugih dana :? i sl. (Opet, moje mišljenje :D ) Već je bilo govora o tome kako je vrtić odgojno obrazovna ustanova i po mojem je mišljenju teta čak dužna djeci objasniti "službenu" verziju Božića i svakog drugog vjerskog i/li državnog blagdana, a roditelji naka takvo objašnjenje oplemene na svoj način.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj JaMajka prvotno napisa
    Ako neki ljudi ne slave Božić, Uskrs i sl. i ne smatraju se katolicima (na što imaju potpuno pravo), zašto onda ti isti na taj dan kite bor i kupuju darove odn. bojaju jaja :? ?
    A zasto ne bi mogli? Mislim, ja ne vidim nista lose u tome da se netko sjeti izvadit bor i okitit ga usred ljeta - njegovo pravo. Zasto bi kicenje bora bilo rezervirano samo za one koji vjeruju u ovo ili ono?
    Jer podliježu masi i kolektivnom folkloru i ne žele se razlikovati od drugih (moje mišljenje ) .
    S ovim zadnjim se uopce ne bih slozila, sigurno ne tako generalizirano. A ovo prvo, sto je lose u tome biti dijelom mase i kolektivnog folklora? Uostalom, rimokatolicki vjernici pripadaju rimokatolickoj masi i rimokatolickom kolektivnom folkloru, a koji je unutar sebe isto toliko razlicit koliko je i globalna masa i folklor.

I zasto, "podlijezu"? Mozda slave bas zato sto se osjecaju dijelom mase i kolektivnog folklora. I sto je lose u tome?
    Mislim da ako je netko dosljedan u svojim stavovima, onda treba biti dosljedan do kraja . Nekako mi je licemjerno kititi bor, a dijete se ne smije podučiti zašto ga kitimo odn. to opravdavati nekakvim smjenjivanjima godišnjih doba, kratkih i dugih dana :? i sl. (Opet, moje mišljenje :D )
    Ali mi jesmo dosljedni i "poducavamo" djecu zasto ga kitimo - zato sto nam je to tradicija i zato sto nam je to lijepo. Drugi ljudi imaju svoje razloge. Al to ne znaci da su nasi manje vrijedni od njih.

Već je bilo govora o tome kako je vrtić odgojno obrazovna ustanova i po mojem je mišljenju teta čak dužna djeci objasniti "službenu" verziju Božića i svakog drugog vjerskog i/li državnog blagdana, a roditelji naka takvo objašnjenje oplemene na svoj način.
    vjerskog=katolicke vjere ili vjerskog=svake vjere?

I s ovim o objasnjavanju "sluzbenih" verzija se slazem, ali samo ako se objasnjavanje pocne sa "po ovoj/onoj vjeri, ...." a ne sa tvrdnjom da je ta sluzbena verzija i neprikosnovena istina.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Svetkovine i obicaji koji postoje unutar krscanske religije nisu izvorno krscanski, tj. razvili su se iz raznih pretkrscanskih svetkovina ("paganskih") tako da Bozic, Uskrs, Svi Sveti itd... nisu iskljucivo krscanski.. Dapace, mnoge indoeuropske tradicije imaju slicne svetkovine sto ukazuje na njihove zajednicke korijene.
    Dakle, mislim da kada krscani slave Bozic, a netko drugi dolazak Nove godine, nitko nije istinski izvoran.

Mislim da bi drzavni vrtici i drzavne skole trebale biti u svojem programu odvojene od religijskog nauka bilo koje religije (dakle bez posjete katolickih, muslimanskih, zidovskih, pravoslavnih itd... svecenika koji ce djecu naucavati), ali sa programom koji djecu poducava o razlicitim religijama (o njihovim obicajima, vjerovanjima, svetkovinama). Razlika izmedju ovo dvoje je dosta velika.

To sto je vecina ljudi u Hrvatskoj katolici, nije razlog da se katolicizam naucava u vrticu ili skoli. Jer, kao sto je vec receno, drzava nije katolicka, nego svjetovna.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zašto onda ti isti na taj dan kite bor i kupuju darove odn. bojaju jaja ?
    zato sto nam je to bas fino i lijep ugodjaj 8) koji bar u nasoj obitelji ima vrlo malo s ideologijom KC...
    Svetkovine i obicaji koji postoje unutar krscanske religije nisu izvorno krscanski, tj. razvili su se iz raznih pretkrscanskih svetkovina ("paganskih") tako da Bozic, Uskrs, Svi Sveti itd... nisu iskljucivo krscanski.. Dapace, mnoge indoeuropske tradicije imaju slicne svetkovine sto ukazuje na njihove zajednicke korijene.
    bas tako i zasto ja lazem svoje dijete ako mu ne govorim u terminima krscanske ikonografije, vec govorimo o onim vrijednostima koje su nama bitne
    mi smo vrlo dosljedna ekipa po tom pitanju i najvise me ljuti sto se neke opceljudske i svevremenske vrline i tradicije iskljucivo stavljaju u naukovanje KC ili neke druge

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •