Sinoćnji razgovor sa Majom:
M: Mama znaš šta će se desiti na Božić?
Ja: Šta? (mislim, sad će opet o hrpi poklona)
M: Rodit će se mali Isusek!
Ja: :shock:
Ja nakon oporavka od šoka: Ko ti je to rekao?
M: Teta u vrtiću!
To je bio i kraj razgovora jer je već bila u krevetu i ja sam se samo okrenula. Ali je MM nastradao slušajuči moje izljeve bijesa. On se naravno slaže samnom, ali misli da pretjerujem jer je to jednostavno tako i da ne mogu tu ništa učiniti. Njega je najviše zasmetalo što je rekla da ĆE SE roditi, a ne rodio se.
Mogu li zapravo išta učiniti? Kako se vi nosite sa tim stvarima? Osjećam se kao neka ugrožena životinja ili manjina. Ne mogu se pomiriti s tim da su mi ruke vezane. Ipak još vjerujem da živimo u kolko-tolko slobodnoj zemlji i ostavljam si za pravo da vjerujem ili ne vjerujem i da u skladu s time odgajam svoje dijete.
Smatram da se trebala barem informirati ili pitati nas. Sumnjam da smo jedini nevjernici, zapravo znam da nismo. Šta ako je neko muslimanske ili neke druge vjere? Ma čak i da jesam vjernik, sigurno nije ona ta koja će podučavat moje dijete. Zasmetalo me već prije kad su imali dane kruha pa je došao svecenik blagosiljati kruh. Da je bilo po mome, Maja taj dan ne bi ni išla. al ipak sam popustila.
Ja nisam još spremna, zapravo mislim da ona još nije spremna za razgovor o tim stvarima, kamoli za premošćivanje konfuzije koju joj u glavi ostavlja takav dvostruki odgoj. Bili smo na jednim krstitkama i sad već mjesecima izbjegavam razgovor o tome zašto se ona nije krstila i zašto nema kumu.
Ovaj post je totalna konfuzija. Nadam se da ćete shvatiti, a i da se vjernici neće uvrijediti, jer to mi nije nikako bila namjera.
Danas je Maja ostala doma, dok ja ne sredim misli i osjećaje i odlučim kako se postaviti (ili se ne postaviti), pogotovo jer je to teta s kojom su uvijek neki problemi, od lupanja Maje po guzi prošle godine , preko toga da vodi djecu na izlet vlakom a ni na dan izleta ne zna roditeljima reći kuda idu, do toga da Maju (a i ostale) već mjesecima neki mali terorizira i tuce, a njen odgovor na Majino žaljenje je: pa bježi od njega.